Vervoer in Mexico

Mexico is een enorm land en als je van plan bent om veel met het openbaar vervoer te reizen, moet je voorbereid zijn op een aantal lange reizen. Vergis je niet in de afstanden. Zo duurt de reis van Mexico-Stad naar Cancun al meer dan 24 uur. Niet dat de bussen niet efficiënt zijn, de afstanden zijn gewoon gigantisch. Op deze pagina geven we je alle tips over het vervoer in Mexico.

Vervoer in Mexico

De meest gebruikte opties om van A naar B te reizen in Mexico zijn de bussen. Dan doelen we meer op de touringcars en niet zozeer het openbaar vervoer. Verder rijden veel mensen met een eigen huurauto en worden binnenlandse vluchten steeds belangrijker.

Check onze tips over het reizen met de bus, huurauto, in de steden of met het vliegtuig.

Reizen met de bus

Bussen, en met name langeafstandsbussen, zijn dé manier om rond te reizen als je geen huurauto hebt. Het openbaar vervoer is prima als je in de stad reist, maar als je van stad naar stad reist kun je beter inzetten op de langeafstandsbussen.

De laatste jaren is er enorm veel verbeterd aan de veiligheid van zowel de bussen als de buschauffeurs. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Het hele systeem van bussen werkt ongeveer hetzelfde als in andere landen in Midden-Amerika.

Klassen

Er zijn in principe drie klassen van bussen.

 • Deluxe of Executive;
 • Eerste klas (primera);
 • Tweede klas (segunda).

Gezien de afstanden is de kans groot dat je vaak gebruikmaakt van de langeafstandbussen. De executive bussen hebben alles wat je maar kan wensen, inclusief WiFi aan boord. Eersteklas bussen hebben gereserveerde zitplaatsen, videoschermen en airconditioning (die altijd zo koud mogelijk staat).

Tweedeklas bussen zijn bijna hetzelfde, maar bieden soms iets minder beenruimte. Het grootste verschil zit in het aantal haltes. Tweedeklas-bussen stoppen op meer plaatsen, en doen er dus langer over.

Als je snel en comfortabel wil reizen, en dat is vaak wel lekker met busreizen van soms wel 18 uur, zijn de executive en eerste klas bussen de beste opties. Backpackers kiezen vaak voor tweedeklas bussen. Die zijn ook goed, maar wel veel langzamer en niet zo comfortabel.

TIP ♥ – veel van de bussen vertrekken vanaf het centrale busstation (Central de Autobus)

Tickets boeken

Zoals gezegd is het bussysteem in Mexico bijna gelijk met die in andere landen. Dat betekent dat het bemachtigen van kaartjes geen hele grote uitdaging is. Er zijn verschillende manieren om aan een kaartje te komen.

 • Van tevoren bij het busstation;
 • online via de website van de operator of een agent zoals Ticketbus of ADO;
 • bij je accommodatie.

De kosten

Gezien de afstanden zijn de prijzen voor busroutes redelijk betaalbaar, zeker als je dat vergelijkt met landen als Costa Rica of Panama. Zo betaal je voor de route Cancún naar Mérida bijvoorbeeld zo’n €15. Dat is echter een korte afstand voor Mexicaanse begrippen.

Vliegtuig of bus

Soms kan het lonen om de prijzen van bussen te vergelijken met vliegtickets. De busreis van Cancun naar Mexico-Stad, een reis van 27 uur, kost je €120. Dezelfde route met het vliegtuig kost je zo’n €50 en de reis duurt maar twee uur. Makkelijke keuze lijkt ons. Zeker als je in korte tijd meerdere bezienswaardigheden wil zien.

Vervoer in Mexico
De bussen in Mexico zijn van goede kwaliteit

Vervoer in de stad

Het openbaar speelt in het vervoer in Mexico alleen in rol in de steden. Daarnaast maken er meer locals gebruik van dan toeristen. Toch is het in steden wel makkelijker reizen dan bijvoorbeeld een huurauto. Zeker in de grote steden.

Openbaar vervoer is vaak goedkoop, maar erg druk en niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Dat maakt het reizen vaak traag en lastig. Dit is ook de reden van veel reizigers meer met de taxi doen.

Metro en bussen

Mexico-Stad heeft een uitstekend metronetwerk en er rijden ook metro’s in Guadalajara als Monterrey. In andere steden moet je het dien met bussen. Je ticket voor de bus koop je vaak in de bus zelf en betaal je gepast.

Doordat het openbaar bussysteem redelijk uitgebreid en ingewikkeld is zijn het vooral de locals die er gebruik van maken. Je kunt ze echter van alles vragen als je met de bus in de stad wil reizen.

Colectivos

Je kunt ook gebruikmaken van combis of colectivos. Dit zijn minibussen, zoals je die in Azië ook veel ziet. Ze zijn sneller en minder druk dan de bussen en kosten vaak niet heel veel meer. Ze rijden vaste routes rijden en brengen je onderweg af waar je maar wilt.

Taxi’s

Taxi’s worden steeds belangrijker. Helaas gaan er veel verhalen rond over oplichtingspraktijken dus rij altijd met de meter aan of spreek een prijs af voordat je instapt. In de grote steden zijn er vaak tabellen met vaste prijzen die je soms langs de weg ziet hangen.

TIP ♥ – op bijna elke luchthaven en bij een aantal van de grootste busstations vind je een booth met vaste prijzen.

Oplichters

Zoals overal zijn er een hoop scams rondom taxi’s. Trap nooit in de verhalen zoals; ‘het hotel waar je heen wil is vol‘ of ‘de weg is afgesloten’ etc.  Stap ook nooit in een onofficiële of ongemarkeerde taxi en wees in Mexico-Stad extra voorzichtig.

Vervoer in Mexico
De taxi’s spelen een belangrijke rol bij het vervoer in Mexico

Reizen met een huurauto

Qua vervoer in Mexico wordt een huurauto steeds belangrijker, zeker in Yucatan. Het is wel handig als je al enige ervaring hebt met rijden in het buitenland. Een auto huren in Mexico is vaak een zeer goede manier om snel een klein gebied te zien wat met het OV veel langer duurt.

Regels

Om een auto te kunnen huren moet je een geldig Nederlands (of Belgisch) rijbewijs hebben en uiteraard een geldige verzekering. Deze zit vaak bij de huurprijs als je een auto huurt. Naast een geldig rijbewijs moet je ook een paspoort en credit card hebben. Daarnaast hanteren bijna alle verhuurbedrijven een minimumleeftijd van 21 jaar.

Corrupte politie

Helaas zijn er de laatste tijd nogal wat verhalen over politieagenten die toeristen met een huurauto oplichten. Vooral in Yucatan. Er is altijd een kans dat je door de politie staande wordt gehouden. Ook al doe je niks fout.

Het is belangrijk om kalm en beleefd, hoe erg ze je soms ook provoceren. Als je geen overtreding hebt begaan, maar ze schrijven wel een boete (steekpenningen) betaal deze dan niet. Ze zijn behoorlijk vasthoudend en zien er soms wat provocerend uit, maar ze gaan je echt geen dag in de cel zetten voor een overtreding die je niet begaat.

Wat te doen?

Nogmaals, laat de situatie niet escaleren. Vraag om de identificatie van de politieagent, de documentatie over de wet die je zogenaamd hebt overtreden, vraag zijn/haar naam, het nummer van de badge etc. Vraag zoveel mogelijk om het de politieagent zo moeilijk mogelijk te maken.

Vaak zal de agent je vertellen dat het ‘beter’ of ‘goedkoper’ is om de boete direct bij hem in cash te betalen. Het liefst op een plek waar andere locals het niet zien. Maak nogmaals duidelijk dat je niet van plan bent te betalen en dat áls je betaald, dit op een politiebureau wil doe zodat je een betaalbewijs kunt krijgen.

Reizen met het vliegtuig

Door de flinke afstanden worden binnenlandse vluchten steeds belangrijker bij het vervoer in Mexico. Vaak is het goedkoper en sneller om grote afstanden met het vliegtuig af te leggen dan met de bus.

Zoals we eerder vertelde. De busreis van Cancun naar Mexico-Stad, een reis van 27 uur, kost je €120. Dezelfde route met het vliegtuig kost je zo’n €50 en de reis duurt maar twee uur. Makkelijke keuze lijkt ons. Belangrijke luchtvaartmaatschappijen zijn;

 • Aeroméxico;
 • Aeromar;
 • Interjet;
 • Volaris;
 • Mayair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven