Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd voor Nieuw-Zeeland

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 14 oktober, 2023

Het weer in Nieuw Zeeland is vergelijkbaar met dat in Nederland, met uiteraard als grote verschil dat de zomer en winter omgedraaid zijn. Het eerste waar je rekening mee met houden is dat Nieuw-Zeeland op het Zuiderlijk halfrond ligt. Dat betekent niet alleen dat als het hier zomer is dat het daar winter is, maar ook dat als het hier dag is het daar nacht is (en andersom). Op deze pagina vertellen we je alles over de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland.

Wat is de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland?

Het weer in Nieuw-Zeeland is te vergelijken met het klimaat in Nederland of België. Maar dan precies andersom. Hierdoor zijn de maanden december tot en met maart de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland heeft koude tot zachte winters en warme zomers (niet altijd).

Er is geen regenseizoen aangezien het in Nieuw-Zeeland het hele jaar door kan regenen. Vooral in de winter kunnen er flinke regenbuien ontstaan. Het noorden van het Noordereiland heeft, omdat het zo dicht naar de evenaar ligt, een subtropisch klimaat.

Noordereiland Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 24 24 23 21 18 16 15 15 17 18 20 22
Regen (mm) 65 100 90 115 120 125 130 140 95 90 90 95
Zuidereiland Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 19 19 17 15 12 9 9 10 13 15 16 18
Regen (mm) 80 65 85 70 85 75 80 70 60 70 70 80

De seizoenen Nieuw-Zeeland

De beste reistijd voor Nieuw-Zeeland is niet alleen afhankelijk van het weer. Natuurlijk is goed weer fijn tijdens het reizen, maar reizen in het hoogseizoen betekent ook vaak hogere prijzen en meer mensen. Je kunt de seizoenen onder verdelen in het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen.

Hieronder een overzicht.

Hoogseizoen

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

December t/m maart

Deze maanden vormen de zomer en zijn dus de beste reistijd Nieuw-Zeeland. Het is de ideale tijd om met je camper of auto rond te touren. Outdoor activiteiten zijn het beste te doen, de stranden zijn het lekkerst en je hebt verschillende festivals. Hou er wel rekening mee dat prijzen voor tours, huurauto’s/campers en accommodatie omhoog gaan.

De gemiddelde temperatuur in deze maanden is door het hele land verschillend. Op het Noordereiland is de gemiddelde temperatuur in de zomermaanden 20 tot 24 graden. Maar er kunnen uitschieters tussen zitten van dagen waarop het wel 30 graden kan worden. Het zijn milde zomers met af en toe lekkere stranddagen.

Het zuidereiland is wat frisser maar heeft met gemiddeld 15 tot 22 graden nog steeds prima zomerdagen. Op het zuidereiland verschilt het ook wel of je aan de oostkust of westkust verblijft. Aan de westkust en meer in het binnenland liggen de meeste bergen en daardoor kan het weer hier wat wisselvalliger zijn, ook in de zomer.

Tussenseizoen

Lake Matheson

April, mei, sep. t/m nov.

De maanden maart tot en met mei liggen net na het hoogseizoen, september en november er net voor. Het weer is nog altijd mooi. Het grootste voordeel is dat de prijzen dalen, het is een stuk rustiger en de Nieuw-Zeelandse kinderen gaan weer naar school. Als je de drukte wil ontlopen zijn dit prima maanden.

De temperatuur zit dan ook precies tussen de zomer en de winter in. Over het algemeen lopen de temperaturen gemiddeld van 12 tot 17 graden overdag. Deze maanden zijn qua temperatuur mild maar kunnen wel flink wat regen met zich meebrengen, bereid je daarop voor door laagjes kleding mee te nemen en een goede regenjas.

Laagseizoen

Aoraki

Juni t/m augustus

Deze maanden vormen de winter in Nieuw-Zeeland. De dagen zijn een stuk korter en de temperaturen liggen lager, maar het is een stuk rustiger. Je kunt goedkoper reizen. Je hebt vaak scherpe aanbiedingen voor accommodatie en restaurants. In de Zuidelijke Alpen wordt het drukker in de skigebieden.

De wintermaanden kunnen in Nieuw-Zeeland nog flink koud worden, in het zuiden liggen namelijk ook verschillende skigebieden in de bergen. Op het Noordereiland blijven de temperaturen wat hoger en ligt deze gemiddeld tussen de 8 en 14 graden. Op het zuidereiland zie je geregeld temperaturen onder het nulpunt en komen vaak niet hoger dan 8 graden. Het kan hier flink koud worden dus! Het voordeel is wel dat de natuur schitterend is op een zonnige winterdag.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd Nieuw-Zeeland is helaas niet helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achter elkaar regen. Het kan per maand verschillen.

Om je een goed beeld te geven over de beste reistijd, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Januari

De beste reistijd Nieuw-Zeeland zijn de maanden december tot en met maart dus in januari zit je midden in het hoogseizoen. De warme zonnige zomerdagen maken het een ideale tijd om te reizen. Activiteiten zoals duiken of hiken zijn prima te doen.

Nadeel is dat het vrij druk is en de prijzen voor accommodatie en/of tours hoger liggen. De eerste twee weken van januari zijn schoolvakanties.

– Noord 24°C | Zuid 19°C
– 15 mm


Februari

Qua weer vergelijkbaar met januari. Je hebt nog steeds veel zonnige dagen, hoewel dat per jaar kan verschillen. Het voordeel van februari is dat de lokale vakanties voorbij zijn en veel internationale reizigers weer richting huis gaan.

Een ideale maand om in Nieuw-Zeeland te reizen.

– Noord 24°C | Zuid 19°C
– 15 mm


Maart

Maart is een beetje het einde van het hoogseizoen. Je kunt nog steeds warme dagen hebben, maar de herfst zet in en dus komen er koelere dagen. Hoewel je niet de warmste dagen hebt, heb je zeker niet de slechtste dagen en het is nog steeds een goede maand om in Nieuw-Zeeland te reizen met de veranderende kleuren van de herfstbladeren.

– Noord 23°C | Zuid 17°C
– 15 mm


April

April is vergelijkbaar met maart hoewel het in deze maand al iets kouder is. Je gaat nu richting de winter en de dagen worden, zeker aan het einde van de maand, steeds kouder. Activiteiten als duiken of snorkelen worden minder en hiken kan letterlijk in het water vallen.

Prijzen liggen wel een stuk lager.

– Noord 21°C | Zuid 15°C
– 15 mm


Mei

De laatste maand van het tussenseizoen. Na mei begint de winter en wordt het veel kouder in Nieuw-Zeeland. In mei heb je nog kans op heldere dagen, maar warm zal het zien. Voordeel is dat het ontzettend rustig is in het land en dat de prijzen laag zijn.

– Noord 18°C | Zuid 12°C
– 15 mm

Juni

De winter is nu ingezet en de maanden juni tot en met augustus horen daarom niet bij de beste reistijd Nieuw-Zeeland. Op het Noordereiland regent het veel en op het Zuidereiland heb je zelfs kans op sneeuw in de bergen. Wel een goede tijd om te skiën.

– Noord 16°C | Zuid 9°C
– 15 mm


Juli

Nog steeds hartje winter. Temperaturen liggen laag en je hebt op zowel het Noorder- als het Zuidereiland veel kans op regen. Dit zijn niet de beste maanden om in Nieuw-Zeeland te reizen en vergelijkbaar met de wintermaanden in Nederland.

– Noord 15°C | Zuid 9°C
– 15 mm

Mount Cook National Park

Mount Cook National Park

Augustus

De winter is nog steeds in Nieuw-Zeeland, maar gebieden op het Noordereiland zoals Rotorua en de Bay of Islands blijven goed bezocht, met name door locals, omdat het weer op het Noordereiland is milder is dan het Zuidereiland.

– Noord 15°C | Zuid 10°C
– 15 mm


September

In september beginnen de temperaturen weer op te lopen. De regen wordt een stuk minder wat september (en oktober) prima maanden zijn om in Nieuw-Zeeland te reizen.

Je zit net voor het hoogseizoen en net na de winter waardoor je goede kans hebt op mooie dagen. Daarnaast is het een stuk rustiger en goedkoper.

– Noord 17°C | Zuid 13°C
– 15 mm


Oktober

Oktober ‘hoort’ niet echt bij de beste reistijd Nieuw-Zeeland, maar wij vinden het een van de betere maanden om in Nieuw-Zeeland te reizen. Er zijn nog weinig toeristen, het weer is vaak prima en de prijzen liggen laag.

Je zit net voor het hoogseizoen waardoor accommodatie overal beschikbaar is.

– Noord 18°C | Zuid 15°C
– 15 mm


November

Het warmere weer komt terug en november is de start van de zomer van Nieuw-Zeeland. De natuur is prachtig groen, rivieren stromen wild en dieren laten zich volop zien. Dit is een van de betere maanden om in NZ te reizen, aangezien het in december en januari een stuk drukker is.

– Noord 20°C | Zuid 16°C
– 15 mm


December

Samen met januari is dit de beste maand om in Nieuw-Zeeland te reizen, maar ook de drukste en de duurste. De wegen zijn drukker, accommodatie zit sneller vol en bij de bezienswaardigheden ben je zeker niet de enige. Zeker met Kerst en Nieuwjaar is het vrij druk.

– Noord 22°C | Zuid 18°C
– 15 mm


Hoe veel weken heb je nodig?

Dit is natuurlijk een hele open vraag. Niet iedereen heeft zomaar een aantal weken tijd om te reizen naar dit prachtige land, maar ons advies is toch om er voldoende tijd voor in te plannen. Zeker omdat het land vrij uitgestrekt is en ieder eiland een eigen charme heeft die je graag wil ontdekken.

6-8 weken

De ideale tijd om in Nieuw-Zeeland door te brengen is misschien zelfs wel 6 tot 8 weken. Hier heb je echter heel veel vrije dagen voor nodig én niet te vergeten, een groot budget. Als je zo veel tijd hebt kun je redelijk op je gemak beide eilanden verkennen.

Voor het Noordereiland kun je gerust 2-3 weken uittrekken om naar het noordelijkste puntje, Cape Reinga, te reizen om vervolgens wat verder af te dwalen naar het midden en zuiden van het eiland. Hier kun je de uithoekjes bezoeken zoals de Coromandel, Tauranga en de regio rondom New Plymouth. Ook heb je dan voldoende tijd om een aantal hikes te doen, zoals de Tongariro Crossing. Enkele dagen doorbrengen in Wellington voordat je op de boot stapt is ook fijn.

Vervolgens reis je met de boot naar het zuidereiland en hier heb je dan idealiter nog zeker 3-4 weken over. Het zuidereiland heeft verschillende mooie routes die je kan kiezen, en als je zo veel tijd hebt kun je ook alles bekijken. Als je bijvoorbeeld een helikoptervlucht boekt om de Franz Jozef gletsjer te bekijken, moet je eigenlijk al rekening houden met twee dagen op deze plek. Deze tochten worden nogal eens uitgesteld of zelfs een dag vertraagd als het weer wat slechter is. Als je de luxe hebt om langer te blijven is de kans het grootst dat je alles kunt ondernemen wat op je lijstje staat. Vervolgens reis je verder naar het zuiden en kun je hier verschillende bergketens gaan bekijken.

3-4 weken

De meeste mensen hebben misschien niet de luxe om zo lang naar Nieuw-Zeeland te reizen. Als je wel 3-4 weken de tijd hebt is dat ook prima, maar dan moet je wel keuzes maken in je planning. Zeker als je buiten de zomer reist en toch veel activiteiten afhankelijk zijn van het weer. Als je 3 weken de tijd hebt kun je ook de keuze maken om één eiland te bezoeken, dan zouden wij kiezen voor het Zuidereiland. Als je 4 weken de keuze hebt kun je 1,5 week spenderen op het Noordereiland om vervolgens 2,5 week over het Zuidereiland te trekken.

Tongariro Crossing

De Tongariro Crossing op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Hoogseizoen in Nieuw-Zeeland

Officieel begint de zomer in december. Omdat de Nieuw-Zeelanders zelf (zomer)vakantie hebben tussen kerst en midden januari is dit de ook drukte periode van het jaar. Houd er daarom rekening mee dat de prijzen hoger uitvallen.

Van half januari tot eind februari is het hartje zomer.

De vakantie van de Kiwi’s is dan bovendien afgelopen waardoor het iets rustiger is. Een prima periode om de winter in Europa te ontvluchten en te genieten van de Nieuw-Zeelandse zon.

Het is nog steeds hoogseizoen, maar het zal rustiger en goedkoper zijn dan de periode waarin Nieuw-Zeeland vakantie viert.

Zuidereiland

Hoewel er qua temperatuur niet heel veel verschil zit tussen het Zuidereiland en het Noordereiland is het Zuidereiland qua natuur totaal verschillend dan die op het Noordereiland.

Het Zuidereiland herbergt prachtige fjorden, een ruige kustlijn, met sneeuw bedekte bergen en indrukwekkende meren. De beste tijd om dit eiland te bezoeken zijn de maanden december tot en met maart.

Skiën

Als je van skiën houdt, kun je hier beter komen in de maanden juni tot en met augustus, wanneer de Zuidelijke Alpen bedekt worden met sneeuw.
Beste reistijd Nieuw Zeeland

Noordereiland

Het noordereiland, en dan met name het noordelijke gedeelte, is het meest tropische gedeelte van het land. Als je op zoek bent naar mooie stranden en indrukwekkende eilanden moet je op het Noordereiland zijn.

De beste tijd om dit eiland te bezoeken zijn de maanden december tot en met maart.
Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

2 comments

  1. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

  2. Sjoerd lagraauw

    Visitor Rating: 5 Stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU