Backpacken in Panama

Achteraf schamen we er ons een beetje voor, maar toen wij in 2018 naar Midden-Amerika reisde twijfelde we of we Panama wel of niet zouden bezoeken. Je hoort immers meer over Costa Rica, Nicaragua, Mexico of Guatemala als échte backpackbestemmingen. Onze kennis liet ons een beetje in de steek want Panama bleek achteraf een van de leukste landen in Midden-Amerika! Op deze pagina dele we onze tips over backpacken in Panama.

Backpacken in Panama

Backpacken in Panama is een geweldig avontuur. Het land is een van de meest ontwikkelde landen in Midden-Amerika en dus is het makkelijk (en veilig) reizen. Daarnaast is er veel meer te doen dan de meeste mensen denken.

Panama is ook niet zo groot dus als je niet zo lang de tijd hebt is Panama een top bestemming want je reist binnen twee of drie weken het hele land door!

Voor ons was Panama echt de verrassing van Midden-Amerika en we hopen dat jij net zo enthousiast wordt van dit prachtige land als wij!

Bocas del Toro

#1 Panama Stad is leuker dan je denkt

Panama Stad is de hoofdstad van Panama. Het is waarschijnlijk niet de stad die bovenaan je to-do lijst staat als het gaat om te bezoeken steden. Bij ons niet in ieder geval. Toch kwam daar vrij snel verandering in.

Panama Stad is een geweldige stad met een prachtig oud centrum; Casco Viejo. Wij zijn uiteindelijk langer in Panama Stad gebleven dan gepland omdat we het zo leuk vonden. Het Casco Viejo is veruit het leukste deel van de stad met hippe barretjes, gekleurde huizen, smalle straatjes en leuke restaurants.

Rooftopbars

Een van de leukste dingen om te doen tijdens het backpacken in Panama is een van de vele rooftopbars in het oude deel van Panama Stad bezoeken. Vanaf hier kijk je over Casco Viejo uit en het ‘nieuwe’ Panama Stad met de moderne wolkenkrabbers. De perfecte plek om een biertje te drinken! Dit zijn de beste rooftop bars in Panama Stad;

 • Gatto Blanco  een kleine sfeervolle bar in Casco Viejo (zie foto’s);
 • Bar In The Sky  toepasselijke naam. Een lounge bar in het Hard Rock Café;
 • The Roof  ligt op de 15e verdieping van het Best Western Zen Hotel in El Cangrejo regio;
 • Tantalo Hotel  een gevestigde naam onder de rooftop bars. Dit was de eerste rooftop bar in Casco Viejo;
 • Casa Casco  een van de populairste rooftop bars in Casco Viejo.
Panama Stad

Uitzicht op het moderne deel van Panama Stad

Panama Stad

De gekleurde straatjes

Panama Stad

Sightseeing!

#2 Panama is betaalbaar

Wij dachten dat het backpacken in Panama ontzettend duur zou zijn. Het is niet het goedkoopste land van Midden-Amerika, zeker als je het vergelijkt met landen als Nicaragua of Guatemala, maar het is niet zo duur als je zou denken.

Het is natuurlijk afhankelijk van wat je gaat doen in Panama, maar als je een beetje voorbereiding doet kun je hier goedkoop reizen. Zo kun je in Panama Stad met Uber reizen in plaats van Taxi’s. Veel goedkoper! Ook accommodatie hoeft niet duur te zijn.

Voor een hostel betaal je vaak zo’n US$10 tot US!15 per nacht.

De bussen zijn hier helemaal spotgoedkoop. Zo betaalde wij voor de reis van Panama Stad naar David (voor Bocas del Toro) zo’n US$12. En het is 7 uur rijden! Eten en drinken kun je zo gek maken als je zelf wil, maar ook dit is allemaal prima betaalbaar.

Wij gaven tijdens het backpacken in Panama ongeveer US$40 p.p. per dag uit

Panama Stad

Altijd goed 🙂

#3 Leer een woordje Spaans

Als je gaat backpacken in Panama is het aan te raden om een woordje Spaans te leren. Het is niet noodzakelijk, maar wel handig 🙂 Ik sprak geen woord Spaans en heb me aardig kunnen redden in Panama, maar kwam af en toe in situaties terecht waarbij ik dacht; ‘kennis van de Spaanse taal had nu wel handig geweest‘.

Ik zeg niet dat je vloeiend Spaans moet spreken, maar een paar basiszinnen zijn best handig weet ik nu uit ervaring. In Midden-Amerika spreken ze over het algemeen niet heel veel Engels en als er al iemand Engels spreekt is het vaak de jongere generatie.

De zinnen waar wij wat aan hadden waren:

 • Que tal?  Hoe gaat het?
 • Habla inglés?  Spreek je Engels?
 • Yo (no) entiendo Ik begrijp het (niet)
 • Cómo te llamas?  Wat is je naam?
 • Mucho gusto Leuk je te ontmoeten
 • Yo quiero un boleto… (un hotel, un taxi)?  Ik wil een ticket voor… (een hotel, taxi)
 • Donde esta la estación del bus?  Waar is het busstation?
 • A qué hora es el próximo autobús?  Hoe laat gaat de volgende bus?
 • Dónde está el baño?  Waar is de WC?
 • Dónde está el banco?  Waar is de bank?
 • Cuánto cuesta?  Wat kost het?
 • Cuánto cuesta un billete para … ?  Hoeveel kost een ticket naar…?
 • Dos cervezas 😉
Backpacken in Panama

Dit boekje heeft me vaak gered!

#4 De stranden zijn oogstrelend

Als je van stranden houdt moet je naar Panama! Wij hebben veel landen gezien en concurreren met landen als de Malediven, Curacao, Dominicaanse Republiek, de Filipijnen of Yucatan valt niet mee, maar Panama komt aardig in de buurt (of zelfs mooier).

Wij hadden geen idee dat je hier zulke mooie stranden had. Op zich wel logisch aangezien de oostkust van het land in de Caribbean ligt en dus wel mooie stranden móet hebben. En die zijn er.

De mooiste stranden

Er zijn een aantal stranden die tijdens het backpacken in Panama zeker moet bezoeken. De meeste vind je uiteraard op en rond de bekende eilanden van Panama. Dit zijn – volgens ons – de mooiste stranden;

Polo Beach – Bocas del Toro

Er liggen diverse eilanden in de buurt van Panama. De bekendste zijn de San Blas eilanden, maar een van de mooiste eilandengroepen is Bocas del Toro. Wat deze eilandengroep zo populair maakt onder toeristen, is de bijzondere sfeer en de prachtige stranden (echt prachtig!).

Je vindt hier een aantal mooie stranden, waaronder Red Frog Beach, Star Fish beach en Bluff Beach, maar het mooiste (en minst bekende) strand is Polo Beach.

TIP ♥ – meer over Bocas del Toro lees je op onze pagina over Bocas del Toro 

San Blas eilanden

Bijna iedereen die gaat backpacken in Panama komt uiteindelijk op de San Blas eilanden. Heel vreemd is dat niet, want deze eilanden zijn oogstrelend mooi. Gezegend met witte zandstranden, wuivenden palmbomen die over het strand hangen en kristal helder water is dit DE definitie van een tropisch paradijs.

Met ruim 350 eilanden heb je altijd wel een strandje voor jezelf. De mooiste stranden zijn Isla Perro Beach, Chichimei Beach en El Povenir.

TIP ♥ – meer hierover lees je op onze pagina over de San Blas eilanden

Boottocht Colombia naar Panama

Een van de mooiste reizen die je in Midden- en Zuid-Amerika kunt maken is de boottocht Colombia naar Panama via de San Blas eilanden. Je kunt de boottocht ook andersom doen, van Panama naar Colombia. De route Colombia – Panama is echter populairder.

Je kunt namelijk niet (of heel moeilijk) over land van Colombia naar Panama reizen. En laten we eerlijk zijn, wat is er nu mooier dan in een zeilboot 5 dagen op zee door te brengen tussen schitterende tropische eilanden en kristal helder zeewater?

Pearl Islands

De Pearl islands liggen in de Golf van Panama en de eilanden herbergen een paar van de meest ongerepte stranden van Panama. Het is hier veel minder toeristisch dan bijvoorbeeld de San Blas eilanden. In totaal liggen hier 90 eilanden (met naam) en nog eens meer dan 100 zonder naam. Het grootste eiland in de Pearl Islands is Isla del Rey. Vanaf hier kun je de mooiste stranden bezoeken.

TIP ♥ – meer hierover lees je op onze pagina over de Pearl Islands

Santa Catalina

Santa Catalina staat eigenlijk meer bekend als de surfbestemming van Panama. Toch vind je hier ook hele mooie stranden. Playa Santa Catalina en Playa Estero zijn de mooiste stranden waarbij de laatste het rustigste strand is.

TIP ♥ – meer hierover lees je op onze pagina over de Santa Catalina

San Blas eilanden

De San Blas eilanden

Bocas del Toro

Stranden op Bastimentos in Bocas del Toro

Bocas del Toro

Nog eentje van Bocas del Toro dan…

Pearl Islands

De Pearl Islands

Bugdet Panama

#5 Ga tussen december en april

Panama heeft slechts twee seizoenen. Het droge seizoen van december tot en met april, en het regenseizoen van maart tot en met november. In het regenseizoen valt, niet geheel verrassend, de meeste regen, maar dan is het land ook het ‘groenst’. Het piekseizoen in Panama zijn de feestmaanden, met name december.

De meeste reizigers komen naar Panama in het droge seizoen (de zomer), dat loopt van eind december tot en met april. Dit zijn de beste maanden om Panama te bezoeken.

Hoogseizoen December tot en met april

In het hoogseizoen heb je een strak blauwe lucht en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er wel voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is op in populaire plekken.

TIP ♥ – uitgebreidere informatie over de beste reistijd vind je op onze pagina beste reistijd Panama

Beste reistijd Panama

#6 Het vervoer is goed geregeld

Een van de redenen waarom wij backpacken in Panama zo fijn vonden was het feit dat het vervoer hier super goed is geregeld. Of je nu binnenlandse vluchten boekt – wat overigens niet nodig is door de korte afstanden – of met de taxi reist. Het gaat hier allemaal erg makkelijk.

We hoefde niks van tevoren te regelen. Sommige routes, zoals die van Bocas del Toro naar Puerto Viejo in Costa Rica, zijn online te boeken (zie caribeshuttle.com), maar de rest kun je ter plekke heel makkelijk regelen.

TIP ♥ – je kunt op het busstation van Panama geen bustickets voor morgen of overmorgen kopen, maar alleen voor dezelfde dag. Je kunt dus geen tickets reserveren.

Bussen

De meeste locals en reizigers in Panama reizen met de bus. Veruit de makkelijkste manier om het land door te reizen. De meest voorkomende bussen zijn kleine Toyota Coaster-bussen, ook wel chivas. Andere bekende bussen zijn de grotere touring bussen, uitgerust met air-co, TV-schermen en verstelbare stoelen.

Deze top-of-the-line-bussen rijden over het algemeen de lange afstanden en alleen op de snelweg. In Panama Stad rijden veel omgebouwde schoolbussen, bekend als diablos rojos (rode duivels). In andere landen noemen ze dit chickenbussen. Ze worden de laatste jaren echter wel vervangen door de Metrobus. Check BusBud voor buskaartjes door panama (en de rest van Midden-Amerika)

Uber

In Panama Stad kun je reizen met de Uber. Wij hebben in Panama Stad eigenlijk alles gedaan met Uber in plaats van taxi’s. Zo reisde wij van het Business District naar Casco Viejo (Panama Stad) voor $4,50 per taxi. Geen geld!

TIP ♥ – meer over het vervoer lees je op de pagina vervoer Panama

#7 Vergeet deze highlights niet!

Panama is een veelzijdig land. Je kunt er van alles doen en er is een hoop te zien. Tijdens het backpacken in Panama kun je veel meer doen dan alleen aan het strand liggen. Je kunt de jungle in, je kunt duiken, je kunt het Panama Kanaal overvaren, je kunt hiken en nog veel meer!

Het voordeel is dat Panama niet heel groot is. Qua oppervlakte is het vergelijkbaar met Tsjechië. Je kunt hier in twee of drie weken de meeste bezienswaardigheden wel zien. Daarnaast liggen de meeste bekende bezienswaardigheden allemaal in het noorden van het land.

Hieronder alle bezienswaardigheden van Panama.

4 gedachten over “Backpacken in Panama”

 1. Hi! Wat een super leuke website hebben jullie! Ik ga binnenkort ook naar Zuid/Midden-Amerika. Ik was benieuwd welk boekje je gebruikt om Spaans te leren, die te zien is op de pagina van backpacken in Panama?

 2. Hey, leuke post!
  Coïba is inderdaad écht niet te missen! Wist je trouwens dat het Galapagos wordt genoemd omdat het in de zelfde onderzeese bergketen ligt? 😉
  Groetjes,
  Jonas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven