Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tiradentes

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 juni, 2020

Tiradentes is een stad die in de regio Minas Gerias ligt. Het stadje heeft niet veel inwoners, maar wordt wel veel bezocht door toeristen van over de hele wereld. Samen met Ouro Preto is het een van de meest authentieke en sfeervolle dorpen in Brazilië. De gekleurde huisjes en smalle straatjes zorgen voor een gezellig straatbeeld. Het is zeker een bezoek waard!

Tiradentes; klein, kleurrijk en fijn

Nergens anders in Minas is de koloniale charme en de schilderachtige natuurlijke omgeving zo mooi op elkaar afgestemd als in Tiradentes.

De prachtige historische huizen, omringd door mooie wilde bloemen met op de achtergrond de indrukwekkende groene bergen met wandelpaden is een combinatie die je zelden vindt en zeker niet verwacht in Brazilië.

Probeer de stad door de week te bezoeken. Dan kun je de vele bezienswaardigheden makkelijker bezichtigen. In het weekend komen er meer toeristen en locals de stad, de antiekwinkels, de oude huizen en boetiekjes bewonderen.

Het is daardoor heel erg druk, wat overigens niets afdoet aan de schoonheid van de stad.

Tiradentes

Tiradentes

6x leuke dingen om te doen in Tiradentes

Tiradentes is geen grote stad, maar er is wel genoeg te doen in de stad en gelijknamige gemeente. De stad is eigenlijk een grote bezienswaardigheid met de kleine gekleurde huisjes, smalle straatjes, leuke winkeltjes en gezellige avonden.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad en de omgeving van de stad, worden hieronder beschreven.

#1 Bezoek de mooie kerken

Net als in Ouro Preto staan er in Tirandentes ook een hoop mooie kerken. Het is een vrij klein stadje dus je kunt makkelijk de belangrijkste kerken in een dag bezoeken.

Je hoeft er ook geen tour voor te boeken, hoewel dat natuurlijk wel kan. Alle kerken liggen op loopafstand van elkaar.

Dit zijn de belangrijkste.

De Igreja Matriz de Santo Antônio

Deze prachtige kerk is genoemd naar de heilige van Tiradentes en is een van de laatste ontwerpen van Aleijadinho, die ook in Ouro Preto veel ontworpen en gebouwd heeft.

Het oogverblindende gouden interieur is rijk aan symboliek uit het Oude Testament. Opmerkelijke dingen zijn de bijzondere orgel, gebouwd in Portugal en hierheen gebracht door een ezel in 1798!

Daarnaast heb je nog de zeven gouden feniks-hangende kaarsenhouders. De beroemde zonnewijzer dateert uit 1785.

TIP ♥ – entree is R$5 p.p. en geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur.

De Igreja NS Rosário dos Pretos

Igreja da Nossa Senhora do Rosário dos Pretos is de naam van een oude kerk die je in het centrum van Tiradentes kunt vinden.

Het is een van de populairste gebouwen en dit komt vooral door de mooie en authentieke architectuur van het gebouw.

De kerk was oorspronkelijk voor slaven bedoeld en werd tussen de jaren 1708 en 1719 gebouwd.

TIP ♥ – entree is R$3 p.p. en geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Igreja Matriz de Santo Antônio

Igreja Matriz de Santo Antônio

#2 Ga naar het Museu de Sant’Ana

Dit museum is in 2014 geopend in de voormalige stadsgevangenis van Tiradentes en is het nieuwste museumproject van Angela Gutierrez, maker van Ouro Preto’s Museu do Oratório en Museu de Artes e Ofícios in Belo Horizonte.

De eenvoudige, maar mooi gepresenteerde collectie bevat 270 afbeeldingen van St. Ann in hout, steen en terracotta, uit de 17e eeuw tot het heden. Er zijn tweetalige tentoonstellingen.

TIP ♥ – entree is R$5 p.p.

#3 Bezoek het historische stadscentrum van Tiradentes

Ben je in Tiradentes, dan is het zeker een aanrader om een wandeling te maken door het historische centrum van de stad.

Door een wandeling te maken door de kleine stad, kom je alle bijzondere gebouwen van Tiradentes tegen en leer je het stadje echt goed kennen.

Het is niet heel groot dus in een halve dag kun je het centrum makkelijk bezichtigen. Zeker het centrum van de stad staat vol met oude, gekleurde huisjes waar nog steeds locals leven.

Hier en daar zitten sfeervolle restaurantjes verstopt in de kleine steegjes dus als je ‘s avonds honger hebt kijk dan goed in de kleine steegjes.

Tiradentes

Tiradentes

#4 Bezoek het Museu do Padre Toledo

Dit is een onlangs gerenoveerde museum, gewijd aan de 18e-eeuwse Braziliaanse priester en revolutionaire held Padre Toledo.

Het staat in het 18-kamers tellende huis waar Padre Toledo zelf ooit woonde en waar de Inconfidentes elkaar voor het eerst ontmoetten.

De collectie bevat antiek en documenten uit de 18e eeuw, samen met een aantal mooie plafondschilderingen die artistiek worden weerspiegeld in op de vloer gemonteerde spiegels.

TIP ♥ – entree is R$10 p.p. 

#5 Maak een ritje in de trein

In Tiradentes kun je op een klein treintje stappen. Deze rijdt door de natuur in de omgeving van de stad.

Door een ritje te maken in deze trein, leer je de omgeving van het oude stadje goed kennen.

Ideaal als je niet alleen voor de historische gebouwen.

Tiradentes

Tiradentes

De geschiedenis van Tiradentes

De stad Tiradentes werd al in het jaar 1702 gesticht en vernoemd naar de nationale held van Brazilië: Joaquim José da Silva Xavier, ook wel Tiradentes genoemd.

Deze man was de leider van een belangrijke revolutionaire partij in Brazilië, die veel voor de ontwikkeling van het land betekent heeft.

Als je in Tiradentes komt, merk je al snel dat het stadje er nog steeds authentiek uit ziet. Dit komt omdat er een speciale wetgeving is in de gemeente Tiradentes, die de inwoners van de gemeente verplicht om de oude uitstraling van de stad te behouden.

TIP ♥ – de stad heeft meer dan 200 sfeervolle pousadas waar je kunt overnachten. De meest vind je op Booking.com.

Tiradentes

Tiradentes Centrum

Hoe kom je er?

Sao Joao del Rei. Er rijdt hier namelijk een stoomlocomotief uit de 19e eeuw.

Een indrukwekkende rit! De trein gaat alleen op vrijdag en zaterdag om 10:00 uur en 15:00 uur en op zondag om 10:00 en 13:00 uur.

Met de bus

Tiradentes heeft een busstation vlak bij het centrale plein. Er rijden 2 busmaatschappijen van en naar Tiradentes; Presidente en Vale de Ouro.

Deze rijden beide naar São João del-Rei voor ongeveer R$5 p.p. Het is zo’n 30 minuten rijden. Vanaf hier kun je verder naar Rio de Janeiro

TIP ♥ boek hier je bustickets.

Met het vliegtuig

Je kunt het gemakkelijkst in Tiradentes komen door naar het vliegveld Juiz de Fora te vliegen. Dit vliegveld ligt ongeveer 110 kilometer van de stad.

Je kunt de afstand tussen Tiradentes en het vliegveld het beste afleggen met de bus.

Beste reistijd

Het zuidoosten van Brazilië kan het gehele jaar door bezocht worden, maar er is wel een beste reistijd voor dit gebied van het land.

Zo is het in maart tot en met november vrij droog in het zuidoosten van Brazilië, terwijl het in de maanden december, januari en februari warmer is maar meer regent.

Wil je in een droge periode naar het gebied op vakantie gaan, dan kun je deze maanden beter vermijden.

Let wel op dat als je in de zomermaanden naar Tiradentes gaat. Het kan in de avonden van juni tot en met september snel koel worden in de avond.

Locatie

Meer lezen over Brazilië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU