Panama is een van de populairste landen in Midden-Amerika. Dat komt ten eerste doordat het land simpelweg prachtig is, maar ook omdat het vervoer Panama heel goed geregeld is. Daardoor reis je vrij makkelijk door het land. Reizigers die nog niet zo veel ervaring hebben met reizen in Midden-Amerika kiezen daarom vaak voor Panama.

Vervoer Panama

Panama is geen groot land, qua oppervlakte is het vergelijkbaar met Tsjechië. Daarom maken de meeste reizigers gebruik van de bus en/of een eigen auto. Doordat de afstanden redelijk kort zijn kun je makkelijk en snel van A naar B reizen. Dat betekent dat je in korte tijd relatief veel kunt zien.

Zo duurt de reis van Panama Stad naar David, waarbij je het halve land door reist, slechts 6 uur. Dat is in landen in Zuid-Amerika of Azië wel anders. Op deze pagina lees je alles over de meest voorkomende manieren van vervoer Panama.

Reizen met de bus

Veruit de populairste manier van vervoer Panama is de bus. Met de bus kom je werkelijk in elke uithoek van het land. Panama City is het knooppunt van alle busroutes, met ritten naar bijv. Colón, Almirante (voor Bocas del Toro), David (voor Boquete) en alle westelijke en zuidelijke steden en dorpen.

Bussen variëren in comfort en grootte. Zo rijden er hypermoderne, langeafstand bussen, tot kleinere ‘coaster’ -bussen en oude Amerikaanse schoolbussen en natuurlijk de bekende minivans.

De bussen

De meest voorkomende bussen zijn kleine Toyota Coaster-bussen, ook wel chivas. Andere bekende bussen zijn de grotere touring bussen, uitgerust met air-co, TV-schermen en verstelbare stoelen. Deze top-of-the-line-bussen rijden over het algemeen de lange afstanden en alleen op de snelweg.

In Panama Stad rijden veel omgebouwde schoolbussen, bekend als diablos rojos (rode duivels). Ze worden de laatste jaren echter wel vervangen door de Metrobus.

TIP ♥ – je kunt voor de Metrobus een Metrobus Card kopen voor $2. Je betaald dan €0,25 voor ritjes in de stad.

Kleinere steden en dorpen op het platteland worden met elkaar gelinkt door minder frequente minibussen en pick-ups. Minivans worden overigens heel veel ingezet op de populairdere routes. Naar Bocas, San Blas, Coiba etc. rijden er vaak ook minivans. Sneller, maar wel een stuk duurder.

Hét busstation in Panama is het Albrook Bus Terminal in Panama Stad

Wat kost het?

De prijzen voor bustickets zijn, zoals overal in Midden-Amerika, prima te doen. Reken op ongeveer US$2 per uur en iets meer voor luxere langeafstandsbussen. Reken op ongeveer deze prijzen voor busritten;

 • Panama Stad naar Colon  US$4
 • Van Panama Stad naar David  US$20
 • Panama Stad naar San Jose (Costa Rica)  US$60
 • David naar Boquete  US$2


Over het algemeen kun je voor vertrek aankomen bij het busstation zonder te reserveren. Alleen expresbussen van en naar David, Bocas del Toro en internationale bussen raden we aan om te reserveren.

Internationale bussen

Als je naar Panama (of Costa Rica) reist, heb je een visum nodig en voor een visum heb je vaak een uitreisbewijs nodig. Je kunt in zo’n gevoel ook een busticket boeken naar Costa Rica. Een maatschappij waar wij goede ervaringen mee hebben is Caribe Shuttle. Zij regelen niet alleen transport over de grens, maar assisteren ook bij de grensovergang.

TIP ♥ – bekijk hier hun website

Vervoer Panama

Reizen met de boot

Met zo veel water is het niet vreemd dat naast bussen ook de boot veel gebruikt wordt qua vervoer Panama. Zo gaan er bijvoorbeeld ferries van Panama Stad naar Isla Taboga, de Pearl Eilanden en tussen Bocas del Toro en Almirante en tussen Puerto de Carti en de San Blas eilanden.

Dit zijn de boten die de grotere afstanden afleggen.

Tussen de verschillende eilanden zelf varen kleine watertaxi’s en traditionele kano’s. Deze vind je vooral veel in Bocas del Toro, de Pearl Eilanden, Darién en de San Blas eilanden. Daarnaast zijn er natuurlijk veel georganiseerde tours met boten.

Zo kun je vanuit Panama Stad meerdaagse tours boeken naar de San Blas eilanden of de Pearl eilanden.

TIP ♥ – check ook eens de boottocht tussen Colombia en Panama

Wat kost het?

Boten tussen de eilanden zelf zijn niet zo duur. Zo kost een watertaxi tussen de eilanden bij Bocas del Toro tussen de $5 en $8 p.p. Een watertaxi van Puerto de Carti naar de San Blas eilanden kost je ongeveer $20 tot $25 p.p. Over de prijzen valt meestal wel te onderhandelen.

Lokale bootjes op de San Blas eilanden

Reizen met (eigen) auto

Panama is prima geschikt om zelf een auto te rijden alleen door de lage prijzen van bustickets doen niet heel veel mensen het. Het wordt qua vervoer Panama dan ook niet heel veel gebruikt door reizigers, tenzij je van plan bent om buiten de gebaande paden te gaan. Wil je het wel doen? Check dan deze tips.

Auto huren

Er zijn autoverhuurbedrijven in grote steden zoals Panama Stad en David. Verschillende opereren ook vanuit Tocumen International Airport (Panama Stad). Om een auto in Panama te huren, moet je 25 jaar of ouder zijn en een paspoort en rijbewijs tonen.

Ben je ouder dan 21 jaar en je kunt een geldige creditcard + rijbewijs laten zien, zijn sommige verhuurbedrijven iets minder streng met de leeftijd.

Wat kost het?

Een auto huren begint bij ongeveer US$50 per dag of US$300 per week. Heel erg goedkoop is het dus niet. daarom kiezen de meeste reizigers er voor om met de bus te reizen, ook omdat de afstanden zo kort zijn.

Autorijden in Panama is vrij eenvoudig, hoewel niet alle wegen in goede stad zijn. De hoofdwegen op het Azuero-schiereiland zijn in goede staat, net als de weg naar Bocas del Toro, Santa Fé, Boquete en El Valle.

Een 4WD heb je niet nodig, behalve tijdens het regenseizoen en op meer afgelegen gebieden.

Reizen met het vliegtuig

Qua vervoer Panama speelt het vliegtuig eigenlijk geen rol. De grotere steden worden met elkaar verbonden door regelmatige vluchten met Air Panama. Populaire binnenlandse vluchten zijn die van Panama Stad naar bijvoorbeeld David, Bocas del Toro, delen van Darién, El Povenir (San Blas eilanden) en naar de Pearl-eilanden.

De meeste bestemmingen liggen echter zo dicht bij Panama Stad dat het nauwelijks de moeite waard is om te vliegen; niet in de laatste plaats omdat het erg duur is. Zo kost een ticket van Panama Stad naar Bocas del Toro rond de €115 p.p. Dezelfde reis met de bus en boot kost je $35 p.p.

TIP ♥ – wil je wel vliegen? Boek dan je binnenlandse vluchten via Skyscanner.

7 gedachten over “Vervoer Panama”

 1. AnneSophie Lahousse

  beste,
  we zijn op zoek om een van of camper te huren in Panama maar vinden nergens infon hebben jullie tips? Bedankt alvast
  mvg
  AnneSophie Lahousse

 2. Benieuwd waar je de busroutes bijvoorbeeld Panama Stad naar Costa rica vooraf kan reserveren. Op de websites die ik al zag, vind ik niet direct een reserveringsmogelijkheid. Toevallig tips?

 3. Super duidelijk informatie op deze site, echt top! Eén puntje van feedback, onder het kopje “reizen met de bus” heb je een link naar BusBud, maar deze site heeft geen info over Panama. Wel over Panama City, USA.. Maar daar heben we dan weer niks aan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven