Backpacken in Honduras

Midden-Amerika is bij veel backpackers zeer geliefd. De echte avonturiers hebben het continent al af kunnen vinken, bij andere staat het te dringen bovenaan de bucketlist. Er zijn een flink aantal landen in Midden-Amerika die je kunt bezoeken. Honduras is als land steeds meer in opkomst als bestemming voor backpackers en daarom delen wij onze tips voor backpacken in Honduras.

Backpacken in Honduras

Het is tot nu toe namelijk een van de landen in dit gedeelte van de wereld wat als minste bezocht wordt in vergelijking met de omliggende landen. Juist omdat het land nog zo onontdekt is biedt Honduras het pure avontuur. Daarom in backpacken in Honduras een echt avontuur!

Check hier onze route door Honduras

Honduras biedt schitterende ruïnes afkomstig van de Maya’s in Copan en duikstekken die tot de beste (en goedkoopste) ter wereld behoren. Ook is het land rijk aan indrukwekkende cultuur, tradities en niet te vergeten: overheerlijk eten!

Wij vertellen je graag wat meer over Honduras.

Backpacken in Honduras
Klaar voor avontuur

Is backpacken in Honduras veilig?

Omdat veel reizigers Honduras nog niet gevonden hebben is het een perfecte bestemming wanneer je op zoek bent naar rust en avontuur. Het biedt de heerlijke tropische vibe die we kennen van de Caribische eilanden, maar tegelijkertijd ook prachtige natuur waar je je ogen uitkijkt.

Maar is het veilig?

Honduras heeft geen beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Er is de laatste jaren nogal wat gebeurd. De meeste criminaliteit kwam voort uit ruzies tussen gangs. Gewelddadige misdaden, zoals moord en gewapende overvallen, waren niet gek.

Die misdaden waren echter zelden gericht op reizigers en zeker de laatste paar jaar is er veel verbeterd qua veiligheid in Honduras. Geen enkel land is 100% veilig, ook Nederland en België niet.

Kun je veilig reizen in Honduras?

Ja. Dat kan, maar daar zitten altijd wat haken en ogen aan. Het zou stom zijn om te denken dat er in Honduras niets gebeurd. Ook al is de veiligheid enorm verbeterd, er kan nog steeds iets gebeuren. Het is echter niet zo dat je in een soort wilde westen terecht komt waar mensen om zich heen schieten.

We begrijpen dat het moeilijk in te schatten is als je er nog nooit bent geweest. Toen wij voor het eerst naar Midden-Amerika gingen vertrokken we naar Nicaragua. Ook geen land dat bij je naar boven komt als je denkt aan de veiligste landen ter wereld. Toch merkten direct we dat alle vooroordelen over veiligheid ongegrond waren.

TIP ♥ – wij hebben een aantal tips voor veilig reizen in Honduras. Bekijk ze hier

Wat is er te doen

Er is meer dan genoeg te doen als je gaat backpacken in Honduras. Je kunt het land qua activiteiten grofweg verdelen tussen het vaste land en de nabijgelegen eilanden.

Te doen op het vaste land

Op het vaste land zijn er een aantal steden die je liever wilt vermijden. Misschien reis je er doorheen op weg naar andere plekken, maar je hoeft hier niet te blijven. Sommige steden zijn namelijk ook totaal niet op backpackers ingericht.

San Pedro Sula en Tegucigalpa zijn bijvoorbeeld twee van de grotere steden in Honduras, maar je kunt je tijd beter ergens anders besteden. De enige reden om bijvoorbeeld een paar dagen in Tegucigalpa te blijven zijn de lokale marktjes en de cultuur die je hier kunt proeven.

#1 Ontdek het prachtige Copan

Als je gaar backpacken in Honduras zijn er een paar plekken die je niet mag overslaan. Een van die plekken is Copan. Wat Bagan is voor Myanmar, of Chichen Itza voor Mexico is Copan voor Honduras.

Hier vind je namelijk ruïnes uit de tijd van de Maya’s. Je vindt Copan bij het stadje Copan Ruinas dicht bij de grens met Guatemala.

Vroeger was Copan een stad binnen de Mayabeschaving in Meso-Amerika. De overblijfselen van de stad liggen hier nog steeds. Als je geïnteresseerd bent in de Maya-cultuur is dit zeker een bezoek waard.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Copan

Copán ruïnes
Ruïnes van Copan

#2 Pico Bonito National Park

Als je van hiken, wandelen en klimmen houdt is dit ‘the place to be’. Het is namelijk het meest bekende National Park van Honduras en een must-see als je gaat backpacken in Honduras! Het is bovendien een van de grootste parken die je in het land.

Op zeeniveau vind je een schitterend regenwoud en richting het land stijgt het niveau en daarmee verandert ook de vegetatie. Omdat de hoogten in het park erg verschillen vind je door het hele park heen verschillende klimaten, flora en fauna.

Je komt hier echter niet alleen naar toe voor het wandelen of hiken. Er is hier zo veel te beleven dat je misschien wel een week wil blijven. Je kunt hier bijvoorbeeld ook raften en mountainbiken.

Voor de avonturiers en de natuurliefhebbers onder ons is dit waarschijnlijk de meest favoriete plek van Honduras.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips Pico Bonito

Pico Bonito
Prima uitzicht in het National Park

Te doen op de eilanden

De tropische vibe, die willen we allemaal ervaren als we naar Midden-Amerika afreizen. In Honduras kun je hiervoor terecht in The Bay of Island. Iedereen komt hier tijdens het backpacken in Honduras.

Hier vind je een aantal schitterende eilanden die rechtstreeks van je screensaver lijken te komen, en waar jij een aantal dagen lekker kunt uitrusten.

Maar dat is niet het enige wat je hier kunt doen. Je vindt op de eilanden Utila en Roatan namelijk een aantal van de beste en goedkoopste duikstekken ter wereld! Utila is werkelijk een paradijs voor backpackers en reizigers blijven hier vaak ook langer dan ze in eerste instantie gepland hebben.

#1 Duiken

Zoals aangegeven huist Honduras meerdere duikstekken die van werelds niveau zijn. Op zowel Utila als Roatan kun je prima duiken, echter verschillen de prijzen en de kwaliteit wel. Roatan biedt nog net iets mooiere duikplekken aan als Utila, en is vanzelfsprekend dan ook iets duurder.

Duikscholen vind je op beide eilanden in overvloed. Als je al een duikcertificaat hebt moet je deze eilanden zeker niet overslaan. Utila staat namelijk bekend om het spotten van de machtige walvishaai, die overigens volledig ongevaarlijk is.

Deze zwemen in het broedseizoen namelijk aan de kust om het warme water hier op te zoeken! Maar ook al spot je geen walvishaai tijdens jouw duiktrip, er is altijd voldoende te zien. De koraalriffen op beide eilanden behoren namelijk tot de grootste ter wereld.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips Utila en Roatan

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Honduras. Bekijk daarom alle highlights van Honduras en haal het beste uit je reis!

Duiken in Hondruas
De onderwaterwereld van Roatan

Hoe zit het met vervoer in Honduras

Je hebt verschillende opties om door Honduras te reizen. Als je besluit met een groepsreis mee te gaan zijn de bussen altijd geregeld die jou van plek naar plek brengen. De meeste mensen die gaan backpacken in Honduras reizen echter met het lokaal vervoer,

Er is beperkt openbaar vervoer beschikbaar in Honduras. De lokale bevolking reist voornamelijk met de bus. Ze gebruiken hier een Amerikaanse schoolbus (chickenbussen) die onderweg stopt om mensen – heel snel – uit of in te laten stappen.

Backpacker stijl

Dit is de goedkoopste optie om door het land te reizen, maar ook vrij traag. Er zijn namelijk geen officiële bushaltes, en waar je stopt is nog maar de vraag. Honduras is als land nog steeds aan het uitzoeken wat de beste manier is om backpackers door het land te vervoeren.

Het is echter totaal geen straf om met de chickenbussen te reizen. Het is traag, maar bizar goedkoop, ontzettend leuk en avontuurlijk. Precies wat je zoekt als je gaat backpacken in Honduras.

TIP ♥ – bekijk hier al onze tips over het vervoer in Honduras

Route dor Honduras
De bekende chickenbussen

Wat kost backpacken in Honduras

Hoewel Honduras in Midden-Amerika ligt, is het land voor backpackers niet zo goedkoop als dat je misschien zou denken. Dat komt volgens ons voornamelijk omdat het land nog niet is ingericht op backpackers.

Vooral de grotere steden zijn duurder, wat je ook direct zult merken in je budget. Het gemiddelde wat je tijdens het backpacken in Honduras uit zult geven is €30-€35 per dag, per persoon.

Dit kan natuurlijk altijd goedkoper, afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt.

Uiteraard kan het ook een stuk duurder wanneer je voornamelijk gebruik maakt van taxi’s en dure activiteiten plant.

TIP ♥ – klik hier voor een uitgebreid artikel over het kostenplaatje van een backpackreis door Honduras.

Wat is de beste reistijd

De beste tijd om te gaan backpacken in Honduras zijn de droogste maanden van het jaar. Dit zijn december tot en met april. Tijdens deze maanden heb je ook de beste duikomstandigheden. Het water is lekker warm en vanwege het uitblijven van de regen is het zicht ook goed.

Het droge seizoen is de beste reistijd voor Honduras. Dit zijn de maanden december tot en met april.

Doe je best om het orkaanseizoen te vermijden, dit loopt van september tot en met oktober. Het is vooral slim om dan de aangrenzende eilanden te vermijden. Ondanks dat sommige maanden minder geschikt zijn om naar Honduras te reizen kennen ze hier niet echt een hoog- en laagseizoen.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de beste reistijd voor Honduras

Beste reistijd voor Honduras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven