Een reis door Japan is een onvergetelijke ervaring. Het land is met geen ander land te vergelijken. Het is een land van uiterste met hypermoderne steden, pittoreske dorpen, oogverblindende natuur en een bijzondere cultuur. Maar wat kost een reis door Japan? Een ding is zeker: je budget voor Japan zal wat groter zijn dan andere landen, maar daar krijg je ook een hoop voor terug.

Het budget voor Japan

Ondanks de reputatie als duur land zijn de prijzen in Japan de afgelopen jaren gedaald. Als je je reis een beetje voorbereid hoeft je budget voor Japan helemaal niet zo groot te zijn. Voor€65  tot €80 kom je al een heel eind.

Die bedragen zijn wel voor de echte budget reizigers. Als je rekening houdt met transportkosten, een paar toegangsbewijzen, maaltijden in restaurants en een of twee nachten in een Ryokan hotel ben je op zijn minst €100 kwijt.

Wat gaven wij uit

Wij gaven in 4 weken €1.750 p.p uit. Dat is €437,50 per week of €62,50 p.p per dag. Dit is exclusief vliegticket en Japan Rail Pass van 3 weken. Wij sliepen in goedkopere hotels en hostels en altijd in privékamers.

 • Backpacker budget €45 – €55
 • Normaal budget €60 – €75
 • Luxe budget €75 +
Gokayama
Bezoek het sprookjesachtige Shirakawa-go

Wat kost reizen in Japan?

Wat je budget voor Japan precies moet zijn, is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen. De een neemt genoegen met een hostel en gratis bezienswaardigheden, maar de ander reist liever wat luxe en wil alles zien wat er te zien is.

De grootste kostenpost is het vervoer in Japan. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we een klein overzicht met de kosten die je maakt voor vervoer, accommodatie en eten en drinken.

Ties: “Als je low-budget reist moet je denken aan zo’n €55 per dag per persoon. Dat is exclusief vlucht en Japan Rail Pass! Benieuwd naar wat wij uitgaven? Bekijk hier onze kosten van 4 weken reizen door Japan”.

Kosten voor vervoer

Veruit de grootste kostenpost in je budget voor Japan. Of je nu met de bus reist of een Japan Rail Pass aanschaft. Reizen van A naar B is niet goedkoop, maar wel efficiënt. Zeker de trein. De infrastructuur is goed. De Shinkansen trein rijdt altijd op tijd en in de stad is de metro de beste optie!

Wij hebben voor onze reis van 4 weken door Japan een Japan Rail Pass gekocht van 3 weken. Dat kostte ons €451 per persoon. Je kunt de Japan Rail Pass (JRP) niet aanvragen in Japan. Dit moet dus in Nederland.

Een JRP is vrij prijzig, maar het is de investering zeker waard. Losse treinkaartjes zijn namelijk heel erg duur (makkelijk €60 per persoon). Ga je langer dan een week naar Japan? Dan is is een JRP meer dan de moeite waard.

Wat gaven wij uit naast de Japan Rail Pass?

De Japan Rail Pass dekt helaas niet alle routes in Japan. Zo kun je bijvoorbeeld niet in Magome komen en ook de metro’s worden niet gedekt met de Japan Rail Pass. Je zult daarom af en toe een trein, metro of buskaartje moeten kopen om ergens te komen. Enkele voorbeelden;

 • 10x kaartje voor metro in Tokyo of Kyoto  €1,35 tot €5 p.p
 • 3x dagkaart voor metro (voordeliger!)  €4 tot €5 p.p
 • Retourtje bus Matsumoto naar Kamikouchi €35 p.p
 • 3-daagse Fuji Hakone Pass €45 p.p
 • 1x fiets huren op Amami €15 p.p
Amami-Oshima
Onderweg naar Amami

Kosten voor accommodatie

Een groot deel van je budget voor Japan zul je besteden aan accommodatie. Als je prijzen verwacht zoals die in Indonesië of Thailand kom je bedrogen uit.  Wij sliepen altijd in een privé tweepersoonskamer. En deze kosten al snel meer dan €60 per nacht.

Heel veel goedkoper ga je het niet vinden. Een bedje/matras op een dorm in een hostel in Tokio kost al snel €30 per persoon per nacht. En dan is het vaak zo dat mannen en vrouwen gescheiden slapen. Niet echt gezellig dus als je met je vriend/vriendin reist.

Reken op zo’n €40 tot €70 per nacht, afhankelijk van hoe luxe je de kamer wil. Wil je aan het strand slapen? Of in een luxer resort? Dan betaal je minimaal €100 per nacht.

Bespaar jezelf de eindeloze zoektocht naar accommodatie van €10 per nacht in de toeristische gebieden. Die zijn er niet.

Een overzicht van onze kosten (allemaal tweepersoonskamers).

 • Tokyo (Shinjuku)  €80 p. nacht
 • Nikko €60 p. nacht (dit was in Kinugawa-Onsen, Nikko is nog duurder)
 • Matsumoto €45 p. nacht
 • Hakone (Mount Fuji) €90 p. nacht
 • Kyoto  €50 p. nacht (appartement met eigen keuken)
 • Eerste overnachting Amami-Oshima  €135 p. nacht
 • Tweede overnachting Amami-Oshima €193 p. nacht

TIP ♥ – in plaats van een hostel kamer boekte wij in grotere steden vaak een studio/appartement. Dit is vaak net zo duur (zo niet goedkoper) en je hebt meer ruimte en meer faciliteiten (keuken, wasmachine etc.)

Budget voor Japan
Een studio is vaak goedkoper en ruimer dan een hostel / hotel

Kosten voor eten en drinken

Qua prijs is het eten in Japan vergelijkbaar met dat in Nederland, afhankelijk vanwaar je eet. Er zijn goedkope tentjes waar je prima gerechtjes kunt halen, maar er zijn ook plekken waar je €20 voor een pizza betaalde plus nog €4 ‘seat fee’.

Het in Azië zo bekende street food is hier wat minder verkrijgbaar. Daarnaast hebben ze niet heel veel terrasjes waardoor je snel vast zit aan een restaurant.

We zullen niet al onze kosten voor eten opschrijven, maar een selectie maken van dingen die iedereen wel een keer eet of drinkt. Een aantal voorbeelden van eten;

 • Noedelsoep in Tokyo €6,50
 • Sushi €1,50
 • Pizza €15
 • Okonomiyaki (soort pannenkoek, erg lekker!) €6
 • Ontbijt €5,50
 • Tas boodschappen voor 2 dagen €5 – €8

Een aantal voorbeelden van drinken;

 • Verse smoothie  €3,60
 • Biertje in grote steden  €4 – €5
 • Cola in restaurant  €3
 • Koffie bij toeristische plek  €3,85
 • Koffie in supermarkt  1€1
 • Water in supermarkt  €1
Eten in Japan
Udon Noedelsoep

Kosten voor activiteiten

Gek genoeg nemen activiteiten niet heel veel ruimte in je budget Japan want je hoeft niet veel betaalde activiteiten te ondernemen. Je kunt namelijk veel zelf ondernemen. Wij hebben tijdens onze reis geen betaalde tours of activiteiten gedaan. Kosten voor activiteiten komt voornamelijk neer op entreetickets voor tempels, nationale parken of bustickets.

Een overzicht van een aantal kosten voor bezienswaardigheden;

 • Gyoen park Tokyo  €1,50
 • Toshogu Shrine in Nikko  €9,50
 • Futarasan Shrine in Nikko  €1,50
 • Kinkakuji in Kyoto  €3
 • Kiyomizudera in Kyoto  €3
 • Ginkakuji in Kyoto €3,80
 • Todaiji in Nara  €3,80
 • Fiets huren Amami-Oshima €15 per dag
Kamikochi
De natuur bij Kamikochi is gratis!

Totale kosten 4 weken reizen

On budget Japan bedroeg in totaal €62,51 p.p, per dag. Wij waren 4 weken in Japan. In die 4 weken (28 dagen) hebben we dus €1.750,28 p.p uitgeven. Hierbij hebben we het vliegticket en de Japan Rail Pass nog buiten wegen gelaten. Deze kosten;

Munteenheid Japan

De munteenheid in Japan is de Japanse Yen (¥ of JPY). De Yen heb je in munten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 Yen en biljetten van 1000, 2000, 5000 en 10.000 yen. De actuele koers kun je checken op xe.com. De prijzen zijn te vergelijken met de prijzen in Nederland.

Sommige dingen zijn echter wat duurder, maar je krijgt hier altijd waar voor je geld. Daardoor moet je geen honderden goedkope, illegale marktjes verwachten zoals ze die in veel andere Aziatische landen wel hebben.

Japanners hechten veel waarde aan kwaliteit en dit is terug te zien in prijzen.

18 gedachten over “Budget Japan”

 1. Goedendag, wat een fijne site hebben jullie! Ik merk dat verschillende sites ook verschillende budgetten opgeven. Logisch want iedereen reist anders natuurlijk. Wij hebben voor 4 weken backpacken met 2 pubers van 10.000 Euro. We hopen hiermee in ieder geval 4 plekken, incl. Tokyo, Kyoto en een strandbestemming te bezoeken. We zijn geen enorme luxe reizigers maar on a shoestring reizen hebben we wel al een tijdje achter ons gelaten 🙂
  Wat denken jullie, is dit haalbaar?
  Ik hoor het graag.
  Alvast bedankt!
  Hartelijke groet, Juanita

  1. Hi Juanita,

   bedankt voor de complimenten!

   Wij hebben zelf in Japan rondgereisd en een vergelijkbaar bedrag uitgegeven, en wij zijn ook zeker geen backpackers. Vooral accommodatie en transport is erg duur dus als je daar goed op let, is het zeker mogelijk om rond te reizen.

   Happy travels,
   Ties

 2. Ook willen wij graag voor het eerst kennismaken met Japan deze zomer. (Misschien te warm, maar dan hebben we de meeste tijd). Ik hoor veel over de JP railpass. Ik koop het dus in Nederland, maar hoe regel je al die trein reizen? Moet ik die in Nederland ook al vastleggen? Of ter plaatse. Is er een app/site voor? De rest gaat allemaal wel lukken qua route en overnachtingen, maar die trein reizen wil ik toch meer over weten daar we met 2 tieners reizen. Alvast bedankt!

 3. Hee Ties en Sjoerd!

  Ik zit eraan te denken om naar Japan te gaan voor 3 weken en kwam bij jullie uit. 🙂
  Ik zie al wat oudere berichten onder deze pagina. Zijn de bedragen op deze pagina nog wel beetje actueel of zijn dit bedragen van een aantal jaar terug en moet ik nu rekenen op hogere bedragen?

  Groetjes,
  Charlotte

  1. Hi Charlotte,

   Leuk om elkaar zo weer eens “tegen te komen” 🙂

   De site is redelijk up to date. We hebben door Corona minder gereisd en zijn ook naast de site ander werk gaan doen. Maar in de grote lijnen is de informatie nog steeds correct.
   De reden dat er niet gereageerd is in al die tijd is omdat mensen even niet gingen reizen, en dus geen vragen hadden 🙂

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Kwini Mathijssen

  Bedankt voor de info. In welk seizoen kan je het beste naar Japan reizen? Samen met mijn zoon (15) willen wij heel graag een keer naar Japan. Ik las al het advies dat je had gegeven aan een vader die met dochter van dezelfde leeftijd naar Japan wilde gaan en dat lijkt me idd een mooie trip. Ik lees graag je reactie. Alvast bedankt.

 5. Bedankt voor alle informatie die jullie hebben gedeeld.

  Wil in de meivakantie met mijn dochter die dan inmiddels 15 is geworden naar Japan en zou graag willen weten wat jullie mij aan kunnen raden. Het is voor max 14 dagen inc reizen dus denk dan aan 10 a 12 dagen echt in Japan zijn.

  Alvast bedankt.

  1. Hoi Fouad,

   tof dat je met je dochter naar Japan gaat! Dat zal een mooie reis worden! Als ik jou was zou ik me concentreren op Tokyo (2 dagen), Nikko (1 dag), Mount Fuji (2 dagen), Kyoto (3 dagen) en als afsluiter zou je bijvoorbeeld nog Shirakawago mee kunnen pakken. IK denk dat je dan een mooie reis hebt voor een dag of 12.

   Happy travels,
   Ties

 6. Dank u voor deze opsomming voor een budget te voorzien voor Japan.We zijn op zoek naar een mooi reisplan voor Japan. Onze planning is om de zomer van 2021 te gaan. wat is een mooie reisroute doorheen Japan? Autohuur een optie of toch beter de JRP.

 7. Hey!

  Leuk en duidelijk artikel, thanks! Ik ga met mijn vriendin ook 4 weken naar Japan, beginnend in Tokio en vanuit daar door naar andere steden om vervolgens weer terug te keren in de hoofdstad. We vragen ons alleen af of het handig is om alle overnachtingen nu alvast te boeken (JRP kopen we dan al wel van te voren). Dit vraag ik omdat we de taal niet spreken noch lezen. De kans dat je dan een keer een trein mist o.i.d lijkt mij best aanwezig met als gevolg dat je een hotel moet annuleren + bijboeken (met eventueel alle kosten van dien). Hoe hebben jullie dit gedaan? Ik hoop dat jullie hierover je ervaringen zouden willen delen!

  1. hi Job,

   het ligt er een beetje aan wat je zoekt qua overnachtingen. Als je voor goede hotels gaat zou ik van te voren zeker het 1 en ander boeken. Hotels zitten namelijk ( zeker in het weekend) razend snel vol in Japan.
   Op booking weet ik dat sommige hotels een policy hebben dat je tot 24 uur van te voren kan cancellen. Je zou daar dus op kunnen zoeken als je bang bent om het niet te halen. Verder denk ik dat het missen van de trein enzo wel mee valt. Wij hebben in ieder geval veel vooruit geboekt en /of gebruik gemaakt van AirBnB.

   happy Travels,
   Sjoerd

 8. Hoi! Ben op het moment 2 weken in Japan, en wij (met z’n 2en) komen makkelijk rond van €40 per dag p.p., en dat is INCLUSIEF 7 dagen Japan Rail Pass. Daarnaast eten wij elke dag minstens 1x buiten de deur (in gyudon restaurants of McDonald’s) en verder banaan en ei in de ochtend, salade ’s middags. De hostels (vaak juist wél het goedkoopst in een ‘mixed’ dorm) kosten tussen de €10-€18, zelfs in hartje Tokyo! Dus, zodat mensen het weten: kan altijd goedkoper!

  1. Hoi Ben,

   Goed om te horen! Iedereen reist anders denk ik. Wij hebben iets meer uitgegeven en dat delen we hier. Daarnaast eet niet iedereen in gyudon restaurants of McDonald’s of bananen ’s ochtends 😉 Maar top info! Ik ga het er zeker bij zetten.

   Veel plezier nog!

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven