Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Sao Paulo

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 10 november, 2023

  Welkom in de grootste stad van Zuid-Amerika; Sao Paulo. Een enorme stad die op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijke lijkt en waar de meeste reizigers even aan moeten wennen. Maar als je de smog, het verkeer, de versleten straten en het bizarre contrast tussen arm en rijk achterwege laat, ontdek je een bijzondere stad.

  Het bijzondere Sao Paulo

  Bijna iedereen komt tijdens zijn of haar reis in Sao Paulo, maar er zijn er maar weinig die er ook daadwerkelijk blijven. En eerlijk is eerlijk: Sao Paulo us geen Quito of Valparaíso, twee van de mooiste steden in zuid-Amerika.

  Dat betekent niet, dat deze stad niet de moeite waard is. De locals laten je graag hun favoriete plekjes in de stad zien zoals musea, parken of gekke gebouwen. De fijnproevers zullen zich richten op het de heerlijke bistro’s en restaurants die de stad wereldberoemd maakt.

  >En de echte party gangers kunnen zich uitleven in de unieke underground bars en de 24/7 disco scene.

  Ties: “Nogmaals, dit is niet de mooiste stad, maar wel een die je niet snel vergeet!”.

  Tips voor Sao Paulo Se Cathedral in Sao Paulo

  10x doen in Sao Paulo

  Zoals in de meeste wereldsteden is ook hier voldoende te zien en te doen om je dagenlang te kunnen vermaken in de stad. Door het goede openbaar vervoer kun je heel eenvoudig van de ene naar de andere bezienswaardigheid trekken.

  Wees je ervan bewust dat niet alle wijken in Sao Paulo veilig zijn. Let dus goed op bij welke halte je uit moet stappen om de sloppenwijken in de stad te vermijden.

  #1 Verken het historische centrum

  De stad beschikt ondanks het grote aantal nieuwe gebouwen ook over een historisch centrum. Dit centrum werd een tijd lang verwaarloosd, maar is inmiddels volledig hersteld. Het centrum heeft een grote historische en culturele waarde voor de stad.

  Het oude centrum wordt vaak over het hoofd gezien. Daar komt langzaam verandering in. Straten worden heringericht, gebouwen worden gerenoveerd en nieuwe bars en restaurants worden geopend.

  Bezoekers kunnen nu werkelijk de bijzondere architectuur bewonderen. Dit zijn de belangrijkste gebouwen in het oude centrum;

  Sé Cathedral

  Deze kathedraal vormt het symbolische centrum van de stad. Het is een gigantische kerk, een van de grootste kerken in Brazilië. De kerk is ontworpen door de Duitse architect Maximilian Emil Hehl aan het begin van de 20e eeuw, gebaseerd op de Santa Maria del Fiore-kathedraal in Florence in Italië.

  De kerk is gebouwd op de plek waar eerst een andere kerk stond. Het is gebouwd op de 400e verjaardag van Sao Paulo en dus belangrijk voor de stad.

  TIP ♥ – Mis het orgel in de kerk niet, dat in Milaan is gebouwd. Het is de grootste in Latijns-Amerika. In de kerk kun je een rondleiding volgen.

  Se Metropolitan Cathedral Sao Paulo

  Se Metropolitan Cathedral

  Pátio do Colégio

  Op nog geen 300 meter van Sé Cathedral ligt de betoverende koloniale kerk Pátio do Colégio. Dit was een van de eerste Europees gerichte gebouwen in de geschiedenis van de stad, gebouwd door de jezuïetenpriesters uit Portugal die São Paulo hadden gesticht.

  Het staat er sinds 1554 en is een van de weinige voorbeelden van Portugese koloniale architectuur in de stad.

  TIP ♥ – Je betaalt hier entree

  Sao-Paulo

  Patio do Colegio

  Theatro Municipal

  Dit is het belangrijkste operagebouw van São Paulo en een van de mooiste gebouwen van de stad. Het is gebouwd in 1911 nadat het Teatro São José platgebrand was.

  Theatro Municipal is ontworpen door de Braziliaanse architect Ramos de Azevedo (het plein voor het theater is naar hem vernoemd) en geïnspireerd door Palais Garnier in Parijs. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het prachtige gebouw of, beter nog,  naar een opera gaan.

  #2 Eten scoren op de Mercado Municipal

  De meeste grote steden hebben indrukwekkende markten, gevuld met verse producten, vlees en vis, unieke ambachten en lokale gerechten. Zo ook São Paulo. In deze stad heb je de levendige markt de Mercado Municipal.

  Door locals ook wel Mercadão genoemd. Oorspronkelijk is het de eerste groentemarkt van de stad. Mercadão voor het eerst geopend in 1933 en biedt onderdak aan ongeveer 300 kraampjes waar alles wordt verkocht, van vers fruit en groenten tot specerijen, kazen en snoep.

  Eten in Brazilië

  Mercadao de Sao Paulo

  #3 Wandel door Ibirapuera Park

  Ibirapuera Park is het bekendste stadspark van Sao Paulo. Het werd aangelegd door landschapsarchitect Roberto Burle Marx. Het immense park staat vol met monumenten, musea, speeltuinen, tuinen, wandelpaden en meren.

  Het is een vrijetijdsparadijs voor de locals van São Paulo, evenals reizigers. Als je genoeg hebt van de betonnen jungle, is het Parque do Ibirapuera een prima get-away.

  Het park werd in de jaren 50 geopend, eveneens om de 400e verjaardag van de stad te vieren. Dit park is zo’n 500 hectare groot waardoor veel mensen het vergelijken met Central Park in New York en het Hyde Park in Londen.

  Wandel- en fietspaden slingeren door de groene gazons en je kunt een fiets huren bij een aantal verhuurders in de buurt. Op zondag wordt er veel muziek gemaakt, en kunnen bezoekers kunnen genieten van gratis concerten in het Praça da Paz.

  Ibirapuera Park

  Ibirapuera Park

  #4 Shoppen op Avenida Paulista

  Deze straat is gevuld met winkels, hotels, bedrijven en restaurants en is een van de belangrijkste straten van de stad. Torenhoge wolkenkrabbers vullen de straat. Slenteren door deze straat is een geweldige manier om de bezienswaardigheden en geluiden van São Paulo te verkennen.

  Reizigers zeggen dat als je deze brede straat bewandelt, je een idee krijgt van hoe het leven in de stad eruit ziet. Als je naar deze straat gaat, doe dat dan op zondag, wanneer de straat afgesloten is voor autoverkeer en er verkopers, street-food en livemuziek is.

  TIP ♥ – ga ook zeker naar het nabij gelegen Parque Trianon en Museu de Arte

  Sao Paulo

  Avenida Paulista

  #5 Ga naar de Rio Pinheiros rivieren

  In het westen van Sao Paulo vind je het Rio Pinheiros rivierengebied. Hoewel de rivieren zwaar bevuild zijn in Sao Paulo, behoort het gebied tot een van de mooiste delen van de stad. Aan de oevers vind je indrukwekkende wolkenkrabbers, daarbij loopt langs de oever het langste fietspad van de stad.

  In de nacht vind je in het Rio Pinheiros rivierengebied veel uitgaansgelegenheden, waar Braziliaanse jongeren zich aan het eind van de week verzamelen. Een gebied wat je zeker niet mag missen tijdens je vakantie in Brazilië.

  #6 Bezoek de Feira da Liberdade

  In de wijk Liberdade vind je elke week de Feira da Liberdade. Een vrije markt waar je van alles kunt kopen, maar vooral Aziatisch gerichte spullen. Bij de kraampjes kun je niet alleen souvenirs kopen, maar ook typisch Aziatisch eten. Met name uit Japan, Korea en China.

  De markt is niet alleen populair onder reizigers, maar vooral onder locals.

  Sao Paulo

  Feira da Liberdade

  #7 Naar de top van Edifício Itáliais

  Edifício Itáliais torent hoog uit boven het centrum van São Paulo. Het gebouw is 46 verdiepingen hoog en is een van de hoogste gebouwen in de stad. Nu is zo’n gebouw niet zo bijzonder.

  De echte reden dat reizigers hier komen is voor het spectaculaire panoramische uitzicht over de stad vanaf het observatieplatform van Edifício Itália.

  Je kunt op specifieke uren van maandag tot vrijdag gebruikmaken van het dakterras. Check goed van te voren wanneer dit is. Als je liever wat meer tijd besteedt aan het genieten van het uitzicht, kun je naar het restaurant Terraço Italia of de pianobar op het dak.

  #8 Leer meer over kunst in het Museu de Arte

  Het Museu de Arte van São Paulo, ook wel bekend als MASP,  is pas open sinds 1968, maar heeft nu al de meest representatieve en uitgebreide collectie westerse kunst in heel Zuid-Amerika. Je ziet werken van bekende kunstenaars zoals Renoir, Van Gogh, Matisse, Manet, Debret, Picasso, en Miró.

  Hoewel je kunst vindt van kunstenaars van de Renaissance, is dit een van de eerste kunstmusea op het continent dat zich richt op kunstenaars uit het midden van de 20e eeuw en later, waaronder Portinari en Di Cavalcanti.

  Het gebouw zelf, ontworpen door de Braziliaan-Italiaanse architect Lina Bo Bardi, is een klassieker van de moderne kunst.

  TIP ♥ – op het plein onder dit hangende gebouw heb je vaker op zondag een antiekmarkt en concerten. Als je van kunst houdt, is dit museum zeker een aanrader!

  Sao Paulo

  Museu de Arte

  #9 Rua Augusta

  Rua Augusta is een iconische straat in São Paulo die bekend staat om het bruisende karakter en culturele scene. Hier vind je talloze theaters, bars, nachtclubs en restaurants. Als je dus op zoek bent naar een leuke stapavond, ga dan vooral heir naar toe.

  Rua Augusta strekt zich uit over verschillende wijken, maar het meest levendige deel bevindt zich in de wijk Consolação. Deze straat is een centrum van creativiteit, met kleurrijke muurschilderingen en street art die de omgeving versieren. Of je nu op zoek bent naar live muziek, theatershows of gewoon wil genieten van de toffe vibe die hier hangt, is Rua Augusta een must-visit.

  #10 Museu de Futebol

  Als je in Brazilië bent, dan kan het thema voetbal natuurlijk niet achterwege blijven. Een aantal van werelds bekendste voetballers komen heir namelijk vandaan. Denk aan Pelé en Ronaldinho. Het Museu de Futebol, gevestigd in het Estádio do Pacaembu in São Paulo, is een boeiend museum gewijd aan de rijke geschiedenis van het Braziliaanse voetbal.

  Je vindt hier interactieve tentoonstellingen en historische items. Je kunt hier de opwinding van verschillende legendarische wedstrijden herbeleven, beroemde doelpunten opnieuw bekijken en de evolutie van het Braziliaanse voetbal ontdekken.

  Het museum geeft je ook een unieke kijk in de sociale impact die voetbal heeft gehad (en nog steeds heeft) op de Braziliaanse samenleving. Het museum geeft je een kijkje in de passie en het culturele belang van voetbal in Brazilië.

  Sao Paulo

  Sao Paulo

  De leukste wijken om te overnachten

  Sao Paulo is enorm en als je hier voor de eerste keer komt kan het nogal verwarrend zijn om te achterhalen wat nu de leukste plek is om te overnachten. Er zijn nogal wat wijken te vinden in deze stad.

  Om je een beetje op weg te helpen hebben we de leukste wijken om te overnachten benoemd.

  Jardins

  Deze wijk staat ook bekend als Jardim Paulista en is de populairste wijk van Sao Paulo. Het is de ideale plek voor toeristen en ligt dicht bij Avenida Paulista wat volgens velen het Times Square van Sao Paulo is.

  Je vindt hier ook Ibirapuera Park (#3) en veel accommodatie. Accommodatie vind je al voor €20 per nacht.

  Centro

  Als je wil overnachten in een wijk dat een beetje geschiedenis heeft is Centro de beste plek. Het is de wijk met de meeste sfeer, maar traditioneel gezien niet de wijk waar de meeste reizigers verblijven. Desalniettemin een mooie wijk!

  Consolação

  Aan de andere kant van de Avenida Paulista bevindt zich de wijk Consolação. Niet zo duur en populair als Jardins, maar het is een geweldige plek vol met bars en nachtclubs en de bekende feeststraat Rua Augusta

  TIP ♥ – bekijk hier onze selectie van de mooiste accommodatie in Sao Paulo

  Hoe lang heb je nodig in Sao Paulo?

  De tijd die je in deze wereldstad nodig hebt, hangt af van je interesses en de activiteiten die je hier wil doen. Natuurlijk is het ook afhankelijk van je verdere reisschema. Voor een globale verkenning van de stad en enkele belangrijke bezienswaardigheden zou je 3-4 dagen in deze stad kunnen overwegen.

  Als je langer de tijd hebt kun je hier ook prima langer blijven. Dan kun je het park nog een dag bezoeken en wellicht wat leuke activiteiten net buiten de stad. Hiermee geef je jezelf ook meer tijd om bijvoorbeeld een of twee avonden te gaan stappen, dan kun je de dag daarna uitrusten en wat langer in bed blijven liggen.

  Hoe kom je er?

  De stad beschikt over een eigen internationale luchthaven (Guarulhos), wat de stad erg goed bereikbaar maakt voor toeristen. De luchthaven ligt op zo’n 25 kilometer van het centrum van de stad.

  Van en naar vliegveld

  Om van en naar het vliegveld te komen kun je het beste de Airport Bus Service nemen. Natuurlijk betaal je wel voor een kaartje, verwacht tussen de €12 en €15. De bus stopt een paar keer onderweg maar je bent wel zonder problemen in het centrum.

  Bij Skyscanner boek je voordelige binnenlandse vluchten voor Brazilië

  De bus

  Uiteraard kun je ook naar, of vertrekken uit, Sao Paulo met de bus. Sterker nog; het grootste busstation van Zuid-Amerika staat hier. Vanuit Sao Paulo kun je niet alleen bussen nemen naar elke uithoek in Brazilië maar naar zo’n beetje elke plek in Zuid-Amerika.

  TIP ♥ – boek hier direct je bustickets

  Metro in Sao Paulo

  Beste reistijd

  De beste tijd om São Paulo te bezoeken is van maart tot en met november. De de temperaturen zijn dan comfortabel. De zomer loopt van december tot en met maart en dit brengt veel hitte en regen met zich mee.

  Dit maakt het iets minder geschikt. De winter (juni tot en met september) heeft aangename temperaturen en weinig regen, waardoor het dit wordt gezien als hoogseizoen.

  Locatie

  Meer lezen over Brazilië?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU