Ek Balam is een oude Maya-stad in Yucatan in Mexico. De site staat bekend om zijn goed bewaarde ruïnes die midden in de jungle liggen. Het wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers die massaal naar Chichen Itza reizen. Begrijpelijk, maar wie een rustiger en authentieker alternatief zoekt, zou Ek Balam moeten bezoeken. Benieuwd? Wij delen onze tips.

Black Jaguar

Ek Balam was ooit een belangrijk politiek en economisch centrum in de regio en speelde een belangrijke rol in de Maya-cultuur. Het werd ook wel Black Jaguar genoemd aangezien Ek Balam “Black Jaguar” betekent. Tegenwoordig is de site een populaire toeristenbestemming, hoewel het véél rustiger is dan bijvoorbeeld Chichen Itza of Tikal in Guatemala.

Als je buiten het hoogseizoen reist, vind je hier niet meer dan een handvol reizigers die de vele tempels en paleizen van de oude stad verkennen. Dat terwijl Ek Balam een van de belangrijkste Maya-sites in Mexico is. Het werd rond 600 voor Christus voor het eerst bewoond door de Maya’s. De stad bereikte zijn hoogtepunt tussen 700 en 900 na Christus, toen het werd geregeerd door een machtige dynastie van Maya-koningen.

Wat mij vooral bij blijft, is het schitterende uitzicht vanaf de top van de hoogste tempel: Acropolis.

Ek Balam
Het uitzicht vanaf Acropolis op de ruïnes van Ek Balam

Wat is er te zien bij Ek Balam?

Deze site herbergt meer dan 40 ruïnes van oude Maya tempels en piramides. Het complex is niet zo groot als Chichen Itza, maar behoort wel tot de mooiste ruïnes in Midden-Amerika. Het belangrijkste bouwwerk is Acropolis. Een gigantische tempel met schitterend uitzicht op de jungle.

Toch is er meer te zien. Dit zijn de belangrijkste plekken om te ontdekken.

Acropolis

De Acropolis is de grootste en belangrijkste structuur in Ek Balam. Het was het centrum van de Maya-stad en diende als het huis van de koninklijke familie. Het is een indrukwekkend bouwwerk dat je kunt beklimmen via een steile trap.

Het is een van de grootste pre-Spaanse bouwwerken in Midden-Amerika. Het gebouw is meer dan 150 meter lang, 60 meter breed en ruim 30 meter hoog. Met name de hoogte is iets wat direct op valt. Je kunt naar de top van de Acropolis klimmen waar je een spectaculair uitzicht hebt op andere ruïnes die verscholen liggen in de bossen.

Ball Court

Uiteraard is ook hier een Ball Court waar de Maya’s hun beroemde balspel speelden. Niet zo gezellig als voetbal overigens, want winnaars – of verliezers – werden onthoofd. Het is nog niet duidelijk wie onthoofd werd en waarom. De Ball Court is niet zo indrukwekkend als Acropolis, maar zeker een bezoek waard.

Ek Balam
Uitzicht op Acropolis
Ek Balam
De steile trap naar de top van Acropolis

Oval Palace

Het Oval Palace werd hoogstwaarschijnlijk gebruikt voor ceremonies met betrekking tot astronomische of kosmologische gebeurtenissen op de Maya-kalender. De Maya-priesters gebruikte het om de bewegingen van de sterren en planeten te volgen. Hierdoor konden ze verduisteringen en andere astronomische gebeurtenissen voorspellen.

Behoorlijk indrukwekkend voor die tijd.

The Twins

Vlak na binnenkomst zie je twee grote structures. Dit zijn The Twins. Het zijn twee identieke tempels naast elkaar, in de buurt van Acropolis. Wat het doel van deze tempels was, is niet geheel duidelijk, maar ze zijn best indrukwekkend.

Ek Balam
Ek Balam is heerlijk rustig
Ek Balam
Een van de Twins

Tips voor een bezoek aan Ek Balam

Ek Balam is een mooi alternatief voor het drukke Chichen Itza. Net als Uxmal overigens. Daarnaast is Ek Balam prima te bezoeken, ook als je geen (huur)auto hebt. Om je bezoek nog wat aangenamer te maken hebben wij een aantal tips.

Toegangsprijs en openingstijden

De toegangsprijs voor Ek Balam is 456 Mexicaanse peso’s voor internationale toeristen. Tickets kun je ter plekke kopen en hoeven niet gereserveerd te worden. Ook niet in het hoogseizoen. Een deel van de ticketprijs gaat naar de lokale bevolking, dus met een bezoek aan Ek Balam steun je ook de locals.

Het is geopend van 8:00 tot 17:00 uur van maandag tot zondag. De kassa sluit om 16.00 uur. In het weekend is het vaak drukker.

Bezoek de Xcanche Cenote

Direct naast Ek Balam ligt de Cenote Xcanche, ook wel bekend als de Ek Balam Cenote. Het is een prachtige plek, met kristalhelder water en touwschommels. Geniet van een duik in het koele water na het verkennen van de ruïnes. Voor deze cenote dien je wel apart te betalen.

Vergeet je zwemkleding niet!

Neem water en zonnebrand mee

Er zijn winkeltjes bij de ingang van Ek Balam, maar het kan geen kwaad om je eigen water mee te nemen. Ook zonnebrand is geen overbodige luxe. Draag daarnaast comfortabele schoenen, zeker als je de trappen van Acropolis wil beklimmen.

Hoe kom je er vanuit Valladolid

Ek Balam ligt zo’n 30 kilometer ten noorden van Valladolid. Met een eigen auto rij je hier in een half uur heen. Als je geen eigen auto hebt, kun je proberen een scooter te huren. Je kunt er zelfs heen fietsen, hoewel dat wel een lange dag wordt. Een taxi kost je zo’n 1.000 peso. De taxichauffeur wacht op je bij het parkeerterrein.

Een collectivo kost je rond de 50 peso p.p.

Cenote Xcan ché
Cenote Xcan ché dicht bij Ek Balam

Locatie

Scroll naar boven