Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Japan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 35

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Of je nu in Tokyo loopt, de tempels van Kyoto bezoekt of één van de schitterende rijstvelden wilt bezichtigen, het is handig om van te voren te weten wat de weersomstandigheden zijn in Japan. Een goede voorbereiding maakt je reis (nog) prettiger en het weer Japan hoort daar zeker bij.

Een bezoek aan het Mount Fuji in de regen is geen pretje maar een dagje Tokyo in 35 graden is ook een uitdaging! Aan elke regenbui ontsnappen is dan ook onbegonnen werk, maar je kunt je er wel op voorbereiden! Daarom vertellen we je hier alles over de beste reistijd Japan.


TIP ♥ – de beste reistijd voor Japan zijn de lente en herfst en onze zomermaanden.

Beste reistijd Japan

De beste reistijd is altijd afhankelijk van je eigen wensen. Eind maart begint het land uit de winter te ontwaken. De beste reistijd Japan is dan ook de lente en herfst. In deze periode bloeien de bekende sakura (kersenbloesems).

Heel Japan en inwoners zijn dan in de van ‘hanami’, ook wel bloemen kijken. Het land is dan in de ban van dit prachtige fenomeen van moeder natuur.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 7 7 11 17 21 24 28 30 27 21 16 9
Regen (mm) 60 70 105 150 180 230 210 200 210 145 85 60

Groen = beste reistijd
Oranje = zomermaanden

Seizoenen in Japan

Je kunt de beste maanden om in te reizen opdelen in verschillende seizoen. Het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. Dat heeft grotendeels te maken met het weer, maar niet altijd. Zo is de maand april zeker niet de warmste maand, maar wel een van de drukste vanwege de bloeiende kersenbloesem.

Hoogseizoen

Reistijd voor Japan

April, mei en augustus

Het hoogseizoen in Japan is niet de zomer, maar deze maanden. Prijzen schieten omhoog rond de Golden Week (begin mei) en Nieuw Jaar. De reden dat dit hoogseizoen vanwege de kersenbloesems van maart tot begin april en de kleuren van de herfst in november.

Tussen seizoen

Juni en juli, sep. t/m dec.

In de zomermaanden heb je de warmste temperaturen. Helaas heb je in juni en juli ook meer regen. Uiteraard regent het niet de hele dag waardoor deze maanden prima reismaanden zijn. September tot en met december zijn wat koeler met minder regen en heldere luchten.

Laagseizoen

Winter Japan

Januari tot en met maart

De winters in Japan zijn best fris, daarom kun je deze maanden beter overslaan. Het grote voordeel is dat het erg rustig en vooral goedkoop is in deze maanden. Japan. Hou rekening met sneeuw en temperaturen onder de nul. Veel accommodatie gaat ook dicht. Goede tijd voor wintersporters.

Zomermaanden in Japan

Na de maanden maart en mei begint de temperatuur toe te nemen. De zomer is dus gelijk aan die in Nederland. En de zomer behoort naar onze mening eigenlijk ook tot de beste reistijd Japan. In de juli, augustus en september begint het warmer te worden, maar valt er wel meer regen.

Zeker op de eilanden zoals Amami en Okinawa. Reizen in deze maanden is daarom goed te doen, mist je een buitje niet erg vindt. De zomermaanden zijn overigens wel leuke maanden om Japan te bezoeken omdat er dan in verschillende steden ‘natsu matsuri’ worden gevierd.

Dit zijn zomerfestivals waar je schitterend vuurwerk kan bekijken!

TIP ♥ – De warme maanden zonder regen duren ongeveer tot en met juni

Beste reistijd per maand

Japan is een behoorlijk land en niet iedereen heeft de mogelijkheid om in de beste maanden te reizen. Daarom delen wij een overzicht van het weer per maand zodat je weet wat je kunt verwachten als je buiten het hoogseizoen reist.


Weer in januari

Januari valt niet echt in de beste reistijd voor Japan. Het kan namelijk behoorlijk koud worden in deze maand. Het is wel droog en zonnig, maar lekker aan het strand hangen zit er niet in. Voordeel is wel dat er minder mensen zijn. Daarnaast is dit de goede maand om te skiën in Japan.

– 7°C
 – 60 mm


Weer in februari

De beste maand om te skiën, maar niet echt om bezienswaardigheden te bezoeken. Verder is het weer hetzelfde als in januari. Droog en zonnig, maar behoorlijk fris. Vergis je niet in de temperaturen. Het kan echt koud worden.

– 7°C
 – 70 mm


Weer in maart

In maart begint het warmer te worden, maar gaat het ook iets meer regenen. Hoewel de regen mee valt. temperatuur ligt rond de 15°C. Groot voordeel is dat de bekende Sakura (bloesem). Het markeert het begin van de lente. Tegen het einde van maart begint de kersenbloesem op te komen in het zuiden van het land.

– 11°C
 – 105 mm


Weer in april

Qua beste reistijd voor Japan zit je in april goed. Dit is een van de beste maanden om in Japan te reizen. De temperatuur is goed en de kersenbloesem is in volle bloei. Het is wel een van drukste maanden en daarmee ook een van de duurste.

– 17°C
 – 150 mm


Weer in mei

Net als april is mei een van de betere maanden om in Japan te reizen. De temperatuur is nog hoger dan in april en de kersenbloesem bloeit nog, hoewel dat wel minder wordt. Daarnaast valt mei in het regenseizoen dus hou rekening met meer regen.

– 21°C
 – 180 mm


Weer in juni

Als je van lekkere temperaturen houdt is dit een goede maand. De temperatuur ligt rond de 30°C dus het is lekker warm. Nadeel is wel dat het veel kan regenen. Voordeel daar van is dat de natuur mooi groen is.

– 24°C
 – 230 mm


Amami-Oshima

Wij waren op Amami-Oshima in juni en het weer was super!

Weer in juli

Samen met juni is juli een van de drukte maanden van het jaar ondanks dat het niet bij de beste reistijd voor Japan hoort. Dat heeft te maken met de internationale vakanties. Er  zijn in heel Japan ook veel festivals, vanwege het lekkere zomerweer.

Juli is ook een van de beste maanden om Mount Fuji te beklimmen.

– 28°C
 – 210 mm


Weer in augustus

Qua weer is augustus vergelijkbaar met juli. Het voordeel is dat de regen af begint te nemen dus dat je wat meer drogere dagen hebt, hoewel dat natuurlijk lastig te voorspellen is. Het weer is warm en de drukte begint af te nemen. Goede maand om in Japan te reizen.

– 30°C
 – 200 mm


Weer in september

In september daalt de temperatuur, maar is het alsnog lekker warm. Daarnaast is de lucht vaak helder en blauw en valt er minder regen. Eind september beginnen de bladeren van kleur te veranderen wat veel mensen willen zien.

Eind september heb je ook het 5-daagse nationale Silver Week, waarin de prijzen stijgen. Reserveren dus!

– 27°C
 – 210 mm


Weer in oktober

Ondanks dat het kouder wordt valt oktober wel onder de beste reistijd voor Japan. Het is het begin van het herfstseizoen en het landschap van Japan verkleurt langzaam in rode en gouden tinten. Doordat de temperatuur lager is, is oktober een aangename maand is om te reizen.

– 21°C
 – 145 mm


Weer in november

Dit is, ondanks de kou, een van de leukste maanden in Japan. De bladeren zijn perfect rood/goud wat het landschap een bijzondere uitstraling geeft. Het is daarnaast een rustige maand. December wordt weer drukker i.v.m. Kerst en Nieuwjaar.

– 16°C
 – 85 mm


Weer in december

In december heb je koel, maar droog weer. Hou rekening met serieuze kou en zelfs sneeuw. Vooral in het noorden. Als je dat niet erg vindt is december wel een hele toffe maand om in Japan te reizen. In het noorden van Japan kun je baden in natuurlijke thermale warmwaterbronnen.

Tegen het einde van december rond Kerst en Nieuwjaar wordt het drukker en duurder.

– 9°C
 – 60 mm


Mount Fuji

Mount Fuji in de herfstmaanden

Het weer in de winter

Het winterweer (november tot en met maart) verschilt sterk tussen de westelijke kust van Japan en de kust van de Stille Oceaan (het oosten). De westkust heeft last van koude winden en zware sneeuwval, terwijl de oostkust neigt naar droge, heldere winterdagen.

Het land kan te maken krijgen met regelmatige sneeuwval in de bergen. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor skiërs.

TIP ♥ – In de winter heb je geweldige ski- en snowboard mogelijkheden en zijn de onsens (hot springs) extra lekker!

Het weer in de zomer

Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Japan. Deze maanden vormen echter ook het regenseizoen (tsuyu). Dit kan hete zomerdagen veranderen in moerasachtige omstandigheden. Warm en vochtig. Als je niet van tropische omstandigheden houdt, ga dan naar de koelere heuvels of de noordelijke kant van het land.

TIP ♥ – in de zomer zijn er kleurrijke festivals in het hele land. Wandelen in de Alpen (Kamikochi) en het verkennen van de mooie kustgebieden is ook erg mooi.

Het weer in de lente en herfst

Deze maanden vormen de beste reistijd Japan. Ondanks frequente regenbuien is de lente een van de meest aangename tijden om Japan te bezoeken. De bekende kersenbloesem bloeit op van het warme Kyūshū in maart naar het koudere Hokkaidō in mei.

Tyfoons en meer regen teisteren het land vanaf september voorafgaand aan de herfst. Dit loopt door naar oktober en eind november. Dit is het meest spectaculaire seizoen van Japan, wanneer de esdoornbomen veranderen in briljante kleuren.
Beste reistijd Japan

Sakura – kersenbloesem

Een van de bekendste natuurverschijnselen in Japan is Sakura, ook wel de bloei van de kersenbloesem. Tijdens deze periode lijkt het hele land roze te kleuren. De bomen zorgen voor een prachtig landschap. Het is dan ook een populaire reistijd.

De bloesem bloeit het best in de maand (eind) april en mei. Dat is ook een van de drukste periodes in Japan. Hieronder een overzicht van wanneer je waar moet zijn.

Beste reistijd JapanBron; https://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php


Vervolg je reis door het prachtige Japan!

Lees meer over de mooiste highlights, lees je in op de pagina Reisinformatie of zoek voor goedkope vliegtickets naar Japan. Ga je backpacken door Japan of toch liever met een reisorganisatie op pad? Je leest het allemaal op onze website.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!