Ben je al een tijdje door Panama aan het reizen en ben je toe aan een beetje ontspanning? Dan kun je vissersdorpje Santa Catalina bezoeken. Het dorp is gezellig, de omgeving van het dorp is prachtig en je komt hier heerlijk tot rust. Er komen wel toeristen in Santa Catalina, maar je kunt het dorp zeker een ongerept paradijs noemen. Daarnaast is het een van de bekendste surfspots in Midden-Amerika. Genoeg reden om te gaan dus!

Surfers Paradise

Santa Catalina is eigenlijk niet meer dan een vissersdorp met een relaxte vibe, een beperkt aantal eetgelegenheden en wat accommodatie op de surfers en strandliefhebbers op te vangen. Als je een ongerept strandparadijs wil bezoeken waar nog weinig reizigers komen moet je zeker eens hier heen komen.

Daarnaast dient het stadje als springplank voor dagtochten en uitstapjes naar Coiba National Park (en Isla de Coiba). Het is maar een klein dorpje en de meeste accommodaties vind je rond de hoofdstraat, die eindigt aan het strand van Santa Catalina.

TIP ♥ – er zijn sinds kort pinautomaten. Je kunt op veel plekken ook met creditcard betalen

Santa Catalina
Prima uitzicht!

6x doen in Santa Catalina

Santa Catalina is niet groot en ook niet erg toeristisch, maar er is hier genoeg te doen. De belangrijkste activiteiten zijn surfen en duiken (met name in Coiba NP). Wij zetten de vijf leukste activiteiten die je in deze stad kunt doen voor je op een rijtje.

#1 Wandelen over de Sendero de la Cresta

De Sendero de la Cresta is een vrij nieuw wandelpad dat je naar een mooi uitzichtpunt bij Santa Catalina leidt. Je hebt een vergelijkbaar iets in Rio de Janeiro. Je loopt door een groen landschap van bomen en planten en na ongeveer 30 minuten ben je op de top van de heuvel. Hier heb je een geweldig uitzicht over de Golfo de Montijo onder je.

Wandel over de Sendero de la Cresta in de ochtend of aan het einde van de middag. In de middag is het eigenlijk te warm om deze (vrij korte en toch intensieve) wandeling te maken.

#2 Ga duiken en/of snorkelen

Er zijn eigenlijk twee plekken waar je goed kunt duiken. In Santa Catalina zelf (Playa Santa Catalina) of bij Coiba National Park, waar je geweldig kunt duiken en snorkelen. Bij het dorpje zelf kun je prima duiken en onderwater kom je naast kleurrijk koraal onder andere tropische vissen en barracuda’s en verschillende.

Iedere dag vertrekken er ook meerdere duikexcursies vanuit het vissersdorp naar Coiba National Park. Wij raden je zeker aan om met een van deze excursies mee te gaan. In de wateren bij Coiba National Park zie je roggen, tonijnen, haaien, schildpadden en zelfs dolfijnen. Uiteraard zwemmen er ook veel kleurrijke vissen rond in het heldere water.

TIP ♥ – voor een dagtrip naar Coiba incl. duiken betaal je zo’n €110 p.p. Kijk eens bij Scuba Coiba voor meer info.

Santa Catalina
De stranden van Santa Catalina

#3 Leer surfen

Er zijn weinig tot geen plekken in Panama waar je beter kunt surfen dan in Santa Catalina. Alle locals die surfen in Panama komen hier heen. Het is bekend geworden door de consistente en krachtige golven. Santa Catalina biedt de meest consistente golven in Midden-Amerika. En omdat het redelijk afgelegen ligt, is het hier veel rustiger dan bijv. wereldberoemde surflocaties als Sumbawa.

In het water rond de stad vind je het hele jaar door uitstekende golven. Niet alleen voor ervaren surfers, maar ook voor beginners. Omdat het niet zo druk is in het water, kun je namelijk prima oefenen met surfen. Je hoeft dus zeker geen expert te zijn op het surfboard om de wateren rond het vissersdorpje te verkennen.

TIP ♥ – er zijn een aantal surfcamps waar je voor $30 tot $40 per nacht kunt blijven en leren surfen.

#4 Ga een keertje vissen

Santa Catalina is van oorsprong een klein vissersdorpje. De visserij is nog altijd een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de locals. Wil je zelf ook een dagje vissen? Dan benader je gewoon een lokale visser. De visser brengt je graag naar de beste visspots, als jij de brandstof voor de boot betaalt.

Leuk om te weten: de lokale vissers vissen gewoon met de hand. Dit is net zo moeilijk als je denkt. De kans is dan ook klein dat je zelf een vis vangt, maar het is wel leuk om te lokale vissers aan het werk te zien.

#5 Relaxen aan het strand

Dit stadje heeft diverse prachtige stranden, waaronder Playa Santa Catalina en Playa Estero. Playa Santa Catalina is vrij druk, hier vertrekken bijvoorbeeld veel vissersboten en spelen veel kinderen in de branding. Playa Estero is wat rustiger en idyllischer. Heb je een beetje geluk, dan ben jij zelfs de enige die op dit prachtige strand ligt.

Santa Catalina#6 Maak een (dag)trip naar Coiba

Naast surfen komt bijna iedereen hier voor een trip naar Coiba National Park, of Isla de Coiba. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van Panama en Santa Catalina is de toegangspoort tot dit park. Dit park wordt ook wel de Galapagos eilanden van Panama genoemd.

Het wordt de laatste jaren wel iets populairder, maar nog veel reizigers slaan het over. Wat het bezoeken van de eilandengroep met 38 eilandjes nog unieker maakt, is het feit dat Coiba National Park niet bepaald toeristisch is. Je kunt er alleen met gids komen, er zijn geen hotels, je slaapt in eenvoudige cabana’s en er is zelfs geen elektriciteit.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina Coiba National Park

De beste reistijd

Je kunt vissersdorpje Santa Catalina het beste van december tot en met februari bezoeken. In deze maanden is het namelijk zomer en heb je meer kans op mooi, helder en zonnig weer. Ook is het in deze maanden warmer in het vissersdorpje.

Wil je juist niet in hele hoge temperaturen in het vissersdorpje verblijven, zodat je zo veel mogelijk kunt ondernemen in een wat aangenamere temperatuur? Dan kun je beter tussen april en november komen. In deze maanden is het alsnog mooi weer in de omgeving, maar is het wel minder warm.

Coiba
Coiba National Park

Hoe kom je er?

Om hier te komen moet je vanaf Panama-Stad naar Santiago reizen. Niet Santiago in Chili, maar die in Panama. Vanaf hier neem je de bus naar Soná en vanaf daar vertrekken er weer bussen naar Santa Catalina.

Naar Santiago

De bus van Panama-Stad naar Santiago kost $10 p.p. en doet er 4 uur over. Bussen vertrekken elk uur van 4:00 uur tot 21:15 uur. Kom je vanaf de andere kant? Een kaartje van David naar Santiago kost $9 p.p. en de bus doet er 3 uur over. Bussen vertrekken elk uur van tot 21:00 uur. Vanaf Santiago moet je dan de bus namen naar Soná. Deze rit kost je $3 en de reis duurt 1 uur (elke 30 minuten, de hele dag).

Direct naar Soná

Je kunt ook n een keer naar Soná reizen vanaf Panama-Stad. Dat kost je $10 p.p. en de busreis duurt 6 uur. Er gaan er 6 per dag.

Laatste stapje

Vanaf Sona reis je uiteindelijk naar Santa Catalina. Dit kost je ongeveer $5 p.p. en de reus duur 1,5 uur. Bussen vertrekken om 5:00 uur, 11:00 uur 14:00 uur en 16:00 uur/

Locatie

4 gedachten over “Santa Catalina”

  1. Leuk artikel. Wij zijn er als gezin geweest in mei. Er is nu overigens wel een pin automaat en je kan op veel plaatsen ook met creditcard betalen.

      1. Helemaal goed. Er zijn overigens ook mooie 4 sterren hotels bijgekomen bij Estero beach en terwijl wij er waren werden er ook mooie vakantiehuizen gebouwd. Wel allemaal laagbouw gelukkig, maar wel allemaal wat luxer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven