Bandipur is een geweldig historisch dorpje tussen Kathmandu en Pokhara in. Helaas wordt het door gebrek aan tijd of interesse door veel toeristen overgeslagen. Nepal daarentegen wordt als land zeer interessant gevonden, en wat ons betreft kan Bandipur zeker een grote toegevoegde waarde zijn voor jouw rondreis door dit prachtige land.

Bandipur | Een prachtige stad

Het is een klein, middeleeuws dorpje waar de Newari-cultuur goed bewaard is gebleven. Ook vind je hier prachtige tempels, bijzonder houtsnijwerk en huizen met pagode daken. De omgeving is ook bekend om meerdere mooie (meerdaagse) trekkings die je hier kunt maken, dit is voornamelijk te danken aan de ligging van het dorp in het Mahabhara-gebergte.

Zodra je in Bandipur arriveert proef je de gemoedelijke sfeer. Er rijden geen auto’s en buiten het dorp vind je overal vrouwen die de was doen in het plaatselijke water. Ooit was Bandipur deel van het Magar koninkrijk. In het begin van de 19e eeuw is het dorp echter ontdekt door de Newari bevolking. Hierdoor werd het een belangrijke plaats op de handelsroute tussen Tibet en India.

Back in time

Overal in het dorp vind je nog huizen met pagode daken en prachtig houtsnijwerk. Dit is overgebleven van de prachtige architectuur van de Newari bevolking. In het dorp vind je geen gemotoriseerd verkeer. Wel heb je er verschillende gezellige restaurants waar je heerlijk kunt eten, terrasjes voor een verkoelend drankje en een aantal barretjes voor de avonden.

Nepal

De stad in de bergen

Wat is er te doen in Bandipur

Er is genoeg te doen in en rondom deze stad. De belangrijkste reden om hier te komen zijn de tempels in de stad, maar de omgeving van de stad is meer dan de moeite waard om te zoeken.

#1 Bezoel de tempels van Bandipur

Naast de mooie omgeving met bijbehorende wandelroutes staat Bandipur ook bekend om de tempels die je hier kunt vinden. Ze zijn goed bewaard gebleven en ongetwijfeld een bezoek waard.

Thani Mai tempel

De kleine Thani Mai tempel is bijzonder en moet je gewoon gezien hebben. Je kunt ‘m vinden op de top van de Gurungche heuvel. Je moet vooral een bezoek gebracht hebben aan deze tempel voor de fantastische zonsopkomst en het panoramische uitzicht op het landschap om de tempel heen.

Zorg ervoor dat je op een heldere dag gaat, je hebt dan namelijk 360 graden uitzicht over het Himalaya-gebergte. Je moet er alleen wel wat inspanning voor verrichten, de klim is vrij steil en duurt – afhankelijk van je conditie – een half uur tot een uur. Bij aankomst word je dus wel getrakteerd op een prachtig uitzicht.

TIP ♥ – Bandipur is een bekende plek voor pelgrimtochten. Die je zie hier ook veel

Bindabasini tempel

In Bandipur vind je in de noordoostelijke hoek van de bazaar de Bindabasini tempel. De bazaar is overigens de belangrijkste winkelstraat van Bandipur. In de tempel vind je een beeld van de godin Bindabasini. De tempel is opgedragen aan Durga.

Tijdens het Bisket Jara festival wordt het beeld door het dorp gereden. Iedere dag komt er een priester de deuren openen voor alle bezoekers. Let ook vooral op de muren aan zowel de binnen- als de buitenkant van de tempel. Deze zijn prachtig versierd.

Bandipur
Khadga Devi tempel

De Khadga Devi tempel is voor de buitenkant niet perse een bezoek waard. Via een grote stenen trap kom je namelijk bij een gebouw wat in principe lijkt op een ‘gewoon’ woonhuis. Waarvoor je echter wel naar deze tempel zou moeten is de binnenkant.

Hier vind je namelijk een Khagda (what’s in a name). Een Khagda is een heilig zwaard van Makunda Sen, de koning van Palpa in de 16e eeuw. Het zwaard staat symbool voor de vrouwelijke energie. Het is tevens een van de meest vereerde tempels in Bandipur.

TIP ♥ – slechts een keer per jaar is de tempel open voor de echte gelovigen. Dit is tijdens Phulpati, het Hindi festival van Dasain.

Het Tundikhel plateau

Naast tempels vind je in Bandipur nog een aantal andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Het Tundikhel plateau is daar een van. Dit was ooit een plek waar handelaren bij elkaar kwamen voordat ze weer vertrokken richting India of Tibet om te onderhandelen over de prijs van hun waren.

Tegenwoordig kun je hier voornamelijk een bezoek aan brengen vanwege de prachtige uitzichten. Net als bij de Thani Mai tempel vind je op een heldere dag panoramische uitzichten op de hoogste toppen van het Himalya-gebergte. Veel bezoekers kiezen er dan ook voor hierheen te gaan voor zonsopkomst of zonsondergang.

Bandipur

De Khadga Devi tempel

#2 Een meerdaagse trekking of gewoon lekker wandelen

De omgeving van Bandipur leent zich uitstekend voor wandelingen. Door de ligging in het Mahabhara-gebergte zijn meerdaagse trekkingen ook erg populair. De omgeving is prachtig. De rijst- en mosterdvelden worden altijd versierd met de aanwezige bergen op de achtergrond.

Een van de meest populaire wandelingen in het gebied is die naar het dorpje Ramkot. Deze wandeling duurt ongeveer 4 uur. Let wel op: in het dorpje kun je nergens eten of drinken kopen dus zorg dat je zelf voldoende bij hebt.

Ook kun je lopend een bezoek brengen aan de grotten van Siddha Gufa of het Paharpani Mahadev heiligdom. Deze laatste ligt zelfs maar op een kwartier lopen van de bazaar.

#3 Ga naar Siddha Gufa (de Sidda grot)

Een bezoek aan Siddha Gufa mag eigenlijk niet ontbreken aan jouw bezoek aan Bandipur. Het is volgens verhalen de grootste grot van Nepal. Deze is 50 meter hoog en maar liefst 437 (!) diep. Je kunt de grot bezoeken tijdens een wandeling van Bimalnagar naar Prithvi Highway.

Er staan voldoende borden aangegeven in Bandipur, dus het is gemakkelijk te vinden. Onder het genot van het geluid van vleermuizen vind je aan de binnenkant van deze grot voornamelijk stalactieten. Ook vind je hier een Shiva Linga, dit is de structuur van het gezicht van Lord Ganesh. Voor een verkoelend moment kun je terecht in het aanwezige zwembad.

TIP ♥ – in de grot kan het glad en donker zijn. Let daarom op waar je loopt en neem een zaklamp mee.

Bandipur

De omgeving van Bandipur

#4 Kom tijdens het Festivalseizoen

Als je de mogelijkheid hebt om Bandipur te bezoeken in augustus is dit zeker een aanrader. Het is dan namelijk het festivalseizoen. In de avonden gaan alle locals de straat op om lawaai te maken, bijvoorbeeld met trommels en bekkens.

Het gaat allemaal om het volgen van de gemaskerde man. Deze man is verkleed en draagt (zoals zijn naam zegt) een masker. Hij vecht en danst door de straten van Bandipur, met de locals achter zich aan. Ook al schrikt hij de kinderen af, toch lopen ze met de massa mee, achter de gemaskerde man aan.

Natuurlijk staat het festivalseizoen ook bekend om het overheerlijke eten wat je overal kunt krijgen. Laat je meeslepen door de lokale bevolking en geniet van het moment.

TIP ♥ – de festivals van Bandipur zijn onder andere Khadga Jatra (oktober), Bisket Jatra (april) en Baisakh Purnima (april)

Hoe kom je in Bandipur?

Er zijn meerdere mogelijkheden om in Bandipur te komen. Je kunt met de bus reizen vanuit Pokhara of Kathmandu. Let er echter wel op dat het kan zijn dat er geen directe bus rijdt, je moet dan stoppen of zelfs overstappen in Dumre.

Vanuit Dumre gaan er andere bussen of jeeps de berg op richting Bandipur. Ze vertrekken vaak zodra ze vol zijn. Heb je geen zin of tijd om hierop te wachten? Dan kun je altijd nog besluiten de hele jeep te huren. Je betaalt hier – vanzelfsprekend – wel extra geld voor.

Bandipur

De straten van Bandipur

Overnachten in Bandipur

In het centrum van Bandipur vind je verschillende goed betaalbare hotels of guesthouses die je vrijwel allemaal ter plekke kunt bezoeken. Zoals de architectuur waar het dorp om bekend staat vind je in veel hotelkamers het authentieke houtsnijwerk terug.

Buiten het hoogseizoen kun je goed onderhandelen en als je geluk hebt krijg je er een gratis ontbijt bij. Op de meeste plekken in Bandipur is het eten overigens om je vingers bij af te likken! Laat je onderdompelen in de Nerawi-cultuur en geniet van jouw verblijf in Bandipur.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in de stad

Locatie Bandipur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven