De Masai Mara is alles wat je verwacht als je aan Afrika denkt. De uitgestrekte graslandschappen met de fotogenieke acaciabomen, enorme kuddes zebra’s en gnoes en de ondergaande zon is hét beeld dat veel mensen van Afrika hebben. Hoewel Afrika veel meer is, biedt Masai Mara wel een geweldige kans om The African Dream te ontdekken. Het park grenst aan de Serengeti, de plek waar jaarlijks de Great Migration plaatsvindt. Voor veel mensen is dit het hoogtepunt van hun reis door Kenia.

Masai Mara | Een must-see in Afrika

Kenners zeggen dat Masai Mara een van de beste natuurreservaten in Afrika is! Samen met Serengeti National Park in Tanzania staat het reservaat aan de top. In het park vind je meer dan 95 verschillende soorten dieren. Ze noemen het Masai Mara natuurreservaat ook niet voor niets de ‘World Cup of Wildlife’ en bij een bezoek kijk je gegarandeerd je ogen uit.

Samen met Serengeti National Park heeft het Masai Mara natuurreservaat voor een groot deel ons beeld van de Afrikaanse natuur bepaald. Talloze natuurfilms en documentaires zijn hier opgenomen.

Grazende gazelles, zebra’s en gnoes, jagende leeuwen, luipaarden en cheeta’s, zwervende kuddes olifanten en nijlpaarden en krokodillen aan de rivieroevers. Hier kun je het allemaal meemaken.

Masai Mara
Zebra’s kom je altijd tegen in Masai Mara
Masai Mara
De Great Migration van gnoes

Wat is er te zien in Masai Mara

Het landschap in het Masai Mara natuurreservaat bestaat voornamelijk uit grasvlakten, met daarop de wereldberoemde acaciabomen. Iedereen die hier komt, komt uiteindelijk voor de wilde dieren. En die vind je hier genoeg!

#1 Spot de Big 5

Het Masai Mara natuurreservaat is een van de beste plekken in Afrika om de Big 5 te spotten. Het komt weinig voor dat bezoekers aan dit park een van de vijf niet af kunnen strepen! De big five zijn de buffalo, de olifant, het luipaard, de leeuw en de neushoorn.

Andere indrukwekkende dieren die je hier kunt spotten zijn de cheeta, de hyena, jakhalzen, nijlpaarden, krokodillen, apen, gazellen en impala’s.

#2 Ontmoet de Masai bevolking

Het park is ook altijd thuis geweest voor de Masai-bevolking. Ongeveer de helft van alle Masai ter wereld leeft in Kenia, velen in of rondom het Masai Mara natuurreservaat. Door de jaren heen zijn de traditionele gebruiken gestaag afgenomen en inmiddels leven er nog maar een aantal Masai zoals het eigenlijk hoort.

Door de jaren heen is de bevolking meer richting de dorpen getrokken, maar ze gaan nog steeds arm in arm met al het wildlife wat je in de omgeving kunt vinden

TIP ♥ – als je wil kun je de traditionele Masai dorpen bezoeken. Daar levende Masai nog altijd met het vee waarmee ze rondtrekken door het gebied.

Masai Mara
De kans dat je olifanten spot is vrij groot
Masai people
De Masai bevolking

Streep de Great Migration van je bucketlist

Waarschijnlijk heb je er weleens over gehoord en toen direct op je bucketlist gezet: de grote migratie van de gnoes, gazellen en zebra’s in Kenia. Het is een indrukwekkende gebeurtenis die je met eigen ogen gezien wilt hebben.

Wat is het

Meer dan 1.5 miljoen gnoes, gazellen en zebra’s struinen in de regenperiode rond in de uitgestrekte vlakten van de Serengeti. Als de droge periode aanbreekt trekken ze allemaal geleidelijk naar het noorden. Aan het einde van het droge seizoen komen ze aan in het Masai Mara natuurreservaat, en dan voornamelijk in het groenere noordelijke gedeelte van het park.

Als de regenperiode weer begint trekken de dieren weer massaal richting het zuiden, en daarbij moeten ze de Mara River oversteken. Deze rivier zit vol krokodillen, dus de kans dat een (groot) aantal van de dieren dit niet overleven is reëel.

Wanneer is het

Als je een vakantie of safari plant naar het Masai Mara natuurreservaat, doe dit dan tussen juli en oktober. Het schouwspel van de migratie is dan in volle glorie te aanschouwen, en dat wil je zeker niet missen als je hier naar toe gaat.

Een indrukwekkende gebeurtenis, maar voor de dierenliefhebbers misschien ergens ook wel moeilijk. Maar, het blijft natuurlijk de natuur.

TIP ♥ – ben je op zoek naar een unieke ervaring? Boek dan een ballonvaart over het park, gedurende de migratie. Het uitzicht vanaf boven is – waar mogelijk – nog indrukwekkender dan vanaf de grond. Het is survival of the fittest vanaf de eerste rij.

Masai Mara
Great Migration van gnoes
Great Migration
Gnoes die de rivier over steken
Great Migration
Het gaat er wild aan toe

Hoe lang heb je hier nodig

Door kenners wordt aangeraden zeker drie tot vier dagen door te brengen in of rondom het Masai Mara natuurreservaat, om het optimale uit jouw reis door Kenia te halen. Als je speciaal komt om prachtige foto’s te maken kun je zelfs wel meerdere dagen plannen, het kan immers even duren voor je de perfecte foto te pakken hebt!

Overnachten in het natuurreservaat

Als je meerdere dagen wilt plannen, heb je verschillende keuzes aan accommodatie in en rondom het park. Er zijn in het park verschillende lodges en camps te vinden. Welke je kiest is afhankelijk van je budget. Goedkoop is het niet. Op deze website vind je een overzicht van accommodatie.

TIP ♥ – reserveer je accommodatie tijdig. Masai Mara is een populaire plek om te bezoeken en het aantal bezoekers wat het park dagelijks in mag is gelimiteerd.

Overnachten buiten het natuurreservaat

Er zijn echter voldoende mogelijkheden voor accommodatie net buiten het park, waar je ook een safari zou kunnen boeken maar wel iets langer moet reizen om daadwerkelijk actie te kunnen zien.

Check hier alle accommodatie in het gebied

Lodge in Kenia
Accommodatie aan het water in Masai

Hoe kom je bij Masai Mara

Je kunt het Masai Mara op verschillende manieren bereiken. Vanuit Nairobi City is het ongeveer 270 kilometer rijden naar het park. Als je met de auto komt neemt dit ongeveer 4 tot 5 uur in beslag.

Je kunt er ook voor kiezen met een kleiner vliegtuigje het park te bezoeken, denk dan aan een vlucht van 40-45 minuten.

De routes naar het park zijn in principe gewoon goed begaanbaar. Hou er echter in het regenseizoen rekening mee dat de wegen minder goed begaanbaar kunnen zijn, en zorg ervoor dat je zeker een fourwheeldrive rijdt.

TIP ♥ – het park is bereikbaar via de Mara Serena ingang en de Kichwa Tembo ingang. De hoofdingang van het park vind je tussen Narok en de Sekenani Gate.

Beste reistijd

Als je naar Masai Mara gaat om de grote migratie van de gnoes, gazellen en zebra’s te bekijken, is juli tot en met oktober de beste periode om te gaan. Alhoewel het geen garantie is dat de dieren daadwerkelijk migreren in het reservaat, is de kans wel echt aanzienlijk.

Daarbuiten is de periode van december tot en met februari een goede tijd om een bezoek te brengen aan Masai Mara. Het is dan wat droger in de omgeving en de kans om de grotere katachtigen te spotten wordt alleen maar groter!

Regenseizoen

Het officiële regenseizoen van Kenia is van november tot en met mei, met het hoogtepunt van regenval in januari tot april. Het droogseizoen is van juni tot en met november. Het hele jaar door kan het vrij zonnig zijn in de morgen met meer regen in de middagen.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven