Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Bhutan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Bhutan, voor velen een onbekende bestemming. Dat is niet zo gek, want het land is pas sinds 1974 geopend voor reizigers. Dat heeft geresulteerd in een unieke bestemming waar locals nog leven volgens oude tradities en waar eeuwenoude bergkloosters nog steeds in gebruik zijn. Maar wat is de beste reistijd voor Bhutan? Daarover vertellen we je graag meer.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over hoe je Bhutan bezoekt

Wat is de beste reistijd voor Bhutan?

Bhutan is geen land waar je lekker aan een tropisch strand tot rust komt. Als je dat zoekt kun je beter een andere bestemming kiezen. Het land ligt ingeklemd tussen de bergtoppen van de Himalaya dus het kan hier behoorlijk koud worden. Er is ook niet echt een beste reistijd qua weer.

De temperatuur schommelt het hele jaar door tussen de 10℃ en 20℃.

De beste reistijd voor Bhutan is de lente, van maart tot en met mei en september tot en met november.

Van maart tot en met mei zijn de valleien mooie groen en staat alles in bloei. Van september tot en met november is de lucht strak blauw en kun je mooie wandelingen maken. Juni tot en met augustus zijn de warmste maanden, maar ook de natste.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 11 12 15 18 20 22 22 21 21 19 15 5
Regen (mm) 10 15 45 80 155 300 345 270 200 65 15 5

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

beste reistijd voor BhutanHet bekende Tiger’s Nest

Het Minimum Daily Tariff

De beste reistijd voor Bhutan heeft niet alleen te maken met het weer, maar ook met het zogenaamde Minimum Daily Tariff. Dat zit zo.

Je kunt Bhutan niet op eigen gelegenheid bezoeken. Je zult altijd een georganiseerde reis moeten boeken. Dat kan bij een Bhutaanse operator, maar ook bij een Nederlands reisbureaus at samenwerkt met een Bhutaans gecertificeerde operator.

Om een georganiseerde reis door Bhutan te boeken betaal je geen ‘reissom‘, maar een Minimum Daily Tariff.

Dit zijn de kosten die je per dag betaald voor een reis in Bhutan. Dit is voor 3 personen of meer:

  • Hoogseizoen   maart, april, mei, september, oktober en november: US$250 p.p. per dag
  • Laagseizoen   januari, februari, juni, juli, augustus en december: US$200 p.p per dag


Tijdens het hoogseizoen heb je natuurlijk het beste weer, maar betaal je ook US$50 p.p. per dag extra. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de warmere, maar natte, maanden te reizen. Met name juni, juli en augustus zijn dan goede opties. Nadeel is dat het vaker regent en dat je meer bewolking hebt.

Beste reistijd per maand

Ondanks dat de maanden maart tot en met mei en september tot en met november de beste reistijd voor Bhutan vormen, kan het zijn dat je toch liever in andere maanden reist. Maar hoe ziet het weer er dan uit?

Weer in januari

Het weer in januari is niet al te best. Althans, niet als je van aangename temperaturen houdt. Samen met december is dit de koudste maand van het jaar. De temperatuur schommelt rond de 10ºC. Voordeel is wel dat het ontzettend helder is en dat er een stuk minder reizigers zijn. Daarnaast is dit een goedkope maand als je kijkt naar het Minimum Daily Tariff.

☀️- 11°C
?️- 10 mm

Weer in februari

In februari is het weer vergelijkbaar met januari. De temperatuur neemt iets toe, maar het kan nog steeds akelig koud zijn. Zeker in de bergen. Ook dit is een van de goedkopere maanden.

☀️- 12°C
?️- 15 mm

Weer in maart

Maart behoort tot de beste reistijd voor Bhutan. Het is ook de eerste maand van het duurdere tarief. Dat merk je ook want het wordt drukker in Bhutan, in hoeverre je daar iets van kunt merken. Het is een populaire maand omdat alle bloemen beginnen te bloeien.

☀️- 15°C
?️- 45 mm

Weer in april

Vergelijkbaar met maart alleen dan met nog iets betere temperaturen. De temperatuur begint langzaam richting de 20°C te klimmen en dat maakt het een stuk aangenamer. Daarnaast is april is ook de maand van de het Tshechu festival.

☀️- 18°C
?️- 80 mm

Weer in mei

Mei is een van de beste maanden om in Bhutan te zijn. De temperatuur is goed, de natuur is volop in bloei en in de bergen is het aangenaam. Het is ook een van de drukkere maanden, dat kan een nadeel zijn. De regen begint wel toe te nemen.

☀️- 20°C
?️- 155 mm

Weer in juni tot en met augustus

Juni tot en met augustus zijn qua temperatuur de beste maanden, maar behoren niet tot de beste reistijd voor Bhutan. Dat komt met name door de regen en de bewolking. Het land ligt hoog in de bergen en regenwolken blijven hier langer hangen.

Daardoor wordt het uitzicht in de bergen een stuk minder. Hiken in de bergen is niet optimaal. Je kunt het land nog steeds prima bezoeken, maar je moet rekening houden met buien. Zeker in de avond en nacht. Overdag is het vaak droog.

☀️- 22°C
?️- 310 mm

Beste reistijd voor Bhutan

In de zomermaanden is het wel mooi groen

Weer in september

September is de eerste maand van het ‘tweede’ hoogseizoen na maart tot en met mei. Het is nog steeds regenachtig, maar deze maand is goed voor hiken, het bijwonen van festivals én de uitzichten in de bergen zijn een stuk beter.

In combinatie met de goede temperatuur is dit een goede maand om in Bhutan te zijn.

☀️- 21°C
?️- 200 mm

Weer in oktober

In oktober is de tempteer nagenoeg gelijk met die in september met als grootste verschil dat het in oktober een stuk minder regent. Oktober is dan ook de piekmaand in Bhutan. 80% van alle bezoekers komt in deze maand!

Het is gezellig druk en hotels zitten sneller vol.

☀️- 19°C
?️- 65 mm

Weer in november

November is de laatste maand van het hoogseizoen. Het regent nagenoeg niet, maar de temperatuur daalt ook snel. Het is een frisse maand, maar nog wel steeds goed en minder koud dan december en januari. Goede maand voor mensen die kou niet erg vinden en niet in het piekseizoen willen reizen.

☀️- 15°C
?️- 15 mm

Weer in december

December is de koudste maand van het jaar. De lucht is helder en het is rustig, maar qua weer is het niet heel aangenaam. Zeker in de bergen kan het heel erg koud worden.

☀️- 12°C
?️- 5 mm

Meer lezen over Bhutan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU