Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Maranhenses National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Het Maranhenses National Park, ook wel Lencóis Maranhenses genoemd, is een uitgestrekt duingebied in het noorden van Brazilië. Het is een unieke plek, vooral van mei tot september, wanneer de regen duizenden kristalheldere meren tussen de duinen vormt. Het is een van de meest indrukwekkende plekken in Brazilië.

  De meren van Maranhenses

  Lençois Maranhenses National Park is een uitgestrekt gebied van golvende zandduinen waar op bepaalde tijden van het jaar meren ontstaan door regenwater. Het resultaat is ontelbaar veel blauwe meren tussen de schitterende witte duinen.

  Het park wordt beschouwd als een woestijn en herbergt ook stranden, mangroven, lagunes en een aantal bijzondere dieren zoals schildpadden en trekvogels.

  Maranhenses is veel minder bekend – en bezocht – dan het andere grote natuurlijke wonder van Brazilië, Iguazú.

  Toch is het in veel opzichten misschien wel bijzonderder dan de bekende waterval.

  maranhenses

  maranhenses

  Alsof je op wolken loopt

   

  Tips om het park bezoeken

  Het Maranhenses National Park is redelijk eenvoudig te bezoeken als je weet waar je moet zijn en wat je moet doen.

  Als je het park graag wil bezoeken, lees dan onderstaande tips goed door.

  #1 Vlieg naar São Luis

  São Luis is de grootste stad in de buurt en het beginpunt voor je reis naar Maranhenses. Vanuit verschillende grote steden in Brazilië kun je naar São Luis vliegen.

  Vanaf São Luis is het nog zo’n 5 uur rijden naar Lençois dus als je het park meerdere dagen wil bezoeken zul je wat dichterbij moeten overnachten.

  Een ticket Rio naar Sao Luiz kost je tussen de €75 en €100 p.p.

  #2 Reis vervolgens naar Barreirinhas, Santo Amaro of Atins

  São Luis is de enige grote stad in de buurt waar je naar toe kunt vliegen, maar het ligt alsnog redelijk ver van Lencois Maranhenses.

  Je kunt daarom beter naar Barreirinhas, Santo Amaro of Atins reizen. Drie kleine steden in de buurt van het park waar je kunt overnachten en tours kunt boeken.

  Speciaal aangepaste vrachtwagens vervoeren passagiers, met groepen van maximaal tien elke ochtend en avond naar het park.

  Ze rijden vooraf afgesproken routes, meestal stoppen ze bij de volste meren en vaak is de tour inclusief een maaltijd in een restaurant op weg naar het park.

  Barreirinhas

  Dit is de beste plek om te verblijven om Maranhenses te bezoeken. Je vindt hier de meeste accommodatie en de beste touroperators. Het ligt op 5 uur rijden van São Luis.

  Santo Amaro

  Santo Amaro is een kleiner dorp, waar je voornamelijk B&B’s vindt. Amaro ligt het dichtst bij het nationale park en volgens velen is dit het mooiste deel van het park.

  Atins

  Atins  is een klein dorp en het moeilijkst te bereiken. Je zal eerst naar Barreirinhas moeten reizen en vervolgens met een 4×4 of boottocht naar het Atins. Je kunt vanuit Barreirinhas de “Small Lençóis” tour boeken om het dorp te bereiken

  Atins

  Boot van Barreirinhas naar Atins

  Maranhenses

  Tijdens de tours

  #3 De beste reistijd

  De beste tijd om naar Maranhenses te gaan is van mei tot en met september. In deze maanden vormt het regenwater de indrukwekkende meertjes hier.

  Het regenseizoen begint in januari en duurt tot rond april.

  Het warme en droge weer zorgt voor er voor dat de meren en lagunes opdrogen tussen november en begin februari.

  Maranhenses

  Duinen van Maranhenses

  #4 De beste plekken om te bezoeken

  Het Maranhanses National Park staat logischerwijs voornamelijk bekend om de duinen en de bijzondere uitstraling van het gebied.

  Dit zijn de mooiste plekken om te bezoeken.

  Lagao do Peixe

  Er zijn twee lagunes waar je vrijwel altijd water zal vinden tijdens een tocht door het Maranhenses National Park. Dit zijn Lagao do Peixe en Lagoa Bonita.

  Ongeacht de regen die in de afgelopen dagen gevallen is, zal je hier een klein meertje vinden.

  Lagoa Azul

  Lagoa Azul is de bekendste lagoon van het park. Het wordt ook wel Blue Lagoon genoemd en bijn alle tours gaan hier uiteindelijk heen.

  Tijdens een tour kom je ook langs de gigantische duinen en andere lagoons.

  Lagoa Azul

  Lagoa Azul

  Lagoa Azul

  Lagoa Azul

  Caburé

  Om het natuurgebied te kunnen bezoeken zal je eerst naar Caburé moeten reizen. Dit is een klein plaatsje, wat op een landtong tussen de rivier en de zee gelegen is.

  In het plaatsje vind je slechts een paar pensions waar je kunt overnachten.

  TIP ♥ – je kunt vanaf Barreirinhas ook naar het kustplaatsje Jericoacoara reizen.

  #5 De beste plekken om te overnachten

  Bijna alle reizigers die de moeite nemen om hier heen te komen overnachten in Barreirinhas. Groot is dit dorp niet, hoewel het steeds drukker wordt met reizigers.

  Er zijn verschillende hostels en hotels te vinden in het stadje, allemaal variërend in prijs.

  De goedkoopste opties beginnen rond de €20 per nacht en het loopt op tot €100 per nacht.

  #6 De verschillende tours

  Er zijn verschillende tours te boeken richting Maranhanses National Park. De bekendste tours zijn de boottours en wandeltours. Je kunt echter ook met en buggy door de duinen rijden, kitesurfen, een helikoptervlucht boven de duinen maken en nog veel meer.

  De beste tours en het grootste aanbod richting Maranhenses, vind je in Barreirinhas.

  #7 De kosten voor een tour

  In Barreirinhas zijn er verschillende touroperators die 4WD-rondleidingen door het park organiseren. Tours van een halve dag kosten ongeveer R$70-R$100 p.p.

  Locatie

  Meer lezen over Brazilië?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU