Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Reisinformatie Bhutan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Bhutan is niet de meest alledaagse bestemming. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Bhutan prima te bezoeken. Het is sinds 1974 open voor toerisme. Je kunt er alleen niet op eigen gelegenheid heen. Je zult altijd met een reisorganisatie moeten reizen. Maar wat kun je allemaal verwachten in dit land. Met onze reisinformatie over Bhutan helpen we je een beetje op weg.

Voorbereid op reis met onze reisinformatie over Bhutan

Degene die de moeite nemen om naar dit land af te reizen komen in een soort sprookjesland terecht. Doordat het land tot 1974 afgesloten was voor buitenlanders zijn alle tradities en gebruiken behouden, vind je hier nog eeuwenoude bergkloosters en is de natuur nog onaangetast.

Je hebt hier niet de stranden zoals bijvoorbeeld in de Filipijnen, ook niet de rijstvelden zoals op Bali, maar geloof ons. Dat mis je geen moment als je hier bent. Dit land is zo uniek en bijzonder!

#1 Hoe bezoek je Bhutan

Bhutan ligt compleet afgesloten van de rest van de wereld doordat het tussen de Himalaya ligt en doordat toerisme pas sinds 1974 is toegestaan. En dat is aan alles te merken! Bhutan bezoeken is dan ook niet iets wat je zomaar even doet.

Maar hoe bezoek je dit land dan precies?

Simpel gezegd; je kunt Bhutan niet op eigen gelegenheid bezoeken. Je kunt het land alleen bezoeken met een georganiseerde reis. Of dat nu via een gecertificeerde organisatie uit Nederland is, of via een touroperator uit Bhutan.

En voor zo’n reis betaal je altijd een vast bedrag p.p. per dag.

Dit wordt ook wel het Minimum Daily Tariff genoemd, ingesteld door de regering van Bhutan. Dit zijn de kosten die je per dag betaald voor een reis in Bhutan. Dit is voor 3 personen of meer:

  • Hoogseizoen ➜ US$250 p.p. per dag  (maart, april, mei, september, oktober en november)
  • Laagseizoen ➜ US$200 p.p per dag (januari, februari, juni, juli, augustus en december)


TIP ♥ – op onze pagina Bhutan Bezoeken leggen we dit nog veel gedetailleerder uit

Het Dzong Fortress in Punakha

Wat kost een bezoek hier?

Een bezoek aan Bhutan is niet goedkoop. Zoals hierboven staat betaal je een vast bedrag, een Minimum Daily Tariff, per dag. Dat is voor iedereen hetzelfde. Ongeacht je budget of inkomen. De kosten zijn:

  • Hoogseizoen US$250 p.p. per dag  (maart, april, mei, september, oktober en november)
  • Laagseizoen  US$200 p.p per dag (januari, februari, juni, juli, augustus en december)

Kom je met minder dan 3 personen?

De kosten hierboven zijn voor een groep van 3 personen of meer. Het kan natuurlijk zijn dat je met minder mensen komt, of misschien wel alleen. Daar betaal je een extra toeslag voor. Dit zijn de volgende bedragen.

  • Eén persoon: toeslag van US$40 p.p per dag
  • Twee personen: toeslag van US$30 p.p per dag
  • Drie personen of meer: geen toeslag

Als je dus 10 dagen weg gaat is dat in het meest gunstige geval US$2.000 p.p. Dat is nog zonder ticket naar Bhutan. Dat is een hoop geld, maar daar krijg je dan ook alles voor.

Denk aan accommodatie (min. 3 sterren), eten en drinken, gecertificeerde gids, alle entreegelden en vervoer.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over het budget voor Bhutan

Hoe kom je in Bhutan?

We kunnen het hier wel hebben over alle reisinformatie over Bhutan, maar hoe kom je hier eigenlijk? De makkelijkste manier om hier te komen is door te vliegen. Dat gaat echter niet zo maar. Het enige vliegveld waar reiziger mogen landen is de stad Paro en daar vliegt geen enkele internationale luchtvaartmaatschappij heen.

Er zijn maar twee luchtvaartmaatschappijen die hier heen vliegen:


Om in Paro te komen zul je eerst naar steden als Kathmandu, Delhi, Singapore of Bangkok moeten vliegen. Vanaf daar moet je ticket naar naar Pao boeken.

Trongsa
Het bekende Tsechu festival

Heb je een visum nodig?

Ja. Zonder visum kom je het land niet in. Het is echter vrij makkelijk want de visumaanvragen worden geregeld door de touroperator waar jij je reis boekt. Zij. De dienen online een visumaanvraag in met een kopie van je paspoort.

Het ministerie controleert of je volledig hebt betaald voor je reis (inclusief de US$40 visumkosten) en geeft vervolgens een goedkeuringsbrief aan de touroperator. De touroperator gaat vervolgens naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en komt, als alles goed gaat, met goed nieuws bij de reiziger.

TIP ♥ – bekijk hier meer tips over het visum voor Bhutan

Wat is de beste reistijd

Bij reisinformatie over Bhutan hoort ook het weer. Dit land is geen tropische bestemming waar je even lekker aan het strand kunt leggen. Sterker nog; het land ligt ingeklemd tussen de Himalaya dus het kan hier behoorlijk koud worden. Er is ook niet echt een beste reistijd qua weer.

De temperatuur schommelt het hele jaar door tussen de 10℃ en 20℃.

Bhutan zelf maakt wel onderscheid tussen een hoog- en laagseizoen. In het hoogseizoen betaal je ook een hogere dagelijkse fee.

  • Hoogseizoen maart, april, mei, september, oktober en november
  • Laagseizoen  januari, februari, juni, juli, augustus en december


Qua weer is de lente, van maart tot en met mei, de beste tijd. De valleien staan mooi in bloei met veel groen en bloemen. Van oktober tot en met december is de lucht vaak strak blauw wat mooiere foto’s oplevert, maar het kan wel koud zijn.

TIP ♥ – bekijk hier meer over de beste reistijd voor Bhutan

BHUTAN Temp. Regen (mm) Go / No Go
Januari 11ºC 10
Februari 12ºC 15
Maart 15ºC 45
April 18ºC 80
Mei 20ºC 155
Juni 22ºC 300
Juli 22ºC 345
Augustus 21ºC 270
September 21ºC 200
Oktober 19ºC 65
November 15ºC 15
December 12ºC 5

Hoe zit het met de voorzieningen

Bhutan is jarenlang afgesloten geweest van de bewoonde wereld. Het is geen Tokyo, maar ook weer niet zo ouderwets als veel mensen denken. Het hele land is voorzien van goede wegen en stroom in de grotere steden.

Als je buiten de grote steden als Thimphu, Jakar of Trongsa komt wordt het minder en kan de stroom af en toe uitvallen, maar het zal geen problemen opleveren.

Eten en drinken

Restaurants serveren grotendeels lokaal eten, maar er zijn plekken waar je ook terecht kunt voor westers gerelateerde maaltijden. Je bent gelukkig niet altijd aangewezen op Yak en geloof ons… dat is maar goed ook 🙂

Telefonie en WiFi

Qua internet is Bhutan geen hoogvlieger. De hotels hebben vaak WiFI in de lobby en soms op de kamer. Als je buiten je hotel komt is het vaak gedaan met de WiFi. Gelukkig heb je wel gewoon bereik en kun je je telefoon gebruiken als je een lokale SIM-kaart koopt.

De hotels

De hotels waar je overnacht zijn allemaal van goede kwaliteit. Touroperators waar jij je reis boekt MOETEN gebruik maken van hotels die door de overheid zijn goedgekeurd. Dit zij meestal 3-sterren hotels of beter.

Daarom zul je nooit in afgetakelde plekken overnachten.

Hopelijk heeft deze reisinformatie over Bhutan je op het juiste spoor gezet en is het tijd om dit land te ontdekken!

Meer lezen over Bhutan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU