Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Masai Mara

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 5 februari, 2020

De Masai Mara is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het is ongeveer 1.700 vierkante kilometer groot en het grenst aan de Serengeti. De voornaamste reden waarom het reservaat zo bekend is, is de grote migratie van gnoes en zebra’s die hier jaarlijks plaatsvindt. Wij vertellen je alles over deze regio!

Maasai Mara | Een must-see in Afrika

Kenners zeggen dat de Maasai Mara een van de beste natuurreservaten is die je in heel Afrika kunt vinden! Samen met Serengeti National Park in Tanzania staat het reservaat aan de top. Het park is thuis voor meer dan 95 verschillende soorten dieren.

Ze noemen het Maasai Mara natuurreservaat ook niet voor niets de ‘World Cup of Wildlife’ en bij een bezoek kijk je gegarandeerd je ogen uit. Samen met Serengeti National Park heeft het Maasai Mara natuurreservaat voor een groot deel ons beeld van de Afrikaanse natuur bepaald.

Talloze natuurfilms zijn hier namelijk opgenomen.

Masai MaraEen bekend beeld in Masai Mara

Masai MaraEen bekend beeld in Masai Mara

Wat is er te zien in Masai Mara

Het landschap in het Maasai Mara natuurreservaat bestaat voornamelijk uit grasvlakten, met daarop de wereldberoemde acaciabomen. Iedereen die hier komt, komt uiteindelijk voor de wilde dieren. En die vind je hier genoeg!

#1 Spot de Big 5

Het Maasai Mara natuurreservaat is een van de beste plekken in Afrika om de Big 5 te spotten. Het komt weinig voor dat bezoekers aan dit park een van de vijf niet af kunnen strepen! De big five zijn de buffalo, de olifant, het luipaard, de leeuw en de neushoorn.

Andere indrukwekkende dieren die je hier kunt spotten zijn de cheetah, de hyena, jakhalzen, nijlpaarden, krokodillen, apen, gazellen en impala’s.

#2 Ontmoet de Maasai bevolking

Het park is ook altijd thuis geweest voor de Maasai-bevolking. Ongeveer de helft van alle Maasai ter wereld leeft in Kenia, velen in of rondom het Maasai Mara natuurreservaat. Door de jaren heen zijn de traditionele gebruiken gestaag afgenomen en inmiddels leven er nog maar een aantal Maasai zoals het eigenlijk hoort.

Door de jaren heen is de bevolking meer richting de dorpen getrokken, maar ze gaan nog steeds arm in arm met al het wildlife wat je in de omgeving kunt vinden

TIP ♥ – als je wil kun je de traditionele Maasai dorpen bezoeken. Daar levende Maasai nog altijd met het vee waarmee ze rondtrekken door het gebied.

Masai MaraDe kans dat je olifanten spot is vrij groot

De Maasai bevolkoing

Streep de Great Migration van je bucketlist

Waarschijnlijk heb je er weleens over gehoord en toen direct op je bucketlist gezet: de grote migratie van de gnoes, gazellen en zebra’s in Kenia. Het is een indrukwekkende gebeurtenis die je met eigen ogen gezien wilt hebben.

Wat is het

Meer dan 1.5 miljoen gnoes, gazellen en zebra’s struinen in de regenperiode rond in de uitgestrekte vlakten van de Serengeti. Als de droge periode aanbreekt trekken ze allemaal geleidelijk naar het noorden. Aan het einde van het droge seizoen komen ze aan in het Masai Mara natuurreservaat, en dan voornamelijk in het groenere noordelijke gedeelte van het park.

Als de regenperiode weer begint trekken de dieren weer massaal richting het zuiden, en daarbij moeten ze de Mara River oversteken. Deze rivier zit vol krokodillen, dus de kans dat een (groot) aantal van de dieren dit niet overleven is reëel.

Wanneer is het

Als je een vakantie of safari plant naar het Masai Mara natuurreservaat, doe dit dan tussen juli en oktober. Het schouwspel van de migratie is dan in volle glorie te aanschouwen, en dat wil je zeker niet missen als je hier naar toe gaat.

Een indrukwekkende gebeurtenis, maar voor de dierenliefhebbers misschien ergens ook wel moeilijk. Maar, het blijft natuurlijk de natuur.

TIP ♥ – ben je op zoek nar een unieke ervaring? Boek dan een ballonvaart over het park, gedurende de migratie. Het uitzicht vanaf boven is – waar mogelijk – nog indrukwekkender dan vanaf de grond. Het is survival of the fittest vanaf de eerste rij.

Masai MaraDe Great Migration

Great MigrationDe Great Migration

Great MigrationNatuurgeweld

Hoe lang heb je hier nodig

Door kenners wordt aangeraden zeker drie tot vier dagen door te brengen in of rondom het Masai Mara natuurreservaat, om het optimale uit jouw reis door Kenia te halen. Als je speciaal komt om prachtige foto’s te maken kun je zelfs wel meerdere dagen plannen, het kan immers even duren voor je de perfecte foto te pakken hebt!

Overnachten in het natuurreservaat

Als je meerdere dagen wilt plannen, heb je verschillende keuzes aan accommodatie in en rondom het park. er zijn in het park verschillende lodges en camps te vinden. Welke je kiest is afhankelijk van je bugdet. Goedkoop is het niet. Op deze website vind je een overzicht van accommodatie.

TIP ♥ – reserveer je accommodatie tijdig. Masai Mara is een populaire plek om te bezoeken en het aantal bezoekers wat het park dagelijks in mag is gelimiteerd.

Overnachten buiten het natuurreservaat

Er zijn echter voldoende mogelijkheden voor accommodatie net buiten het park, waar je ook een safari zou kunnen boeken maar wel iets langer moet reizen om daadwerkelijk actie te kunnen zien.

Check hier alle accommodatie in het gebied

Masai MaraBoek accommodatie bij het water

Hoe kom je bij Masai Mara

Je kunt het Masai Mara op verschillende manieren bereiken. Vanuit Nairobi City is het ongeveer 270 kilometer rijden naar het park. Als je met de auto komt neemt dit ongeveer 4 tot 5 uur in beslag.

Je kunt er ook voor kiezen met een kleiner vliegtuigje het park te bezoeken, denk dan aan een vlucht van 40-45 minuten.

De routes naar het park zijn in principe gewoon goed begaanbaar. Hou er echter in het regenseizoen rekening mee dat de wegen minder goed begaanbaar kunnen zijn, en zorg ervoor dat je zeker een fourwheeldrive rijdt.

TIP ♥ – het park is bereikbaar via de Mara Serena ingang en de Kichwa Tembo ingang. De hoofdingang van het park vind je tussen Narok en de Sekenani Gate.

Beste reistijd

Als je naar Masai Mara gaat om de grote migratie van de gnoes, gazellen en zebra’s te bekijken, is juli tot en met oktober de beste periode om te gaan. Alhoewel het geen garantie is dat de dieren daadwerkelijk migreren in het reservaat, is de kans wel echt aanzienlijk.

Daarbuiten is de periode van december tot en met februari een goede tijd om een bezoek te brengen aan Masai Mara. Het is dan wat droger in de omgeving en de kans om de grotere katachtigen te spotten wordt alleen maar groter!

Regenseizoen

Het officiële regenseizoen is van november tot en met mei, met het hoogtepunt van regenval in januari tot april. Het droogseizoen is van juni tot en met november. Het hele jaar door kan het vrij zonnig zijn in de morgen met meer regen in de middagen.

Locatie Masai Mara

Wat wij vinden:
  • 9/10
    Afrika-Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

De Masai Mara is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het is ongeveer 1.700 vierkante kilometer groot en het grenst aan de Serengeti. De voornaamste reden waarom het reservaat zo bekend is, is de grote migratie van gnoes en zebra’s die hier jaarlijks plaatsvindt. Het is daarom een must-see bestemming!

Meer lezen over Kenia?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU