Hoofdmenu
reis expert header

Maranhenses National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Het Maranhenses National Park, ook wel Lencóis Maranhenses genoemd, is een uitgestrekt duingebied in het noorden van Brazilië. Het ligt halverwege tussen São Luís en de grens van Piauí en is een spectaculaire, unieke plek, vooral van mei tot september, wanneer de regen duizenden kristalheldere meren tussen de duinen vormt. Het is een van de meest indrukwekkende plekken in Brazilië.

De meren van Maranhenses

Lençois Maranhenses National Park, zoals de officiele naam is, is een uitgestrekt gebied van golvende zandduinen waar op bepaalde tijden van het jaar meren ontstaan door regenwater. Het resultaat is ontelbaar veel blauwe meren tussen de schitterende witte duinen.

Je kunt de meren lopend, of met een buggy verkennen. Als je de tijd hebt om naar het noordoosten te reizen kom dan ook hier heen. Je zult er geen spijt van krijgen

Het park wordt beschouwd als een woestijn en herbergt ook stranden, mangroven, lagunes en een aantal bijzondere dieren zoals schildpadden en trekvogels. Maranhenses is veel minder bekend – en bezocht – dan het andere grote natuurlijke wonder van Brazilië, Iguazú.

Toch is het in veel opzichten misschien wel bijzonderder dan de bekende waterval.

maranhenses

Het lijkt alsof je op wolken loopt

Hoe kom je er?

De beste manier om het park te bereiken is om naar São Luís te reizen, op ongeveer vier uur rijden van Lençois Maranhenses. Je kunt vanuit het hele land naar Sao Luis vliegen om hier je reis te vervolgen. Een ticket Rio naar Sao Luiz kost je tussen de €75 en €100 p.p.

TIP ♥ – boek je binnenlandse vluchten bij Skyscanner

Can Sao Luis naar Barreirinhas

Er zijn drie belangrijke toegangspunten. De bekendste is het charmante stadje Barreirinhas. Het stadje heeft een goede selectie van accommodatie, en vanaf hier is het makkelijk om bijna elke beschikbare tour naar het park te boeken.

Daarnaast ligt het vi de Rio Preguicas, een rivier waar je kunt SUP’en, kajakken en de mangrovemoerassen kunt verkennen. Je vindt er ook een aantal restaurants en bars.

Andere toegangspunten zijn de afgelegen dorpen van Atins en Santo Amaro aan de westgrens van het park, waar de duinen direct aan de rand van het dorp liggen. Hier kom je echter wel lastiger.

Het park bezoeken

Je kunt vanuit Barreirinhas per lijnschip of boottaxi langs de Braziliaanse kust naar Caburé en Atins varen. Hiervandaan kun je het gebied verkennen, bijvoorbeeld door een jeep te huren of mee te rijden met een lokale gids.

De gemakkelijkste (en goedkoopste) manier om het park te bezoeken is om een tour in een 4×4 te boeken.

Speciaal aangepaste vrachtwagens vervoeren passagiers, met groepen van maximaal tien elke ochtend en avond naar het park. Ze rijden vooraf afgesproken routes, meestal stoppen ze bij de volste meren en vaak is de tour inclusief een maaltijd in een restaurant op weg naar het park.

Kosten voor een tour

In Barreirinhas zijn er verschillende touroperators die 4WD-rondleidingen door het park organiseren. Tours van een halve dag kosten R$35 p.p Je kunt ook rondvluchten maken over het gebied. Hiervoor moet je naar het vliegveld van Barreirinhas waar je een vlucht kunt boeken.

Maranhenses
maranhenses
maranhenses

Wat moet je zien

Het Maranhanses National Park staat logischerwijs voornamelijk bekend om de wandelende duinen en de bijzondere uitstraling van het gebied. Tijdens een tocht door het National Park zal je echter meer zien dan duinen alleen, denk bijvoorbeeld aan kleine meertjes in de Braziliaanse woestijn.

Het is van de hoeveelheid regen in een bepaalde periode afhankelijk, wat de waterstand van deze lagunes is.

Lagao do Peixe

Er zijn twee lagunes waar je vrijwel altijd water zal vinden tijdens een tocht door het Maranhenses National Park. Dit zijn Lagao do Peixe en Lagoa Bonita. Ongeacht de regen die in de afgelopen dagen gevallen is, zal je hier een klein meertje vinden.

Caburé

Om het natuurgebied te kunnen bezoeken zal je eerst naar Caburé moeten reizen. Dit is een klein plaatsje, wat op een landtong tussen de rivier en de zee gelegen is. In het plaatsje vind je slechts een paar pensions waar je kunt overnachten.

TIP ♥ – je kunt vanaf Barreirinhas ook naar het kustplaatsje Jericoacoara reizen.

Maranhenses

Beste reistijd

De beste tijd om naar Maranhenses te gaan is van maart tot en met september. In deze maanden vormt het regenwater de indrukwekkende meertjes hier. Het regenseizoen begint in januari en duurt tot rond april. In deze tijd kun je beter niet gaan omdat je erg veel regen hebt.

Het warme en droge weer zorgt voor er voor dat de meren en lagunes opdrogen tussen november en begin februari. Dan is het park een stuk minder aantrekkelijk.

TIP ♥ – de beste tijd om Maranhenses National Park te bezoeken zijn de maanden maart tot en met september

Overnachten

Bijna alle reizigers die de moeite nemen om hier heen te komen overnachten in Barreirinhas. Groot is dit dorp niet, hoewel het steeds drukker wordt met reizigers. Er zijn verschillende hostels en hotels te vinden in het stadje, allemaal varierend in prijs.

De goedkoopste opties beginnen rond de €20 per nacht en het loopt op tot €100 per nacht.

TIP ♥ – check Booking.com voor een overzicht van de accommodatie

Locatie Maranhenses National Park 

Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Reis-Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Het Maranhenses National Park, ook wel Lencóis Maranhenses genoemd, is een uitgestrekt duingebied in het noorden van Brazilië. Letterlijk betekent Lencóis Maranhenses “beddenlaken van Maranhão”, wat symbool staat voor de duinen die je hier zal vinden. Het natuurgebied ligt aan de kust van de deelstaat Maranhão.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Meer lezen over Brazilië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU