Welbekend om de tree-climbing lions en de roze flamingo’s. We hebben het natuurlijk over Lake Manyara National Park in Tanzania, op ongeveer anderhalf uur rijden van Arusha. Als je van de Ngorongoro krater komt is het zelfs maar een uur rijden. Veel mensen reizen van de Ngorongoro krater naar de Serengeti, maar Lake Manyara National Park is zeker een bezoek waard.

Onderschatte pareltje van Tanzania

Het is geen ontzettend groot park, maar het wordt wel gezien als een van de meest onderschatte pareltjes van Tanzania. Zelfs qua wildlife is het hier iets minder, maar het landschap staat bekend als een van de mooiste in Tanzania.

De kans om hier olifanten of leeuwen te spotten is hier vrij groot, hoewel de leeuwen steeds schuwer worden. Grappig om te weten is dat tijdens het regenseizoen hier miljoenen flamingo’s en andere vogels zitten.

Lake Manyara

Lake Manyara in Tanzania

5x leuke dingen om te doen bij Lake Manyara

Lake Manyara is een ondiep meer in Lake Manyara National Park. Ondanks dat het meer niet diep is, is het wel ontzettend groot. Met een oppervlakte van 231 vierkante kilometer neemt het een groot deel van de ruimte in beslag in het Nationaal Park.

#1 Spot de tree-climbing lions

Het park biedt een verscheidenheid aan dieren die je allemaal in actie kunt zien. Echter staat Lake Manyara National Park het meest bekend om zijn tree-climbing lions. Vrij vertaald naar het Nederlands zijn het ‘gewoon’ leeuwen die in bomen klimmen.

Raadsel

Waarom ze dat precies doen is tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel. Wel moet je een beetje geluk hebben om ze ook daadwerkelijk te zien. De meeste kans heb je in de latere namiddag.

#2 Spot ander wildlife

Naast leeuwen vind je ook bavianen. Wanneer je het park inrijdt kom je eerst door een groot groen bos wat aanvoelt als een regenwoud. Hier spot je de grote troepen bavianen, van soms wel honderden per groep. Ook de kuddes olifanten en zilveroorneushoornvogels worden hier vaker gezien. Dat is een goed begin van de safari!

In het park zelf vind je uiteraard nog meer. De afgelopen jaren zijn er verschillende dier(soorten) gespot. Denk hierbij aan nijlpaarden, buffalo’s, giraffen, flamingo’s, leeuwen, zebra’s en impala’s. De kans dat je ze allemaal ziet is wellicht klein, maar als de juiste reistijd uitkiest zou je er zomaar een aantal van je lijstje af kunnen strepen! 

TIP ♥ – de beste tijd om wildlife te zien is rond juni

Lake Manyara

Leeuw in de boom

Lake Manyara

Wildlife

#3 Spot de vele vogels

Naast de diverse diersoorten die we zojuist hebben benoemd, is Lake Manyara National Park super interessant voor liefhebbers van vogels. Je vindt hier namelijk meer dan 400 verschillende soorten!

Dit komt door de Natural Hot Springs die het park rijk is. Die zijn namelijk de belangrijkste waterbron voor duizenden vogels die in je in dit park kunt vinden. Als je geluk hebt spot je hier in een dag meer dan 100 verschillende soorten vogels. Naast de roze flamingo’s vind je hier maraboe’s, pelikanen, ibissen, ooievaars, roodrugpelikaan en de zwarte zilverreiger.

TIP ♥ – het spotten van vogels kan het hele jaar door, echter heb je van november tot april meer kans om unieke soorten te zien. Dit is namelijk de tijd dat de trekvogels uit Europa hier overwinteren en tevens broeden.

#4 Doe een safari

Een safari is natuurlijk DE manier om het park te ontdekken. De route door het park loopt in een loop, en in een paar uur met de jeep kun je al rond zijn. Natuurlijk is het belangrijk om voldoende tijd te nemen zodat je rustig kunt rondkijken naar alles wat je tegenkomt.

Afhankelijk van de periode waarin je reist kun je de roze flamingo’s zelfs zien met duizenden tegelijk! Ook moet je hier natuurlijk geluk mee hebben. Op sommige dagen zul je misschien 1 flamingo zien op het meer, op andere dagen kan dit oplopen tot 10.000(!).

Avond safari

Je kunt ook in de avond of nacht op safari gaan, en Lake Manyara National Park is zelfs het enige park waar dit mogelijk is. Veel dieren slapen overdag en zijn in het donker actief, dit geeft je tijdens de avonduren een totaal ander beeld van alles wat je ziet. Denk bijvoorbeeld aan stekelvarkens, genet- en civetkatten, nijlpaarden en (actieve) luipaarden of leeuwen.

TIP ♥ – een safari kost al snel zo’n €150 per dag

Lake Manyara

Een safari is een must!

#5 Loop de Lake Manyara Tree Top Walkway

Er is meer te doen dan met een jeep door het park rijden. De meeste accomodaties in het park bieden ook korte wandelingen aan, waarbij je te voet het park verder kunt verkennen. De Lake Manyara Tree Top Walkway is hier een voorbeeld van.

De 400 meter lange route neemt je langzaam mee omhoog naar de toppen van de bomen. Onderweg kom je een aantal hangbruggen tegen. Ook word je getrakteerd op prachtige uitzichten, zie je veel vlinders om je heen en apen slingerend in de bomen.

TIP ♥ – deze walkway kost  zo’n US$42 (incl. entree van US$17,70)

Overnachten bij Lake Manyara

Om het park te bezoeken kun je het beste in het park verblijven.Je hebt hier namelijk de mogelijkheid in een kamp te overnachten! De overnachting is een unieke ervaring op zich, maar het geeft je ook het voordeel om in alle vroegte voor de andere groepen te beginnen met de safari.

Het alternatief is net buiten het park te verblijven. Aan de Rift Valley kun je betaalbare en fatsoenlijke accommodatie boeken om de dag daarna het park in te gaan. Vaak geven deze accommodaties prachtig uitzicht over het Nationaal park.

Onze opties

De meest luxe accommodatie die je hier kunt vinden is Lake Manyara Tree Lodge. Deze accommodatie bevindt zich in het park. Als je buiten het park verblijft is Kirurumu Tented Camp of Manyara Serena Lodge een optie. Bij beide krijg je een spectaculair uitzicht over het park.

Lake Manyara National Park

Infinity pool bij de accommodatie

Lake Manyara

Natuur in het park

Beste reistijd

Wildlife spotten in Lake Manyara National Park kan het hele jaar door, maar vanaf eind juni tot eind september heb je het beste uitzicht. Dit het is namelijk het droge seizoen. De beste tijd om het park te bezoeken is dan ook juni tot en met september omdat het makkelijker is om de verschillende dieren te zien.

De beste reistijd is juni tot en met september

Locatie Lake Manyara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven