6x alternatieve routes voor de Inca Trail

De Machu Picchu is de bekendste highlight van Peru en staat bij veel reizigers bovenaan hun to-do list. Terecht, want deze Inca ruïnes, op bijna 2.500 meter hoogte, worden niet voor niets geschaard onder de 7 Wereldwonderen. Het is een droom van veel mensen om de Machu Picchu te bezoeken. En helemaal om de 4-daagse hike van de Inca Trail te lopen.

De populariteit van de Inca Trail heeft echter ook een keerzijde..

Er komen zo veel mensen op de Machu Picchu af dat er een dagelijkse limiet is van 2.500 mensen per dag. Daarnaast worden er maar 500 mensen per dag toegelaten op de Inca Trail. Daarnaast moet je de Inca Trail weken van tevoren boeken om een plekje te bemachtigen. In het hoogseizoen (mei tot en met oktober) zelf maanden van tevoren. Een alternatieve routes voor Inca Trail is dan ook geen gekke optie.

TIP ♥ toch graag de Inca Trail lopen? Check het hele stappenplan op onze pagina Machu Picchu

6x alternatieve routes voor Inca Trail

De Inca Trail brengt je in vier dagen langs enorme uitgestrekte authentieke Inca-paden die door het adembenemende Andes-landschap gaat. Het hoogtepunt van 4-dagen klimmen; de beroemde ingang van Machu Picchu, Inti Punku of Sun Gate. Maar… is het wel zo leuk? Dit zijn namelijk een aantal nadelen;

  • er mogen maar 500 mensen per dag (waarvan de helft gidsen en porters);
  • ondanks de 500 mensen is de Inca Trail heel erg druk;
  • het kost makkelijk $500 tot $650 p.p.;
  • de Inca Trail gaat de hele maand februari dicht.

Als je niet per se de Inca Trail hoeft te lopen zijn er nog genoeg andere, indrukwekkende, routes die je kunt lopen. Vandaag delen we de 6 alternatieve routes voor Inca Trail.

1. Salkantay Trail

Waarschijnlijk de meest bekende alternatieve routes voor Inca Trail. De Salkantay Trail is een 5-daagse hike door een prachtig berglandschap. Het is dan ook erg populair bij natuurliefhebbers. Je kunt de hike ook doen in 4 dagen, maar dat is behoorlijk pittig. De route is totaal anders dan de Inca Trail, maar als je op zoek bent naar alternatieve routes voor Inca Trail is dit een mooi alternatief!

Je loopt op grote hoogte, met 4.600 meter als hoogste punt. Je hebt vaak uitzicht op de met sneeuw bedekte Mount Salkantay die ruim 6.000 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Enkele voordelen;

  • je komt er makkelijk vanuit Cuzco;
  • er zijn geen max. aantal personen die er mogen komen;
  • je mag de Salkantay Trail zelfstandig lopen zonder gids. De Inca Trail mag alleen met gids;
  • de 4-daagse optie is te combineren met de klassieke Inca Trail route

KOSTEN € – de prijzen variëren per touroperator, maar reken op zo’n $575 p.p.

Andere routes voor Inca Trail

De Salkanty Trek is een van de alternatieve routes voor Inca Trail

2. Inca Jungle Trail

Als je het hebt over alternatieve routes voor Inca Trail, mag de Inca Jungle Trail zeker niet ontbreken. Deze hike is heel anders dan de klassieke route of de Salkantay Trek. Het leuke van deze tour is namelijk dat het een combinatie is van hiking, fietsen, rafting en zip-lining. En dat allemaal op weg naar de Machu Picchu. Het is een trek voor echte avonturiers. Daarnaast is het een stuk rustiger dan de klassieke route. Het is een 4-daage tour. Een klein inzicht in deze tour;

Dag 1

De Jungle Trail start in Cuzco en begint gelijk goed met een 4-uur durende fietsrit naar de Malaga Pass. De dag eindigt dag in Santa Maria. Je fietst 55 kilometer door de bergen. Pittig, maar ontzettend mooi aangezien je door een indrukwekkende omgeving fietst.

Dag 2

De tweede dag van deze hike bestaat uit een pittige wandeling van 23 kilometer.  Je eindigt naar Santa Theresa.

Dag 3

Dag begin je op de hoogste zip-lijn van Zuid-Amerika. Verder is het veel hiken. De eindbestemming was Aguas Calientes, oftewel Machu Picchu Town. De laatste stop voor de beklimming van de Machu Picchu.

Dag 4

De vierde dag sta je om 4:00 uur ’s ochtends op voor de hike richting Machu Picchu. Het zijn alleen maar trappen omhoog, dus dat is best wel even afzien. Eenmaal bij de oude Incastad ben je al het zweten zo vergeten.

TIP ♥ – de Jungle Trail is 4 dagen / 3 nachten en kost $269 p.p. Je kunt het hier vooraf boeken.

Route Peru

Een stukje van de Inca Jungle Trail

3. Choquequirao Trail

De Choquequirao Trail is een in de Vilcanota bergen. Je hebt de keuze uit meerdaagse hikes. Er zijn hikes van 4 tot 9 dagen. De 4-daagse route brengt je in en door de Apurimac Canyon, aan de andere kant naar de Choqeuquirao Ruins. Je loopt op dezelfde manier weer terug.

De langere, 9-daagse Choquequirao Trail, brengt je naar de Machu Picchu door de canyon van Choquequirao. Het mooie van deze alternatieve route voor Inca Trail is dat je uiteindelijk via de Salkantay Trail naar Machu Picchu loopt. Voor oogstrelende landschapen, een route waar je bijna niemand tegen komt en het échte avontuur is dit DE route die je moet volgen. Ze zeggen dat de Choquequirao Trail veruit de beste alternatieve route voor Inca Trail is.

Zonder gids

In tegenstelling tot de Inca Trail, is het mogelijk om de Choquequirao Trail zonder gids te doen. We moeten er wel bij zeggen dat de Choquequirao Trail bekend staat als een van de moeilijkste trektochten in Peru. Je moet een goede conditie hebben en ervaring met alleen hiken voordat je gaat.

TIP ♥ – de prijs voor de Choquequirao Trail is afhankelijk van het aantal dagen. Prijzen variëren van$500 tot $1.500 p.p. voor tours vanuit Cuzco. Zonder tour moet je rekenen op ongeveer $150 p.p.

Choquequirao

De Choquequirao Ruines

4. Lares Trek

De Lares Trek is een populaire alternatieve route voor de Inca Trail. Dat heeft niet alleen te maken met de prachtige omgeving waar je doorheen loopt, maar ook met het feit dat dit een van de makkelijkste alternatieve routes is. De Lares Trek brengt je langs een aantal fascinerende en unieke lokale dorpen. Sommige van deze dorpen zijn al eeuwen ongewijzigd gebleven. Deze trek is ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar de authentieke Andes cultuur.

De Lares Trek loopt door de Lares Valley die onderdeel is van de bekende Sacred Valley. Onderweg kom je lokale boeren en locals die kleding traditionele Andes-kleding weven. Als je ruimte hebt in je tas is het leuk om wat mee te nemen. Het is in deze dorpen veel goedkoper dan in Cuzco. Neem daarom wat kleingeld mee.

De route

De hike kan in 2 of 3 dagen worden voltooid. Het mooie van de Lares trek is dat je deze kan combineren met een bezoek aan Machu Picchu. Je hike duurt dan 1 of 2 dagen langer. De Lares Trek wordt snel populair als andere route voor Inca Trail omdat de klassieke Inca Trail snel vol zit.

Sinds 2014 zijn vergunningen niet nodig voor de Lares Trek. Dit betekent dat je in Cusco kan aankomen en afhankelijk van het seizoen binnen een dag of twee de hike kan doen zonder te reserveren. Overigens kan dat niet in juni tot en met augustus, wat de drukste maanden zijn.

Er zijn een aantal variaties van de Lares Trek. De meeste eindigen in Ollantaytambo. Van hieruit kan je de trein nemen naar Aguas Calientes om Machu Picchu te bezoeken. De route sluit dus niet helemaal aan, maar is wel combineerbaar.

TIP ♥ – de prijs voor de Lares Trek is afhankelijk van de touroperataor. Er wordt geadverteerd met prijzen rond de $500 – $600 p.p.

alternatieve routes voor Inca Trail

Een meer hoog in de bergen onderweg bij de Lares Trek

5. Vilcabamba Trail

Als je het hebt over alternatieve routes voor Inca Trail wordt de Vilcabamba Trail zelden genoemd. En dat is een positief iets. De Vilcabamba-trektocht naar de Machu Picchu is een verborgen schat waar je bijna geen andere toeristen tegen komt. Het pad ligt afgelegen en is erg mooi en super stil. Je loopt tussen bergen bedekt met sneeuw en een aantal originele en goed bewaarde Inca-paden.

De route is ook de meest schilderachtige route in de regio, met uitzicht op de prachtige hooglanden en weelderige regenwouden. De Vilcabamba Trail is ideaal voor de ervaren hikers op zoek naar rust.

De route

Dit is zeker geen trektocht voor beginners. Het is een pittige 5 tot 7-daagse trektocht waarbij je 3 van de 5 dagen zo’n 10 tot 12 per dag moet lopen. Er zijn ook kortere en langere varianten van deze hike. Voor de hike wordt aangeraden om eerst een paar dagen te acclimatiseren in Cuzco. Hou er rekening mee dat dit de meest uitdagende route is voor Machu Picchu. Een goede conditie is een must!

Bij de 5-daagse hike kom je op de vierde dag aan in Xanatile. Vanaf hier neem je de bus naar Santa Terese en loop je naar Hydroelectric. Vanaf daar neem je de trein naar Aguas Calienties. Daar neem je de bus naar Machu Picchu. De 7-daagse hike verspreid de dagen langer over de hike.

TIP ♥ – reken op minimaal $700 voor een 5-daagse hike. De 7-daagse hike kost al snel $1.000 p.p.

alternatieve routes voor Inca Trail

Een van de alternatieve routes voor Inca Trail; de Vilcabamba Trail

6. Huchuy Qosqo Trek

Als je niet zo lang de tijd hebt is de Huchuy Qosqo Trek een mooie optie. Dit is namelijk is de kortste en makkelijkste alternatieve route naar Machu Picchu. De trek is in totaal zo’n 17 kilometer en is af te legen in 2 dagen. Het is een eenvoudige hike en zeker niet zo uitputtend als de hierboven beschreven alternatieven. Het is een van de populairdere alternatieve routes voor Inca Trail.

De route

De route begint bij Tauqaq, een klein dorp dat aan de rand van de Piuray Lagoon ligt. Deze 2-daagse hike omvat ook een bezoek aan Huchuy Qosqo, een indrukwekkend Inca complex. Het is wat minder indrukwekkend dan de Machu Picchu, maar het is hier ook een stuk rustiger!

De hele route ligt ten noorden van Cuzco, waardoor het makkelijk en ideaal is voor bezoekers die niet veel tijd hebben of een willen hiken zonder al te veel moeite te doen. De meeste touroperators bieden een 2-daagse hike, met een nacht kamperen. Je kunt dan kiezen om de tweede nacht in Aguas Calientes door te brengen zodat je de derde dag de Machu Picchu kunt bezoeken.

TIP ♥ – reken op zo’n $450 tot $550 p.p.

TIP – er zijn genoeg touroperators te vinden op internet. Bij Lama Path kun je prijzen en routes checken.

    Meer lezen over 6x alternatieve routes voor de Inca Trail?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven