Als geboorteplaats van Gautama Boeddha of Siddhartha Gautama Boeddha, de oprichter van het boeddhisme, is Lumbini misschien wel de belangrijkste religieuze plek ter wereld. De man die later onder de Bodhi boom verlichting, of Nirvana, bereikte werd hier in de maand mei in het jaar 563 voor Christus geboren. Het maakt Lumbini dan ook tot één van de belangrijkste pelgrimsplaatsen van het boeddhisme.

Kloosters, tempels en monniken

Met 300 miljoen boeddhisten wereldwijd kunnen er best een hoop boeddhisten langs komen. Verwacht hier echter geen Lourdes of Mekka. Lumbini is een rustige, laidback plek waar mensen komen om te mediteren in de prachtige omgeving.

Het is echter wel een stad in ontwikkeling. De kloosters worden in razend tempo bijgebouwd en steeds meer mensen weten Lumbini te vinden. Ook UNESCO is deze prachtige plek niet ontgaan en sinds 1997 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

TIP ♥ – bij de ‘main gate’ van Lumbini moet je 200 rupee (€1,70) betalen. Voor een camera nog eens 750 rupee (€6,50).

Lumbini

Bezienswaardigheden

Deze stad is de belangrijkste archeologische vindplaats van Nepal. Opgravingen gaan terug tot de derde eeuw voor Christus. Het heeft natuurlijk ook te maken met de geboorteplaats van boeddha dat deze plek veel mensen trekt.

Maar zelfs vandaag de dag worden er meren aangelegd en boeddhistische kloosters gebouwd. Een aantal dingen die je zeker moet doen vertellen we hieronder.

#1 Kloosters verkennen

Als er een plek is in Nepal waar je kloosters kunt bezoeken dan is het wel hier. Vergis je niet, je bezoekt geen museum waar je even doorheen wandelt en onderweg mooie dingen tegen komt.

Nee, je ervaart een levendige, bloeiende gemeenschap van monniken die hier daadwerkelijk wonen. En de het aantal boeddhisten hier groeit nog steeds.

TIP ♥ – een hele interessante tour om te doen is de 4-daagse Lumbini Tour. Check I Tour Nepal voor meer info

Huur een fiets

Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar een fiets huren en de omgeving verkennen is echt heel leuk. Daarnaast kun je met de fiets ook de kloosters in de stad bezoeken. In plaats van plaats te nemen in een riksja rij je lekker zelf rond.

De omgeving van Lumbini is best indrukwekkend, hoewel de stad natuurlijk de grootste aantrekkingskracht heeft. In de regio rondom de stad fiets je echter over landweggetjes langs rijstvelden waar locals vriendelijk zwaaien en kinderen achter je aan rennen. Een leuke ervaring!

#2 Maya Devi tempel

In het centrum van de stad ligt de ‘Sacred Garden’ en hier vind je de Maya Devi tempel. Ze zeggen dat dit de exacte plek is waar koningin Maya Devi bevallen is van prins Gautama Siddhartha, ook wel de eerste boeddha.

Deze plek werd in 1895 herontdekt. Rondom deze tempel vindt je ook oude, vaak vernielde, stupa’s (boeddhistische bouwwerken) en kloosters.

Dit is een mooie plek om meer te weten te komen over de historie van de stad, maar ook over boeddha, het boeddhisme en hoe het tot stand is gekomen. Een andere plek die je zeker moet zien hier zijn de Bodhi Tree: een indrukwekkende boom bedekt met gebedsvlaggen naast de heilige vijver.

Daarnaast heb je nog de Ashoka Pillar: een stenen pilaar gewijd aan keizer Ashokan.

TIP ♥ – entree is 200 Rs p.p (€1,65)

Lumbini
Lumbini

Hoe kom je er?

De stad wordt steeds drukker bezocht. Het was altijd slecht bereikbaar waardoor alleen toeristen kwamen die écht iets met het boeddhisme hadden. De laatste jaren komt daar meer verandering in.

Met de aanleg van het Lumbini Development Zone en de verbeterde infrastructuur weten steeds meer mensen het te vinden.

Met de bus

De makkelijkste manier om er te komen is met de bus. Van Kathmandu is het 6 tot 9 uur rijden en een ticket kost tussen de 700 en 800 rupees. Dat is ongeveer €6,50. Vanuit Pokhara doe je er ook 6 tot 9 uur en de prijs is hetzelfde.

Kom je vanuit Chitwan / Sauraha? Dan is het 5 tot 6 uur rijden en kost het je 500 rupees (€4,25).

Over het algemeen zetten bussen je af  bij de T-splitsing in Bhariahawa, hier vind je dan ook weer de bussen terug naar je beginplaats. Vanaf Bhariahawa moet je nog een bus nemen naar Lumbini Bazar Bussen. Reken op 10 tot 15 rupees en 20-30 minuten rijden.

Beste tijd om te bezoeken

In de zomer kan het hier behoorlijk heet worden en in de maanden april en mei erg druk. In deze maanden vindt namelijk het Hindufestival plaats, waarbij Boeddha wordt vereerd.

Je kan makkelijk een paar dagen ronddwalen tussen de oude tempels en de schitterende omgeving. In de hele stad vindt je genoeg hostels of hotels om te overnachten.

Locatie Lumbini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven