Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Rondreis Bhutan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Bhutan is een prachtig land en bovendien een van de minst bezochte en meest unieke landen in Azië. Het wordt niet voor niets de the Land of Happiness genoemd. Dit is geen bestemming om ‘zomaar even’ te bezoeken. Een bezoek aan Bhutan vergt een serieuze inspanning. Wil jij een rondreis in Bhutan maken? Lees dan onze tips goed door!

Hoe maak je een rondreis in Bhutan

Reizen in Bhutan is compleet anders dan reizen in Thailand of Nepal. Waar je in zulk soort landen aan een visum en een ticket vaak genoeg hebt, vergt een rondreis in Bhutan wel iets meer voorbereiding.

Je kunt Bhutan namelijk alleen bezoeken met een georganiseerde rondreis

Je mag Bhutan niet op eigen gelegenheid bezoeken. Het is dus niet mogelijk om een vliegticket naar Bhutan te boeken en op eigen houtje het land te verkennen. Je zult daarom altijd een reis moeten boeken.

Dat kan in Nederland, maar ook bij een Bhutaans reisbureau.

TIP ♥ – hier vertellen we je meer over hoe je Bhutan moet bezoeken

Rondreis in BhutanBoeren in Wangdue Phodrang

Waarom mag je het land niet zelf bezoeken

Zoals gezegd is het dus niet mogelijk om onafhankelijk naar Bhutan te reizen (behalve voor inwoners uit India, Bangladesh en de Malediven).

Het is niet alleen zo dat je niet zelfstandig door Bhutan mag reizen, als je eenmaal in Bhutan bent, mag je niet eens vrij rondlopen tussen steden – alleen met je gids.

Maar waarom is dat zo?

De Bhutaanse regering is tot nu toe nog gereserveerd over het toelaten van reizigers in hun land. Onafhankelijke reizen naar Bhutan wordt steeds ‘opener‘, maar het is niet iets dat de overheid aanmoedigt.

Dit doet men zodat Bhutan over 20 niet overlopen wordt door toeristen. Het is namelijk écht een van de mooiste landen ter wereld. En dat willen ze graag zo houden. Daarom is een rondreis in Bhutan niet zomaar te regelen.

TIP ♥ – bekijk hier de beste reistijd voor Bhutan

Bij wie kun je een reis boeken

Een rondreis in Bhutan kun je op twee manieren boeken;

Via een Nederlands reisbureau

De makkelijkste manier is om een rondreis in Bhutan te boeken bij een Nederlands reisbureau. Het voordeel hiervan is dat zij alles voor je regelen zoals een visum, de accommodatie, het vervoer in Bhutan, eten en drinken etc.

Het enige wat je zelf moet regelen is je vliegticket naar Bhutan. Er zijn verschillende reisorganisaties in Nederland die complete rondreizen naar Bhutan aanbieden.

Via een reisbureau in Bhutan

Je kunt ook een reisbureau in Bhutan kiezen. Maar hoe kies je de juiste?  Er schijnen meer dan 2.000 touroperators te zijn in Bhutan (we hebben ze niet geteld) dus het is best een klus om de juiste te kiezen.

Er is een website waar alle Bhutaanse reisbureaus staan vermeld. Deze vind je hier

Alle reisbureaus moeten voldoen aan de regels die door de overheid zijn opgesteld. Zo mogen ze alleen samenwerken met geautoriseerde hotels, restaurants, gidsen etc. Er zit dus weinig verschil tussen de aanbieders.

JakarJakar

PunakhaPunahka

Rondreis in BhutanTiger’s Nest

Wat kost een rondreis door Bhutan

De kosten voor een rondreis in Bhutan zijn afhankelijk van het soort reis dat je boekt. Via een Nederlands reisbureau ben je altijd duurder uit omdat zij een fee rekenen voor het werk wat ze voor je doen.

Het is namelijk zo dat een reis door Bhutan altijd hetzelfde zou moeten kosten. De overheid heeft namelijk een Minimum Daily Tariff ingesteld dat voor iedereen hetzelfde is. Dit is een bedrag dat je betaalt per dag dat je in Bhutan bent.

De kosten zijn als volgt voor 3 personen of meer:

 • Hoogseizoen US$250 p.p. per dag  (maart, april, mei, september, oktober en november)
 • Laagseizoen  US$200 p.p per dag (januari, februari, juni, juli, augustus en december)


Kom je met minder dan 3 personen?

De kosten hierboven zijn voor een groep van 3 personen of meer. Het kan natuurlijk zijn dat je met minder mensen komt, of misschien wel alleen. Daar betaal je een extra toeslag voor. Dit zijn de volgende bedragen.

 • Eén persoon: toeslag van US$40 p.p per dag
 • Twee personen: toeslag van US$30 p.p per dag
 • Drie personen of meer: geen toeslag

 

Van dit bedrag wordt US$65 gebruikt voor gratis onderwijs en gezondheidszorg voor de bevolking.

Het binnenland van Bhutan

Reistips voor Bhutan

Hopelijk weet je nu hoe je een rondreis naar Bhutan regelt. Voor als je straks eenmaal in Bhutan bent willen je nog een aantal tips meegeven.

Reizen zijn persoonlijk

Bijna alle reisbureaus kunnen je reis samenstellen op jouw wensen. Je zou dus alle hoeken van het land kunnen bezoeken en niet alleen de bekende bezienswaardigheden. Geef je voorkeuren aan en stel samen een mooie reis samen.

Hou rekening met het eten

Verwacht hier geen MacDonalds en Pizza. Het eten is lokaal en hoewel westers eten op steeds meer plekken beschikbaar zijn, ga je met je gids vaak naar lokale restaurants. Ze houden in Bhutan van pittig eten dus hou daar rekening mee.

Omdat veel vooraf geregeld is, zijn meeste maaltijden buffetstijl.

TIP ♥ – je kunt bij je gids aangeven om naast lokaal eten ook wat anders te proberen

Neem cash mee

Het liefst Amerikaanse Dollars. Je kunt ook in de lokale munteenheid betalen. Wat je sowieso moet doen is op het vliegveld heel veel pinnen. Er zijn niet heel veel pinautomaten en hoewel je reis vooraf al betaald is, is het wel leuk als je hier en daar een souvenir kunt kopen.

Electra en stopcontacten

Er is overal stroom in Bhutan, zeker in de grote steden zoals Thimphu of Trongsa. Buiten de grote steden is stroomuitval heel normaal. Ze gebruiken hier type C en D stopcontacten. Zie afbeelding hieronder.

Rondreis in Bhutan

Bergen zijn heilig en bergbeklimmen is verboden

Je mag in Bhutan tot 6.000 meter hoogte klimmen/lopen. Toppen onder die hoogte worden beschouwd als beklimbaar. Alles daarboven wordt als bergsport beschouwd en het is verboden omdat de bergen heilig zijn voor de Bhutanezen.

Sneeuwtoppen worden beschouwd als het domein van de goden en godinnen, en er wordt aangenomen dat als je daarheen gaat, ze zullen worden verstoord wat uiteraard niet goed is voor het land.

Verwacht penissen op deuren en muren

Ja echt! In Bhutan vind je veel fallische symbolen. Dit is erg belangrijk in de cultuur en religie! Je ziet penissen geschilderd op deuren en muren, en zelfs als gigantische sculpturen of souvenirs.

Dit komt door Drukpa Kunley, een heilige die door het land reisde en een nieuwe vorm van boeddhisme onderwees – door middel van seks.

Ga tussen mei en september tot en met november

Bhutan is geen land waar je lekker aan een tropisch strand tot rust komt. Als je dat zoekt kun je beter een andere bestemming kiezen. Het land ligt ingeklemd tussen de bergtoppen van de Himalaya dus het kan hier behoorlijk koud worden. Er is ook niet echt een beste reistijd qua weer.

De temperatuur schommelt het hele jaar door tussen de 10℃ en 20℃.

De beste reistijd voor Bhutan is de lente, van maart tot en met mei en september tot en met november.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 11 12 15 18 20 22 22 21 21 19 15 5
Regen (mm) 10 15 45 80 155 300 345 270 200 65 15 5

Meer lezen over Bhutan?

2 comments

 1. Esther Lems

  Wat een uitgebreid verhaal over Bhutan!
  Wij hebben ook plannen om te gaan, april 2024.
  Ik heb een vraagje: hoeveel dagen zijn jullie geweest en via welke tour operator??
  Groetjes, Esther

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Esther,

   zelf ben ik er niet geweest; dat was onze collega toendertijd. Hoelang en met wie durf ik niet precies te zeggen, sorry 🙂

   Happy travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU