Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ngorongoro krater

Bijgewerkt op 26 augustus, 2022

De Ngorongoro krater is the place to be in Tanzania. Het is een van de meest unieke en fascinerende plekken op aarde. Deze enorme krater herbergt een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren in het wild, waaronder leeuwen, olifanten en neushoorns. De krater is ook een van de beste plekken op het continent om zebra’s en gnoes te zien. Het is een geweldige plak voor gamedrives, safari’s en wandelingen met een ranger.

Dichtstbevolkte wildgebied ter wereld

Dit is ’s werelds grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel). De krater is 2.200 meter hoog, 610 meter diep en heeft een doorsnede van 20 kilometer(!). Het hele park is zo’n 260 vierkante kilometer groot en er leven ruim 25.000 dieren.

Het wordt ook niet voor niets het meest dichtbevolkte en spectaculaire wildgebied ter wereld genoemd! De kans op het spotten van de Big 5 is hier dan ook relatief groot. Leeuwen, olifanten en buffels zijn bijna met zekerheid te zien. In de Ngorongoro krater heb je zelfs een grote kans om een luipaard te zien.

Iedereen die ergens in Afrika op safari gaat, heeft een doel: de big 5 spotten. Zo deden wij dat in Kruger, maar ook in Tanzania ben je daarvoor aan het juiste adres. Met name in Ngorongoro.

Ngorongoro krater Serengeti

De Ngorongoro krater

Ngorongoro krater

Je kunt hier mooie safari’s maken

Serengeti

Zonsondergang boven de krater

7 beroemde Afrikaanse wonderen

De krater is alles wat is overgebleven van een vulkaan, en de binnenkant vormt een wereld die vrijwel afgesloten is van alles eromheen. Een indrukwekkend wildparadijs. De krater ligt in het Ngorongoro Conservation Area (beschermingsgebied), dat grenst aan de zuidelijke Serengeti.

In dit gebied ligt ook de bekende Olduvai Gorge en een aantal andere kraters. Maar de Ngorongoro Krater blijft het hoogtepunt van het gebied. Veel accommodatie en voorzieningen zijn voornamelijk op de kraterrand te vinden.

De Ngorongoro krater is niet voor niets benoemd tot een van de 7 beroemde Afrikaanse wonderen. Dit zijn de andere 6:

Ngorongoro is waar mens en dier samen komen

Ngorongoro is een van de weinige gebieden ter wereld waar mens en dier nog samen leven. Omdat het geen nationaal park is, maar een beschermd gebied, mogen er namelijk nog mensen wonen. De Masai stam is hier dan ook gevestigd en je zult ze tegenkomen tijdens je safari.

Ze lopen in traditionele rode klederdracht met kuddes geiten. De naam ‘Ngorongoro’ is afkomstig van het geluid van de bellen die het vee van de Masai om hun nek hebben hangen.

Er zijn diverse reisorganisaties die reizen aanbieden waarbij je een paar dagen bij de Masai stam doorbrengt en de manier van leven beter leert kennen.

Ngorongoro

Wildlife in de krater

De Masai

De Masai stam

De belangrijkste bezienswaardigheden

De krater is niet supergroot en aan één dag heb je voldoende om het gebied te verkennen. Het makkelijkste is om een safari door het park te boeken. Hieronder een aantal van de bekendste bezienswaardigheden in het park.

#1 De kraterbodem

Deze is de laatste in het rijtje van de Big 5, en er leven ongeveer 26 zwarte neushoorns in het Ngorongoro gebied. Omdat het zo’n grote open ruimte is, is de kans ook groter dat je de dieren op elkaar ziet jagen.

TIP ♥ – op de kraterbodem ligt ongeveer 120 kilometer aan zandwegen waar de safaritochten overheen rijden.

#2 De wildlife

Naast de Big 5 zijn er natuurlijk nog veel andere dieren die je kunt spotten in dit gebied. Je vindt er vrijwel alle grotere diersoorten uit Afrika. Zebra’s, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden en nijlpaarden.

Maar Afrika is meer. Zo vind je hier ook wildebeesten, gazellen, reebokken, flamingo’s, zwijnen, antilope, jakhalzen, vossen en struisvogels. Het is dan ook niet voor niks dat de Ngorongoro krater vaak ‘de bron van het leven’ genoemd wordt. De krater telt waarschijnlijk de meeste dieren per vierkante meter in heel Afrika.

Wist je dat hier geen giraffen leven. Dit komt doordat hij de afdaling van de steile kraterrand niet kan maken. Tijdens de nachtelijke uren beklimmen kuddes zebra’s en olifanten de rand van de krater om door te trekken richting Serengeti Nationaal park.

Ngorongoro national park

Een van de Big 5

Ngorongoro

Ngorongoro Tanzania

#3 Magadi soda meer

In de krater liggen ook moerassen, graslanden, het Lerai bos en het Magadi soda meer. Deze verschillende natuurverschijnselen zorgen ook voor een diversiteit aan dieren die het aantrekt. Het Magadi meer is een groot, ondiep sodameer waar je onder andere nijlpaarden, flamingo’s en andere watervogels vindt.

Het Lerai bos met talloze koortsbomen is de beste plek om olifanten te zien. Voornamelijk de mannelijke olifanten dwalen af naar de kraterbodem, maar de vrouwtjes met hun jongen blijven in het dichtgegroeide bossen aan de randen.

#4 Andere activiteiten

In de buurt van de Ngorongoro Krater vind je de Olduvai Gorge. Deze ligt op ongeveer 25 kilometer afstand als je van de krater naar beneden rijdt, richting Serengeti. Het is een belangrijke prehistorische vindplaats. Het is een ravijn van 50 kilometer lang en 90 meter diep.

Hier heeft Dr. Louis Leakey in 1959 2 miljoen jaar oude fossielen van de mensheid ontdekt. Later zijn hier ook voetafdrukken en andere fossielen gevonden. Mocht je dit interessant vinden kun je hier een klein museum en een souvenirwinkeltje bezoeken met vondsten uit die tijd.

Olduvai Gorge

Het bijzondere Olduvai Gorge

Route en accommodatie

Aangezien de Ngorongoro krater veel kleiner is dan de meeste andere parken in Tanzania, heb je hier ook minder tijd nodig. Een halve tot een hele dag in de krater is vaak al voldoende om al het moois te aanschouwen en de verschillende diersoorten te ontdekken.

De meeste bezoekers rijden via de westelijke Descend Route de krater in, en rijden er via de zuidelijke Ascend Route weer uit. Ook kun je kiezen voor een wandeling over de kraterrand. Je ontdekt verschillende vegetaties en in de verte zie je de dieren op de kraterbodem.

TIP ♥ – de Sopa Lodge beschikt over een eigen route, zodat je als een van de eerste op de kraterbodem bent. Mocht je graag fotograferen is dat natuurlijk een mooie kans.

De 'wegen' in het park

Beste reistijd Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater heeft een tropisch savanne klimaat met een duidelijke scheiding tussen het natte en droge seizoen. Tussen juni tot en met oktober is de gemiddelde neerslag vrij laag, in de overige maanden valt er veel meer regen.

De beste tijd is mei/juni tot en met oktober

Het spotten van wilde dieren in de Ngorongoro krater is het hele jaar door goed te doen. Echter, in het droge seizoen (juni tot en met oktober) is er minder begroeiing waardoor je de dieren, vooral de leeuwen en andere ‘kleinere’ dieren beter ziet. Het voordeel van het regenseizoen (van november tot mei) is dat het landschap mooie groen is.

beste reistijd Ngorongoro

Locatie

Meer lezen over Tanzania?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU