Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Reisinformatie Indonesië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Indonesië is met 200.000 Nederlanders per jaar waarschijnlijk het meest bezochten land door Nederlands in Zuid-Oost Azië. Het land strekt zich 5.000 kilometer uit langs de evenaar waardoor het een enorm veelzijdig land is. Het land telt tussen de 17.508 eilanden waarvan er zo’n 6.000 bewoond zijn maar allemaal verschillen qua natuur, cultuur en inwoners.

Jaarlijks trekken ruim 7 miljoen buitenlanders naar Indonesië. En terecht, Indonesië is werkelijk schitterend. Het heeft 55.000(!) kilometer aan schitterende stranden, de mooiste duik- en snorkellocaties ter wereld, dichte regenwouden, ontelbare vulkanen en een breed scala aan flora en fauna. Er is dan ook genoeg te bieden voor elk type reiziger. Voordat je echter naar Indonesië afreist is het goed om een aantal dingen te weten, zoals;

Backpacken Indonesië

Backpacken in Indonesië is behoorlijk populair. Daar zijn een aantal redenen voor (die je hieronder leest). Het land heeft ook ontzettend veel te bieden. Van prachtige stranden tot eeuwenoude tempels en van indrukwekkende vulkanen tot heerlijk eten.

Als je gaat backpacken door Indonesië boek je vaak niks van te voren. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te plannen of uit hoeft te zoeken. Op deze pagina geven we je wat tips voor het backpacken in Indonesië.

Helaas hebben de meeste reizigers niet de tijd om heel Indonesië te zien want het land is werkelijk schitterend! Als je gaat backpacken door Indonesië ontdek je mooie plekjes, leer je leuke mensen kennen en beleef je een avontuur dat je nooit meer vergeet!

TIP ♥ – meer informatie over backpacken vind je op de pagina backpacken in Indonesië

Reisgids Indo

Speciaal voor Indonesië-reizigers heb we, samen met een andere reizigers, deze reisgids ontwikkeld. Het zit boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Check dan snel onze gids!

Bali ubud

Rijstvelden in Bali

Beste reistijd Indonesië

Het weer en klimaat in Indonesië zijn sterk afhankelijk van de locatie waarop je op een bepaald moment bent. Over het algemeen geldt dat oktober tot mei geldt als de natte periode. Van mei tot oktober is de gunstigste reisperiode voor backpacken door Indonesië. Let er wel op dat het in de zomermaanden soms tegen de 40 graden Celsius kan worden in sommige stukken van het land.

TIP ♥ – voor meer info over het weer kun je kijken op de pagina beste reistijd Indonesië.

beste reistijd indonesie

Budget Indonesië

Hoeveel geld je nodig hebt voor je reis door Indonesië, hangt af van je eigen wensen. Je kunt als een koning eten in vijf-sterren-restaurants, maar ook low-budget eten bij lokale restaurantjes. Hetzelfde geldt voor slapen en vervoer. Hou er in elk geval rekening mee dat de prijzen per eiland enorm kunnen verschillen.

Reken op minimaal €30 tot €35 per dag

Slapen in Yogyakarta op Java is bijvoorbeeld veel goedkoper dan slapen in Bingin, Bali. Bali is het meest ontwikkelde eiland en daarom relatief ook iets duurder. Je betaalt in de grotere steden daarom ook net iets meer dan in de kleinere dorpjes.

TIP ♥ – meer informatie over het budget van Indonesië vind je op onze pagina Budget Indonesië.

Visum Indonesië

Sinds juni 2015 krijg je als Nederlander of Belg een gratis een 30-dagen-visum bij aankomst in Indonesië. Let op dat dit visum niet ter plekke verlengbaar is, dus na 30 dagen moet je het land uit. Als je langer dan 30 dagen in Indonesië bent, dien je wel een visum aan te vragen. Dit kan door middel van een Visa On Arrival of online.

TIP ♥ – meer over dit onderwerp lees je op de pagina visum Indonesië.

Backpacken in Indonesië

Je uitzicht tijdens een bootreis van Lombok naar Flores

Inentingen Indonesië

Ziek worden is tijdens het reizen wil je niet meemaken. En helaas spreken wij uit ervaring. Als je naar Indonesië gaat hoef je geen verplichte inentingen te halen. Er zijn er wel een aantal die worden aangeraden zoals DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A+B. We raden aan om je hier tegen te laten inenten. Vaak wordt het verzekerd door je verzekering.

TIP ♥ – check voor meer info de pagina inentingen Indonesië.

Eten en drinken Indonesië

In de Indonesische keuken vindt je onder meer invloeden uit de Chinese, Indiase, Arabische keuken. Door de geschiedenis vindt je zelfs de Nederlandse keuken terug. Zeker in de grote steden is de variëteit in het eten aanwezig. Enkele bekende gerechten onder het eten Indonesië zijn Gendang, Saté Kambing, Tempe en Gado-gado.

Net als veel ander Aziatische landen wordt er veel rijst gegeten in combinatie met groente en vlees, en dan vooral vis. De hoeveelheid groente is hier echter beperkt. Veel groente en fruit worden alleen geserveerd bij speciale gelegenheden.

TIP ♥ – check voor meer tips over het eten en drinken de pagina Eten en Drinken Indonesië

eten indonesie

Vervoer Indonesië

Door de vele eilanden die Indonesië telt is de manier van vervoer in Indonesië van invloed op je reis. Het kost namelijk wat tijd tussen verschillende eilanden te reizen. De manier van reizen ligt uiteraard grotendeels aan je budget en je voorkeuren.

Doordat het land zo enorm groot is en sommige eilanden ver uit elkaar liggen is het anders reizen dan bijvoorbeeld Vietnam of Laos. Met alleen een brommer of een busreis kom je er niet.

TIP ♥ – check onze pagina Vervoer Indonesië voor meer informatie

Meer lezen over Indonesië?

2 comments

 1. Stefanie Burlovics

  Goedenavond,
  Ik ben steeds aan het dubben over vakantie naar Thailand of Indonesie (java en bali). We zijn al wel in Bali geweest. Thailand lijkt me heel mooi maar de regen houdt mij tegen. Nu weet ik wel dat regen in Thailand niet zo is als in Nederland dat het dagen achter elkaar regent, maar ik zie toch wel aan de klimaattabellen dat het vooral in het noorden (chiang mai) het veel regent in augustus. Wat is beter in augustus Thailand of Indonesie?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Stefanie,

   in augustus kun je het beste naar Indonesië gaan. De maanden april t/m oktober zijn de beste maanden om Indonesië te bezoeken. Piekmaanden zijn juli en augustus. Er valt de minste regen, op Papua na, en temperaturen zijn goed.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU