Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Indonesië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Door de vele eilanden die Indonesië telt is de manier van vervoer Indonesië van invloed op je reis. Het kost namelijk wat tijd tussen verschillende eilanden te reizen. De manier van reizen ligt uiteraard grotendeels aan je budget en je voorkeuren. Doordat het land zo enorm groot is en sommige eilanden ver uit elkaar liggen is het anders reizen dan bijvoorbeeld Vietnam of Laos. Met alleen een brommer of een busreis kom je er niet.

Vervoer Indonesië

Gezien de grote afstanden en de vele eilandjes zullen de boot en het vliegtuig zullen wat frequenter gebruikt moeten worden om het meeste te kunnen zien. Op de eilanden zelf heb je natuurlijk keuzen genoeg. Van minivans tot brommers. Op de grotere eilanden kom je elk type vervoer Indonesië wel tegen.

Bus Indonesië

De bus is waarschijnlijk één van de beste manieren om Indonesië te zien. Bussen rijden naar elke uithoek van het land (behalve in Papoea) en zijn vaak ook goedkoop. Net als andere landen in Azië geldt ook hier de regel; ‘we vertrekken pas als we vol zitten‘. En vol is echt vol.

TIP – in het hoogseizoen kan het geen kwaad om plekken te reserveren

Bussen zijn goedkoop en makkelijk te boeken. Nadeel; zijn ze best langzaam, krap en vaak gewoon angstaanjagend. Tickets worden verkocht op de vetrek dag of van tevoren op populaire routes. Tickets kun je kopen op het busstation zelf, in de bus, bij je accommodatie of bij touroperators in de stad.

Eten en drinken

Een busreis op Sumbawa, Java, Sumatra of Sulawesi kan makkelijk 10 uur duren. Zorg daarom dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Bussen toppen wel onderweg maar het eten wat ze daar verkopen valt niet altijd in de smaak.

Klassen

Er rijden in Indonesië heel wat bussen rond. De lokale bussen zijn vaak het goedkoopst maar ook het minst comfortabel. En een busreis duurt al snel 12 uur. Qua vervoer Indonesië is de bus wel de makkelijkste optie om van A naar B te komen als je op één eiland blijft.

Economy class

Deze bussen kun je zien als de lokale bussen, Ze rijden een standaard route en zitten vaak overvol. Het zijn de goedkoopste bussen maar ook degene niet het minst comfortabel zijn.

Er is vaak geen airco, de bussen zijn oud en ze zijn erg langzaam. Dat komt omdat ze vaak stoppen om mensen af te zetten of op te pikken. Voordeel? Ze zijn bizar goedkoop en je maakt altijd wat mee onderweg. Al is het maar een local die je 10 uur lang aan staart 😉

Express

Deze bussen worden in Indonesië ook wel patas genoemd, niet te verwarren met schoenen. Ze lijken een beetje op de economy bussen maar deze bussen stoppen alleen op busstations en pikken niemand op langs de weg.

De express bussen hebben ook vaak airco aan boord wat tijdens een lange reis wel prettig is. Vaak kun je voor deze bussen ook plekken reserveren. Bij economy bussen kan dat niet.

Airco bussen (VIP bussen)

Deze bussen worden het meest gebruikt door toeristen. Ze worden ook wel VIP bussen genoemd. Ze rijden in grote aantallen rond en de prijs verschilt per busmaatschappij en route. Vaak zijn de bussen voorzien van veel luxe zoals TV’s, toilet, stoelen die naar achteren kunnen, airco en eten. Sommige hebben zelfs WiFi aan boord.

Deze bussen dien je van tevoren te boeken. Dit doe je bij je accommodatie, een touroperator in de stad of bij het busstation waar de bus vertrekt. De VIP bus is duurder maar een stuk comfortabeler en sneller.

vervoer indonesie

De VIP bussen zijn altijd in goede staat

Bemo

Een typisch Aziatisch fenomeen is de minivan, of minibus. Elk land heeft ze en overal heten ze anders. In Indonesië noemen ze ze ook wel bemo’s. In Kalimantan noemen ze ze taksi, in Sulawesi worden ze Pete-Petes genoemd en in Flores weer travel.

Minivans worden werkelijk overal ingezet. Of het nu is om je van de ene naar de andere kant van de stad te brengen of om 10 uur door het land te rijden. Ze zijn sneller dan bussen en soms ook goedkoper. Vaak kun je onderhandelen over tarieven. Een aantal tips;

 • De meeste minibussen rijden een standaard route. Ze pikken mensen op langs de weg.
 • Chauffeurs wachten tot hun busje helemaal vol zit. Verwacht niet dat ze eerder weg gaan.
 • Ze heten niet voor niets minivans. Ruimte voor bagage is er nauwelijks
 • Op Bali kun je beter een motortaxi nemen (of zelf een brommer huren)

Prijzen

Minivan drivers proberen buitenlanders meer te laten betalen. Het beste is om iemand bij de normale tarieven na te vragen zoals het personeel van je accommodatie. Harga biasa betekent normale prijs.

De minivans zijn behoorlijk goedkoop. Afdingen heeft daarom ook niet heel veel zin.

Vliegtuig Indonesië

Met ruim 6.000 bewoonde eilanden heb je heel wat afstand af te leggen als je alles wilt zien. Uiteraard is het mogelijk om de boot te nemen maar voor degene die minder tijd hebben is dit geen optie. Een boot van bijvoorbeeld Lombok naar Flores duurt al twee dagen.

Gelukkig heeft de luchtvaart in Indonesië de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Binnenlandse vluchten zijn een populair vervoersmiddel geworden onder toeristen en Indonesiërs. Daarom worden vliegtuigen steeds vaker gebruikt als vervoer Indonesië.

Op Skyscanner vind je het beste en meest complete overzicht voor binnenlandse vluchten

Tarieven

Tarieven zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, ticket type, en de reisdatum, maar zijn meestal goed gezien de afgelegde kilometers en tijd die je bespaard.

Een vlucht tussen Bali en Jakarta, bijvoorbeeld, kost rond de 500.000 IDR (€35). Tussen Bali en Flores kost het zo’n 700.000 IDR (€45). De boot is ongetwijfeld goedkoper maar doet er wel langer over.

TIP ♥ – AirAsia, Garuda Indonesia en Lion Air zijn luchtvaartmaatschappijen die veel in Indonesië vliegen.

Air Asia heeft altijd zeer voordelige vluchten

Boot Indonesië

De boot is al eeuwen lang een prima optie voor vervoer Indonesië. Als je langer de tijd hebt kan je kiezen om te reizen met de boot. Dit is een schitterende manier is om de omgeving te zien!

Tussen de meeste eilanden varen verschillende diensten. Sumatra, Java, Bali, Nusa Tenggara en Sulawesi zijn allemaal verbonden door regelmatig varende veerboten, ideaal voor het eiland-hoppen.

Pelni

Pelni heeft momenteel 25 passagiersschepen rondvaren, waarvan de meeste een wekelijkse of maandelijkse ronde maken, Ze linken Java met de meeste grote en kleinere eilanden die tussen Sumatra en Papua.

De beste plek voor up-to-date informatie over deze routes is het lokale Pelni kantoor die volledige dienstregelingen van alle veerboten zou moeten hebben.

De boten stoppen meestal voor een paar uur in elke haven, dus je hebt tijd om even snel rond te kijken. Houd er wel rekening mee dat ze tot een week van tevoren de vertrektijden zonder waarschuwing aanpassen. Je kunt een plak boeken met eigen bed of gewoon op het dek.

Prijzen kunnen heel goedkoop zijn als je voor de economy-class kiest. Ga je voor duurdere plekken (met eigen bed)? Dan is een budget luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk goedkoper.

Boottocht Lombok - Flores

Eén van de leukste bootreizen is de reis van Lombok naar Flores met de boot. Bij deze 4-daagse bootreis hoef je geen luxe cruiseschip te verwachten, maar de route die je vaart is waanzinnig mooi.

Wij hadden totaal geen problemen onderweg, maar er zijn in het verleden boten gezonken. Informeer dus goed! Cruise kun je op Bali, de Gili’s en Lombok boeken.

Bekijk hier onze tips over deze boottocht.

Andere boten

Er zijn veel verschillende opties als je reist met de boot. Tussen de eilanden, maar ook op rivieren en over meren varen boten. Zowat elke boot kan worden gehuurd in Indonesië. Een paar opties:

Fast boats

Indien beschikbaar zijn ze een geweldig alternatief voor de langzame veerboten die vele eilanden te verbinden. Deze fast boats vind je bijvoorbeeld veel rond Bali en Lombok die alle eilandjes met elkaar verbinden.

Longboat

Dit is een lange, smalle boot wordt aangedreven door een buitenboordmotor. Je ziet ze veel in Azië, zeker in Thailand. Je hebt zitplekken aan beide zijden van de romp. Ze worden vooral gebruikt in Kalimantan.

Toeristische boten

Dit zijn vaak snelle speedboten uitgerust om 40 of meer passagiers te vervoeren. Ze worden het meest gebruikt voor snelle verbindingen tussen Bali, Nusa Lembongan, Lombok en de Gili’s.

Gili Eilanden

Een longtail boat op Gili Trawangan

Becak Indonesië

Naast de brommer hebben Indonesiërs nog een populair vervoersmiddel. Aangezien alles wat wielen heeft wordt gebruikt, gebruiken de Indonesiërs ook de ‘becak’.

De becak is één van de bekendste opties qua vervoer Indonesië. Het zijn traditionele fiets-taxi’s die in de meest bijzondere kleuren zijn beschilderd. Daarnaast versieren ze de becak nog met vlaggetjes, lampjes en prachtige tekeningen.

Het rijden in een becak is een waar feest voor het oog en ook nog eens goedkoop. Hoewel het wel iets duurder is dan de bus. Wees er wel snel bij want de overheid vindt de fietsen niet bij hun vernieuwing van Indonesië passen.

De becaks worden, zeker in de steden, steeds minder gezien. Gelukkig vindt je ze in de kleinere dorpjes nog volop!

Prijzen

Over prijzen valt te onderhandelen. Spreek wel een prijs af voordat je in stapt! Als je goed onderhandelt betaal je ongeveer 2.000 IDR tot 5.000 IDR per kilometer.

budget Indonesië

Brommer / auto Indonesië

De brommer is natuurlijk onmisbaar. Net als alle andere Aziatische landen is de brommer hét vervoersmiddel in Indonesië. Alles gaat op de brommer, of het past of niet. Je hoeft niet raar op te kijken als er complete families op de brommer zitten. Brommers kun je overal huren en het is een leuke manier om regio’s te ontdekken.

Officieel heb je een International Driving Permit (IDP) nodig om een brommer of auto te besturen. In de praktijk vragen ze hier eigenlijk nooit naar. Je bent vaak NIET verzekerd als je een ongeluk veroorzaakt.

Het verkeer

Indonesiërs rijden aan de linkerkant van de weg, hoewel dat op sommige wegen niet echt duidelijk is. Het verkeer is vrij chaotisch, op kleinere eilanden na, dus weet waar je aan begint voordat je een brommer huurt. Door heel Indonesië kun je brommers huren. Let op; het dragen van een helm is verplicht!

Prijzen

De prijzen voor het huren van een brommer verschillen per regio. In toeristische gebieden zul je meer betalen.

Reken op zo’n €5 tot €10 per dag excl. benzine. Een motor gaat naar 100.000IDR per dag. Je kunt ze huren bij touroperators of bij je accommodatie.

Auto huren

Een kleine 4WD’s is het makkelijkste in Indonesië. Deze huur je al voor zo’n 100.000 IDR tot 300.000 IDR per dag, afhankelijk van de regio waar je een auto huurt.

Het is heel gebruikelijk voor toeristen om een auto met chauffeur te huren.

Prijzen

Dit kan voor 400.000 tot 1.400.000 IDR per dag, wederom afhankelijk van de plek waar je bent. In Bali betaal je zo’n 600.000 IDR per dag voor een auto met chauffeur. Een auto huren is helemaal handig als je met een kleine groep bent. Je huurt dan een busje. Hotels kunnen altijd chauffeurs regelen.

Vervoer Indonesie

Trein Indonesië

Reizen met de trein in Indonesië is mogelijk maar zeer beperkt. De trein rijdt namelijk niet op ieder eiland waardoor het al snel minder geschikt wordt als vervoer Indonesië.

Eilanden als Bali en Lombok zijn grote toeristische trekpleisters maar treinen rijden er niet. De bus, auto en de brommer dienen hier als hét vervoersmiddel.

Sumatra of Java

Reizen met de trein is alleen mogelijk als je op Sumatra of Java verblijft. Vooral in Java is het prima reizen met de trein. Het is mogelijk om van het Westen (Jakarta) naar het Oosten (Banyuwangi) te reizen en grote steden als Bandung, Yogyakarta en Surabaya aan te doen.

Houd er rekening mee dat de treinen vooral de vakanties overbevolkt zijn. Daarnaast is de trein vaak niet sneller dan de bus of minivan.

Ook bij de trein heb je drie klassen. Executive (luxe treinen met airco); Business (zonder airco) en Economy (zonder airco en vaak overvol).

vervoer indonesie

Ojek

De Ojek is de makkelijkste en één van de meest bijzondere manieren van vervoer Indonesië. Je vindt ze overal en je kunt ze ook overal huren. Ojeks (of ojegs) zijn zijn eigenlijk gewoon brommer taxi’s.

Ze zijn te vinden bij busstations en markten, of gewoon rond de straten. Ze brengen je heel snel van A naar B. Zeker in drukke steden zoals Jakarta. Daarnaast zijn ze erg goedkoop.

Ze kunnen ook worden gehuurd voor sightseeing. Let er wel op dat ze niet heel veel bagage mee kunnen nemen. Kom dus niet met 3 koffers of tassen aanzetten. Hoewel ze daar waarschijnlijk snel genoeg een oplossing voor hebben 🙂

Meer lezen over Indonesië?

0 comments

 1. Ellen

  Hallo! Kan je zelf een auto met chauffeur huren? Of doe je dit best via een bureau vanuit België/Nederland?
  Hebben jullie voorbeelden van betrouwbare bedrijfjes?
  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU