De Okavango Delta is een van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden in heel Afrika. Het is niet alleen de grootste binnenlandse delta ter wereld, maar heeft ook een hele belangrijke functie. De Okavango Delta mondt vandaag de dag namelijk niet meer uit in zee, maar in het zand van de Kalahari. Hierdoor voorziet hij 15.000 vierkante kilometer van de woestijn van water! Op deze pagina delen we alle tips over deze bijzondere plek.

Een must-see in Afrika

Deze delta is een van de meest bijzondere plekken van Afrika. Het is niet alleen een prachtig gebied waar allerlei wilde dieren leven. Het is ook van levensbelang voor het behoud van al deze dieren. Het is niet voor niets dat het gebied in juni 2014 werd vastgelegd als een Unesco-werelderfgoed.

De Okavango is een paradijs van eilanden en waterwegen. Deze delta wordt gevormd wanneer de Okavango rivier de hooglanden van de Kalahari woestijn in stroomt en een uniek landschap vormt. Het veranderd van een droge en dor landschap in een enorme oase die het leven in de woestijn bepaalt.

Okavango Delta
Vissers in de Delta
Okavango Delta
De delta staat niet altijd onder water

Wat is de Okavango Delta precies?

Deze delta is een van de meest bijzondere plekken in heel Afrika. Misschien wel in heel de wereld. De delta is namelijk seizoensgebonden. Het water stroomt continu de delta in om vervolgens in de zomer (januari tot en met februari) compleet droog te liggen.

Tussen maart en juni stroomt hier het meeste water. In deze tijd is de Okavango Delta ook op zijn hoogtepunt. Als een van de weinige waterbronnen tijdens de droge periode trekt de Okavango Delta duizenden dieren aan, wat een van Afrika’s grootste concentraties van wilde dieren creëert.

De hele delta droogt op om tijdens het regenseizoen weer onder water te lopen!

Biologen beschouwen het als een ecologisch wonder. Het bijzondere is dat het water niet in zee terecht komt maar in een woestijn! Hierdoor kunnen planten en dieren in het wild overleven. In de hitte is dat een wonder op zich.

Ontelbaar veel wilde dieren

Het gebied verandert ook afhankelijk van de tijd van het jaar, wat leidt tot bijzondere landschappen die veranderen met de seizoenen. De Okavango Delta herbergt enkele van ’s werelds meest opmerkelijke – en bedreigde – dieren.

Ze leven tussen de vruchtbare vlaktes en aan de randen van het moerasgebied. Het is daarom ook een van de beste plekken in Afrika voor een safari.  Doordat er zo veel dieren leven, vind je hier ook bijzondere roofdieren zoals cheeta’s, leeuwen, luipaarden en Afrikaanse wilde honden, evenals bedreigde zwarte en witte neushoorns. Dat is echter niet alles. Je vindt hier ook zebra’s, antilopen, giraffen, buffels en olifanten.

Elke dag is anders

De Okavango Delta bestaat uit een groot aantal hoofdkanalen, kleinere rivieren, eilanden en lagunes. Het hele gebied veranderd voortdurend als gevolg van jaarlijkse overstromingen het rondtrekken van wilde dieren en de groei van planten en bomen.

Bootsafari Botswana
Er is geen betere manier om deze regio te ontdekken dan in een boot
Moremi Game Reserve
De dieren hebben veel baat bij deze delta

Van delta naar dor landschap

Ooit was het gebied onderdeel van het Makgadikgadimeer, een oud meer dat helaas 10.000 jaar geleden volledig is opgedroogd. Omdat er geen landbouw of andere industrieën zijn langs de Okavango Delta, is het water dat de delta binnenkomt ongewoon puur.

Het werkt zich door de zandgrondlagen van de verschillende eilanden heen, waar het uiteindelijk verdampt. Hierbij laat het grote hoeveelheden zout achter. Dit zout is zo sterk, dat de vegetatie volledig verdwijnt en er alleen nog dikke korsten zout ontstaan.

De delta is een continu proces van opdrogen en onder water lopen

Paradijs voor wilde dieren

Dankzij al het water van de Okavango Delta wordt de regio ook druk bezocht door een aantal bijzondere dieren. Denk hierbij aan olifanten, buffels, nijlpaarden, de giraf, krokodillen, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s, neushoorns en ga zo maar door.

De kans op het spotten van de Big 5 is hier aanzienlijk groot. Groter dan in het bekende Krugerpark. Vooral in het regenseizoen zie je hier ontzettend veel actie, dit is van november tot april. In deze tijd wordt alles groen, gaan de dieren paren en komen er allerlei schepsels tot leven.

Natuurlijk wordt alles ook wat drassiger en natter, waardoor je gemakkelijk(er) vast kunt komen te zitten in de modder of het water. Maar dat is alleen maar spannend, toch?!

Moremi National Park
Moremi National Park ligt in de delta

Op safari in de Okavango Delta

Deze delta dient als een ideale omgeving voor een Afrikaanse safari. Je kunt voor verschillende safari’s kiezen. Natuurlijk kun je kiezen voor de welbekende safari met een jeep, maar in dit park heb je ook de keuze om te voet te gaan of in een boot(je) te stappen. Welke keuze je ook maakt, het is ongetwijfeld bijzonder.

TIP ♥ – als je het park liever vanaf bovenaf wilt bekijken, kun je ook kiezen voor een rondvlucht over de regio.

Kies een gebied

Als je op Google Maps zoekt op Okavango Delta valt gelijk op dat het gebied is verdeeld in gebieden. Die gebieden zijn concessies. Omdat dit gebied niet ommuurd is zoals andere nationale parken in Afrika kunnen dieren gaan en staan waar ze willen. Ook mensen kunnen gaan waar ze willen.

De verschillende concessies worden nauwlettend gevolgd en gemonitord. Er mogen per concessie beperkte bezoekersaantallen betreden. Dit doen ze om massatoerisme tegen te gaan en de dieren niet vast te houden in een bepaald gebied. Het voordeel van concessies is dat je niet aan regels van een nationaal park vast zit. Zo kun je hier nachtsafari’s doen of het gebied lopend verkennen.

Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve is het hart van de delta en veel safari’s vinden plaats in dit gebied. Je kunt echter ook de andere, omliggende concessies bezoeken.

Safari per boot

Omdat de Okavango Delta voor een groot gedeelte uit water bestaat, is een safari per boot een toffe ervaring. Je vindt hier verschillende dieren in of langs het water, waardoor je vanuit jouw boot het beste uitzicht hebt op allebei.

Als je meer luxe wilt, kun je kiezen voor een gemotoriseerde boot, maar voor de avontuurlijke reiziger is de mokoro de beste optie. Dit is een smalle gondel die door de plaatselijke bevolking veel wordt gebruikt. In principe is het gewoon een uitgeholde boomstam.

Als je over het water vaart zie je op – relatief veilige – afstand een aantal nijlpaarden staan. Als je over het gladde water kijkt, zie je af en toe een krokodil omhoog komen. Maar geen zorgen, in jouw boot(je) ben je veilig! Als je op afstand blijft tenminste.

Safari per jeep

Ondanks dat de Okavango Delta – bijna – volledig uit water bestaat, vergeet men weleens dat het land ook een bijzondere plek is om het wildlife te aanschouwen. Ook voor de mensen die misschien slecht(er) ter been zijn, of gewoon veilig en wel in een jeep willen zitten is dit de beste optie.

De grond van de verschillende eilanden in de delta is extreem vruchtbaar, en daardoor de thuisbasis voor ontzettend veel wildlife! Natuurlijk kun je een safari per jeep prima combineren met een safari per boot of zelfs te voet.

Mokoro boot Botswana
Mokoro
Okavango Delta
Je kunt ook in grotere boten een safari maken

Wandelsafari

Een wandelsafari? Inderdaad! In de Okavango Delta kun je op een unieke wandelsafari. Dit betekent dat je letterlijk oog in oog kunt komen te staan met alle wilde dieren die je in dit park kunt vinden.

Gevaarlijk? Dat valt wel mee. Natuurlijk ga je altijd op wandelsafari met een ervaren gids, die jou alles kan vertellen over de potentiële gevaren die je onderweg tegenkomt. Wat doe je bijvoorbeeld als je oog in oog komt te staan met een olifant die met z’n oren staat te wapperen? Daar word je dus gelukkig goed op voorbereid.

TIP ♥ – voor een overzicht van alle tours kun je eens kijken op de website van de delta

Overnachten in de Okavango Delta

Als je de regio goed wilt leren kennen, is een verblijf van meerdere dagen zeker aan te raden. Als je hier geen tijd voor hebt, kun je met een vliegtuigje de regio in een aantal uur gezien hebben. Ook kun je kiezen voor een korte safari. Echter, voor de volledige ervaring raden wij je toch aan om een paar dagen te blijven.

In de buurt vind je dan ook verschillende kampen waar je kunt overnachten voor redelijke prijzen.

Je boekt ook vaak een safari met de overnachting(en) erbij, zodat je daar zelf niet meer naar hoeft om te kijken. Hou er wel rekening mee dat kosten voor overnachten, evenals voor safari’s, behoorlijk hoog liggen. Budget reizigers en backpackers zijn goedkoper uit in bijvoorbeeld het Krugerpark.

Overnachten in camps

Overnachten in camps is het leukste. Een goede optie is het Chitabe Camp, die grenst aan de Moremi Game Reserve. Je verblijft in een luxe tent en vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de dieren. Een andere optie is de Duba Expedition Camp, waar je uitzicht hebt op een lagoon vol met wildlife.

Okavango Delta
Accommodatie in de delta

Olifanten Botswana
Olifanten in Okavango[/v

Beste reistijd

De Okavango Delta is het hele jaar te bezoeken. Zoals aangegeven is het regenseizoen van november tot april. In deze tijd wordt alles net iets groener en gaan veel van de dieren paren. Een heel spektakel in de delta.

De beste tijd is van november tot april.

Het droge seizoen is van mei tot oktober, ook in deze maanden kun je fantastisch wildlife spotten in de delta. Let wel op: het kan in deze maanden ontzettend heet worden.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven