Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Japan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 22 juli, 2020

Een van de leukste dingen aan reizen door Japan is het eten. Japanners hechten veel waarde aan eten en hoe het gepresenteerd wordt. Ze zeggen ook niet voor niets dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen. Het eten in Japan is wat duurder, zeker in restaurants. Voor de bekendere gerechten betaal je meer dan in andere Aziatische landen. Als je de kleinere restaurants op zoekt en de traditionele gerechten probeert bespaar je al een hoop kosten.

Eten Japan

Veel Japanse gerechten zijn een mooie mix van smaak en textuur die je zelden in andere keukens vindt. De presentatie van het eten Japan is misschien nog wel mooier, het voelt bijna als een belediging van de chef-kok om te eten wat zo zorgvuldig is gemaakt. Bij eten Japan denkt iedereen gelijk aan sushi eten met chopsticks, maar er is veel meer.

TIP ♥ – steden als Tokyo, Kyoto en Osaka zijn belangrijke bestemmingen voor fijnproevers.

Want naast sushi zie je Japanners ook genoeg vlees, noodles, een vorm van curry rijst, hamburgers of gebraden kip eten. Zelfs de Westerse fast-food ketens zijn hier (helaas) heel normaal. Alle grote steden hebben een uitgebreid aanbod van restaurants die Westerse en Aziatische gerechten serveren.

Duur?

Goedkoop is het eten in Japan zeker niet, maar je kunt voor weinig een lekkere maaltijd scoren. Uit eten gaan hoeft niet duur te zijn.

Lunch is goedkoop, het kost zelden meer dan ¥2.000 (€16). En met een goedkope kom noedels als diner kom je de nacht wel door.

Hoe smaakt het?

Zoals veel Aziatische landen is ook het eten in Japan veelal gebaseerd op rijst en vis. De reden hiertoe is dat er heel lang geen vlees is gegeten in Japan. Het slachten van dieren deed men namelijk niet. Hierdoor at men vooral vis zoals tonijn, kabeljauw, forel, krab, makreel, inktvis, oester, zalm, zeebaars, tong, pijlinktvis en garnaal. Werkelijk alles is verkrijgbaar. Als je gaat eten in Japan zal je bij de vis en rijst ingrediënten tegen komen als; wasabi, zeewier, gember en tofu.

Ontbijt

Een ontbijtje haal je tussen 7:00 en 9:00 uur bij de meeste ho(s)tels, ryokan en minshuku. De luxere plekken bieden vaak een westers ontbijt of een traditioneel Japans ontbijt met miso soep (gegrilde vis, pickles en rijst). Bij de goedkopere tentjes heb je alleen een Japanse maaltijd. Westers ontbijt, indien beschikbaar, bestaat vaak uit dikke plakken wit brood, eieren en salade.

WIST JE DAT¿ – elke regio zijn eigen culinaire tradities heeft? Daarom is het proeven van lokale gerechten zo leuk en afwisselend!

Avondeten

Avondeten is de belangrijkste maaltijd van de dag, meestal geserveerd van 18:00 tot 21:00 uur. De grote steden zijn de enige optie voor degene die later dan 21:00 willen eten. Bij een traditionele Japanse maaltijd worden de gerechten vaak op hetzelfde moment geserveerd. Het bestaat vaak uit kleine hapjes zodat je niet gelijk vol zit. Fruit na de maaltijd is heel normaal. Denk dan aan meloen, sinaasappel, kersen of peer.

Japanse gerechten

Net als in China eet met ook in Japan met stokjes, wat in Japan ‘hashi’ wordt genoemd. Dit is hebben de Japanners over genomen van de Chinezen die het al gebruikte in de Shang-dynastie (1766-1122 v.C). Het enige verschil met de stokjes uit China is dat de stokjes in Japan vóór het bord liggen, in China naast het bord. Voor degene die niet zo goed zijn met stokjes kan je ook mes en vork krijgen en anders zijn er in Nederland genoeg restaurants waar je kan oefenen vóór je reis naar Japan.

We zullen niet alle gerechten opnoemen maar de meest bekende zijn sushi,

 • Misosoep; soep die bestaat uit tofu, niboshi (gedroogde sardientjes), katsuoboshi (een tonijnachtige vis) en wasabi. Dit wordt tijdens de hele maaltijd gegeten.
 • Sashimi; rauwe vis, onder andere zeebaars, tonijn of zalm, die in plakjes van ongeveer 1 cm dik gesneden worden. Het lijkt een beetje op sushi. Het wordt meestal gegeten vlak voor of als eerste gerecht.
 • Tempura; een heerlijk vegetarisch gerecht bestaande uit kleine stukjes groente die in deeg worden gelegd en worden gefrituurd.
 • Sukiyaki; Een van de bekende vleesgerechten in Japan. Sukiyaki is een vleesgerecht en bestaat, naast allerlei groenten, uit flinterdunne plakjes biefstuk en tofu.
 • Shabu-shabu; nog een bekend vleesgerecht met dunne plakjes biefstuk en groenten. Het lijkt op Sukiyaki. Tijdens het koken hoor je een zacht geluid dat ze in Japan omschrijven als shabu-shabu.
 • Wagyû; dit wordt ook wel Kobe-beef genoemd. dat wordt geleverd door een paar Japanse runderrassen. Het is een gerecht dat niet in ieders budget past. Dit komt omdat de runderen die voor dit vlees gebruikt worden een zeer speciale behandeling krijgen.

Etiquette

Bij binnenkomst wordt je begroet met Irasshaimase (welkom). Met je vingers geef je aan hoeveel plaatsen je nodig hebt. Als je zit krijg je een Oshibori, een warme vochtige handdoek (soms een koude in de zomer).

Zet je chopsticks NOOIT rechtop in de rijst. Dit is een signaal van de dood. Als je van een gedeeld bord eet, draai je de stokjes om en maak je gebruik van de andere kant. Leg ook nooit je stokjes gekruist op rafel als je klaar bent. Als je soep (of noedels) eet is slurpen normaal.

Als je wil zeggen dat het lekker was zeg je; gochisō-sama deshita.

Drinken

De Japanners zijn enthousiast drinkers. Het is niet ongebruikelijk om dronken mensen door de straat te zien slingeren, maar over het geheel leidt dit zelden tot geweld.

Iets wat vrij normaal is in Japan zijn de Jido hambaiki, een soort automaat), waar je een breed scala van blikjes uit kunt halen, zowel warm als koud. Frisdranken uit machines kosten ongeveer ¥110 (€0,90). Warme dranken worden aangeduid met een rode streep onder het display.

Sake en thee

Het bekendste drankje uit Japan is zonder twijfel sake, een rijstwijn die zowel warm als koud gedronken wordt. Daarnaast wordt er net als in de rest van Azië veel thee gedronken en dan met name groene thee. Verder heb je er nog verschillende soorten bier waarvan de bekendste Asashi, Kirin en Saporo. Verder heb je gelukkig wel supermarkten waar je ander dingen kan kopen dan bovenstaande.

Meer lezen over Japan?

1 reactie

 1. HoiDoei

  Hoi,
  Leuk en lekker.
  Doei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU