Reisinformatie Panama

Panama, gezegend met hagelwitte stranden, tropische eilanden en prachtige bossen. Panama is een van de mooiste landen ter wereld. Met een rijke geschiedenis, fascinerende cultuur en een verscheidenheid aan historische bezienswaardigheden weet Panama bijna ieder reiziger te boeien.

TIP ♥ – een retourtje Panama kost je ‘slechts’ €443

Daar komt nog eens bij dat land niet heel groot is. Dat betekent dat je in korte tijd heel veel kunt zien. In een tijdsbestek van zo’n 3 weken kun je de belangrijkste plekken van het land verkennen. Hoewel het vrij makkelijk reizen is in Panama, is het wel handig om het een en ander te weten voor vertrek. Daarom deze pagina met handige reisinformatie Panama.

Backpacken Panama

Bij backpacken denk je waarschijnlijk niet meteen aan Panama. Dat betekent niet dat je in Panama geen backpackers tegen komt. In tegendeel; het is vrij populair onder backpackers. Heel vreemd is dat ook niet. De aanleg van het Panamakanaal gaf de economie een enorme boost waardoor het samen met Costa Rica een van de veiligste en rijkste landen in Midden-Amerika is. Een ideale bestemming voor backpackers.

Backpackers kiezen vaak voor goedkopere landen. Hoewel Panama zeker niet tot de goedkoopste landen hoort is het wel een van de mooiste. Door de veiligheid en goede infrastructuur kiezen toch veel backpackers er voor om hun avontuur in Midden-Amerika hier te beginnen. Zo kunnen ze ‘inkomen’ voor de rest van Midden-Amerika.

Kosten

De kosten voor backpacken door Panama verschillen per persoon. De extreme low-budget backpackers kunnen op zo’n €40 per dag rondkomen. Dat doe je echter niet zo veel. Veel betaalde tours kosten al snel tussen de €50 en €100.

TIP ♥ – meer info over het backpacken vind je op de pagina backpacken in Panama

Beste reistijd Panama

In principe kun je Panama het hele jaar door bezoeken. De meeste reizigers komen echter naar Panama in het droge seizoen (de zomer), dat loopt van eind december tot en met april. Dit zijn de beste maanden om Panama te bezoeken. De meeste regen valt in de maanden april tot en met november. Het reizen is goedkoper en het is minder druk, maar als je de bergen en regenwouden wil verkennen kun je het regenseizoen beter vermijden omdat bergtoppen constant in de wolken gehuld zijn.

Het hoogseizoen (december tot en met april) is een duurdere periode, maar je hebt wel het beste weer. Reken er op dat accommodatie op populaire plekken zoals San Blas eilanden of Bocas del Toro snel volgeboekt kunnen zijn.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina beste reistijd Panama.

Beste reistijd Panama

Budget Panama

Als je het hebt over Reisinformatie Panama kan het budget niet ontbreken. Panama is niet het goedkoopste land in Midden-Amerika. Sterker nog; het is een van de duurste landen om te reizen in Midden-Amerika. Waar je in landen als Nicaragua nog weg komt met een budget van zo’n €35 per dag, ga je dat in Panama echt niet redden.

Wat je precies uit geeft tijdens het reizen in Panama is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen en reisstijl. Iemand die genoegen neemt met een dorm (gedeelde slaapkamer) en het koken van zijn/haar eigen eten, geeft minder uit dan iemand die in hotels overnacht en elke avond uit eten gaat.

Kosten per dag

Reken op zo’n €45 per dag als budget voor Panama. Dan slaap je in je eigen (tweepersoons) kamer en kook je af en toe je eigen maaltijden. Je ontbijt wel buiten de deur en je doet af en toe een betaalde tour. Het kan natuurlijk goedkoper, maar ook veel duurder.

TIP ♥ – meer over de kosten op reis lees je op de pagina budget Panama

Visum Panama

Zodra je in Panama aan komt (op het vliegveld van Panama Stad) krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 6 maanden (180 dagen) lang door Panama mag reizen. Dat is meer dan genoeg voor Panama. Mocht je om wat voor reden dan ook langer dan 180 dagen in Panama willen blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade. Je moet echter wel het een en ander op orde hebben;

  • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst in Panama;
  • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket);
  • bewijs van voldoende financiële middelen.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina visum Panama

Boquete

De natuur rondom Boquete in Panama

Inentingen Panama

Het regelen van je inentingen Panama staat waarschijnlijk niet bovenaan je bucket-list. Hoewel het altijd een onderwerp is dat vaak wordt overgeslagen raden we aan om altijd goed te letten op de gezondheidsrisico als je naar het buitenland gaat. Niet alleen voor Panama. Gelukkig ben je voor Panama snel klaar, er zijn namelijk geen verplichte inentingen.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina Inentingen Midden-Amerika.

Vervoer Panama

Panama is een van de populairste landen in Midden-Amerika. Dat komt ten eerste doordat het land simpelweg prachtig is, maar ook omdat het vervoer Panama heel goed geregeld is. Daardoor reis je vrij makkelijk door het land. Reizigers die nog niet zo veel ervaring hebben met reizen in Midden-Amerika kiezen daarom vaak voor Panama.

Veruit de populairste manier van vervoer Panama is de bus. Met de bus kom je werkelijk in elke uithoek van het land. Panama City is het knooppunt van alle busroutes, met ritten naar bijv. Colón, Almirante (voor Bocas del Toro), David (voor Boquete) en alle westelijke en zuidelijke steden en dorpen. De kosten vallen ook reuze mee;

  • Panama Stad naar Colon  US$4
  • Van Panama Stad naar David  US$12
  • Panama Stad naar San Jose (Costa Rica)  US$60
  • David naar Boquete  US$2

TIP ♥ – meer info over het vervoer vind je op de pagina vervoer Panama.

Coiba

Coiba National Park is ook zeker een bezoek waard!

2 gedachten over “Reisinformatie Panama”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven