Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Serengeti National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2023

Ook al heb je niks met Afrika, de kans dat je van Serengeti National Park hebt gehoord is vrij groot. Sla een reisgids van Afrika open of zet je TV op National Geographic en de kans is groot dat Serengeti voorbij komt. De graslanden lijken oneindig, met 3,5 miljoen dieren is er altijd iets te zien en de ‘Great Migration’ is een van de bekendste fenomenen van Moeder Natuur. Dit is dé plek om de Big 5 (de leeuw, olifant, neushoorn, luipaard en buffel) te spotten. Kortom: naar Tanzania reizen zonder naar Serengeti National Park te gaan is geen optie.

Een must-see in Tanzania

Iedereen kent de mooie foto’s van de giraffen met hun lange nekken, in een open veld tegen een mooie zonsondergang. De kans is groot dat die foto in Serengeti gemaakt is. De naam Serengeti betekent voor het Masaai volk dan ook: ‘eindeloze vlakte’. Met een oppervlakte van zo’n 15.000 vierkante kilometer doet het park zijn naam zeker eer aan.

Toch is dit natuurlijk veel meer dan eindeloze vlakte. De prachtige uitzichten in het park, de graslandschappen vol met dieren, het spotten van leeuwen, olifanten, giraffen, gnoes of zebra’s of het natuurfenomeen ‘the Great Migration‘, waarbij meer dan twee miljoen gnoes en zebra’s op zoek gaan naar nieuwe weidegronden. Er is reden genoeg om hier te komen!

Het Serengeti National Park is een van de bekendste natuurreservaten in Afrika. Het park herbergt een duizelingwekkend scala aan dieren, waaronder leeuwen, olifanten, giraffen en zebra’s. Elk jaar trekt het park honderdduizenden bezoekers die komen om de ongerepte landschappen te ervaren en de overvloedige flora en fauna te observeren.

Paradijs voor wildlife

Met een oppervlakte dat bijna gelijk is aan het land Belize is Serengeti National Park een magische plek, en een paradijs voor wildlife. Vooral roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en cheeta’s zijn gelukkig hier. De kans dat je hier de Big Five (leeuw, olifant, neushoorn, luipaard en buffel) spot is aanwezig, hoewel de neushoorns zelden worden gezien.

Serengeti National Park

Zebra’s in Serengeti

Giraffen in Tanzania

Giraffen spot je bijna altijd

 

Op safari in Serengeti National Park

Naast de grote migratie zijn er nog meer bijzondere dingen te zien in Serengeti National Park. Als je op safari wil in Afrika, is de kans groot dat je namelijk naar dit park gaat. Het is een van de beste nationale parken in Afrika om de big 5 te spotten. Hier vind je namelijk leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns. 

Entree voor Serengeti is US$70 p.p. Check of dat bij je safari is inbegrepen.

Deze bijzonderheden gecombineerd met de grote migratie maken Serengeti tot het meest bezochte wildpark van Afrika. Het is ook een van de weinige plekken ter wereld waar het dierenrijk volledig zijn gang kan gaan. De mens kijkt alleen maar toe.

Safari is een must

Of je nu op zoek bent naar je eerste of je vijfde safari, Serengeti is een van de beste nationale parken in Afrika voor een safari. Het is een van de beste plekken in Afrika om een safari te boeken. Er zijn dan ook meerdere safari’s te boeken. Van een halve dag tot een hele week!

Welke je boekt, is uiteraard afhankelijk van je budget, maar dat een safari in Serengeti National Park een must-do is lijkt ons duidelijk.

Welke safari is het best?

Een safari boeken is niet zo lastig. Het gaat er meer om welke safari je wil boeken. Je kunt dagtours boeken, je kunt ‘s nachts een auto induiken, je kunt meerdaagse tours boeken waarbij je de Great Migration ‘volgt’, je kunt huwelijksreizen boeken… er is echt van alles mogelijk.

Wat je ook doet, ga in ieder geval langer dan 1 dag naar Serengeti. Je hebt echt minimaal 3 dagen nodig om deze regio enigszins te verkennen. Backpackers opgelet: goedkoop is het niet, maar het hoeft ook geen duizenden euro’s te kosten.

Reken op bedragen rond de €800 voor een 3-daagse tour. Een dagtour kost al snel €300 p.p.

TIP ♥ – een safari in Serengeti moet je altijd vooraf reserveren. Het is namelijk snel uitverkocht. Check hier een overzicht met de beste safari’s.

Paklijst voor safari

Wat moet je meenemen tijdens een safari? Dat ligt weer aan hoe lang je gaat en in welk seizoen, maar hieronder een aantal basic dingen waarvan wij vinden dat je ze mee moet nemen.

  • Een warme trui of jas (temperaturen dalen ‘s morgens en’ s avonds);
  • Korte broek
  • (lichte) langere broek
  • Het wordt geaccepteerd om casual te kleden in safarikampen.
  • Een hoed of pet en zonnebril
  • Lichte schoenen
  • Een ​​paar paar dunne sokken
  • Camera
  • Cash
  • Toiletspullen (als je meerdere dagen gaat)

De secties van Serengeti National Park

Je kunt het park grofweg verdelen in drie secties. Het zuidelijke deel, het noordelijke deel en het centrale deel. Het park is te groot om in een keer te verkennen, tenzij je hier een aantal weken verblijft.

Zuid en centraal Serengeti

Het meest populaire gedeelte is het zuiden en centrale deel van Serengeti, wat de Seronera Valley genoemd wordt. Seronera Valley wordt door de Masaai bevolking ‘Serengit’ genoemd, wat dus eindeloze vlakte betekent. Hier vind je de klassieke savanne, met de prachtige acaciaboom en natuurlijk gevuld met allerlei wilde dieren.

In het zuidoosten vind je bovendien Olduvai Gorge, in de Ngorongoro Krater. Er zijn ook Masai-dorpen te vinden in het Ngorongoro Conservation Area waar de Masai stam in de loop van de jaren bijna intact is gebleven en nog leven in hun traditionele levensstijl.

Op de graslanden van dit deel van Serengeti National Park tref je buffels, impala’s, gazellen, zwarte neushoorns

TIP ♥ – de beste tijd om dit deel van het park te bezoeken is van december tot maart/april

West Serengeti

Het westelijke gedeelte van Serengeti National Park ligt aan de Grumeti rivier. In deze regio vind je meer bossen. In dit ligt een gigantische vallei die van oost naar west loopt en wordt begrensd door heuvels in het noorden en het zuiden.

Tegen het einde van april, mei en juni wordt het westelijke deel bezocht door grote kuddes wilde dieren zoals zebra’s, elanden en impala’s. Met een beetje geluk zie je roofdieren in actie.

In het gamereserve van deze sectie zijn nachtsafari’s toegestaan ​​en heb je kans luipaarden of andere nachtjagers te zien, hoewel dat vrij uniek is.

Noord Serengeti

Het noordelijke deel van het Serengeti National Park staat ook bekend als het Lobo-gebied. Het sluit aan op het Masai Mara National Park in Kenia. Deze laatstgenoemde regio is het minst populair.

Dit deel van het park is nog ongerept, maar het heeft een adembenemend landschap en een overvloed aan wilde dieren. Dit deel van het park is het druktse punt van de Great Migration, weg van de drukte in het aangrenzende Masai Mara.

TIP ♥ – tijdens de droge periode van juli tot en met oktober kun je gnoes, zebra, antilope, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, olifanten, nijlpaarden, giraffen, krokodillen, gieren en adelaars spotten.

De bekende oranje zonsondergang

Denk eens aan een natuurfilm die je onlangs hebt gezien. Zie jij dan ook leeuwen op uitgestrekte vlaktes en de uitstekende nekken van de giraffen? Dit alles speelt zich waarschijnlijk af tegen een oranje zonsondergang.

Dit prachtige schouwspel in Serengeti National Park is misschien wel het hoogtepunt van je bezoek. De zonsondergang is overal te zien, maar het mooiste is om in het park te overnachten en vanuit je tent, of accommodatie de zon onder te zien gaan.

Olifant in Tanzania

Afrikaanse olifant in bush in de avondzon

Serengeti National Park

Zelfs met bewolking is het mooi

De Great Migration

De Great Migration is een van de meest indrukwekkende dingen die je in je leven zult meemaken, en bovendien de belangrijkste reden waarom dit park zo bekend is geworden. Dit natuurverschijnsel in Serengeti National Park is uniek.

Wist je dat Great Migration een van de The Ten Wonders of The Natural World is?

Deze epische reis is ook wel de ‘Greatest Show on Earth‘ genoemd, en het is echt een lust voor het oog. Het is de trek van ruim 1,5 miljoen gazellen, gnoes en zebra’s. Dit doen ze om te overleven, maar ironisch genoeg is het risico om te overlijden tijdens de trek redelijk aanwezig.

Alleen al het geluid van de miljoenen hoeven in het noorden van Tanzania zal je kippenvel bezorgen. Het voelt alsof de aarde schudt. Onderweg gaan ze voor niets of niemand uit de weg. Het is een grote stoet van kilometers lang en niets houdt ze tegen.

Waar en wanneer is de Great Migration

Dat is niet zo simpel te zeggen. Gnoes zijn de dieren die Migration in gang zetten. De 1,5 miljoen gnoes, 200.000 zebra’s, 350.000 gazellen en 12.000 elanden maken dit een bijzonder schouwspel, maar de locatie en de precieze start de Great Migration is volledig afhankelijk van de regen per jaar.

Er is niet één seizoen of plek waar het afspeelt.

De dieren beginnen in het noorden van Serengeti National Park tegen de grens van Kenia. Rond oktober/november trekken ze naar het zuiden richting de Ngororo Krater om vanaf april/mei weer omhoog te trekken.

TIP ♥ – op ons blog Great Migration, waar en wanneer gaan we hier dieper op in

Serengeti National Park Great Migration

De route van de Great Migration

Masai Mara

Great Migration Masai Mara

Great Migration

Gnoes tijdens de Great Migration

3x dingen om te doen (behalve safari’s)

We hebben natuurlijk al uitgebreid geschreven over de Great Migration en de safari’s die je hier kunt boeken. Hoewel dat de reden is dat je hier komt, is er meer te doen in dit nationale park. Dit zijn je opties.

#1 Maak een ballonvlucht

Als je iets unieks wilt meemaken, is dit de beste optie. Een safari vanuit de lucht! Een ritje in een heteluchtballon is altijd bijzonder, maar om dit boven het Serengeti National Park te doen maakt het nog specialer.

Er zijn mogelijkheden om de Great Migration vanuit de lucht te zien. Een onvergetelijke ervaring. Je kunt er ook voor kiezen om een ‘Safari at Dawn‘ te boeken. Wat je ook boekt, het is altijd bijzonder.

Het vereist wel enige planning want een ballonvlucht is seizoensgebonden en elk seizoen vliegen ze ergens anders. Je wordt om 4:00 uur opgehaald en de vlucht duurt zo’n 4 uur. Goedkoop is het niet. Reken op minimaal €600 p.p. Online reserveren kan hier.

Ballonvlucht in Tanzania

Ballonvlucht tijdens zonsopkomst

#2 Bezoek een Maasai dorp in Serengeti National Park

Een bezoek aan een Maasai-dorp is een must als je in Serengeti National Park bent! De Maasai-bevolking woont al eeuwen in het gebied en hun cultuur is fascinerend. Tijdens een dorpsbezoek heb je de mogelijkheid om traditionele hutten te zien, meer te weten te komen over Maasai-gewoonten en zelfs traditionele kralenwerk te proberen.

Je zult ook de dorpsoudsten ontmoeten en verhalen horen over het leven in de Serengeti. Een bezoek aan een Maasai-dorp is een geweldige manier om meer te weten te komen over de lokale cultuur en een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de Maasai-bevolking.

#3 Bezoek de Ngorongoro krater

Als je toch in de buurt bent, is een bezoek aan de nabijgelegen Ngorongoro krater ook erg mooi. De krater ligt net buiten het park, maar wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Serengeti. Absoluut de moeite waard.

Het is een grote krater die waar in november alle dieren verzamelen die tijdens de Great Migration. Het is ’s werelds grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel). De krater is 2.200 meter hoog, 610 meter diep en heeft een doorsnede van 20 kilometer(!). Het hele park is zo’n 260 vierkante kilometer groot en er leven ruim 25.000 wilde dieren.

Serengeti

De indrukwekkende Ngorongoro krater

Safari in Tanzania

Safari in Serengeti

Overnachten in Serengeti National Park

Overnachten in Serengeti National Park is een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van wildlife en natuur. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, variërend van luxe lodges tot kamperen in de wildernis.

Als je het woord ‘kamperen’ leest dan denk je misschien dat je voor een lager budget hier kunt overnachten. Dat is niet het geval. Kamperen in Serengeti, en overnachten is het algemeen is hier heel erg duur. We nemen een aantal opties met je door.

Een tentenkamp in Serengeti

Luxe lodges en camps

Er zijn verschillende luxe lodges en tentenkampen in Serengeti die comfortabele accommodatie bieden in een spectaculaire omgeving. Deze accommodaties bieden vaak prachtige uitzichten op de savanne en de kans om wilde dieren te spotten vanuit het comfort van je kamer. Enkele populaire opties zijn Singita Grumeti en Four Seasons Safari Lodge Serengeti.

Middenklasse Lodges en camps

Er zijn ook lodges en tentenkampen die comfortabele accommodatie bieden zonder de prijs van luxe opties. Deze plaatsen bieden nog steeds een prachtige ervaring, met verschillende gamedrives en prima mogelijkheden om de natuur te ervaren. Voorbeelden zijn Serengeti Sopa Lodge en Serengeti Serena Safari Lodge.

Tentenkampen

Er zijn ook verschillende kampen in tentstijl verspreid over het park. Deze bieden vaak dé authentieke safari-ervaring en laten je echt dichter bij de natuur komen. Hier vind je vaak eenvoudige accommodatie maar wel met alle benodigde voorzieningen. Een voorbeeld is Serengeti Kati Kati Tented Camp.

Kamperen

Als je op zoek bent naar een echte avontuurlijke ervaring zijn er ook openbare campings waar je mag kamperen. Dan moet je wel je eigen tent en uitrusting meebrengen. Dit is een geweldige manier om de wilde omgeving van dichtbij te ervaren. Hou er echter wel rekening mee dat je in de nabijheid van wilde dieren verblijft en dat je daar voorzorgsmaatregelen voor moet nemen.

Tijdens de Grote Migratie zijn er ook mobiele tentenkampen die tijdelijk opgezet worden op strategische locaties in het park. Hier heb je de mogelijkheid om dicht bij de migrerende kuddes te zijn.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in het park

Serengeti National Park

Een safari is een must

Beste reistijd

Serengeti National Park is een van de weinige parken waar je het hele jaar door goed terecht kunt. Echter, in maart, april en in mei is de regen vrij heftig dus als je daar geen zin in hebt moet je deze maanden vermijden.

Het droge seizoen (van eind juni tot en met oktober) biedt de beste kans om dieren te zien.

Als je meer wil weten over de beste tijd om de Great Migration te zien kun je ons blog over The Great Migration bekijken.

Serengeti

Locatie

Meer lezen over Tanzania?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU