Boottocht Colombia ➜ Panama via San Blas

Een van de mooiste reizen die je in Midden- en Zuid-Amerika kunt maken is de boottocht Colombia naar Panama via de San Blas eilanden. Je kunt de boottocht ook andersom doen, van Panama naar Colombia. Welke route je kiest maakt niet heel veel uit. Want laten we eerlijk zijn, wat is er nu mooier dan in een zeilboot 5 dagen op zee door te brengen tussen schitterende tropische eilanden en kristal helder zeewater?

De boottocht Colombia naar Panama of andersom

De zeiltocht brengt je in 5 dagen van Cartagena in Colombia naar Puerto Lindo in Panama of andersom. Onderweg breng je een aantal dagen door rondom de San Blas eilanden. Het is een schitterende zeiltocht. Je vaart langs tropische eilanden op een boot met andere reizigers.

De San Blas eilanden zijn in totaal 378 eilandjes dus je ziet genoeg! Er zijn maar 40 van die eilanden bewoond waardoor je grotendeels langs onbewoonde tropische paradijsjes vaart.

5 dagen in paradijs

De meeste tours zijn 5 nachten (6 nachten). Je hebt ook tours van 2 of 3 dagen, maar de beste manier om alles te zien is die van 5 nachten. De omgeving waar je vaart is echt oogstrelend. Alles wat je verwacht van een tropisch paradijs vind je tijdens deze boottocht.

Elk eilandje is gezegend met hagelwitte stranden, turquoise water en wuivenden palmbomen. Op deze pagina vertellen we je alles over de boottocht Colombia naar Panama.

San Blas

Eilandjes onderweg

Boottocht Colombia naar Panama

De boot

Waar boek je zo’n tocht?

Dat kan op verschillende manieren. Er zijn heel wat maatschappijen die een boottocht Colombia naar Panama (0f andersom) aanbieden. De een heeft net wat andere boten dan de ander. Je kunt de boottocht online boeken of in Panama of Colombia.

Snel uitverkocht

Deze tocht is erg populair en zit daarom snel vol. Je kunt daarom het beste online reserveren zodat je zeker bent van je plek. Wij hadden dit gelukkig gedaan, maar een hoop mensen komen hier in Panama of Colombia pas achter. En dan zitten de meeste boten helemaal vol.

TIP ♥ – wij vonden deze tour een van onze hoogtepunten van ons verblijf in Colombia en Panama, maar veel mensen grijpen mis omdat ze niet reserveren!

Wat kost een boottocht?

De kosten voor een boottocht Colombia naar Panama of andersom zijn afhankelijk van de de boot waarop je vaart. Er zijn twee boten beschikbaar. Deze zijn eigendom van de kapitein en daarom zit er een (klein) prijsverschil in de prijs per boot.

Onze boten zijn;

 • Wild Card  €515 p.p. (excl. US$20 Guna Yala Tourist Tax)
 • Sovereign Grace  €535 p.p. (excl. US$20 Guna Yala Tourist Tax)

Op basis van beschikbaarheid is de prijs van deze tour dus €515 of €535 p.p. exclusief US$20 Guna Yala Tourist Tax. Goedkoper ga je het niet vinden. Tenzij je minder dagen gaat. Je kan ook via je accommodatie boeken in Colombia of Panama, maar dan ben je vaak te laat met reserveren.

All inclusive

De prijs van €515 of €530 per persoon klikt duur, maar als je na gaat dat een vlucht van Colombia naar panama al snel €200 p.p. kost valt het wel mee. Je vaart immers wel minimaal 5 dagen door een tropisch paradijs waarbij overnachten en eten en drinken inbegrepen is. Dit zit er nog meer in de prijs;

 • drie maaltijden per dag en drinken. Alcohol is NIET inbegrepen. Het eten varieert per boot;
 • Snorkel spullen (duiken is verboden in Kuna Yala);
 • Spullen om te vissen (niet op alle boten);
 • Reddingsvesten;
 • Het regelen van al het papierwerk, paspoort stamps etc.

Tropisch paradijs!

Boottocht Colombia naar Panama

Onderweg bij een van de eilanden

Hoe ziet de route er uit?

De boottocht Colombia naar Panama via de San Blas eilanden is ongeveer 6 dagen, 5 nachten. Ongeveer omdat het van de weersomstandigheden af hangt. 99% van de tijd duurt het 6 dagen. Sommige boten eindigen ’s avonds op 5e dag, anderen in de ochtend van de 6e dag.

Je spendeert drie dagen rondom de San Blas eilanden en brengt twee dagen op zee door. Je bezoekt een deel van de eilanden, alle ruim 350 eilanden bezoeken, is namelijk geen doen.

De route hieronder is een voorbeeld van Colombia naar Panama. De route kan ook van Panama naar Colombia. Hieronder vind je all details van de twee routes;

Dag 1 – Vertrek Cartagena

De avond voor vertrek is er een Departure Meeting bij Hostel Mamallena. Hier vertellen ze je over de laatste details voor vetrek zoals tijden, locaties, etc. Ook kun je doorgeven of je speciale wensen hebt qua eten. Dit wordt duidelijk zodra je boekt.

Je vertrekt uit Cartagena in de namiddag of avond. De exacte tijd wordt de dag vóór vetrek door de kapitein bevestigd. Tijden zijn nooit hetzelfde omdat het afhankelijk van het weer. De meeste boten liggen bij Club Nautico Marina.

TIP ♥ – alcohol en snacks zijn NIET inbegrepen. Doe de avond voor vertrek nog even boodschappen als je dit mee wil nemen.

Dag 2 – varen richting San Blas

De tweede dag begint gelijk goed. De boot vaart ’s nachts door waardoor je de volgende dag wakker wordt op zee. Er is geen betere manier om wakker te worden door het geluid van de golven omringd door een schitterende zee.

Afhankelijk van het weer en de stromingen, kom je ’s avonds in San Blas aan. Hier breng je de nacht door voor de kust.

San Blas

This never gets boring

Boottocht Colombia naar Panama

Zonsondergang

Boottocht Colombia naar Panama

Strand

Dag 3 – Volledige dag bij San Blas

Nadat je de tweede dag de hele dag op zee doorbrengt op weg naar de San Blas eilanden is de derde dag alleen rondom San Blas. Waar je precies aan legt of de dag doorbrengt is verschillend per organisaties, maar je komt waarschijnlijk in de meer afgelegen gebieden van de San Blas eilanden.

Dag 4 – Volledige dag bij San Blas

Ook dag vier breng je door rondom de San Blas eilanden. Uiteraard ga je wel naar een andere eilanden. Tijdens zowel dag drie en vier krijg je de kans om te snorkelen en kun je ook aan land op sommige eilanden.

Dag 5 – Naar Puerto Lindo

Dag 5 is de laatste dag in San Blas voordat je richting Puerto Lindo in Panama vaart. Afhankelijk van het weer bezoek je nog één of twee plekken in de namiddag of avond.

Dag 6 – Aankomst Puerto Lindo

Er wordt op dag 5 ’s nachts doorgevaren waardoor je dag 6 vroeg in de morgen in Panama aan komt.

Als je andersom vaart, van Panama naar Colombia, is deze route omgekeerd

Op wat voor boot vaar je

Het is zeker geen cruiseschip waar je op vaart. Verwacht niet dat je een grote kamer hebt met heel veel privacy. De boot is groot en van veel gemakken voorzien, maar je zult je zeker even moeten aanpassen. Het is geen luxe cruise.

Dat betekent niet dat je op een oude, verrotte boot vaart. In tegenstelling juist. De boot is in prima conditie, uitgerust met WC en cabines, maar je vaart met meerdere mensen dus wordt het hier en daar een beetje krap. Je spendeert echter genoeg tijd ‘buiten‘ de boot. Het is een geweldige ervaring!

De boot

De boot

Wanneer is de beste tijd

De beste reistijd voor Colombia en Panama zijn de maanden december tot en met maart/april. Dat betekent blauwe luchten en mooi weer. Vreemd genoeg is dit ook het winderige seizoen (november tot en met april).

Gelukkig maakt dat voor de boottocht Colombia naar Panama of andersom via de San Blas eilanden niet zo veel uit, aangezien je met de wind mee vaart.

Sommige boten uit Panama kiezen ervoor om naar Sapzurro / Capurgana te gaan op weg naar Cartagena. Je kunt dan onderweg uitstappen als het je te gek wordt. Kort samengevat;

 • december tot en met maart  hoogseizoen, met veel wind en dus veel zeiluren
 • maart tot en met november  regenseizoen, maar aangename tijd om te varen met een rustige zee en minder wind

TIP ♥ –  reserveer je boottocht van tevoren! Dit is belangrijk als je op een bepaalde dag weg wil. Je kunt naar de haven gaan, maar de kans dat je dan op korte termijn mee kunt is erg klein!

Wat moet je meenemen?

De kans is groot dat je hele backpack meeneemt omdat je je reis vervolgt in Panama of Colombia. Dat betekent niet dat je eindeloos spullen kunt meenemen. Veel organisaties hebben een policy dat je één grote backpack en één kleine day pack mee kunt nemen. We raden aan om het volgende mee te nemen;

 • zomerkleding voor 4-5 dagen;
 • zaklamp (de boot is niet verlicht);
 • zwemkleding;
 • een vest of jas;
 • zonnebrand!;
 • medicatie tegen zeeziekte;
 • camera en oplader;
 • toiletartikelen;
 • handdoek.

Zorg er daarnaast voor dat je een regenhoes hebt voor je backpack! Het kan wel eens nat worden in de boot. Daarnaast is een drybag geen overbodige luxe. Wij hadden er een bij ons voor de camera, telefoons en electronica. Nog nooit zo blij mee geweest!

TIP ♥ – neem genoeg cash mee (US dollars)!

  Meer lezen over Boottocht Colombia ➜ Panama via San Blas?

3 gedachten over “Boottocht Colombia ➜ Panama via San Blas”

 1. Vooral wat aanbiedingen betreft van kleine zeilboten is het verstandiger op alleen van noord naar zuid te reizen aangezien je niet weet wat ze nog meer vervoeren aan boord.

 2. Wij willen graag van cartegena naar san blas en dan weer terug naar cartegena. Weet iemand of dat mogelijk is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven