Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Pantanal

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  De Amazone mag dan dé eyecathcer zijn in Brazilië, maar als je wilde dieren wil zien moet je in de Pantanal zijn. Met 210.000 vierkante kilometer is dit een van de grootste ‘wetlands’ ter wereld. Het is een stuk paradijs voor natuurliefhebbers en de beste plek in Brazilië om wilde dieren te spotten. Je kunt verschillende tours boeken om zo het gebied te ontdekken.

  De wondere wereld van Pantanal

  De meeste reizigers mogen dan naar de Amazone trekken, Pantanal is een betere plek om wilde dieren te spotten. Het dicht beboste Amazone maakt het moeilijk om de dieren te spotten, in tegenstelling tot de open vlaktes van de moerassen van Pantanal.

  Deze moerassen zijn de thuisbasis van een enorme verscheidenheid aan dieren. Dus als je wilde dieren wil zien in hun natuurlijke omgeving, is dit is een must-see.

  Ties: “Een tour is de enige manier om het park in te komen. Pantanal Nature, Pantanal Discovery en Joel Souze Ecoverde Tours zijn goede tours”.

  Ervaring Reis-Expert

  Wij bezochten slechts een deel van de Pantanal. Het is zo ontzettend groot dat het bijna onmogelijk is om het hele gebied te bezoeken, maar zelfs als je hier maar een paar dagen bent is het indrukwekkend. Het was een van onze hoogtepunten in Brazilië.

  Pantanal

  Pantanal

  Pântano

  De regio dankt zijn naam aan het Portugese woord “pântano”, wat letterlijk “moeras” betekent. Tijdens het regenseizoen is het gebied nauwelijks te bezoeken, omdat het gebied voor 80% onder water komt te staan in die periode.

  Het regenseizoen zorgt er ieder jaar voor dat dit gebied de rijkste collectie aan waterplanten ter wereld blijft houden. Ook vermoedt men dat de Pantanal het dichtste flora- en fauna- ecosysteem ter wereld heeft, al wordt vaak gezegd dat het Amazoneregenwoud dat momenteel heeft.

  Tips om Pantanal te bezoeken

  Eigenlijk kun je het gebied opsplitsen in twee gebieden. Het noorden en het zuiden. Het is bijna onmogelijk om het hele gebied te bezoeken. Tenzij je heel erg veel tijd in dit gebied hebt. De meeste mensen komen binnen via Cuiabá, de eerste nederzetting in het gebied en de enige grote stad met een vliegveld.

  Er zijn twee manieren om Pantanal te bezoeken. Via het noorden of het zuiden.

  #1 Huur een auto

  De makkelijskte manier om hier te komen is door een auto te huren, hoewel je hier ook met de bus en zelfs met het vliegtuig kunt komen. Je kunt met de auto over twee belangrijke wegen rijden; de Transpantaneira in het noorden en de Estrada Parque in het zuiden.

  Langs beide wegen vind je hier en daar lodges en zelfs campings.

  Regels om auto te huren

  De minimum leeftijd om een huurauto te huren is 21 jaar. Sommige verhuurbedrijven eisen rijervaring van twee jaar. Je hebt ook een internationaal rijbewijs (IDP) nodig. Deze kun je aanvragen bij de ANWB (vóór vetrek).

  Voor de Transpantaneira en Estrada Parque is 4WD allen noodzakelijk tijdens het regenseizoen van november tot en met maart.

  #2 Noord en zuid

  Er zijn twee belangrijke plekken van waar je de regio kunt ontdekken. Dat zijn Cuiabá in het noorden en Campo Grande in het zuiden. In deze twee steden kun je tours boeken, maar ook een auto huren en het gebied op eigen gelegenheid verkennen.

  Noord Pantanal

  Als je het noorden wil bezoeken kun je het beste naar Cuiabá vliegen. Vanaf daar stap je in de auto en rij je 1,5 uur naar Poconé om de Transpantaneira te bereiken, een snelweg die door het gebied loopt. Het is een flinke reis waar je meer dan 122 bruggen moet oversteken.

  Lodges liggen langs de hele route dus je kunt er overnachten. De meeste lodges bieden ook tours aan zoals jeepsafari’s, paardrijden, trekking, kanovaren en andere activiteiten. Na 150 kilometer rijden (vantui Pcone) kom je bij Porto Jofre, waar de snelweg eindigt en dus je laatste stop in Pantanal.

  Hier kun je jaguars zien!

  TIP ♥ – goede lodges zijn de Araras Eco Lodge of Pouso Alegre. Reserveren kan geen kwaad.

  Porto Jofre

  Jaguar bij Porto Jofre

  Zuid Pantanal

  Om toegang te krijgen tot het zuidelijke deel van de Pantanal, vlieg je naar Corumbá of Campo Grande. Van Corumbá kan je een rivierboot nemen of je rijdt via de Estrada Parque, een kleine (deels onverharde) weg in het zuidelijke deel.

  Passo do Lontra goedkope kamers waar je kunt overnachten. De Pantanal Jungle Lodge ligt is iets comfortabeler.

  Tussen Corumbá en Campo Grande is Miranda, een andere goede basis om dit deel van de Pantanal te bezoeken.

  Pantanal

  Rivierboot Corumbá

  #3 Tours boeken naar Pantanal

  De makkelijkste en eigenlijk ook de beste manier om de Pantanal in te komen is met een tour vanuit Campo Grande, Corumba (zuid) of Cuiabá (noord). In deze drie steden worden veel tours aangeboden naar het gebied variërend van een dag tot hel trektochten van een paar dagen.

  We raden aan om minimaal 2 nachten in Pantanal (het gebied, niet de steden) te blijven om al het moois te zien. Zeker ‘s avonds is het namelijk heel erg indrukwekkend.

  Enkele tips voor het boeken van je tour;

  • check ervaringen van andere reizigers;
  • ga naar de lokale tourist office in de desbetreffende stad;
  • de verkoper van de tour is niet altijd je gids;
  • boek geen tours waar ze dieren vastpakken;
  • boek een Engels sprekende gids;
  • vergelijk verschillende tours.
  Pantanal

  Pantanal zonsondergang

  Pantanal

  Krokodillen spotten

  Wat is er te doen in Pantanal

  In het gebied vind je een grote diversiteit aan flora en fauna. De wilde dieren en de natuur behoren tot de mooiste in Zuid-Amerika. Daarom is het wel zo leuk om te weten waar je moet zijn om het beste uit je reis te halen als je naar de Pantanal gaat.

  Hieronder de belangrijkste plekken waar ‘all the magic happens’ in de Pantanal.

  #1 Boek een nacht safari

  Bij een safari denk je misschien aan Zuid-Afrika, maar het kan ook in Pantanal. Een nacht safari is een van de beste manieren zijn om dieren te observeren. Een nacht safari is de ultieme safari-ervaring.

  De geluiden, geuren en dieren van de de Pantanal die ‘s nachts hoort zijn bijzonder. Het is er pikkedonker en met de sterrenhemel boven je is het echt een magische ervaring.

  Je kunt verschillende dieren in het wild in hun natuurlijke omgeving observeren. Een aanrader!

  #2 Ga op Jaguar Tracking Tour

  De jaguars in Pantanal leven in de schitterende regio van Porto Jofre. Hier heb je een goede kans om deze indrukwekkende dieren te spotten. En Jaguar Tracking is dan een goede tour. Naast jaguars leven hier ook apen, reusachtige otters en talrijke vogelsoorten.

  De touroperators die deze tours aanbieden hebben jarenlange ervaring en gebruiken een speciaal fluitje om de jaguars te spotten.

  TIP ♥ – de kans dat je jaguars tegen komt in een uurtje is niet zo groot. De meeste raden dan ook aan om minimaal 4 dagen te blijven.

  Jaguar, Brazilië

  Jaguar

  #3 Maak en wandeltocht

  De paden rondom de lodges in Pantanal geven je de mogelijkheid om de verscheidenheid aan ecosystemen, waaronder savanne, wetlands en bossen te verkennen. De meeste routes zijn rondjes dus je kunt niet verdwalen, als het goed is 🙂

  Tijdens de wandelingen loop je door prachtige gebieden. Onderweg is de kans groot dat je apen, herten en bijzondere vogels spot. Uiteraard kun je ook grotere routes lopen met een gids. Zij kunnen je meer vertellen over de regio.

  Er worden ook veel tours aangeboeden waarbij je op een paard door het gebied trekt. Zo kun je in dezelfde tijd meer zien.

  pantanal

  #4 Maak een boottocht

  Een boottocht in het gebeid is een van de leukste manieren om te gebied te verkennen. Het gebied bestaat voor een groot deel uit water waar onder andere de grooste otters ter wereld leven.

  In de regio van Porto Jofre zie je af en toe jaguars langs de oever van de rivieren, maar ook caimannen en vogels.

  De beste tijd voor een boottocht is de vroege ochtend of avond boottocht. Dit geeft je de mogelijkheid om spectaculaire zonsopgangen of zonsondergangen te zien.

  Pantanal

  Tour in Pantanal

  #5 Ga naar Bonito

  Kristalheldere rivieren, watervallen en grotten… dat verwacht je niet in deze regio, maar het is er wel rond, Bonito. De stad is niet bijzonder, maar het is een goede uitvalsbasis om het nabijgelegen natuurattracties te verkennen.

  De meeste natuurlijke bezienswaardigheden liggen op prive-terrein waarvoor je moet betalen. Daarom is het makkelijker om met een ​​georganiseerde tour mee te gaan . In het hoogseizoen kun je het beste reserveren omdat Bonito een beschermd gebied is, en er dus niet te veel mensen in mogen.

  TIP ♥ – meer over deze plek lees je op Bonito

  bonito

  Bonito

  Hoe kom je er?

  De belangrijkste plekken in Pantanal zijn Cuiabá in het noorden en Campo Grande in het zuiden. Vanaf hier kun je verder het gebied in trekken met een eigen auto of door middel van een georganiseerde tour. De kans dat je hier ‘toevallig’ in de buurt bent is vrij klein.

  Daarom komen de meeste mensen hier door er naar toe te vliegen. Vanuit Rio de Janeiro kun je naar beide steden vliegen.

  Met de bus naar Cuiabá

  Je kunt ook met de bus naar Cuiabá. Er gaan verschillende bussen vanuit verschillende plekken. De belangrijkste plekken zijn Brasilia (R$200 – 23 uur), Campo Grande (R$115 – 12 uur), Pocone (R$12 – 3 uur), Alta Floresta (R$200 – 14 uur) en Cacares (R$50 – 4 uur).

  Met de bus naar Campo Grande

  Uiteraard kun je ook met de bus naar Campo Grande. Er gaan verschillende bussen vanuit verschillende plekken. De belangrijkste plekken zijn

  • Bonito  R$55 – 7 uur
  • Brasilia  R$260 – 25 uur
  • Sao Paulo  R$220 – 15 uur
  • Foz de Iguacu R$150 – 18 uur
  • Rio de Janeiro R$320 – 24 uur

  TIP ♥ – boek hier direct je bustickets

  Pantanal

  Regenseizoen in Pantanal

  Beste reistijd

  et is af te raden om tijdens het regenseizoen naar de Pantanal te trekken, omdat er in die periode te veel regen valt om het gebied te kunnen bezoeken. Tijdens het regenseizoen staat het merendeel van het gebied onder water.

  Ties: “De beste maanden om de Pantanal te bezoeken zijn juli tot en met november”.

  Het droogseizoen loopt van juli tot november. Dit is de beste periode om de Pantanal te bezoeken omdat het logistiek gezien makkelijker is. In het regenseizoen kun je alleen met de boot en het vliegtuig reizen.

  Daarnaast zijn de waterbronnen in het droogseizoen schaarser waardoor wilde dieren naar één plek trekken en ze dus makkelijker te spotten zijn.  Over het algemeen ligt de temperatuur in de Pantanal op zo’n 25 graden Celcius.

  Locatie

  Meer lezen over Brazilië?

  2 comments

  1. Baukje Terpstra

   graag zouden we vanaf 24 juni 2023 voor 2 personen voor ca.4 dagen , de Pantanal willen verkennen, we komen van Sao Paulo. Wat zou u ons adviseren?

   1. Pim

    Ik zou adviseren de bovenstaande blog te lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU