Monteverde Cloud Forest

Monteverde Cloud Forest is een bijzonder oerwoud. In dit oerwoud hangt namelijk altijd een dichte mist. Als je door dit beschermde natuurgebied wandelt, dan loop je letterlijk met je hoofd in de wolken. Het is een populaire bestemming voor iedereen die Costa Rica bezoekt met een enorme biodiversiteit, zoals wel meer parken in Costa Rica.

Onze ervaring in Monteverde

Monteverde was samen met de Arenal vulkaan het enige dat op onze to-do lijst van Costa Rica stond. Monteverde betekent zoiets als ‘Green Mountain‘ en dat is niet zo heel vreemd. Door de bijna constante mist en de hoge luchtvochtigheid groeien alle planten, bloemen en bomen hier razendsnel.

Alles is daarom ook mooi groen. National Geographic beschreef dir park zelfs als ‘the jewel of cloud forests‘. En dat is waar. Hoewel het redelijk toeristisch is, is dit park wel dé plek om je te begeven in een Cloud Forest.

Je kunt het beste in het dorpje Santa Elena verblijven, op zo’n 5 kilometer van het park. Als je een bezoek wil brengen aan het Monteverde Cloud Forest zal dit je uitvalsbasis zijn.

TIP ♥ – entree voor Monteverde Cloud Forest is $22 per persoon

Monteverde
De bekende hangburg
Monteverde
On my way

7x tips voor wandelen in Monteverde Cloud Forest

Monteverde Cloud Forest is een van de populairste nationale parken van Midden-Amerika. Dit is niet voor niets, want in het nationale park is veel te zien én te doen. We zetten de leukste activiteiten in het bijzondere oerwoud voor je op een rijtje.

Eigenlijk is er in het Cloud Forest niets anders te doen dan wandelen, maar in Santa Elena zijn er nog andere dingen te doen.

#1 Welke routes zijn er?

De meeste mensen die naar Monteverde Cloud Forest komen, maken hier een wandeling. Er zijn meerdere wandelingen uitgestippeld in het oerwoud, die je met of zonder gids kunt maken. In het bezoekerscentrum van het nationale park kun je meer informatie krijgen over de diverse wandelingen in het park.

Met deze informatie kun je de leukste wandeling kiezen door het bijzondere oerwoud. Enkele bekende hiking trails in het bos zijn;

 • Sendero Bosque Nuboso (Cloud Forest Trail) 1,9 kilometer
 • El Camino (The Road) 2 kilometer
 • Sendero Pantanoso (Swamp Trail)  1,5 kilometer
 • Sendero El Río (River Trail)  1,9 kilometer

#2 Hoe lang heb je nodig?

Wij hebben het grootste deel van het park in 3 uur gezien. Je hebt hier aan een halve dag dan ook wel genoeg. Als je hier 1 volledige dag bent kun je het Monteverde Cloud Forest nog combineren met het Santa Elena Reserve (zie hieronder).

#3 Welke trail?

Je kunt meerdere trails met elkaar combineren. Zo hebben wij in 3 uur Sendero Nuboso, Sendero Camino (incl. La Ventana), Sendero Puente, Sendero Guindon, Sendero Tosi en Sendero Cuecha (voor de waterval) gecombineerd. Dan heb je het meeste wel gezien.

Welke route je ook neemt, ga sowieso naar Sendero Puente voor de bekende rode hangbrug (zie foto’s).

TIP ♥ – entree voor het Monteverde Cloud Forest is $22 p.p. (zo’n €18).Monteverde De wanderoutes[/caption]

Monteverde cloud forest
De wandelpaden zijn prima

#4 Hoe kom je er?

Als je in Santa Elena slaapt (wat ongeveer 95% van alle reizigers doet) is het niet zo moeilijk om naar het Cloud Forest te komen. Je hebt drie mogelijkheden; de bus, een taxi of lopen.

 • Met de bus de bus vertrekt vanuit het centrum van Santa Elena | Kosten = $1,50 | 15 minuten
  • Santa Elena naar Cloud Forest  6:15 uur, 7:30 uur, 9:30 uur, 13:30 uur en 15:00 uur
  • Cloud Forest naar Santa Elena  6:45 uur, 11:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur
 • Met de taxi  taxi’s kun je gewoon aanhouden | Kosten = $10 | 10 minuten
 • Lopend  wij hebben zelf gelopen. Prima te doen en een leuke wandeling | Kosten = gratis | 1 uur

*Zie jij iets wat niet klopt? Laat het ons weten

#5 Santa Elena Reserve

Het Monteverde Cloud Forest is de bekendste in Costa Rica, maar je hebt ook nog het Santa Elana Reserve dat op 6,5 kilometer van het stadje Santa Elena ligt. Monteverde is vrij bekend dus hier komen ook veel mensen (hoewel wij het wel mee vonden vallen). Santa Elana Reserve is een stuk rustiger.

Als je wil wandelen door minder drukke gebieden ga dan naar het nabij gelegen Santa Elena Reserve.

TIP ♥ – entree voor het Santa Elena Reserve is $12 p.p. (kinderen $6)

#6 Het beste tijdstip om te gaan

Veel locals adviseerde ons om vroeg in de morgen naar het park te gaan. Dit omdat veel touroperators iets later beginnen. We hoorden wilde verhalen over dat het erg druk kan worden in het park.

Wij kwamen pas rond 12:00 uur aan in Santa Elana en besloten toch naar het te gaan.

Alle verhalen over drukte bleken wat overdreven. We zijn tijdens onze 3-uur-durende hike door het park welgeteld 10 mensen tegenkomen (echt waar!). Zelfs bij de bekende punten zoals het viewpoint, de hangbrug en de waterval kwamen we niemand tegen.

Kortom; ga rond een uur of 13:00 uur wanneer de meeste mensen alweer verdwenen zijn.

#7 Wat is er te zien?

De meeste mensen komen hier om te genieten van een relaxte wandeling in de natuur. Binnen in het park zijn er een aantal dingen waarvan wij vinden dat je ze ‘moet’ zien. Het park is niet groot en elk pad duurt hooguit een half uurtje om te lopen.

Daarom kun je vrij snel van punt naar punt lopen.

De rode hangbrug

Google plaatjes van Monteverde Cloud Forest en het eerste dat je ziet is de rode hangbrug. Hoewel het in dit bos vooral gaat om de bijzondere natuur is deze hangbrug de grootste attractie. Dat komt omdat de hangbrug midden in de jungle ligt waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de bossen (en de apen!).

Je hoeft niet extra te betalen om de brug over te gaan.

Monteverde
De rode hangbrug in Monteverde
Monteverde
Ties in Monteverde Cloud Forest
Het viewpoint

Het viewpoint in Monteverde Cloud Forest vind je aan het einde het pad Sendero Camino. Het punt wordt ook wel La Ventana genoemd. Als je goed weer hebt kun je beide kusten van Costa Rica zien (Caribische Zee en Stille Oceaan).

De kans dat je wat ziet is echter niet zo heel groot aangezien je midden in de wolken zit. Het heet niet voor niets Cloud Forest.

Wij zagen niks, we konden letterlijk nog geen meter ver kijken 🙂 Gelukkig is het pad er naar toe wel heel leuk aangezien je echt ‘on top of the world’ loopt.

De waterval

De waterval (Cascada) vind je aan het einde van Sendero Cuecha. Het is niet zo heel bijzonder, zeker niet als je deze vergelijkt met de Fortuna Waterfall bij de Arenal vulkaan. Onderweg naar de waterval kom je nog een gigantische boom tegen wat een van de oudste bomen in de omgeving moet zijn.

Wilde dieren

In Monteverde Cloud Forest komen niet alleen vele soorten bomen, planten en bloemen voor, maar vliegen ook maar liefst vierhonderd verschillende vogels rond. Dit nationale park is dan ook een waar walhalla voor vogelspotters.

Neem je verrekijker mee en met een beetje geluk, kun je tientallen bijzondere vogels spotten.

Door de dichte en vochtige omstandigheden in het bos is het moeilijk om andere kleine zoogdieren te spotten, maar buiten het bos kun je brulapen, luiaards en eekhoorns spotten.

Monteverde
Lekker mistig
Monteverde
De waterval is niet spectaculair

Andere dingen om te doen

Er is in Santa Elena meer te doen dan alleen maar door het Cloud Forest wandelen. In het stadje vind je veel touroperators die allerlei tours aanbieden.

Wij hebben een kleine selectie gemaakt van de overige dingen die je hier kunt doen.

#1 Ziplinen / Canopy Tours

Je kunt Monteverde Cloud Forest verkennen door een wandeling te maken door het oerwoud, maar je kunt het natuurgebied ook van bovenaf bekijken. Dit doe je door te ziplinen of door over hangbruggen te lopen (canopy).

En dat is eigenlijk veel leuker!

Het is een van de meest populaire manieren om het bos te zien. Door over een reeks hangbruggen te lopen of ziplinen zie je hele andere dingen. SkyTrek is het meest bekende bedrijf. Prijzen variëren, maar reken op ongeveer 49.000 CRC per persoon.

TIP ♥ – de Extremo heeft een zipline van maar liefst 1 kilometer lang

#2 Doe een nachtsafari

Een nachtwandeling in het regenwoud geeft je de kans om de vele nachtdieren te spotten (en vooral te horen). Deze dieren zijn overdag niet te zien en komen ’s nachts tot leven. De meeste tours zijn inclusief zaklamp zodat je die niet zelf mee hoeft te nemen.

#3 Zie hoe koffie wordt gemaakt

Als je van koffie houdt zijn er verschillende opties om een kijkje in de processen van het oogsten en produceren van koffie en suikerriet rondom Monteverde Cloud Forest. Met de El Trapiche tour is een aanrader.

Je krijgt goed te zien hoe het hele proces van koffie maken werkt. Hoewel Colombia, en met name de regio Salento, de koffieregio bij uitstek is kun je hier ook een hoop leren. Ze maken hier ook vaal chocolade.

Monteverde
Er groeien hier bijzondere bloemen
Monteverde Cloud Forest
Zipline!

Santa Elena of Monteverde?

Het bijzondere is dat de regio bekend staat als Monteverde Cloud Forest, maar ook Santa Elena heeft een cloud forest; het Santa Elena Reserve.

Monteverde Cloud Forest

Het Monteverde Cloud Forest wordt over het algemeen beschouwd als de mooiere van de twee, maar dus ook de drukste. Je kunt ook tours boeken die je naar beide parken brengt. Je kunt er natuurlijk ook zelf heen.

Een gids is niet altijd noodzakelijk. In dit bos vind je 11 paden die je kunt volgen, variërend in lengte van 300 meter tot 2 kilometer. Ze zijn prima alleen te doen en alle paden zijn goed gemarkeerd.

TIP ♥ – entree voor Monteverde Cloud Forest is $22 p.p. Het is open van 7:00 uur tot 16:00 uur.

Santa Elena

Santa Elena Reserve is kleiner en rustiger. Het heeft natuurlijk ook een reden dat meer mensen naar Monteverde Cloud Forest gaan. Voordeel is dat de paden hier veel langer zijn. De langste is bijna 5 kilometer. Je kunt hier dus meer wandelen en ook nog eens in een rustigere omgeving.

TIP ♥ – entree voor Monteverde Cloud Forest is $12 p.p. Het is open van 7:00 uur tot 16:00 uur.

h2>Overnachten in Santa Elena

Monteverde is de naam voor de hele regio dus het is een beetje verwarrend. Alles wordt aangeduid met Monteverde, maar het stadje waar alle accommodatie en touroperators zitten is Santa Elena.< De meeste reizigers overnachten daarom in Santa Elena. Je hebt hier meer dan genoeg accommodatie waar je kunt overnachten.

Kosten

Prijzen voor hostels beginnen bij ongeveer €15 voor een slaapzaal en €20 tot €25 voor een tweepersoonskamer inclusief een badkamer. Gratis WiFi is standaard bij de meeste hostels, evenals gratis ontbijt.

Voor een iets luxer hotel moet je rekenen op €50 tot €75 per nacht voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt.

TIP ♥ – wij sliepen in Sloth Backpackers. Niks bijzonders, maar wel grote ruime kamers voor redelijke prijzen.

Santa Elena
Het stadje Santa Elana

Wat kost het?

Je kunt een verblijf in Santa Elena, of het Monteverde Cloud Forest, zo duur maken als je zelf wil. Het is bekend dat Costa Rica een stuk duurder is dan andere landen in Midden-Amerika, maar ook met een kleiner budget kun je hier makkelijk een aantal dagen verblijven en genieten van de omgeving.

Wij hebben onze kosten op een rij gezet;

 • Overnachting in hostel  $45
 • Toegang tot Cloud Forest $22 p.p.
 • Maaltijd in restaurant $12
 • Fles water $1
 • Taxi naar Cloud Forest $10
 • Bus naar Cloud Forest  $1,50


TIP ♥ – meer weten over wat wij uitgaven in Costa Rica? Bekijk dan ons blog ‘Wat kost reizen in Costa Rica‘.

De beste reistijd

Je kunt Monteverde Cloud Forest het beste bezoeken in de maanden december tot en met maart. Deze maanden vallen namelijk in het droogseizoen. In het regenseizoen regent het zeker niet de hele dag door, maar is het wel beduidend vochtiger in het oerwoud.

Vind je dit niet erg en ga je liever naar het natuurpark als er wat minder toeristen zijn? Dan kun je het park ook in de regenperiode bezoeken. In dit seizoen zijn er namelijk wel beduidend minder toeristen in het nationale park.

Monteverde

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar Monteverde reizen vanuit de hoofdstad San José. Hier vertrekken dagelijks meerdere bussen naar het nationale park. Je kunt ook vanuit Arenal National Park naar Monteverde Cloud Forest reizen.

Bijna alle bussen komen aan in Santa Elana. Er rijden bussen van Santa Elena naar de Cloud Forest voor zo’n 1.100 CRC.

Vanuit San Jose

Met de bus vanuit San Jose kost het je zo’n 3.300 CRC als je met de lokale bus gaat. Als je iets meer beenruimte wil en in een iets luxere bus wil reizen neem je een charter bus, of een VIP bus. Deze kosten rond de 27.000 CRC p.p.

Je doet er zo’n 5 uur over. Bus vertrekt om 6:30 uur en 14:30 uur.

Andere opties

Je kunt ook vanuit Arenal National Park naar het Cloud Forest reizen. In dit geval reis je met de boot over het Arenalmeer. Je doet er ongeveer 3 uur over om vanuit Arenal met de boot naar het oerwoud van Monteverde te reizen. Dit kost je zo’n 15.000 CRC 

Als je vanuit La Fortuna komt kost je dat zo’n 1.500 CRC.

Santa Elena
Santa Elena

Van Costa Rica naar Nicaragua

Voor veel reizigers is Monteverde het eindstation in Costa Rica. Sommige keren om richting San Jose om terug te vliegen, maar andere reizen misschien door naar Nicaragua. Het ligt namelijk ‘dicht’ bij de grens.

Ook wij zijn van Monteverde naar San Juan del Sur in Nicaragua gereisd. Het kan natuurlijk ook andersom als van Nicaragua naar Costa Rica reist. Hier onze tips;

Monteverde  Nicaragua (San Juan del Sur)

Wij reisden van Monteverde naar San Juan. Dit kan op meerdere manieren. De makkelijkste manier is om een georganiseerde minivan te boeken, maar je kan natuurlijk ook zelf. Hieronder leggen we alle opties uit.

Met een minivan

De minivan is de makkelijkste optie. Het os ook de duurste optie, maar je wordt opgehaald bij je ho(s)tel in Monteverde en in San Juan del Sur weer afgezet. Hieronder (en boven op de foto) zie je de prijzen van tours;

TIP ♥ – deze minivan kun je in heel Monteverde boeken, of online via Caribe Shuttle. Het kost $65 p.p.

Zelf naar de grens

Zelf naar de grens kan natuurlijk ook. Dat kan op twee manieren. Met de lokale bus van Monteverde helemaal naar San Juan. Of met de lokale bus naar Liberia en daar overstappen op een internationale (bekende) busmaatschappij zoals Tica Bus.

Zo doe je het;

 1. Neem de bus van Monteverde naar La Irma ➜ $2,65 p.p
 2. Zoek in La Irma naar de bus richting Liberia (als het kan naar Peñas Blancas, dit is het stadje aan de grensovergang)
 3. In Liberia zoek je óf de bus naar Peñas Blancas óf je boekt een bus met bijv. Tica Bus.
 4. Regel alle formaliteiten bij de grens. Let op; je moet $8 exit fee betalen
 5. Reis van Penas Blancas naar Rivas
 6. In Rivas neem je vervolgens de bus naar Granada, San Juan del Sur, Managua etc.

De grensovergang

De grens oversteken is niet zo heel moeilijk. Je volgt eigenlijk gewoon alle andere reizigers. Officieel moet je voor zowel in Nicaragua als Costa Rica kunnen bewijzen dat je het land weer verlaat (uitreisdocumenten) d.m.v. een vliegticket of busticket.

Bus of vliegticket

Op internet lees je allerlei berichten dat je echt een uitreisticket moet hebben anders ‘dwingen’ ze je bij de grens of het vliegveld waar je aankomt alsnog een ticket te kopen. Officieel is dit ook zo, dus je doet er verstandig aan om het te regelen, maar wij hoefde niks te laten zien toen we Nicaragua in kwamen.

TIP ♥ – het niet bij je hebben van een uitreisticket is op eigen risico aangezien het officieel wel moet. Het is maar net wie je treft bij de douane.

Exit fees

Om Costa Rica in te komen betaal je niks, om Nicaragua in te komen betaal je $12 + $1 ‘milieu fee’. Om Nicaragua uit te gaan betaal je niks, om Costa Rica uit te gaan betaal je $8.

Locatie

2 gedachten over “Monteverde Cloud Forest”

 1. Hey hoi! Wat een leuke blog! Ik heb een vraag:
  Moet ook dit formulier ingevuld worden: https://solicitudes.migob.gob.ni/ als je van CR naar Costa Rica wilt reizen (aanvraag toegang Nica)? Wij proberen het in te vullen, maar bij nationaliteit komt Nederlandse niet als optie naar voren. Wij zijn van plan met Central Line te reizen. Ik hoop dat je me vraag kunt beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven