Route door Yucatán

Zin in zon, zee, strand, maar ook nieuwsgierig naar oude culturen? Dan is Mexico jouw volgende bestemming! Geniet van de mooiste stranden, indrukwekkende Maya ruïnes, goed eten en veel Corona in Yucatan, Mexico. In deze blog delen we onze route door Yucatan en vertellen we je alles over wat deze veelzijdige regio te bieden heeft.


Onze route door Yucatán

Geniet van mooie stranden, indrukwekkende Maya ruïnes, goed Mexicaans eten en veel Coronaatjes. Het schiereiland Yucatan, gelegen aan de Caribische Zee en Golf van Mexico, is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland.

Yucatán is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland, maar ook perfect te combineren met buurlanden Guatemala en Belize.

Je kunt hier chillen onder palmbomen op bountystranden onder het genot van een Corona, zwemmen met onder andere walvishaaien en schildpadden en verdwalen in oude Mayaruïnes. Wij hebben deze route in ongeveer 2,5 week afgelegd, maar zouden hier nog veel langer over kunnen doen.

Laat je verrassen door het prachtige en veelzijdige Yucatán!

Tulum
Playa Ruinas

First things first Handige tips

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk vliegen op Cancun, een van de meest toeristische plekken van Yucatán. Ook kun je Yucatán perfect combineren met buurlanden Belize en Guatemala. Vanuit Belize steek je gemakkelijk de grens over bij Chetumal.

Visum en exit fee

Voor Mexico heb je geen visum nodig, maar afhankelijk van je startpunt en vervoermiddel betaal je een entree-fee/exit-fee. Vlieg je van en naar Mexico? Dan zit deze fee veelal in je ticket berekend. Ga je de grens over vanuit Belize?

Houdt dan rekening met, naast je exit fee voor Belize, een entree fee. Wij kwamen aan in Chetumal per ferry vanuit Belize en betaalden een entree fee van ongeveer 535 pesos.

Voor deze route door Yucatán kan je ongeveer 2 weken uittrekken. De afstanden zijn niet te groot en de wegen zijn goed waardoor je in korte tijd veel highlights kunt bezoeken. Heb je langer de tijd? Plak er dan zeker een week of misschien wel meer bij, daar ga je geen spijt van krijgen!

Blijf vooral niet te lang op toeristische plekjes hangen want Yucatán heeft zo veel meer te bieden.

TIP ♥ – je kunt je route door Yucatan prefect combineren met een paar dagen Belize

Merida
Het bekende plein met de kerk op de achtergrond

Tips voor vervoer door Yucatán

Voordat we je meenemen in onze route door Yucatan is het goed om te weten hoe je hier kunt reizen. De meest gebruikte opties qua vervoer zijn een (huur)auto en het openbaar vervoer. Welke jij kiest, is onder andere afhankelijk van je budget, maar hier wat tips!

Met de auto

Het reizen met een auto is vrij gemakkelijk doordat de afstanden in Yucatán niet al te groot zijn. Ook zijn de wegen goed en wordt alles vrij goed weergegeven met verkeersborden. Een auto geeft je meer vrijheid dan het openbaar vervoer waardoor je gemakkelijker mooie, afgelegen pareltjes kunt bezoeken.

Het huren van een auto is niet duur: voor minder dan $20 US-dollar (afhankelijk van seizoen en aanbieder) kan je al een auto huren en starten aan een supertoffe roadtrip door Yucatán.

Huur gelijk!

Wij huren onze auto altijd bij RentalCars. Dit is eruit de goedkoopste partij om een auto te huren. Ze vergelijken de prijzen van alle verhuurbedrijven zodat je altijd de beste deals vindt.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Mexico. Met de busmaatschappijen ADO en Oriente kan je vrijwel overal komen. ADO is een luxere maatschappij waar je een stoel kan boeken op het station of via de app. ADO is dan ook wat duurder dan Oriente, waar je een ticket koopt voor een bestemming en geen stoel boekt.

De kans is dan ook groot dat je in een overvolle bus staat of dat je een andere bus op een ander tijdstip moet pakken. Reis je met ADO, boek dan je ticket van tevoren om te verzekeren dat je een plaatsje hebt. Dit kan gemakkelijk op het station of via de app.

Boek je een ticket met de ADO-app? Vergeet dan niet ongeveer 2 uur van tevoren je ticket op te halen.

Naast de grotere busmaatschappijen rijden er in Yucatán ook collectivo’s. Dit zijn kleinere busjes waar ongeveer 15 mensen in passen. In de grotere plaatsjes zijn er collectivo stations, maar je kunt ze ook langs de weg aanhouden. < Het reizen met een collectivo is makkelijk en goedkoop! Natuurlijk kun je kleine stukjes ook met een taxi doen. Check bij je hotel of hostel wat de prijzen ongeveer zijn zodat je niet in een te dure taxi stapt. route door YucatanDe ADO bussen

Onze route door Yucatan

Onze route door Yucatan begint in Cancun en eindigt in Bacalar, maar je kunt de route invullen zoals je zelf wil. Het reizen in Yucatan is vrij eenvoudig en redelijk efficiënt dus je kunt deze route altijd nog aanpassen.

#1 Cancun

Cancun wordt veelal als startpunt gekozen omdat je vrij goedkoop op Cancun kunt vliegen. Cancun is één van de grotere plaatsen in Yucatán en zeer populair onder de Amerikaanse toeristen. De prijzen in Cancun liggen hoog en vooral aan de hotelstrip ben je veel geld kwijt voor een hotel, maar ook eten en drinken.

Ondanks het toeristische imago van Cancun, raden wij je aan om een nachtje of 2 in Cancun te blijven. Dit is fijn na een lange reis, maar ook als je Mexico verlaat. De prijzen in downtown Cancun zijn vriendelijker en een leuke aanrader is Mayan Monkey Hostel.

Mayan Monkey in Downtown Cancun ligt zo’n 5 minuutjes lopen vanaf het ADO-station en in de buurt vindt je veel leuke restaurants. Zin in een luxe dagje strand? Pak een taxi naar Mandala Beach Club of Coco’s Beach Club op de hotelstrip.

Ook kun je goed souvenirs shoppen bij Mercado 28.

TIP ♥ – niet alleen de prijzen voor hotels, eten en drinken liggen lager in Downtown Cancun, ook het reizen met de ferry naar bijvoorbeeld Isla Mujeres is goedkoper dan wanneer je vanaf de hotelstrip de ferry pakt.

Isla Mujeres

Wil je ontsnappen uit het toeristische Cancun? Pak dan de ferry naar Isla Mujeres. Dit eiland ligt op zo’n 20 minuutjes varen van Cancun en heeft prachtige stranden, leuke winkels en gezellige barretjes. Geniet van de witte stranden en blauwe zee onder het genot van een Corona en Nacho’s. Wat wil je nog meer?

Route door Yucatan

#2 Isla Holbox

Het paradijselijke Isla Holbox ligt zo’n 2 uurtjes rijden vanaf Cancun. Pak vanaf Chiquilá de ferry voor 140 pesos en met 15 minuten ben je op Isla Holbox. Isla Holbox is een eiland aan de Golf van Mexico en heeft prachtige witte stranden met een heldere zee.

Het is een perfect eiland om te ontsnappen van het toeristische Cancun en de perfecte plek om heerlijk te relaxen. Wij raden je aan om hier zeker een nacht te verblijven en te genieten van het heerlijk relaxte leventje.

Geniet van de prachtige sunset onder het genot van een cocktail. Isla Holbox kun je goed ontdekken per fiets of golfkar, maar wij raden je ook aan om een wandeling te maken over de zandbanken.

Loop bijvoorbeeld door het water naar Punta Mosquito. Met een beetje geluk zie je onderweg flamingo’s en wie weet zelfs dolfijnen. Eenmaal aangekomen bij Punta Mosquito kun je heerlijk chillen op het strand.

De wandeling is prachtig, maar smeer je goed in en neem genoeg eten en drinken mee. Na hotel Las Nubes kom namelijk niets meer tegen. <

Hoe kom je er

Vanaf Cancun is Isla Holbox goed te bereiken met het openbaar vervoer, al doe je hier een stuk langer over (±3 uur). De bus gaat één keer per dag naar Isla Holbox en één keer per dag terug naar Cancun. De tijdstippen liggen dicht op elkaar en daarom raden we je aan om een hotel te boeken op Isla Holbox. 

TIP ♥ – Isla Holbox is het gemakkelijkst en snelst bereikbaar per auto. Je kunt je auto parkeren op de vele parkeerplaatsen bij Chiquilá. Je kunt rekening houden met ongeveer 75 pesos aan parkeerkosten per dag.

Hotel Holbox
Wij sliepen in Blue Holbox

#3 Valladolid

Na een paar dagen genieten van zon, zee en strand op de eilanden rondom Cancun, vind je in het binnenland van Yucatán nieuwe avonturen. Vervolg je route door Yucatan naar Valladolid, een kleurrijk, koloniaal stadje dat zeker dat moeite waard is om te bezoeken.
Je komt hier gemakkelijk met een ADO-bus en stopt midden in de stad. Vanuit Valladolid kun je gemakkelijk door reizen naar Chichen Itza. Het is zeker de moeite om het centrum van Valladolid te verkennen, maar ook een bezoek van de meerdere Cenotes in Valladolid is de moeite waard. Ideaal om af te koelen na een rondje door het centrum.

Het kleurrijke Calle 41 (ook wel Calz. de los Frales)

#4 Chichen Itza

Vanuit Valladolid reis je in een klein uurtje naar Chichen Itza. Een bezoek aan Chichen Itza mag niet ontbreken tijdens je route door Yucatán. De indrukwekkende Maya ruïnes van Chichen Itza zijn één van de zeven wereldwonderen.

De entree is 254 pesos en het grote verschil met andere Maya ruïnes is dat een groot deel van de tempels gerestaureerd zijn. Dit geeft een goed beeld van hoe het er uit gezien heeft duizenden jaren terug in de tijd.

Loop als eerste naar El Castillo, de grootste en mooiste tempel en verken van daaruit de rest van de ruïnes. Aan het eind van de dag kun je de jaguar fluitjes niet meer horen, maar dat is het zeker waard!

To guide or not to guide

Het huren van een gids is in Chichen Itza niet nodig. Bij iedere ruïne staat duidelijke uitleg wat een goed beeld geeft. Natuurlijk kan je een gids inhuren als je meer informatie wilt, maar ook zonder gids kan je Chichen Itza goed bezoeken.
Blijf een nachtje in Chichen Itza om de volgende ochtend zo vroeg mogelijk het park in te mogen. Zo heb je de grootste kans om mooie foto’s te kunnen maken zonder honderden toeristen.

Wij vonden het erg indrukwekkend om bijna alleen in Chichen Itza te staan en de echo’s te kunnen horen.

Chichen Itza
Emma bij Chichen Itza

#5 Coba

Een must see en must do tijdens je route door Yucatan is de Maya Ruïne in Coba. In Coba vind je één van de weinige Maya tempels die je nog mag beklimmen en dat is zeker de moeite waard. Vanuit Valladolid reis je in een klein uurtje naar Coba.

Coba is een klein dorp rondom Laguna Coba waar naast de ruïnes niet veel te beleven is.

Je kunt Coba overdag en met sunset bezoeken. De entree is 70 pesos en voor de sunset betaal je 240 pesos. Wij raden je aan om eerst te checken hoe laat de sunset is voordat je een sunset ticket koopt. Het park is tot 19:00 geopend en het kan zijn dat de sunset pas na 19:00 is.

Het is dan natuurlijk zonde om meer te betalen voor de entree.

El Castillo

De meest indrukwekkende tempel is ‘El Castillo’. Deze tempel mag je beklimmen en geeft je een adembenemend uitzicht over de jungle. Terugkijkend op onze reis was dit een van de hoogtepunten! Het is een klein halfuurtje lopen naar El Castillo, maar je kunt ook fietsen huren.

Overdag kost een fiets 50 pesos en in de avond 80 pesos. Daarnaast zijn er ook taxi fietsen welke je voor 160 tot 260 pesos kunt huren, afhankelijk van je afdingskills.

In Coba zijn er weinig hotels en na zonsondergang zijn er geen bussen meer die teruggaan naar bijvoorbeeld Tulum. Het is daarom handig om een huurauto te hebben als je Coba wilt bezoeken. Wil je de sunset toch zien? Boek dan vooraf een hotel in Coba.

Houd dit in je achterhoofd tijdens het plannen van je reis.

TIP ♥ – download de app maps.me zodat je niet kan verdwalen!

Coba

#6 Tulum

Vanuit Coba ben je in een klein uurtje in Tulum, een hippe plaats aan de kust van Yucatán. Tulum bied je niet alleen een indrukwekkende Maya ruïnes, maar ook mooie witte stranden. Het leven in Tulum gaat een tikkeltje langzamer wat een heerlijk relaxte sfeer geeft.

Ook in de omgeving van Tulum is veel moois te ontdekken.

Je kunt de omgeving van Tulum goed verkennen met een collectivo, maar ook per fiets. Vooral op de hotelstrip aan het strand is het aan te raden een fiets te hebben voor kleine afstanden. In Tulum kan je makkelijk een week verblijven om alle highlights te ontdekken! Lees al onze tips hier.

TIP ♥ – helaas heeft ook Tulum te maken met enorm veel zeewier. Sommige hotels halen het weg, maar dit is veelal een onbegonnen klus en de geur is erg overheersend. 

Tulum Pueblo
Er zijn wel leuke bars in Tulum Pueblo

#7 Bacalar

Op zo’n 2,5 uur rijden van Tulum vind je Bacalar, een dorpje rondom Laguna Bacalar. Wat een prachtige plek! Laguna Bacalar is een gigantisch zoetwatermeer met wel 7 kleuren water. Huur een sup of een kano om het meer te ontdekken of ga mee met een boottocht om alle mooie plekjes te zien.

Bacalar is niet zo toeristisch waardoor je nog indrukken van het Mexicaanse leven kunt mee krijgen.
TIP ♥ – nieuwsgierig naar wat je allemaal kunt doen in Bacalar? Op onze pagina Bacalar vind je alle tips!

    Meer lezen over Route door Yucatán?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven