Beste Nationale Parken in Afrika

Dankzij de vele wildparken en prachtige natuur die er te vinden is, zijn er steeds meer mensen die dit bijzondere continent bezoeken. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer toeristen afkomen op de uitgestrekte vlaktes vol met wildlife. In deze blog delen wij de mooiste Nationale Parken in Afrika.

TIP ♥ – we schreven ook al eens een blog over de mooiste nationale parken in Zuid-Afrika.

10x de mooiste Nationale Parken in Afrika

De keuze aan wildparken in Afrika is enorm! Er zijn werkelijk honderden verschillende safari’s en wildparken te vinden door heel Afrika. Dus welke moet je kiezen? Er is vaak een berg aan informatie te vinden over elk individueel park.

In dit overzicht geven we een algemene indruk over wat je in een park kunt verwachten en wanneer je er het beste kunt verblijven. Voor specifiekere informatie over de parken verwijzen we je graag door naar de pagina’s die volledig zijn toegewijd aan een Nationaal Park.

Om je te helpen nemen wij je in deze blog mee naar wat onze Reis-Experts de 10 mooiste Nationale Parken van Afrika vinden.
Serengeti

#1 Serengeti National Park in Tanzania

Misschien wel het meest beroemde Nationale Park van Afrika; de Serengeti. Het park staat ook niet voor niets op de Unesco-werelderfgoed lijst! Het oudste park van Tanzania staat bekend om de spectaculaire migratie van miljoenen gnoes, zebra’s en gazellen.

Dit is ook wat het in onze ogen het mooiste park van Afrika maakt. De mogelijkheid om de Big 5 (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel) te zien in combinatie met de grote migratie van dieren is een unieke ervaring!

De jaarlijkse migratie is in juni en juli op zijn hoogtepunt en dit is dan ook de beste tijd om het park te bezoeken. Wanneer je de grote katachtigen wil zien jagen zijn de maanden januari en februari aan te raden omdat de gnoes dan jongen krijgen.

TIP ♥ – Bekijk onze pagina over het Serengeti National Park

Nationale Parken Afrika
De great migration in Serengeti National Park

#2 Etosha National Park in Namibië

Etosha is een van de mooiste en populairste Nationale Parken van Afrika voor het spotten van wildlife. Voornamelijk in het droge seizoen is het gemakkelijk om grote concentraties dieren te zien rond de aangelegde waterpoelen.

Sommige van deze aangelegde waterpoelen zijn zelfs s’nachts verlicht waardoor je kan blijven genieten van de dieren die deze poelen aantrekken. Verder is Etosha ideaal om zelf door heen te rijden door de vele routes en campings die het heeft.

De beste tijd om Etosha te bezoeken is in de droge maanden (juli tot september) omdat de dieren dan aangetrokken worden door de waterpoelen.

TIP ♥ – Bezoek hier de website van Etosha.

Etosha National Park
Etosha tijdens het droge seizoen

#3 Kruger National Park in Zuid-Afrika

Een park die ook absoluut niet mag ontbreken in de lijst met de mooiste Nationale Parken van Afrika, is het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Dit park is niet voor niets het paradepaardje van Zuid-Afrika en een van de bekendste ter wereld!

Het park is zeer geschikt om zelf te verkennen met een (huur)auto. Met 360 kilometer lang en 65 kilometer breed kun je hier werkelijk alle kanten op. In het park kan je de volledige Big 5 spotten vanuit je eigen auto!

Check onze tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika

De beste tijd om het Krugerpark te bezoeken is in mei tot september (droge seizoen). De dieren worden dan aangetrokken tot water wat het een stuk makkelijker maakt om ze te spotten!

TIP ♥ – Bekijk onze pagina over het Kruger National Park

Nationale Parken in Afrika
Ties in het Kruger Park

#4 Hwange National Park in Zimbabwe

Het Hwange National Park in Zimbabwe heeft met meer dan 100 soorten zoogdieren de hoogste verscheidenheid ter wereld! Nergens ter wereld vind je zoveel verschillende zoogdieren in één Nationaal Park! Ook heeft het park een van de grootste olifant populaties ter wereld.

Ook dit park is gemakkelijk te verkennen met je eigen (huur)auto. In dit park zijn ook veel aangelegde waterbronnen te vinden wat betekent dat je zelf minder goed hoeft te zoeken naar dieren. De beste tijd om het park te bezoeken is dan ook in de droge periode van juli tot oktober.

TIP ♥ – Een bezoek aan het park is goed te combineren met een bezoek aan de beroemde Victoria Falls!

waterhole Hwange National Park Zimbabwe
Een waterhole in Hwange National Park

#5 Okavango Delta in Botswana

De Okavango Delta is de grootste delta ter wereld met heel veel wildlife. Er zijn meerdere privéreservaten in de Delta die samen het gehele Nationale Park vormen.

Een voordeel van dit park is dat je er off-road mag rijden waardoor je kans heb om net dat ene unieke shot te maken van jouw favoriete dier. Het is ook mogelijk om het park te verkennen met een kano (ook wel mokoro genoemd) waardoor je een unieke kijk hebt op het park.

De beste tijd om dieren te spotten is in het droog seizoen (juli tot oktober).

TIP ♥ – Bekijk onze pagina over de Okavango Delta

Okavango Delta
Olifanten in de Okavango Delta

#6 Masai Mara Reserve in Kenya

Dit park ligt vast aan het Serengeti National park in Tanzania. Het park staat dan ook bekend om de jaarlijkse massa migratie van gnoes, zebra’s en gazellen. Het park is echter niet zo groot als de Serengeti en de wegen zijn er van mindere kwaliteit (zeker na veel regen).

Toch blijft het een van de meest aantrekkelijke Nationale Parken van Afrika door de grote hoeveelheid wildlife die er te zien is. De beste maanden om het park te bezoeken zijn juni tot oktober (droge seizoen). De wegen zijn nog goed begaanbaar en in september en oktober begint de jaarlijkse migratie richting Tanzania weer.

TIP ♥ – Bekijk onze pagina over het Masai Mara Reserve

Nationale Parken Afrika
De migratie van gnoes in het Masai Mara Reserve in Kenya

#7 Chobe National Park in Botswana

Het oudste park van Botswana is het Chobe National Park. Het park heeft een zeer hoge concentratie wildlife! Dit komt mede doordat het park al in 1967 is uitgeroepen tot beschermd gebied. Hierdoor zijn er grote groepen olifanten, nijlpaarden en buffels te vinden.

Ook in dit park is het mogelijk om zelf rond te rijden in je (huur)auto. Ook het boeken van een boot safari is mogelijk in het Chobe National Park in Afrika. De beste tijd om het park te bezoeken is april tot oktober (droge seizoen).

De beste plek om te verblijven in deze periode is aan de rivierkant in het zuidelijke gedeelte van het park. Let op het kan wel druk zijn in deze populaire maanden!

TIP ♥ – Bekijk onze pagina over het Chobe Park

Chobe National Park in Afrika
Olifanten gezien vanaf een bootsafari in Chobe Park

#8 South Luangwa Park in Zambia

Het South Luangwa Park is het meest bezochte park van Zambia. Je kan hier vier van de vijf Big 5 dieren spotten (de neushoorn helaas niet). Daar tegenover staat dat je nagenoeg altijd leeuwen of luipaarden kunt zien tijdens een safari.

Het park heeft ook een aantal unieke dieren te bieden die nergens anders voorkomen in Afrika. De Thornicroft giraf, de Crawshay zebra en de Crookson gnoe zijn alleen te vinden in het South Luangwa Park.

De beste reistijd in dit park ligt aan je behoeften. In het natte seizoen (november tot april) kan je met eigen ogen zien waarom dit ook het smaragd groene seizoen wordt genoemd. De omgeving is prachtig, maar het is lastiger om dieren te spotten.

De beste maanden om op safari te gaan in het land zijn juli tot september, omdat de dieren veel makkelijker te spotten zijn vanwege de droogte.

Luangwa National Park in Afrika
De vlaktes van het South Luangwa National Park

#9 Bwindi Impenetrable Forest in Oeganda

Dit park kan niet achterblijven in onze top 10 mooiste Nationale Parken in Afrika! In dit park kan je namelijk berggorilla’s spotten. De gorilla’s komen voor in de ondoordringbare jungles van dit National Park.

De gorilla-safari is niet goedkoop, maar wel zeer uniek! Hoewel er nog veel meer te zien is in het Bwindi Impenetrable Forest komen de meeste mensen puur voor de vier gorilla groepen die in het park zijn.

Als je deze unieke ervaring mee wilt maken dan is het wel verstandig op tijd te reserveren. Wij raden aan om dit minimaal 12 maanden voor je vertrekt al vast te leggen!

TIP ♥ – Bekijk al onze tips over het Bwindi Impenetrable National Park hier!

Bwindi national park in Afrika
De bijzondere berggorilla’s van Bwindi Impenetrable National Park

#10 Ngorongoro Crater in Tanzania

De Ngorongoro krater in Tanzania hoort eigenlijk niet op deze lijst thuis aangezien het geen nationaal park is, maar een beschermd gebied. Het verschil is dat in een beschermd gebied nog mensen mogen wonen.

Het is dan ook mogelijk om de lokale bevolking (de Masai stam) tegen te komen tijdens je safari. Er zijn zelfs tours in de omgeving te boeken waarbij je een aantal dagen bij de Masai door kan brengen.

Maar de reden dat dit beschermde gebied toch zo aantrekkelijk is, is omdat het relatief klein is en je veel kunt zien in een korte tijd. De krater wordt vaak ‘de bron van het leven‘ genoemd omdat de krater het meeste aantal dieren per vierkante meter telt in heel Afrika.

De beste tijd om de volledige Big 5 te spotten is van juni tot oktober. Er is dan minder begroeiing waardoor dieren makkelijker te zien zijn. Daarentegen is de omgeving in het regenseizoen (november tot mei) wel heel erg mooi en groen.

TIP ♥ – Bekijk hier onze pagina over de Ngorongoro krater

Ngorongoro National park in Afrika
Wilde dieren in de Ngorongoro krater

    Meer lezen over Beste Nationale Parken in Afrika?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven