Eten en drinken Japan

Een van de leukste dingen aan reizen door Japan is het eten. Japanners hechten veel waarde aan eten en hoe het gepresenteerd wordt. Ze zeggen ook niet voor niets dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen. Het eten in Japan is wat duurder, zeker in restaurants, maar erg lekker! Daarnaast is het ook nog eens gevarieerd.

Het eten in Japan

Veel Japanse gerechten zijn een mooie mix van smaak en textuur die je zelden in andere keukens vindt. De presentatie van het eten is misschien nog wel mooier, het voelt bijna als een belediging van de chef-kok om te eten wat zo zorgvuldig is gemaakt.

Als je denkt aan eten in Japan denkt iedereen gelijk aan sushi, maar er is veel meer. Want naast sushi eten Japanners ook genoeg vlees, noedels, curry rijst, hamburgers of gebraden kip eten. Zelfs de Westerse fast-food ketens zijn hier (helaas) heel normaal.

TIP ♥ – steden als Tokyo, Kyoto en Osaka zijn belangrijke bestemmingen voor fijnproevers.

10x Japanse gerechten die je moet proberen

In Japan kun je heerlijk eten en vooral de grote steden zijn een feest voor liefhebbers van lekker eten. Wij hebben meerdere keren in Japan gereisd en delen graat onze favoriete gerechten.

#1 Okonomiyaki

Ik ben groot fan van Okonomiyaki. Tijdens mijn eerste reis door Japan ging er een wereld voor me open en een van de grootste verrassingen was Okonomiyaki. Je kunt me er midden in de nacht voor wakker maken.

Okonomiyaki is een soort pannenkoek met gesneden kool en andere hartige ingrediënten. Het wordt op een hete plaat gebakken en sierlijk bedekt met zoetige saus en bonito vlokken die bewegen door de warmte.

Een kunstwerk op je bord en ongelooflijk lekker! Ook super makkelijk zelf te maken.

#2 Miso soep

Als je het hebt over eten in Japan mag miso soep niet ontbreken. Deze heerlijke soep wordt gemaakt met miso-pasta en dashi-bouillon. Het heeft een heldere, bijzondere smaak. Het is overal verkrijgbaar en een ideale maaltijd voor als je snel de honger wilt stillen.

#3 Yakitori

Yakitori is wat minder bekend, maar daardoor niet minder lekker. Het is te vergelijken met een sateetje in Nederland. Een makkelijke maaltijd die meer als bijgerecht dient dan als hoofdgerecht. Japanners zijn dol op yakitori. Het betekent letterlijk ‘gegrilde kip’ en net als bij saté wordt yakitori op kleine spiesjes gegrild.

Ze worden heerlijk gekruid met zout of gedipt in een saus. Er zijn veel verschillende soorten yakitori en je kunt ze overal krijgen.

#4 Udon

Iedereen kent Udon waarschijnlijk wel. Het is een van de drie belangrijkste noedelsoorten in Japan. Udon-noedels herken je makkelijk om ze wat dikker zijn. Ze worden gemaakt van tarwemeel. Udon kan op verschillende manieren worden gegeten. Gemengd in roerbakgerechten, koud geserveerd of in soep.

Het wordt het meest gebruikt in noedelsoepen.

Eten in Japan
Udon Noedelsoep

#5 Donburi

Iets minder bekend, maar ook weer erg lekker. Het is een rijstgerecht en qua eten in Japan bijna net zo populair als ramen. Donburi wordt gemaakt door verschillende soorten vlees, vis en groenten te sudderen of te braden en over gestoomde rijst te serveren in een grote kom (ook wel ‘donburi’).

Ingrediënten variëren per regio, maar bestaan vaak uit gestoofde kip of rundvlees met ei, gebakken tempura-stukjes en groene ui in een sojasaus-soepbasis.

#6 Kashipan

Als je een stukje Nederlands ontbijt wil meemaken in Japan is Kashipan wel wat. Ook Japanners houden namelijk van brood. Hoewel het wel erg zoet is. Kashipan betekent namelijk ‘zoet brood’. Je eet het ook niet met beleg, maar gewoon los. Makkelijke snack dus.

#7 Sushi

Tsja.. wat moeten we hier nog over zeggen. Sushi is het gerecht in Japan en als je over eten in Japan schrijft, mag dit natuurlijk niet ontbreken. Het is een van mijn favoriete gerechten en zelfs in Nederland eet ik minimaal 1x per maand sushi.

Sushi is overal in Japan verkrijgbaar en we raden aan om het minimaal 1x te proberen, ook al ben je niet zo’n fan van vis of rijst.

TIP ♥ – probeer in een sushi restaurant te eten met een conveyor belt, ook wel kaiten-zushi of  “rotation sushi” zoals op onderstaand filmpje.

#8 Takoyaki

Als je van street food houdt, is dit waarschijnlijk jouw favoriet. Het zijn octopusballetjes of octopus-dumplings. Ze worden gekookt met behulp van een speciale hete plaat met rijen bolle vormen. Elk van de vormen wordt gevuld met een hartig beslagmengsel voordat een hapklare stuk octopusvlees in het midden wordt gestoken.

Even goed garen en voila… een perfecte street food snack.

#9 Gyoza

Als we het dan toch over dumplings hebben, mag gyoza ook niet ontbreken. Gyoza zijn maanvormige dumplings, gemaakt van gehakt, kool, groene ui en champignon hoewel er ook andere combinaties mogelijk zijn.

Ook dit is een populair gerecht bij eetkraampjes langs de weg.

#10 Ramen

Naast udon zijn ramen natuurlijk de bekendste noedelsoort. Het is een noedelsoepgerecht dat bestaat uit ramen- noedels, een bouillon en toppings van vlees en groenten zoals gesneden varkensvlees, nori zeewier, lente-uitjes en bamboescheuten.

Qua eten in Japan is dit een van de meest gegeten gerechten. Dat komt doordat het weinig tijd kost om het te maken. Je vindt door heel Japan dan ook veel ramenbars waar Japanners even snel lunchen of avondeten.

Ramen
Ramen

Etiquette tijdens het eten

Net als in China eet met ook in Japan met stokjes, wat in Japan ‘hashi’ wordt genoemd. Dit is hebben de Japanners overgenomen van de Chinezen die het al gebruikte in de Shang-dynastie (1766-1122 v.C).

Het enige verschil is dat de stokjes in Japan vóór het bord liggen, in China naast het bord. Voor degene die niet zo goed zijn met stokjes kan je ook mes en vork krijgen en anders zijn er in Nederland genoeg restaurants waar je kan oefenen vóór je reis naar Japan.

Zet je chopsticks NOOIT rechtop in de rijst. Dit is een signaal van de dood. Als je van een gedeeld bord eet, draai je de stokjes om en maak je gebruik van de andere kant. Leg ook nooit je stokjes gekruist op rafel als je klaar bent. Als je soep (of noedels) eet is slurpen normaal.

Bij binnenkomst wordt je begroet met Irasshaimase (welkom). Met je vingers geef je aan hoeveel plaatsen je nodig hebt. Als je zit krijg je een Oshibori, een warme vochtige handdoek (soms een koude in de zomer).

Als je wil zeggen dat het lekker was zeg je; gochisō-sama deshita.

Drinken in Japan

De Japanners zijn enthousiaste drinkers. Van maandag tot donderdag merkte wij daar weinig van, maar op vrijdag is het een wereld van verschil. Zeker als je aan het eind van de middag in de trein reist. Het is dan niet ongebruikelijk om dronken mensen door treinen en over straat te zien slingeren.

Iets wat vrij normaal is in Japan zijn de Jido hambaiki. Een soort automaat, waar je een breed scala van blikjes uit kunt halen, zowel warm als koud. Frisdranken uit machines kosten ongeveer €1. Warme dranken worden aangeduid met een rode streep onder het display.

Sake en thee

Het bekendste drankje uit Japan is zonder twijfel sake, een rijstwijn die zowel warm als koud gedronken wordt. Daarnaast wordt er net als in de rest van Azië veel thee gedronken en dan met name groene thee.

Verder heb je er nog verschillende soorten bier waarvan de bekendste Asashi, Kirin en Saporo. Verder heb je gelukkig wel supermarkten waar je ander dingen kan kopen dan bovenstaande.

6 gedachten over “Eten en drinken Japan”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven