Reisinformatie Honduras

Honduras is samen met El Salvador een van de minst bezochte landen in Midden-Amerika. Dat is begrijpelijk, want gezien de reputatie van het land kiezen veel reizigers toch een anders land. Gelukkig komt daar de laatste jaren wel verandering in.

Honduras is een verborgen paradijs in Midden-Amerika. Als je een ongerept land wil bezoeken dat nog écht authentiek is, gezegend met hagelwitte stranden en verbogen ruïnes en waar je weinig andere reizigers tegen komt, dan is Honduras the place to be.

Backpacken in Honduras

Backpacken in Honduras wordt steeds populairder. Het land wordt veiliger en steeds meer mensen krijgen dit ongerepte paradijs op de radar. De meeste kiezen voor de bekende plekken zoals Roatan en Copan, maar het land heeft veel meer te bieden dan dit.

Het land is in opkomst, maar nog steeds een stuk minder druk dan omliggende landen als Belize, Guatemala of Nicaragua. Als je het binnenland van Honduras in trekt of de minder bekende plekjes bezoekt kom je weinig andere reizigers tegen.

Als je nog een écht authentiek land wil bezoeken is Honduras wel wat voor jou!

Kosten

De kosten voor backpacken door Honduras verschillen per persoon. De extreme low-budget backpackers kunnen op zo’n €35 per dag rondkomen. Dat doe je echter niet zo veel.

Lake Yojoa
Het meer van Yojoa

Is het veilig?

Als je tegen je oma zegt; ‘ik ga naar Honduras‘ is de kans op een hartaanval vrij groot. Het land heeft nogal te lijden onder de slechte reputatie. En vergis je niet; die reputatie had Honduras niet zo maar. Maar is het echt zo onveilig als dat er soms beweerd wordt?

Lang was dit een van de meest gevaarlijke landen van het continent met bizarre misdaadcijfers. De veiligheid is de laatste jaren enorm is verbeterd.

Veiligheid is ook een kwestie van perceptie. Wat ik veilig vind, kan iemand anders als onveilig ervaren (of andersom)

Kun je veilig rondreizen?

Ja. Tenminste, onze ervaring is dat je veilig rond kunt reizen. Nu ben ik een man, maar we hebben hier ook vrouwen zien reizen. Natuurlijk heb je plekken die minder veilig zijn.

Hoofdsteden zijn altijd plekken waar zakkenrollers rondlopen, maar dat is in Amsterdam of Den-Haag niet anders. Zo lang je je gezonde verstand gebruikt is Honduras geen onveilige regio en zul je merken dat de locals ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn. Enkele tips;

  • Pas op in Tegucigalpa. Hier zijn veel mensen en dus ook veel zakkenrollers;
  • Hang niet de typische toerist uit. Dat wil zeggen; verberg je telefoon en camera;
  • Ga nooit in het donker alleen de straat op;
  • Vraag altijd bij locals of hoteleigenaren na of het veilig is;
  • Houd je spullen goed in de gaten in bussen;
  • Als je er ’s avonds op uit gaat neem dan alleen cash mee. Laat de rest thuis.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de veiligheid in Honduras

Beste reistijd Honduras

Honduras is het hele jaar te bezoeken, maar het droogseizoen loopt van december tot en met april. Daarnaast is de beste reistijd voor Honduras afhankelijk van de hoogtes waar je zit. Zo kan het aan de kust ander weer zijn dan in de bergen.

Zoals gezegd is het droge seizoen de beste periode om te gaan. Het regenseizoen in Honduras, of de winter, loopt van mei tot en met november.

De maanden die je beter kunt vermijden zijn augustus en september wanneer het orkaanseizoen begint.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina beste reistijd voor Honduras.

Beste reistijd voor Honduras

Wat kost reizen in Honduras

Reizen door Honduras is niet heel duur en vergelijkbaar met bijvoorbeeld Guatemala. Natuurlijk reist iedereen anders, wat het lastig maakt om een budget voor Honduras samen te stellen. Als richtlijn kun je aanhouden dat reizen door Honduras vergelijkbaar is met Guatemala en Nicaragua.

Reken op zo’n €50 tot €55 p.p per dag

Nogmaals, een budget is voor iedereen anders. Als je alleen in dorms slaapt en alles met het openbaar vervoer doet kun je hier ook voor €35 per dag reizen, maar niet iedereen wil of kan dat. Als je lekker luxe wil reizen kun je ook makkelijk meer uitgeven.

Kosten per dag

Reken op zo’n €50 tot €60 per dag als budget. Dan slaap je in normale hotels (privékamer) en reis je soms met luxer vervoer dan de bekende chickenbussen. Ook is er ruimte voor een betaalde activiteit.

TIP ♥ – meer over de kosten op reis lees je op de pagina budget Honduras

 

Roatán
De stranden bij Roatan

Visum Honduras

Als je naar Honduras reist heb je geluk. Je hebt namelijk geen visum nodig. Iedereen met een geldig paspoort mag 90 dagen in het land blijven zonder visum aan te vragen. 90 dagen zal voor de meeste genoeg zijn, maar het visum is eenmalig met 30 dagen te verlengen.

Dat je geen visum voor Honduras hoeft aan te vragen betekent niet dat je niet je papierwerk op orde moet hebben. Er zijn namelijk wel wat dingen die je op orde moet hebben;

  • Een paspoort dan 6 maanden geldig is;
  • Een retour- of doorreisticket.


TIP ♥ – meer over het visum lees je op de pagina visum voor Honduras

Inentingen Honduras

Je hebt voor Honduras geen inentingen nodig. Je moet een inenting hebben tegen gele koorts als je in de zeven dagen voordat je Honduras binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Hieronder valt ook een overstap van 12 uur of langer.

DTP en Hepatitis A worden aanbevolen, maar zijn niet verplicht.

Pulhapanzak Waterfalls in Honduras
De Pulhapanzak Waterfalls bij San Buenaventura

Vervoer in Honduras

Het vervoer in Honduras is vergelijkbaar met omliggende landen. Het is vrij goed georganiseerd en je kunt gemakkelijk door Honduras reizen. Reizen door het vaste land van Honduras is gemakkelijk met de bus.

Wanneer je de eilanden wilt bezoeken kun je het beste met de boot. Dit is de meest budgetvriendelijke optie! Op deze pagina geven we je alle tips over het vervoer in Honduras.

De afstanden in Honduras zijn goed te doen en het vervoer in goed geregeld. Je kunt dus gemakkelijk reizen door Honduras. De meeste reizigers in Honduras reizen vaak met de (chicken)bus en met de boot.

Heb je meer budget? Dan kun je ook een auto huren of een binnenlandse vlucht boeken.

TIP ♥ – meer info over het vervoer vind je op de pagina vervoer Honduras.

Budget voor Honduras
De bekende chickenbussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven