Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum Nicaragua

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Als je op reis gaat naar landen in Midden-Amerika is het goed om te checken of je wel of geen visum nodig hebt. Wat dat betreft is het voor Nicaragua lekker makkelijk. Je hebt namelijk geen visum Nicaragua nodig om het land in te komen. Alle Nederlanders en Belgen mogen zonder visum 90 dagen in het land reizen.

Visum Nicaragua

Zodra je in Nicaragua aan komt krijg je een  aan komt je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 maanden (3 maanden) lang door Nicaragua mag reizen. Of dat nu over land is of via een internationale luchthaven. 3 maanden is meer dan genoeg om Nicaragua te zien. Dan hebben we het natuurlijk alleen over reizen. Mocht je willen werken of emigreren is het een ander verhaal.

Alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen (3 maanden) in Nicaragua blijven

Wat heb je nodig

Dat je geen visum Nicaragua nodig hebt om het land in te komen betekent niet dat je niks hoeft te regelen. Je moet officieel namelijk een aantal dingen kunnen overhandigen voordat je het land in mag. Dit zijn;

  • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is na terugkomst;
  • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket);
  • bewijs van voldoende financiële middelen*.

*dit wordt in praktijk nagenoeg nooit gevraagd.

TIP ♥ – zorg dat je Amerikaanse Dollars bij je hebt, je moet namelijk US$12 p.p. betalen om het land in te komen.

Backpacken Costa Rica

De grensovergang van Puerto Viejo in CR naar San Juan del Sur in Nicaragua

Het uitreisticket

Als je wat onderzoek hebt gedaan naar het visum Nicaragua ben je er vast achter gekomen dat er bij de grens gevraagd gaat worden om uitreisdocumenten. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je het land na 90 dagen weer verlaat. Dat is meestal door middel van een vlieg- of busticket.

Officieel is het verplicht, maar er wordt zelden om gevraagd. Wij werden zowel in Panama, Costa Rica, Guatemala en Nicaragua niet gevraagd om een uitreisticket. De enige keer dat het bij ons is gevraagd is door de luchtvaartmaatschappij Avianca op weg naar Belize. Zij vroegen of we een uitreisticket voor Belize hadden.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Nicaragua werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die vragen om een retourticket, niet het douanepersoneel. En daar zijn ze niet echt consistent mee. De één vraag het wel, de ander niet. Daarom is het ook zo lastig om te bepalen of je wel of geen uitreisticket nodig hebt. Bellen met de luchtvaartmaatschappijen helpt ook niet echt, aangezien ze altijd zeggen dat je een retourticket (onward ticket) nodig hebt.

Ik heb een retourticket

Reis je alleen naar/door Nicaragua en heb je een retourtje Amsterdam-Managua dan heb je geen probleem. Je hebt immers een bewijs dat je het land weer verlaat.

Ik land in Nicaragua en vlieg naar huis vanaf een ander land

Stel, je vliegt heen op Managua, maar terug via Costa Rica, omdat je ook Costa Rica wil zien. Ook in dit geval moet je een ‘onward’ ticket hebben. Nogmaals, je moet kunnen bewijzen dat je het land verlaat. Dit kan met een bus- of vliegticket.

De kans dat het wordt gevraagd is niet zo groot, maar als het wel wordt gevraagd en je kunt niet aantonen dat je Nicaragua op tijd verlaat (met een retourvlucht of busticket), zijn ze niet verplicht om je mee te nemen. Vragen ze niks en nemen ze je wel mee is er nog het risico dat je bij de grens/luchthaven wordt verplicht een uitreisticket te kopen.

Ik reis over land naar Nicaragua

Stel, je doet het andersom. Dus je komt via Costa Rica, Honduras of El Salvador – over land – de grens over. Ook dan moet je kunnen aantonen dat je het land weer verlaat, hoewel wij van Costa Rica naar Nicaragua zijn gereisd over land en er niet werd gevraagd om documenten.

Kan ik een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken (Costa Rica). Zo’n busticket kost vaak niet meer dan $60 en is zo geboekt.

TIP ♥ – een internationaal busticket is voldoende. Zo kost een minivan van San Juan del Sur naar Monteverde (Costa Rica) zo’n $65 p.p. Een andere optie is om naar bijv. Guatemala te reizen. Tickets zijn allemaal online te boeken.

Visum Nicaragua

Het visum Nicaragua is niet meer dan een stempel

De grensovergangen

Het oversteken van de grens is makkelijker dan het lijkt. Op internet lees je allerlei wilde verhalen over strenge grenscontroles, maar in praktijk valt dat reuze mee. Je hebt twee manieren om de grens over te gaan;

Georganiseerde minivans

De makkelijkste manier om van Nicaragua naar een van de omliggende landen te reizen is de minivan/internationale bussen. Zo hoef je nergens over te stappen op andere bussen en krijg je vaak nog hulp en uitleg bij de grens die je overgaat. Je hoeft alleen maar te zitten. Het is natuurlijk wel wat duurder dan de ‘normale’ bus. Voorbeeld van prijzen;

TIP ♥ – deze tours kun je in heel overal boeken. Ook online. Zie Tica Bus voor meer info.

Zelf naar de grens

Zelf naar de grens oversteken kan natuurlijk ook. Je kunt met een lokale bus, private shuttle of private taxi. De lokale bus is echter een lastige opgave omdat je vaak moet overstappen.

Exit fees

Om Nicaragua in te komen betaal je $12 + $1 p.p. ‘milieu fee’. Om Nicaragua uit te gaan betaal je niks.

Onze ervaring

Er werd bij ons niet gevraagd naar een uitreisticket toen we van Costa Rica naar Nicaragua reisde. Wij reisden van Monteverde (Costa Rica) naar San Juan del Sur (Nicaragua). Hieronder lees je hoe je dat doet;

Meer lezen over Nicaragua?

1 reactie

  1. Jeroen

    Is het op dit moment veilig om in Nicaragua te reizen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU