Hoofdmenu
reis expert header

Bonito

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Als je van natuur houdt waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat is Bonito the place to be. Bonito is een sprookjesachtig gebied in de zuidwestelijke hoek van Mato Grosso do Sul. De stad zelf is niet boeiend, maar de natuurlijke rijkdommen in de omgeving zijn spectaculair. En gelukkig doen de lokale autoriteiten doen er heel veel aan om dat zo te houden.

Waarom Bonito?

Omdat de natuur hier werkelijk schitterend is. Er zijn grotten met meren en prachtige druipsteenformaties, prachtige watervallen en ongelooflijk heldere rivieren omgeven door bossen. Je kunt hier zwemmen met honderden vissen. Sinds Bonito werd ontdekt als ‘onontdekt’ ecologisch paradijs op TV Globo in 1993, is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste ecotoerisme bestemmingen van Brazilië.

TIP ♥ de meeste tours moet je van tevoren boeken. Je kunt niet zo maar aan komen lopen en verwachten dat je mee kunt.

Voor de stad Bonito kom je niet. De stad heeft een straat, maar als de populariteit blijft groeien komt hier wellicht snel verandering in. Sinds de ‘ontdekking‘ komen hier veel toeristen, vooral tijdens Kerstmis en Pasen, en in juli en augustus. De stad ligt tevens aan de zuidelijke rand van de Pantanal. Hierdoor kun je een bezoek aan Bonito combineren met een trip naar het moeras.

Vervoer

Houd er rekening mee dat vervoer in Bonito erg duur is. Voor een motortaxi betaal je zo’n 50 real naar een bezienswaardigheid. De goedkoopste manier om van A naar B te komen is door busjes te delen met andere reizigers, zo kun je de kosten drukken.

Bekende organisaties die vervoer regelen zijn EK Turismo en TransBonito.

bonito

Het water is hier kristal helder

De natuur

Mensen die in Bonito zijn geweest, noemen deze vakantiebestemming een echte droomplek waar je helemaal op kunt gaan in de prachtige natuur. Het is geen op en top toeristische plek waar je vele bezienswaardigheden kunt bezoeken. Maar juist een toeristische bestemming die helemaal in het teken staat van de prachtige natuur.  Mensen die hier komen hechten grote waarde aan de authentieke natuur en willen dat beschermen.

TIP ♥ – maak een wandeling door het regenwoud dat om Bonito heen ligt. Doe dit wel met een gids, want je kunt gemakkelijk verdwalen in het woud als je de weg niet weet.

Een groot pluspunt is dat je de natuur echt van dichtbij kunt beleven. Zo kun je hier tussen diverse tropische vissen zwemmen, maar ook om in een angstaanjagende sinkhole met kristalhelder water af te dalen en papegaaien vast te houden. Uitgangspunt hierbij is dat de natuur niet beschadigd wordt, maar dat de natuur juist optimaal gerespecteerd wordt door iedereen die er komt.

bonito

De natuur is hier prachtig

Bezienswaardigheden in Bonito

Er zijn vele dingen die je kunt doen als je in Bonito bent en de meeste activiteiten staan geheel in het teken van de prachtige natuur van de stad. Enkele activiteiten die je zeker moet ondernemen als je in Bonito bent, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Duiken en snorkelen

Dit is een geweldige vakantiebestemming voor mensen die de onderwaterwereld beter willen leren kennen door te duiken en/of te snorkelen. Het water is erg helder, je kunt er vele bijzondere tropische vissen zien en je kunt ook diverse prachtige koraalriffen bewonderen.

TIP ♥ – ga niet op eigen houtje in een grot duiken. Door alleen in een grot te gaan duiken, kun je sneller in de problemen komen. Hierdoor heb je geen hulp bij de hand als je problemen hebt tijdens het duiken of even niet meer weet hoe je de grot uit moet komen.

Raften op helder rivierwater

Mensen die wat avontuurlijker ingesteld zijn en een actieve activiteit willen ondernemen in Bonito, kunnen raften op helder rivierwater. Het water van de rivieren rondom Bonito is wild en omdat het water erg helder is zie je prachtige dingen als je regelmatig naar beneden kijkt.

Abismo de Anhumas

DE highlight hier. Je daalt neer in een 72 meter diepe grot. Nadat je beneden bent is het tijd om de prachtige rotsformaties te bewonderen. Je kunt duiken of snorkelen in de ijskoude onderwaterwereld (zichtbaarheid is 30 meter). Het is niet zo maar een attractie. Je moet eerst een training doen voordat je hier in mag. En er mogen maar 16 mensen per dag in!

Ga met tropische vissen zwemmen in Bonito en wees niet bang als ze dichtbij komen. De vissen doen niets, ze zijn alleen erg nieuwsgierig. Een mooie gelegenheid om deze bijzondere beestjes van dichtbij te bekijken!

bonito

Je ziet hier van alles zwemmen

Hoe kom je er?

De beste manier om in Bonito te komen, is door eerst naar Campo Grande te vliegen. Hier kun je vervolgens de lokale bus nemen naar Bonito. De afstand tussen Campo Grande en Bonito is ongeveer 350 kilometer. Dit lijkt veel, maar de omgeving van Campo Grande en Bonito is werkelijk prachtig. 

Bus

Er gaan dagelijks vijf bussen van Bonito naar Campo Grande. Ze vertrekken om 07:00, 09:00 en 15:00, 16:00 of 18:00 uur. Dit kost je 60 real en duurt vijf uur. Je kunt ook met een minibus. Dit kost je 70r real en duur vier uur. Deze stoppen minder vaak.

Beste reistijd

Meestal adviseren we je om het regenseizoen in een specifiek vakantiegebied te vermijden, maar als je naar Bonito gaat kun je juist wel het beste in het regenseizoen gaan. In het regenseizoen is de omgeving van Bonito namelijk het groenst. Het regenseizoen van Bonito is van december tot en met maart. Dit is echter ook het hoogseizoen.

Hoogseizoen

In december tot en met maart is het hier heel erg druk. Met name tijdens Carnaval en Pasen. Prijzen gaan heel hard omhoog in deze periode. Als je niks hebt geboekt voor je verblijf tijdens het hoogseizoen kom je bijna nergens terecht. Alles zit namelijk al vol. Een trip naar de bezienswaardigheden kunnen alleen geboekt worden via een gecertificeerd bureau. Trips en gidsen zijn tijdens de feestdagen vaak volledig volgeboekt.

Wil je in de grotten van Bonito duiken? Dan kun je dit het beste doen in het winterseizoen (van juni tot en met september). Het water in de grotten is dan namelijk het helderst, waardoor je meer kunt zien tijdens het duiken.

Locatie Bonito

Wat wij vinden:
  • 7.9/10
    Reis-Expert - 7.9/10
7.9/10

Samenvatting

Als je van natuur houdt waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat is Bonito the place to be. Bonito is een sprookjesachtig gebied in de zuidwestelijke hoek van Mato Grosso do Sul. De stad zelf is niet boeiend, maar de natuurlijke rijkdommen in de omgeving zijn spectaculair. En gelukkig doen de lokale autoriteiten doen er heel veel aan om dat zo te houden.

Meer lezen over Brazilië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU