Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Chobe National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Als het spotten van olifanten in het wild op jouw bucketlist staat, kun je deze na een bezoek aan Chobe National Park zeker afvinken. Naast de grote groepen olifanten die hier leven, is dit park ook nog eens het oudste National Park van Botswana. Ook is Chobe National Park qua biologie erg divers! Je vindt er veel verschillende groepen dieren en daarmee vanzelfsprekend veel activiteit. Alle ingrediënten die je nodig hebt voor een mooie safari.

Beschermde leefplaats voor Olifanten

Je vindt dit park in het Noorden van Botswana en het heeft een van de grootste wildconcentraties van heel Afrika. Zoals gezegd is Chobe National Park het oudste National Park van Botswana. Het idee voor dit park ontstond namelijk al in 1967. Het jaar daarna is 24.000 vierkante kilometer rondom Chobe officieel beschermd tegen jagers.

Twee jaar later is dit gedeelte zelfs uitgebreid tot 31.600 vierkante kilometer. Helaas is het totale Chobe National Park pas in 1967 officieel uitgeroepen tot beschermd gebied. Het was in het begin ook geen National Park, maar een Game Reserve.

Uiteindelijk is in 1967 Chobe National Park benoemd tot National Park.

Dankzij deze bescherming door de jaren heen leven er nu grote populaties wilde dieren in het park.

Chobe National ParkOlifanten zie je zeker tijdens een safari!

Indeling van het Park

Chobe National Park is niet één groot deel. Het park is onder te verdelen in vier verschillende secties. Een kleine toelichting;

#1 Serondela

Het Serondela gebied, ook wel de ‘Chobe Riverfront’ genoemd, vind je in het Noordoosten van het park. Vroeger vond je hier veel teakhout, echter vandaag de dag wordt hier veel van platgelopen door de grote kuddes olifanten.

De Chobe River die door dit gebied loopt is een belangrijke waterbron voor de dieren. Vooral tijdens het droogseizoen, van mei tot oktober, gebruiken veel olifanten, giraffen en buffalo’s de rivier om te drinken. Het Serondela gebied is de enige plek waar je in dit park antilopen kunt zien.

TIP ♥ – dit gedeelte van het park wordt het meest bezocht. Dit vanwege de nabijgelegen Victoria Falls en het dorpje Kasane.

#2 Savuti Marsh gebied

Het Savuti Marsh gebied ligt in het Westen van Chobe National Park. Vooral in het droogseizoen is dit gedeelte drukbezocht. Je spot hier dan namelijk neushoorns, impala’s, zebra’s, wildebeest en natuurlijk de olifanten.

Tijdens het regenseizoen vind je hier voornamelijk ontzettend veel vogels, soms wel meer dan 450 verschillende soorten. Als je geluk hebt spot je in dit deel ook leeuwen, hyena’s, zebra’s en cheeta’s.

#3 Linyanti Marsh

De Linyanti Marsh ligt in het Noordwesten van het park. Een groot deel van dit gebied bestaat uit water, de zogeheten lagoons. Je vindt hier voornamelijk grote troepen leeuwen, luipaarden, wilde honden, olifanten en antilopen.

Gezien de hoeveelheid water is het spotten van krokodillen ook zeer waarschijnlijk.

#4 Hinterland

Tussen de Linyanti Marsh en de Savuti Marsh vind je voornamelijk warm en droog landschap wat ze ‘hinterland’ noemen. Hier moet je voornamelijk zijn voor het spotten van de eland.

Olifant BotswanaTijdens een safari

Chobe National ParkBij Chobe Riverfront ga je deze reuzen zeker zien!

Olifanten spotten

Chobe NationalPark is voornamelijk bekend geworden om de grote populaties olifanten die hier leven. Er zijn de laatste jaren verschillende schattingen gedaan van het aantal olifanten dat hier leeft.

Het park is ongeveer 11.000 vierkante kilometer groot, en de nummers die bekend zijn over de olifanten gaan van 50.000 tot wel 120.000! Hoe veel het er ook daadwerkelijk zijn, nergens ter wereld leven meer olifanten bij elkaar op zo’n ‘klein’ stuk grond.

Het spotten van de Big 5

Naast de grote groepen olifanten die leven in Chobe National Park, is de kans op het spotten van de andere 4 dieren in de Big 5 vrij groot! Groter zelfs dan in Krugerpark. Naast de olifant hebben we het dan over de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard.

De dieren trekken dan in grote kuddes van de ene naar de andere kant van het park, wat erg indrukwekkend kan zijn als je dit met eigen ogen mag zien. De dieren trekken ieder jaar opnieuw naar een andere plek, omdat ze de regen achterna reizen.

Wanneer spot je de Big 5?

Als je een bezoek in november plant is de kans nog groter, dan begint namelijk het trekseizoen van de olifanten, zebra’s en gnoes in het Noordoosten van Botswana. Verlijgkbaar met de Great Migration in Tanzania.

In februari, aan het einde van het regenseizoen, drogen de waterbronnen in de woestijnsavanne weer op. Dan trekken de dieren weer opnieuw richting de Noordelijke rivieren!

LeeuwOok de leeuwen kun je hier spotten

Impalas ChobeImpalas

Boottocht over de Chobe River

Een mogelijkheid om zoveel mogelijk dieren te spotten is om een boottocht te boeken over de Chobe River. Gedurende de maand juli vind je langs de oever ontzettend veel dieren die hun dorst wegdrinken. De kans op het spotten van giraffen, zebra’s, springbokken en gnoes is daarbij aanzienlijk.

Omdat deze dieren erg geconcentreerd zijn op het drinken van water, vormen ze een gemakkelijke prooi voor de roofdieren in de buurt.

Leeuwen en luipaarden liggen vanaf de kant op de loer, wachtend totdat ze kunnen aanvallen.

Vanuit het water zie je af en toe de krokodillen omhoog komen, loerend naar de dieren aan wal. Andere roofdieren die je hier ook aan kunt treffen zijn hyena’s, wilde honden en cheeta’s. Maar vooral de leeuwen trekken vaak in grote groepen rond, deze zijn dan ook erg indrukwekkend om te zien

Accommodatie in en rondom het park

Als je ervoor kiest een bezoek te brengen aan Chobe National Park, heb je verschillende keuzes voor de accommodatie. Je kunt in het park verblijven, of in een van de kleinere dorpjes in de buurt. De accommodatie varieert van luxe hotels en grote lodges tot aan wildkamperen of een gewone campsite.

In het nabijgelegen dorpje Kasane vind je verschillende hotels met diverse comfortniveaus. Eigenlijk vind je in en rondom het park voor ieder wat wils. Als je ervoor kiest rondom Chobe National Park te gaan kamperen, staat je een fantastisch avontuur te wachten.

TIP ♥ – de meeste plekken om te kamperen zijn volledig blootgesteld aan de dieren in het park. Laat je dus goed adviseren en bereid je ook goed voor.

De meeste campings vind je aan de Chobe River die door het park loopt. Liever toch iets meer beschermd overnachten? Kies dan voor een luxere lodge in Kasane.

Check hier alle accommodatie in het park

Chobe National ParkVeilig oversteken

Hoe kom je er?

De gateway naar Chobe National Park is Kasane. Dit kleine dorpje ligt tussen de grenzen van Zimbabwe, Zambia en Namibië in. Om bij Chobe National Park te komen heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld vanaf Johannesburg (Zuid-Afrika) rechtstreeks naar Kasane Airport vliegen.

Ook kun je kiezen voor een vlucht naar Livingstone Airport in Zambia of Victoria Falls Airport in Zimbabwe. Vanaf deze vliegvelden reis je per bus of taxi naar de accommodatie die je hebt geboekt voordat je op safari gaat.

Rechtstreeks naar je lodge

Toch op zoek naar meer avontuur? Dan kun je ook kiezen voor een korte vlucht in een klein vliegtuig die jou naar de gekozen accommodatie brengt! Veel lodges hebben namelijk een airstrip vlakbij waar een klein vliegtuig mag landen.

Locatie

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU