Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten & Drinken in Indonesië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Met ruim 17.000 eilanden, waarvan ongeveer 6.000 bewoond, is het eten Indonesië bijzonder gevarieerd. Op ieder eiland worden er andere gerechten gemaakt en andere specerijen. Zo is het eten in Sumatra veel pittiger dan in bijvoorbeeld Java waar het eten wat zoeter van smaak is. Verwacht echter niet de variatie in gerechten die je bijvoorbeeld in Thailand vindt.

Als je van lekker eten houdt zit je in Indonesië wel goed. Lees op deze pagina wat ze in Indonesië zoal eten, hoe het smaakt en wat de bekendste gerechten zijn.

Eten Indonesië

In de Indonesische keuken vindt je onder meer invloeden uit de Chinese, Indiase, Arabische keuken. Door de geschiedenis vindt je zelfs de Nederlandse keuken terug. Zeker in de grote steden is de variëteit in het eten aanwezig. Enkele bekende gerechten onder het eten Indonesië zijn Gendang, Saté Kambing, Tempe en Gado-gado.

Net als veel ander Aziatische landen wordt er veel rijst gegeten in combinatie met groente en vlees, en dan vooral vis. De hoeveelheid groente is hier echter beperkt. Veel groente en fruit worden alleen geserveerd bij speciale gelegenheden.

TIP ♥ – bij eet kraampjes heb je voor een paar euro al een lekkere maaltijd!

Kookcursus

In veel steden in Indonesië kun je kookcursussen volgen. Het is een leuke en leerzame manier om meer te leren over het eten in Indonesië. Na je reis kun je het thuis nog eens herhalen!

In Bali vind je de meeste cursussen die variëren van een paar uur tot een paar dagen.

eten indonesie

Vaak verkopen ze bij tempels ook eten

Hoe smaakt het?

Het zal niemand verbazen dat ze ook in Indonesië veel rijst eten. Noedels zijn ook erg populair. Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten ze niet omdat het een islamitische land is.

Net als veel andere Aziatische landen kent ook de Indonesische keuken veel kruiden. De bekendste zijn laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras). Mocht je op vakantie zijn in Indonesië zie je tevens dat veel gerechten worden klaargemaakt in kokosmelk en dat er veel ketjap gebruikt wordt.

TIP ♥ – Vegetariërs kunnen goed eten in Indonesië, hoewel restaurants zich vooral beperken tot cay cap – gebakken gemengde groenten. Wat wel erg lekker is, en wij vegetariërs spreken uit ervaring, is de tofu en de populaire tempe.

Jalan Malioboro

In lokale supermarktjes haal je lekker eten Indonesië

Het lekkerste eten

Op straat eten is in Azië heel normaal, ook in Indonesië. Veel van het eten Indonesië wordt aangeboden in de bekende food stalls die je vaak in grotere steden vindt. Het eten wat je op straat koopt is in de meeste gevallen prima te eten en zonder risico. De kraampjes waar ze eten verkopen noemen ze ook wel kaki lima. Je vindt ze rond de straten, busstations en veel op avondmarkten.

Een aanrader is het eten bij de ‘pasar malam’, de straatmarkt die in de meeste grote steden ’s avonds worden opgezet. Wij zijn zelf een groot voorstander van het eten bij de lokale kraampjes. Je proeft hier vaak traditionele gerechten en komt ook nog eens in contact met de lokale bevolking.

Weet waar je eet

Toeristische restaurants zullen minstens drie keer zoveel in rekening brengen voor dezelfde gerechten die je in een warung kunt krijgen. Bovendien rekenen sommige ook makkelijk 21 procent ‘servicebelasting’

Restaurantjes

Warung zijn de low-budget Indonesische restaurants met meestal maar een paar tafels. Vaak bieden ze hetzelfde eten als de kaki lima voor minder dan een dollar per gerecht. Rumah Makan zijn iets groter en bieden een breder scala aan gerechten en comfort en er is zelfs een menu. De meeste warung, rumah makan en restaurants zijn geopend van 11:00 uur tot ongeveer 22:00 uur.

Westers eten

Mocht je nou bij het lezen van bovenstaande tekst een kleine hartverzakking krijgen. Geen nood, er is genoeg ‘Westers’ eten te krijgen. Door de 7 miljoen buitenlanders die Indonesië bezoeken is ook de Europese keuken volop ontwikkeld, echter alleen in de grotere steden als Jakarta, Ubud, Labuan Bajo etc. Maar wij zijn van mening dat het proberen van lokale gerechten een must is in Indonesië

Drinken Indonesië

Net als veel landen in (Zuidoost-) Azië is het kraanwater in Indonesië niet drinkbaar. Als je water in een bar of restaurant besteld komt dit uit flessen. Mineraalwater in flessen is dan ook overal te koop en niet te duur. Controleer de flessen wel of ze niet hergebruikt zijn en of het plastic er nog om heen zit!

Koffie en thee

Verder wordt er uiteraard veel thee gedronken. Ze noemen het hier ‘teh’. Vaak krijg je op plekken als restaurants of accommodatie een gratis kopje thee (hier hoef je overigens niet te veel van te verwachten). Hou er wel rekening mee dat er veel suiker in zit! Verder zijn Indonesiers grote fan van koffie, ook wel kopi. Kopi Luwak is de bekendste koffie van het land, dit is ook meteen de duurste koffie ter wereld! Het is zo bijzonder omdat deze koffie wordt gemaakt van de uitwerpselen van de civekat! Drinkse 😉

Sap en bier

Gelukkig is er naast koffie, thee en water ook wat anders te drinken. Zo kan je kiezen voor verse fruitsappen en smoothies. Er is veel vers fruit te krijgen en vaak kan je zelf kiezen wat er in je sap moet. Bier wordt ook geschonken hoewel hier de laatste tijd veel onduidelijkheid over is. Een islamitische politieke partij wil alle alcohol in het land afschaffen maar de kans dat dat gebeurd is vrij klein. Bintang is het meest gedronken bier.

Meer lezen over Indonesië?

6 comments

  1. Rinske

    fijn, nu kan ik naar indonesie

  2. lynn

    thx heb de info gebruikt voor mn verslag

  3. costemics

    kunt u de tofo naar de Indonesishe versie doen

  4. max

    ik ben 11 en kom uit indonesie lol

  5. Eva Bouman

    ik heb veel aan deze info gehad voor mijn verlag over Indonesië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU