Sagarmatha Nationaal Park

Het Sagarmatha Nationaal Park is eigenlijk direct verbonden aan de hoogste berg ter wereld; de Mount Everest. Het park ligt in het oosten van Nepal in het Himalaya gebergte. De Mount Everest wordt in Nepal ook wel Mount Sagarmatha genoemd. Dit is Sanskriet voor ‘Moeder van het Universum’ wat volgens ons een prachtige omschrijving is van deze immense berg!

Het Sagarmatha nationaal park

Het park varieert in hoogte van 2.845 meter tot de top van de Everest, 8.848 meter, het is 124.000 hectare groot en de omgeving is ongekend mooi met, naast de Mount Everest, nog zeven bergen boven de 7.000 meter, gletsjers, schitterende landschappen en diepen valleien.

Het park is opgericht in 1976 en werd drie jaar later toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De grootste reden hiervoor is uiteraard de aanwezigheid van de Mount Everest in dit gebied. Je vindt hier ook de zeldzame sneeuwluipaard en de rode panda. Wat nog meer heeft bijgedragen aan de toelating op de UNESCO lijst is de unieke sherpa cultuur die je hier vindt.

Sagarmatha

Planten en dieren

In het Sagarmatha Nationaal Park vind je meer dan 20 dorpen waar vandaag de dag zo’n 6.000 sherpa’s leven. De tradities van de sherpa’s, hun religie en hun respect en eerbied voor alle levende wezens in het park dragen bij aan de schoonheid van het Sagarmatha Nationaal Park.

Invloed van toerisme

De groei van het toerisme in het park zorgt voor een enorme boost van de lokale economie. Waren het in 1979 nog 3.600 bezoekers, in 2010 waren dit er al meer dan 25.000! D

it heeft er toe geleid dat de bewoners van het park profiteren door middel van betere leefomstandigheden, gezondheid, opleiding en infrastructuur.

Uiteraard hopen wij dat het toerisme geen nadeel wordt voor dit schitterende park wat je helaas veel te vaak ziet in Azië. Het is daarom goed dat er een sterke organisatie als UNESCO voor zorgt dat het park één van de mooiste en meest bizarre parken blijft in Azië!

Locatie Sagarmatha National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven