Route Peru in 3,5 weken

Op 21 december 2016 begon onze reis naar Peru. In 3,5 week zagen we meeste bijzondere plekken, prachtige natuur en veel cultuur. Van tevoren hebben we weinig geboekt, omdat we vrij wilden zijn in waar we heen gingen. Peru is een fascinerend land dat per regio ontzettend verschilt qua landschap en steden en dat maakt het zo’n aantrekkelijke plek.

Peru staat bekend als hét backpackers land in Zuid-Amerika, vergelijkbaar met Thailand vanwege het gemak waar je mee rond kunt reizen in dit land. Een route Peru plannen kan best lastig zijn. zeker als je weinig tot geen ervaring hebt met reizen. Daarom delen we je vandaag onze route door Peru!

Route door Peru – 26 dagen

Voordat we de route door Peru delen is het handig om te weten hoe lang we precies in het land zijn geweest. Op 21 december vlogen we van Amsterdam naar Lima. Op 17 januari vlogen we van Lima terug naar Amsterdam. In totaal zijn we 26 dagen in Peru geweest. Check onze route door Peru hieronder 

TIP ♥ – check onze pagina vliegtickets Peru voor tips over goedkoop vliegtickets boeken

Dag 1 – Amsterdam ➜ Lima

De vliegreis van Schiphol naar Lima verliep voorspoedig. We kozen bewust voor een vlucht zonder tussenstop, die was wel een stukje duurder (€1.000), maar ook heel fijn! In Lima sliepen we in de wijk Miraflores.

Dit is een bekende, een hippe, opkomende wijk.

Dag 2 – Lima | Miraflores en Baranco

In Lima scheen de zon en voelde het weer alsof het zomer was. Dat is lekker beginnen aan de reis, zeker als je net uit het koude Nederland komt. We hebben de tempel Huaca Pucllana bezocht, aten ceviche (gekookte vis) en dronken pisco sour.

De laatste is een bekend drankje met veel eiwit en alcohol. Specialiteit uit Peru 🙂 Daarnaast hebben we de kust rondom Lima ontdekt aangezien Lima ligt aan de kust. En als er een strand is willen we die zien!

TIP ♥ – de entree voor de Huaca Pucllana tempel is 12 sol

Route door PeruFoto; Simone Vos – Lima

Route door PeruFoto; Simone Vos – Lima kust

Dag 3 – Lima ➜ Cuzco

De vlucht van Lima naar Cuzco hadden we vooraf geboekt. Ten eerste omdat we wisten welke dagen we de Jungle Trail naar de Machu Picchu zouden doen. Ten tweede omdat het goedkoper was om vooraf te boeken dan te wachten totdat we in Peru waren.

De vlucht kostte €100 p.p en we vlogen met StarPerú.

Cuzco is een gezellige stad waar je veel andere reizigers ontmoet die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben; de Machu Picchu. Het kan daarom best druk zijn in de stad. Cuzco ligt op 3.500 meter en daardoor is de lucht ijl en heb je soms moeite met ademen.

We hadden hier ingepland een dag om te acclimatiseren, want de volgende ochtend vertrokken we vroeg voor de Jungle Trail.

TIP ♥ – de Jungle Trail is 4 dagen / 3 nachten en kost $269 p.p. Je kunt het hier vooraf boeken.

Route PeruFoto; Simone Vos – Cuzco

Route PeruFoto; Simone Vos – Cuzco

Dag 4 tot en met 7 – De Jungle Trail

De Machu Picchu mag natuurlijk niet ontbreken in je route door Peru. We lieten onze backpacks bij ons hostel achter en namen voor 4 dagen onze daypack mee. Het is een uitdagende, maar vooral hele leuke trail, en wat anders dan de bekende Inca Trail die behoorlijk druk is.

Hierbij een korte beschrijving van de 4-daagse-trail.

Dag 1

De Jungle trail startte in Cuzco en eindigde deze dag in Santa Maria. Onderweg hebben we 55 kilometer door de bergen gefietst. Pittig, maar ontzettend mooi aangezien je door een indrukwekkende omgeving fietst.

Dag 2

De tweede dag van de jungle trail bestond uit een wandeltocht van 23 kilometer. En het was kerst! Heel gek om kerst te vieren wanneer het 30 graden buiten is. Het was een pittige hike, maar wel heel mooi>

Dag 3

Ziplinen en hiken: dat stond op dag drie op het programma. De eindbestemming was Aguas Calientes, oftewel Machu Picchu Town. De laatste stop voor de beklimming van de Machu Picchu.

Dag 4

>De vierde dag stonden we om vier uur ’s ochtends op voor de hike richting Machu Picchu. We zouden een uur lopen en vijfhonderd meter stijgen. Alleen maar trappen omhoog, dat is best wel even afzien. Eenmaal bij de oude Incastad aangekomen, was al het zweten de moeite waard.

Na een rondleiding van 2 uur, waren we gesloopt en de weg naar beneden ging dan ook een stukje langzamer. Na ons bezoek aan de Machu Picchu namen we de trein naar Ollantaytambo, een schattig stadje waar we goed konden uitrusten.

Jungle TrailFoto; Simone Vos- Jungle Trail

Machu PicchuFoto; Simone Vos – Machu Picchu

Dag 8 – Ollantaytambo ➜ Cuzco

Uitgerust en wel bezochten we het stadje Ollantaytambo. Het is een stadje waar de meeste reizigers een stop maken na het bezoeken van de Machu Piccchu. In Ollantaytambo hebben we de de lokale markt, de kleine straatjes en leuke restaurantjes bezocht.

Verder kun je hier natuurlijk de bekende ruïnes bezoeken. Vanaf Ollantaytambo reden we met de colectivo terug naar Cuzco. Daarvoor moet je wel wat geduld hebben, want die rijdt pas als ’t busje vol genoeg zit.

Uiteindelijk kwamen we in Cuzco weer terug bij ons hostel en onze backpacks.

TIP ♥ – de rit met de colectivo duurt zo’n 2 uur en kost je 10 tot 12 sol p.p. (€3)

CuzcoDag 9 – Cuzco

Cuzco is een mooie stad waar we nog een dag doorbrachten voordat we onze reis zouden vervolgen naar Puno. Het is een stad die zeker niet mag ontbreken in je route door Peru. Er zijn heel veel mooie kerken, musea en plekjes om wat te eten en te drinken.

We gingen naar Saqsayhuaman (spreek uit als: sexy woman). Het is verstandig om daar een gids te nemen, want wij liepen er gewoon rond en wisten niet precies wat we zagen.<

Dag 10 – Cuzco ➜ Puno

We wilden graag veel van het land zien, dus besloten we met een bus van plek naar plek te gaan. We spendeerden daarom dik 5 uur in de bus. Je kunt ook vliegen, dan doe je er een uurtje over, maar dit is uiteraard ook weer duurder.

We boekten onze bustickets via Cruz del Sur. Dat kan ook online met je creditcard, dus ideaal! Puno is niet erg bijzonder, maar het Titicacameer waaraan de stad ligt, wel. Dat is eigenlijk de enige reden dat we hier heel kwamen.

Wij gingen via Puno naar Bolivia, om vanaf die kant het meer op te gaan. In Puno hebben we overigens nog een bijzondere lokale specialiteit gegeten; cavia! Best lekker 😉

TIP ♥ – het buskaartje van Cuzco naar Puno kost je 60 sol p.p. Ongeveer €15

titicacameer

Dag 11 – Copacabana | Oud & Nieuw!

Nee, we zitten niet ineens aan het strand in Brazilië, hoewel dat met Oud & Nieuw ook best leuk was geweest. In Bolivia heb je namelijk ook een Copacabana. We zijn met de bus van Puno naar Copacabana, net over de grens in Bolivia, gegaan.

Copacabana ligt aan het Titicacameer, het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Het ligt niet in Peru, maar mag niet ontbreken in je route door Peru. Bij het Titicacameer zijn we naar Isla del Sol, dat in het meer ligt, geweest.

In ongeveer 1,5 uur waren we met de boot op de zuidkant van het eiland. Een heel mooi eiland, met veel groen en prachtige uitzichten.
Met oudejaarsavond hoef je niet op Isla del Sol te blijven. Het was hier namelijk helemaal uitgestorven 🙂 Nog nooit zo’n rustige Oud & Nieuw gehad!

TIP ♥ – ticket voor de boot koop je bij de ticketkiosken op het strand van Copacabana. Je betaalt ongeveer 30 Boliviaanse boliviano voor een ticket, iets meer dan €4.

Foto; Simone Vos – Isla del Sol

Dag 12 – Isla del Sol ➜ Copacabana ➜ Puno

Nieuwjaarsdag zijn we van Isla del Sol terug gegaan naar Copacabana. Copacabana is behoorlijk toeristisch, maar je vindt er ook veel leuke tentjes om lekker wat te eten of drinken. Dezelfde dag zijn we terug naar Puno, om van daaruit de volgende verder te reizen naar het westen richting Arequipa.

Een stad die je niet kunt missen in je route door Peru.

Dag 13 – Puno ➜ Arequipa

Dag 13 zijn we met de bus van Puno naar Arequipa gegaan. Tickets hebben we wederom via Cruz del Sur geboekt! Echt een ideale maatschappij. Het is ongeveer 6 tot 7 uur rijden. Dag 13 was daarom veel reizen en weinig doen.

Tegen de tijd dat we aankwamen en ingecheckt waren in onze B&B hadden we weinig zin om de hele stad te verkennen. Wel zijn we naar Arequipa By Night gegaan. Zeker de moeite waard!

TIP ♥ – een kaartje van Puno naar Arequipa kost tussen ons 82 sol p.p. 

Dag 14 – Arequipa | Oude centrum, Santa Catalina & meer

Arequipa is een hele mooie stad, met veel witte gebouwen, mooie pleinen en hippe koffietentjes. Heel anders dan Cuzco, maar ook heel mooi. Er is in Arequipa heel veel te doen. Wij hebben hier 1 dag doorgebracht, maar je kunt hier makkelijk een aantal dagen inplannen als je wat meer wil zien.

Check deze bezienswaardigheden Arequipa voor wat er allemaal te doen is in de stad.

Wij hebben onder andere het Santa Catalina klooster, het La Recoleta klooster, Yanahuara en de kathedraal bezocht. Daarnaast hebben we onze tour voor de dagen erna richting de Colca Canyon geboekt. De komende twee dagen brachten we namelijk door in deze vallei.

TIP ♥ – de 2-daagse-tour naar de Colca Canyon kostte ons $40 p.p. Dat is incl. eten en verblijf.

ArequipaFoto; Simone Vos – Klooster Arequipa

Dag 15 en 16 – Colca Canyon

De Colca Canyon is een van de mooiste en meest bezochte plekken in Peru. Het mag ook zeker niet ontbreken in je route door Peru. Wij hebben in totaal 2 dagen doorgebracht in deze vallei, maar het kan ook langer.

Dag 1

Tijdens de trip naar Colca Canyon begonnen we met het spotten van condors. Best toeristisch, maar als je zo’n gigantische vogel in het echt ziet vliegen vergeet je het toeristische aspect wel. De rest van de dag bestond uit een trekking van 8 uur naar het dal van de canyon.

Onze slaapplek was een schattig hutje tussen de palmbomen. Heerlijk back to basic; koud water douchen en kaarslicht als verlichting.

Dag 2

De tweede dag van de tour begon met een beklimming van een berg. Een pittige klim van zo’n 3 uur. Het was echter elke druppel zweet waard want het uitzicht onderweg is echt adembenemend. Na de lunch zijn we terug gegaan naar Arequipa en vertrokken we ’s avonds met de nachtbus naar Ica.

De nachtbus van Arequipa naar Ica doet er zo’n 12 uur over. Een ticket kost je $15 tot $37 p.p.

TIP ♥ – een retourticket van Quito naar de Galapagos eilanden kostte ons zo’n €350 p.p. We boekten ze via Skyscanner

Colca Canyon

Colca CanyonFoto; Simone Vos – Colca Canyo

Dag 17 – Ica ➜  Huacachina

In Ica zelf is niet heel veel te doen. We hebben er alleen overnacht om de volgende dag naar Huacachina, een oase in de zandduinen, te gaan. Huacachina zit bij veel reizigers in de route door Peru, en terecht!

Het ligt op een half uurtje rijden van Ica dus we hadden hier nog de hele dag. Huaccachina is een bekende stad waar veel reiziger komen. Je kunt hier van alles doen, maar het sandboarden en rijden in dune buggies is het bekendste.

Dit hebben we dan ook gedaan. Het rijden in een dune buggy voelt net alsof je in de achtbaan zit. Leuke ervaring! Ook sandboarden is leuk. Je glijd op je buik met een board van de hoge duinen af.

TIP ♥ – een trip (met buggy) kost zo’n 35 sol, dat is ongeveer €9

Dag 18 – Huacachina ➜  Ica ➜  Paracas

Na 1 nacht in Huaccachina zijn we met een taxi (in de vorm van een tuk-tuk) terug gegaan naar Ica. Dit is lekker goedkoop en een leuke belevenis. Ica is niet de moeite waard om lang te blijven dus besloten we door te gaan naar Paracas.

Een plaatsje aan de kust. Een badplaats met vooral veel restaurants aan de boulevard.

TIP ♥ – vanuit Ica is het een uurtje rijden naar Paracas.

Route Peru

Dag 19 – Paracas ➜  Lima

Vanuit Paracas wilden we graag met de boot naar de Islas Ballestas. Dit eilandje staat bekend om het spotten van pinguïns. Helaas voer de boot deze dag niet door de dichte mist die er boven het water hing. Geen pinguïns voor ons dus.

Diezelfde middag besloten we daarom terug te gaan naar Lima (via Ica). Dat ligt op 4 uur rijden dus was prima in 1 dag te doen. In Lima hebben we de dag afgesloten in Miraflores, de wijk waar we ook tijdens onze eerste dag in Peru waren.

TIP ♥ – een buskaartje van Ica naar Lima kost 65 sol p.p.

Dag 20 – Lima ➜  Chachapoyas

Het centrum van Lima is compleet anders dan de wijken Miraflores en Baranco, die we eerder zagen. Hier vind je juist de vele koloniale gebouwen, indrukwekkende kerken en mooie pleinen waar de stad bekend om staat.

We bleven echter niet te lang omdat we in de middag de bus naar het noorden pakten. Richting Chachapoyas. Een busreis van 22 uur!

TIP ♥ – de prijs voor een busticket is 280 sol p.p.

ParacasFoto; Simone Vos – Paraca

Dag 21 tot en met 23 – Chachapoyas en omgeving

De laatste dagen van onze reis door Peru hebben we doorgebracht in het noorden rondom Chachapoyas. Na 22 uur in een bus te hebben gezeten, kwamen we aan in Chachapoyas. Een compleet andere wereld dan het zuiden van Peru.

Het is hier heel groen en belangrijker; je ziet er heel weinig toeristen. Vanuit Chachapoyas bezochten we de dagen erop mooie plekken in de omgeving.

Dag 22 – Kuelap

Voor dag 22 stond Kuèlap op de planning. Deze nederzetting is ouder dan de Machu Picchu en is ook nog grotendeels in tact gebleven. We hebben oude tempels en huizen bezocht.

Daarnaast heb je ziekenhuizen van de bevolking die de citadel hebben gebouwd: de chachapoyas.

TIP ♥ – je kunt vanuit Chachapoyas een hike doen naar Kuelap. Dat is zo’n 4 tot 4,5 uur lopen.

Dag 23 – Karajia & Quiocta

Wederom een trip vanuit Chachapoyas. We gingen eerst naar de grotten van Caverna de Quiocta. Hier kregen we met onze gids van de dag een rondleiding en we bezochten de Sarcofagas de Karaija.

Dit zijn sarcofagen die in een rotswand staan. Een bijzonder gezicht en een mooie wandeling ernaar toe.

Dag 24 – Terug naar Lima

De laatste dag hebben we niet 22 uur, maar 25 uur in de bus gezeten 🙂 Terug naar Lima dus. In Lima aangekomen hebben we nog even bij Kulca Café in Miraflores gezeten, een aanrader!

Route peru

ParacasFoto; Simone Vos – Kuelap

Dag 26 – Lima ➜  Amsterdam

Onze laatste ochtend in Lima hebben we een fietstour gedaan. We fietsten door Miraflores en Baranco met een gids en stopten onderweg regelmatig om street art, mooie uitzichten en kerkjes te bekijken. Aan het einde van de middag gingen we richting het vliegveld. Terug naar huis.

Hopelijk helpt deze route door Peru jou bij het plannen van je eigen reis!

    Meer lezen over Route Peru in 3,5 weken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven