Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Nieuw-Zeeland

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Nieuw-Zeeland is niet eens zo’n heel groot land. Het heeft ongeveer dezelfde grote als Frankrijk. Het is dan ook vrij eenvoudig om rond te reizen in het land. Voor de meeste reizigers val het vervoer Nieuw-Zeeland op een huurauto of huurcamper neerkomen, maar ook met het openbaar vervoer kom je op veel bestemmingen.

Vervoer Nieuw-Zeeland

De goedkoopste en makkelijkste manier om rond te reizen is met de bus (coaches of shuttle bussen). De trein wordt qua vervoer Nieuw-Zeeland nauwelijks gebruikt omdat het vrij beperkt en duur is. Binnenlandse vluchten vind je voor een redelijk prijs als je van tevoren boekt. Met huurauto’s en campers, met name de kleintjes zie je het meeste van het land. Blijf je langer dan een paar maanden? Dan is het voordeliger om er een te kopen. Op deze pagina leggen we je alles uit over het vervoer Nieuw-Zeeland.

Eigen vervoer

Je kunt natuurlijk ook een auto of camper huren of kopen. Dat is iets wat de meeste reizigers doen die in Nieuw-Zeeland rond reizen. Wil je daar meer info over? Check onze aparte pagina’s;

camper kopen Nieuw Zeeland

Een eigen camper is heerlijk! Check hier hoe je er een huurt 

Vervoer met de bus

Het reizen met de bus is een prima optie qua vervoer Nieuw-Zeeland, maar wordt weinig gebruikt omdat het huren of kopen van een auto of camper zo goed is geregeld. De bus wordt met name gebruikt door jongere budget-reizigers of degene die niet zelf willen of kunnen rijden.

De meeste plaatsen zijn met lange afstand bussen (coaches) en kleinere pendelbussen bereikbaar. De bussen zijn over het algemeen betrouwbaar en redelijk comfortabel, en door de concurrentie zijn de prijzen concurrerend. De grotere bussen zijn meestal voorzien van airconditioning, en sommige hebben toiletten. Vaak geeft de chauffeur nog een kleine introductie over waar  je langs rijdt.

TIP ♥ – de bussen raken snel vol in zomervakanties en nationale feestdagen. Reserveren kan dan geen kwaad.

Welke bus?

Welke bus moet je precies nemen? Er rijden namelijk gewoon openbare bussen rond en de tourbussen. Eigenlijk kun je het onderverdelen in Intercity en ‘andere bussen’.

Intercity

De grootste operator, InterCity, hebben bussen van hoge kwaliteit en ze rijden door het hele land. Een dochterbedrijf is Newmans, die zich positioneert als een iets luxer bedrijf en zijn gericht op sightseeing tours. De prijzen variëren van waar je rijd en wanneer. Een enkele reis op het Noordereiland tussen Auckland naar Rotorua kost je NZ$50, terwijl je op het Zuidereiland NZ$85 betaald voor een rit van Christchurch naar Queenstown.

Prijzen dalen vaak tijdens de winter en minder drukke periodes. Daarnaast zijn er een scala van scherpe tarieven beschikbaar. Zo kun je een Saver tarief aanschaffen met 25% korting of een Super Saver voor 50% korting.

Backpackers bus

Er rijden heel wat backpackers bussen door Nieuw-Zeeland. De bekendste zijn de Kiwi Experience (ook wel de Magic Bus genoemd), Stray travel. Hiermee reis je tussen de grotere plaatsen en de meeste bezienswaardigheden. Veel backpacker maken gebruik van deze bussen dus je ontmoet snel andere reizigers. Daarnaast geven ze vaak korting op allerlei leuke activiteiten.

Speciale passen

Met InterCity kun je ook tal van vaste route ‘kopen’ zoals die van Auckland –> Bay of Islands Pass voor NZ$209. De route Auckland, Rotorua, Napier via Taupo, Wellington en terug kost je NZ$195 tot NZ$215. Nelson naar Queenstown via de westkust kost je NZ$159 en zo zijn er meerdere routes.

Andere bussen

De andere bussen bestaan voornamelijk uit kleinere, lokale bussen. Het zijn voornamelijk shuttlebussen of bedrijven die concurreren met InterCity / Newmans op de belangrijke routes. Over het algemeen kosten ze minder (soms veel minder) en zijn ze meer bereidwillig als het gaat om drop-offs en pick-ups.

Vervoer Nieuw-Zeeland

Ook met de bus rij je door het prachtige landschap

Met het vliegtuig

Veel bezoekers vliegen alleen Auckland naar Christchurch of andersom. Bijna iedereen reist met een auto, camper of met de bus waardoor binnenlandse vluchten niet echt druk worden geboekt. Degene met een strak tijdschema kunnen een paar belangrijke bezienswaardigheden in korte tijdbezoeken door te vliegen, maar dit vrij prijzig.

De grootste binnenlandse operator is Air New Zealand die naar alle belangrijke plekken vliegt (25 bestemmingen in totaal). De belangrijkste concurrentie zijn Jetstar, die Auckland, Wellington, Christchurch, Dunedin, Rotorua en Queenstown aan doet.

Prijzen variëren heel erg en zijn afhankelijk van het hoog- of laagseizoen en of je ver van tevoren boekt. Een enkeltje Auckland-en Christchurch kost ongeveer €45 in het hoogseizoen.

Leuk uitstapje

Je kunt vanuit Nieuw-Zeeland redelijk eenvoudig eilanden bezoeken als Fiji of Tuvalu. Het zal geen goedkoop reisje worden, maar het is het zeker waard. Eilanden als Tuvalu, maar ook Kiribati liggen zo afgelegen dat er weinig mensen komen. Het is een waar paradijs

Met de trein

Vroeger speelde de trein een grote rol in het vervoer Nieuw-Zeeland, maar dat is vandaag de dag wel anders. De treinen die er rijden zijn vrij comfortabel en betrouwbaar, en ze rijden ook nog eens door het schitterende landschap. Maar er zijn maar weinig routes die belangrijke steden met elkaar verbinden.

De trein is wek sneller dan de bus, maar wel weer duurder.

TIP ♥ – kijk voor meer informatie over de trein in Nieuw Zeeland op www.railnewzealand.com.

Vervoer Nieuw-Zeeland

De oude treinen zijn nog wel te bezichtigen

Met de fiets

Als je meer tijd hebt, is fietsen een leuke manier om door het land te reizen. De afstanden zijn niet heel groot, het weer is over het algemeen goed, de wegen goed en het landschap is prachtig. Je kunt met je fiets bij alle hotels, hostels en campings aan komen.

Het grootste nadeel is dat er niet overal fietspaden zijn. Soms fiets je dus  op hoofdwegen of onverharde kleinere wegen. Daarnaast zal je af en toe een flinke berg moeten beklimmen met je fiets. Enige fitheid is dus wel een vereiste.

Zuider- en noordereiland

Fietsen op het Zuidereiland is iets eenvoudiger dan het Noordereiland. De bergen in het centrale gedeelte van het Zuidereiland vormen het enige obstakel. Het Noordereiland daarentegen ligt vol het hevels en bergen. Daarnaast heb je veel meer verkeer waardoor het een iets grotere uitdaging wordt.

TIP ♥ –volgens de Nieuw-Zeelandse wet zijn alle fietsers verplicht een helm te dragen.

Fiets kopen

Als je lang blijft en grote afstanden fietst is het waarschijnlijk voordeliger om een fiets te kopen. Een goede fiets kost minimaal $1.500 en die is dan volledig uitgerust met de nieuwste apparatuur. Je kunt echter ook de prikborden in hostels in de gaten houden en een tweedehands fiets scoren voor minder dan NZ$500.

Wil je liever je eigen fiets meenemen? Dat kan. De meeste internationale luchtvaartmaatschappijen tellen fietsen als een stuk bagage en rekenen geen extra kosten, zolang je de bagagelimiet niet overschrijdt.

Fiets huren

Je kunt op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland ook fietsen huren. Prijzen variëren van NZ10 tot NZ$20 per uur voor normale fietsen tot $NZ50 per dagvoor een goede mountainbike.

Vervoer Nieuw-Zeeland

Je kunt ook fietsen huren en door de bergen crossen!

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

3 comments

  1. Cora

    Hallo,
    Ik wil twee maanden gaan fietsen met bepakking, langs campings. Met een huurfiets of koopfiets.
    Is het mogelijk om stukken met de bus te doen, kan de fiets dan mee?

    1. Ties Lagraauw Post author

      Hi Cora,

      er rijden wel veel bussen in Nieuw-Zeeland, maar volgens mij laten deze geen fietsen toe. Dat zou je het beste bij de busmaatschappijen kunnen navragen.

      Happy travels,
      Ties

      1. Adri

        Hi Cora
        In 2018/2019 kon ik zonder problemen de fiets op de bus zetten.
        Wel even zadel en stuur losnemen
        Dat scheelt veel ruimte
        Zo heb ik mij boven de Haast pas aflaten zetten voor een tochtje naar Wanaka
        Succes Adri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU