Reizen in Nicaragua is een onvergetelijke ervaring. Niet alleen omdat het een schitterend land is, maar ook omdat het land niet zo groot is en je met het openbaar vervoer het hele land kunt bezoeken. Het vervoer Nicaragua is niet het snelste van allemaal, maar wel een van de leukste.

Vervoer Nicaragua

Wij hebben een hoop landen bezocht, maar er zijn weinig landen waar de afstanden zo kort zijn en waar je zo weinig betaald om van A naar B te komen. Natuurlijk kun je hier een auto huren of vliegen, maar dat is eigenlijk niet nodig want de bus is hét vervoersmiddel in het land. En dat werkt prima! Wij hebben onze tops en ervaringen wat betreft het vervoer Nicaragua op een rij gezet;

Reizen met de bus

Het reizen met de bus is veruit de populairste en meest gebruikte optie qua vervoer Nicaragua. Bijna alles gaat met de bus. Letterlijk. Brommers gaan op het dak, kippen op schoot en oudjes hangen achteraan de bus (echt waar!). Je kan het zo gek niet bedenken of het gaan mee in, en vooral op, de bus.

De chickenbussen

De standaard lokale bussen in Nicaragua noemen ze ook wel chickenbussen. Je herkent ze vrij makkelijk want het zijn vooral oude (gele) Amerikaanse schoolbussen. Het is een hele ervaring om met deze bussen te reizen. De bussen rijden ongeveer elke 30 minuten naar alle uithoeken van het land. Vaak kost het niet meer dan $1 om van A naar B te komen.

Bushaltes zijn er niet, de meeste bussen vertrekken van de lokale markt. Alleen Estelí (Somoto Canyon) en Managua hebben iets wat op een terminal lijkt. De bussen vertrekken meestal rond 4:00/5:00 uur en rijden door tot het donker wordt.

Hou er rekening mee dat het ontzettend druk wordt in de bus en dat ze erg langzaam zijn (over 50 kilometer deden wij 2,5 uur!).

Kosten

Het grootste voordeel van de chickenbus is dat het goedkoop is. Je betaalt vaak niet meer dan $1 tot $4 voor een busreis van 4 uur. De bestemming van de bus staat aangegeven op de voorruit en anders schreeuwt de ‘helper‘ (ayudante) van de bus wat de bestemming is. Je stapt in de bus en vervolges komt de helper het geld ophalen. Let op – voor 2 tassen betaal je vaak extra.

 • San Juan del Sur naar Rivas  40 cord. p.p. ($1,25)
 • Rivas naar Granada  55 cord. p.p. ($1,75)
 • Granada naar Laguna de Apyo  25 cord. p.p. ($0,80)
 • Rivas naar Granada  55 cord. p.p. ($1,75)
 • Managua naar Leon  90 cord. p.p. ($2,85)

TIP ♥ – je kleine rugtas kan je in een rek boven je hoofd kwijt of op schoot. Koffers en backpacks gaan op het dak of op een stapel aan de achterkant van de bus. Hou daarom je waardevolle spullen bij je!

Vervoer Nicaragua

De Express bussen

Naast de chicken bussen heb je ook nog de Express Bussen. Dit zijn geen oude schoolbussen, maar ‘normale’ bussen zoals wij die ook kennen. Het voordeel van Express bussen is dat ze een stuk sneller zijn. Chicken bussen stoppen namelijk elke 500 meter (zonder overdrijven). Een Expres bus rijdt vaak in een keer en stopt alleen in de grotere plaatsen.

Voorbeeldje – met de chickenbus van Esteli naar Somoto is 70 kilometer. Hier deze we ruim 2 uur over. Met de Expres bus van Esteli naar Managua is 150 kilometer en hier deden we 2,5 uur over 🙂

Als je niet urenlang in de bus wil/kan zitten raden we aan om de Expres bus te nemen. Vaak rijden er van en naar grote plekken als Leon, Granada, Managua en Rivas (voor San Juan en Ometepe) wel Expres bussen. Ze rijden minder frquentt (vaak elke 2 uur). Vraag bij de bushalte of bij je accommodatie naar de exacte tijden.

Kosten

De Expres Bussen zijn uiteraard duurder dan de chickenbussen, maar alsnog spotgoedkoop. Wij betaalde voor de reis van Esteli naar Managua $3,20 p.p.

Tourbussen/minivans

Tourbussen en minivans worden vooral ingezet voor international routes zoals bijv. van San Juan del Sur naar Monteverde in Costa Rica of van Managua naar Belize City of Honduras. Daarnaast kun je ook private minivans boeken als je met een grote groep bent. Dan kun je de kosten delen.

De tourbussen/minivans zijn natuurlijk in betere staat dan de chicken bussen en veel sneller, maar ook veel duurder. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt omdat de chickenbussen en Expres bussen prima zijn.

Vervoer Nicaragua

Met de boot

Reizen met de boot is alleen noodzakelijk als je naar eilanden of over eilanden reist. Aan de Atlantische kust (rondom Blue Fields) zijn boten het belangrijkste vervoermiddel. Voor reizigers zijn de meest bruikbare routes die tussen Bluefields en de Pearl Lagoon of El Rama, die beide worden bediend door kleine boten (pangas).

Verder heb je uiteraard nog de boot naar van San Jorge naar Ometepe. Deze boot kost 50 cordoba ($1,60) p.p. en is noodzakelijk om het eiland te bereiken. Verder speelt de boot geen rol van betekening qua vervoer Nicaragua.

Een brommer/scooter huren

Onmisbaar in het vervoer Nicaragua. Een brommer of scooter huren is een optie als je langer op een plek blijft. In steden als Granada of Leon heeft het niet zo veel zin omdat alles op loopafstand ligt, maar op Ometepe of in San Juan del Sur of Matagalpa kun je makkelijk een (schakel) brommer huren voor een paar dagen.

Met een brommer heb je meer vrijheid dan bussen of taxi’s. Daarnaast zijn taxi’s behoorlijk prijzig, zeker op Ometepe. Als je veel van de omgeving wil zien en niet afhankelijk wil zijn van bussen is een brommer een prima optie.

Schakelbrommer of scooter?

We snappen dat het niet voor iedereen mogelijk is, maar als je de kans hebt raden we aan om een schakelbrommer te huren. Op plekken als San Juan en Ometepe zijn alleen de hoofdwegen verhard. Zodra je daar van af wijkt kom je op steile, onverharde wegen met losliggende stenen. Een elektrische scooter is dan echt niet handig!

Kosten

Het huren van een brommer of scooter kost vaak tussen de $20 en $30 per dag. Afhankelijk van de locatie. Als je een brommer huurt voor meerdere dagen kun je vaak korting krijgen. In Ometepe is een brommer hét vervoersmiddel!

TIP ♥ – voor het huren van een brommer moet je als borg vaak $100 cash of je paspoort achterlaten. Ze vragen niet om je rijbewijs.

Ometepe

Auto huren

Als je het over vervoer Nicaragua hebt valt een auto huren eigenlijk vrij snel af. Het kan, maar noodzakelijk is het niet. Zeker niet omdat de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen en met de bus prima bereikbaar zijn. Mocht je toch een auto willen huren raden we een 4WD aan. De hoofdwegen rondom Managua, Granada en Leon zijn prima, maar zodra je daar vanaf wijkt wordt het snel minder.

Kosten en benodigdheden

Voor ongeveer $40 per dag huur je de goedkopere modellen. Hoe groter de auto hoe hoger de prijs. Auto’s huren kan het beste op het vliegveld in Managua of andere steden als Granada. Internationale bedrijven als Avis en Hertz zijn allemaal aanwezig. Uiteraard heb je een rijbewijs nodig, maar ook een paspoort en een creditcard. Daarnaast wordt er afgeraden om ‘ nachts te rijden.

Taxi’s

Taxi’s heb je eigenlijk alleen in grote steden en Ometepe, maar ze rijden ook lange afstanden. Zo stelde een taxichauffeur voor om ons voor $60 van Leon naar Esteli te brengen. Een afstand van 145 kilometer. In Managua kosten de meeste taxi’s $1 tot $3 voor een rit door de stad, hoewel ze ongetwijfeld zullen proberen om meer te vragen.

TIP ♥ – spreek van tevoren een prijs af!

Met het vliegtuig

Binnenlandse vluchten worden zelden gebruikt door toeristen. Dit heeft in een land dat zo klein is ook weinig toegevoegde waarde. De enige reden warvoor je een binnenlandse vlucht zou nemen is om op de schitterende Corn Islands te komen. Andere bestemmingen zijn allemaal over land te bereiken.

De luchtvaartmaatschappij van Nicaragua is La Costeña. Zij hebben vluchten door het hele land, met Managua als belangrijkste punt. Routes lopen van de hoofdstad naar locaties zoals San Carlos, Bluefields, de Corn Islands en Puerto Cabezas (de laatste twee zijn moeilijk te bereiken zonder te vliegen). Je kunt ze het beste bellen om te reserveren, hoewel je dan wel vloeiend Spaans moet spreken want Engels doen ze niet aan 🙂

TIP ♥ – een retourtje van Managua naar de Corn Islands kost je $165 p.p. Het is ook online te boeken. Je kunt de terugvlucht open laten en op het eiland zelf bepalen wanneer je terug vliegt (ideaal).

4 gedachten over “Vervoer Nicaragua”

 1. goede avond,

  leuk om jullie site te lezen, wij zijn misschien van plan om een cruise te doen, en komen dan een dag aan in San Juan, en willen ook graag naar Granada , heb je enig idee of je een taxibusje kan huren voor een dag ?

  ik hoor het graag

 2. Hoi Ties, wat een ontzettend leuke en informatieve site. We hebben er veel aan in onze voorbereiding. Heb je nog een tip voor me? Indo Maiz doen of niet? We vinden het zon eind uit de richting…. Weet jij misschien een goed alternatief vor d e kinderen/ Met veel dieren, jungle en groen!

  1. Hoi Frans,

   dank je wel! Daar doen we het voor 🙂
   Ik ben zelf niet in Indio Maiz geweest dus dat vind ik lastig oordelen. Het ligt inderdaad niet echt in een makkelijk bereikbare regio. Helaas is Nicaragua niet het land voor veel dieren, groen en jungle 🙂 Niet als je het vergelijkt met Costa Rica, Guatemala of Panama in ieder geval.

   De mooiste natuur vonden wij rondom Leon (de vulkanen, ook leuk met kinderen) en bij Ometepe en de Somoto Canyon. Het is echter wel afhankelijk van het seizoen waarin je reist.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven