Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Japan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 22 juli, 2020

Japan is duurder dan overige Aziatische landen. Het is een modern land wat te vergelijken is met Europa. Tot een aantal jaar geleden was Japan alleen geschikt voor mensen met een groter budget. Dit is echter niet altijd meer zo. Een vliegticket Japan zal de grootste investering zijn, de overige prijzen zijn te vergelijken met reizen in een Europese stad. Hierdoor zal je budget Japan dus groter moeten zijn dan in andere Aziatische landen.

Budget Japan

Ondanks de reputatie als duur land zijn de prijzen in Japan de afgelopen jaren gedaald. Als je je reis een beetje voorbereid hoeft je budget Japan helemaal niet zo groot te zijn. Voor ¥8.000 tot ¥10.000 (€65 – €80) kun je een eind komen.

Die bedragen zijn wel voor de echte budget reizigers. Rekening houdend met transportkosten, een paar toegangsbewijzen, maaltijden in dure restaurants en een of twee nachten in een Ryokan hotel ben je op zijn minst ¥15.000 per dag kwijt. Zo’n €120.

Wat gaven wij uit

Wij gaven in 4 weken €1.750 p.p uit. Dat is €437,50 per week of €62,50 per dag. Dit is exclusief vliegticket en Japan Rail Pass van 3 weken. Wij sliepen in goedkopere hotels en hostels waar mogelijk en altijd in privé kamers.

 • Backpacker budget €45 – €55
 • Normaal budget €60 – €75
 • Luxe budget €75 +

budget Japan

Kosten per persoon per dag

Wat kost het reizen?

Wat je budget Japan precies zal zijn is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen. De een neemt genoegen met een hostel en gratis bezienswaardigheden, maar de ander reist liever met wat meer luxe en wil alles zien wat er te zien is.

De grootste kostenpost is het vervoer in Japan. We hebben een klein overzicht met de kosten die je maakt voor vervoer, accommodatie en eten en drinken.

TIP ♥ – als je low-budget reist moet je denken aan zo’n €50 per dag per persoon. Dat is exclusief vlucht en Japan Rail Pass! Benieuwd naar wat wij uitgaven? Bekijk hier onze kosten van 4 weken reizen door Japan.

Kosten voor vervoer

Veruit de grootste kostenpost in je budget Japan. Of je nu met de bus reist of een Japan Rail Pass aanschaft. Reizen van A naar B is niet goedkoop, maar wel erg efficient. Zeker de trein. De infrastructuur is goed. De Shinkansen trein rijdt altijd op tijd en in de stad is de metro de beste optie!

Wij hebben voor onze reis van 4 weken door Japan een Japan Rail Pass gekocht van 3 weken. Dat kostte ons €451 per persoon. Je kunt de Japan Rail Pass (JRP) NIET aanvragen in Japan. Dit MOET dus in Nederland.

Een JRP is dus vrij prijzig. Maar het is de investering zeker waard. Losse treinkaartjes zijn namelijk heel erg duur (makkelijk €60 per persoon). Ga je langer dan een week naar Japan? Dan is is een JRP meer dan de moeite waard.

Wat gaven wij uit naast de Japan Rail Pass?

De Japan Rail Pass dekt helaas niet alle routes in Japan. Zo kun je bijvoorbeeld niet in Magome komen en ook de metro’s worden niet gedekt met de Japan Rail Pass. Je zult daarom af en toe een trein, metro of buskaartje moeten kopen om ergens te komen. Enkele voorbeelden;

 • 10x kaartje voor metro in Tokyo of Kyoto  170 tot 210 yen (€1,35 tot €1,68) p.p
 • 3x dagkaart voor metro (voordeliger!)  500 tot 600 yen (€4 tot €4,80) p.p
 • Retourtje bus Matsumoto naar Kamikouchi 4.550 yen (€36) p.p
 • 3-daagse Fuji Hakone Pass 5.650 yen (€45) p.p
 • 1x fiets huren op Amami 2.000 yen (€16) p.p

Gemiddelde kosten p.p vervoer

Als je uitgaat van een aantal losse metro kaartjes en een aantal dagkaarten per 4 weken (28 dagen) is dat €4,46 per dag p.p. aan extra vervoerskosten. Dat is een beetje vertekent omdat niet iedereen dezelfde route aflegt of even vaak in de metro stapt.

Dit is exclusief Japan Rail Pass!

Kosten voor accommodatie

Het grootste deel van je budget Japan zal uitgegeven worden aan accommodatie. Als je prijzen verwacht zoals die in Indonesië of Thailand kom je bedrogen uit.  Wij sliepen altijd in een privé tweepersoonskamer. En deze kosten al snel meer dan €60 per nacht.

Heel veel goedkoper ga je het niet vinden. Een bedje/matras op een dorm in een hostel in Tokyo kost al snel €30 per persoon per nacht. En dan is het vaak zo dat mannen en vrouwen gescheiden slapen. Niet echt gezellig dus als je met je vriend/vriendin reist.

Reken dus op zo’n €40 tot €70 per nacht, afhankelijk van hoe luxe je de kamer wil. Wil je aan het strand slapen? Of in een luxer resort? Dan betaal je minimaal €100 per nacht. Bespaar jezelf de eindeloze zoektocht naar accommodatie van €10 per nacht in de toeristische gebieden. Die zijn er niet. Een overzicht van onze kosten (allemaal tweepersoonskamers).

 • Tokyo (Shinjuku)  €80 p. nacht
 • Nikko €60 p. nacht (dit was in Kinugawa-Onsen, Nikko is nog duurder)
 • Matsumoto €45 p. nacht
 • Hakone (Mount Fuji) €90 p. nacht
 • Kyoto  €50 p. nacht (appartement met eigen keuken)
 • Eerste overnachting Amami-Oshima  €135 p. nacht
 • Tweede overnachting Amami-Oshima €193 p. nacht

TIP ♥ – in plaats van een hostel kamer boekte wij in grotere steden vaak een studio/appartement. Dit is vaak net zo duur (zo niet goedkoper), je hebt meer ruimte en meer faciliteiten (keuken, wasmachine etc.) en het scheelt in je budget Japan.

Gemiddelde kosten p.p accommodatie

Wij sliepen op Amami in duurdere accommodatie. Dit vanwege onze verloving 🙂 Als je deze accommodatie buiten wegen laat kom je op €65 per nacht. Dat is €32,50 per persoon per nacht als je de kosten wil delen.

Budget Japan

Een studio is vaak goedkoper en ruimer dan een hostel / hotel

Kosten voor eten en drinken

Qua prijs is het eten in Japan vergelijkbaar met dat in Nederland, afhankelijk van waar je eet. Er zijn goedkope tentjes te vinden waar je prima gerechtjes kunt halen maar er zijn ook plekken waar je €20 voor een pizza betaalde plus nog €4 ‘seat fee’.

Het in Azië zo bekende street food is hier wat minder verkrijgbaar. Daarnaast hebben ze niet heel veel kleine terrasjes waardoor je snel vast zit aan een restaurant.

We zullen niet al onze kosten voor eten opschrijven, maar een selectie maken van dingen die iedereen wel een keer eet of drinkt. Een aantal voorbeelden van eten;

 • Noedelsoep in Tokyo 800 yen (€6,40)
 • Sushi 149 yen voor 1 bordje/2 stuks (€1,20)
 • Pizza 1.500 yen (€12)
 • Okonomiyaki (soort pannenkoek, erg lekker!) 750 yen (€6)
 • Ontbijt 700 yen (€5,60)
 • Tas boodschappen voor 2 dagen 700 tot 1.000 yen (€5,60 – €8)

Een aantal voorbeelden van drinken;

 • Verse smoothie  450 yen (€3,60)
 • Biertje in grote steden  500-600 yen (€4 – €4,80)
 • Cola in restaurant  380 yen (€3)
 • Koffie bij toeristische plek  480 yen (€3,85)
 • Koffie in supermarkt  100 yen (€0,80)
 • Water in supermarkt  100- yen (€0,80)

Gemiddelde kosten p.p eten en drinken

Kosten voor eten en drinken verschilt per persoon. Sommige reizigers hebben bij hun accommodatie gratis ontbijt. Andere eten de hele dag goedkope snacks. Als we een gemiddelde moeten rekenen, komen we op zo’n €20 p.p. Dan hebben we het over genoeg water, avondeten, ontbijt een biertje en een kleine snack/fruit.

Kosten voor activiteiten

Gek genoeg nemen activiteiten niet heel veel ruimte in je budget Japan want je hoeft niet veel betaalde activiteiten te ondernemen. Je kunt namelijk veel zelf ondernemen. Wij hebben tijdens onze reis geen betaalde tours of activiteiten gedaan. Kosten voor activiteiten komt voornamelijk neer op entreetickets voor tempels, nationale parken of bustickets.

Een overzicht van een aantal kosten voor bezienswaardigheden;

 • Gyoen park Tokyo  200 yen (€1,50)
 • Toshogu Shrine in Nikko  1.300 yen (€9,50)
 • Futarasan Shrine in Nikko  200 yen (€1,50)
 • Kinkakuji in Kyoto  400 yen (€3)
 • Kiyomizudera in Kyoto  400 yen (€3)
 • Ginkakuji in Kyoto  500 yen (€3,80)
 • Todaiji in Nara  500 yen (€3,80)
 • Fiets huren Amami-Oshima €15 per dag

Gemiddelde kosten p.p activiteiten

Als we alle entreeprijzen voor tempels, parken en andere bezienswaardigheden bij elkaar optellen hebben wij in vier weken 5.600 yen (€44,75) p.p. uitgegeven. Dat is €1,60 per persoon per dag.

Kamikochi

De natuur bij Kamikochi is helemaal gratis!

Totale kosten 4 weken reizen

On budget Japan bedroeg in totaal €62,51 p.p, per dag. Wij waren 4 weken in Japan. In die 4 weken (28 dagen) hebben we dus €1.750,28 p.p uitgeven. Hierbij hebben we het vliegticket en de Japan Rail Pass nog buiten wegen gelaten. Deze kosten;

Munteenheid Japan

De munteenheid in Japan is de Japanse Yen (¥ of JPY). De Yen heb je in munten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 Yen en biljetten van 1000, 2000, 5000 en 10.000 yen. De actuele koers kun je checken op xe.com. De prijzen zijn ge vergelijken met de prijzen in Nederland.

Sommige dingen zijn echter wat duurder maar je krijgt hier altijd waar voor je geld. Daardoor moet je geen honderden goedkope, illegale marktjes verwachten zoals ze die in veel andere Aziatische landen wel hebben. Japanners hechten veel waarde aan kwaliteit en dit is terug te zien in prijzen.

Meer lezen over Japan?

6 comments

 1. Ben

  Hoi! Ben op het moment 2 weken in Japan, en wij (met z’n 2en) komen makkelijk rond van €40 per dag p.p., en dat is INCLUSIEF 7 dagen Japan Rail Pass. Daarnaast eten wij elke dag minstens 1x buiten de deur (in gyudon restaurants of McDonald’s) en verder banaan en ei in de ochtend, salade ‘s middags. De hostels (vaak juist wél het goedkoopst in een ‘mixed’ dorm) kosten tussen de €10-€18, zelfs in hartje Tokyo! Dus, zodat mensen het weten: kan altijd goedkoper!

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ben,

   Goed om te horen! Iedereen reist anders denk ik. Wij hebben iets meer uitgegeven en dat delen we hier. Daarnaast eet niet iedereen in gyudon restaurants of McDonald’s of bananen ‘s ochtends 😉 Maar top info! Ik ga het er zeker bij zetten.

   Veel plezier nog!

   Happy travels,
   Ties

 2. Job

  Hey!

  Leuk en duidelijk artikel, thanks! Ik ga met mijn vriendin ook 4 weken naar Japan, beginnend in Tokio en vanuit daar door naar andere steden om vervolgens weer terug te keren in de hoofdstad. We vragen ons alleen af of het handig is om alle overnachtingen nu alvast te boeken (JRP kopen we dan al wel van te voren). Dit vraag ik omdat we de taal niet spreken noch lezen. De kans dat je dan een keer een trein mist o.i.d lijkt mij best aanwezig met als gevolg dat je een hotel moet annuleren + bijboeken (met eventueel alle kosten van dien). Hoe hebben jullie dit gedaan? Ik hoop dat jullie hierover je ervaringen zouden willen delen!

  1. Sjoerd - Reis Expert

   hi Job,

   het ligt er een beetje aan wat je zoekt qua overnachtingen. Als je voor goede hotels gaat zou ik van te voren zeker het 1 en ander boeken. Hotels zitten namelijk ( zeker in het weekend) razend snel vol in Japan.
   Op booking weet ik dat sommige hotels een policy hebben dat je tot 24 uur van te voren kan cancellen. Je zou daar dus op kunnen zoeken als je bang bent om het niet te halen. Verder denk ik dat het missen van de trein enzo wel mee valt. Wij hebben in ieder geval veel vooruit geboekt en /of gebruik gemaakt van AirBnB.

   happy Travels,
   Sjoerd

 3. Patrick

  Dank u voor deze opsomming voor een budget te voorzien voor Japan.We zijn op zoek naar een mooi reisplan voor Japan. Onze planning is om de zomer van 2021 te gaan. wat is een mooie reisroute doorheen Japan? Autohuur een optie of toch beter de JRP.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Patrick,

   een mooie route vind je hier.
   Je kan ook onze reisgids aanschaffen. Hierin staat een mooie route helemaal uitgeschreven, inclusief transport en bezienswaardigheden. Deze vind je hier.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU