Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Jakar

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 11 april, 2022

Bhutan is een bijzonder land. Het is niet het eerste land waar reizigers besluiten heen te gaan. Het is relatief onbekend, maar heeft ontzettend veel indrukwekkende en mooie steden. Jakar is hier een voorbeeld van. Het is een stad in het midden van Bhutan, en ze noemen het ok wel Klein Zwitserland van Bhutan. Dat móet een bijzondere plek zijn!

Klein Zwitserland van Bhutan

Jakar wordt ook wel Chamkhar genoemd en het is een van de bekendste en meest bezochte steden van Bhutan. Dat is niet zo gek want de stad ligt midden in de bergen en wordt omringt door groene valleien en besneeuwde bergtoppen. Vandaar de naam Zwitserland van Bhutan.

De stad is redelijk goed voorzien van accommodatie voor Bhutaanse begrippen. Dat komt omdat veel reizigers deze stad gebruiken als basis om de omliggende valleien te bezoeken. Zeker de Chokhor-vallei is de moeite waard.

Het is een leuke stad om te verblijven.

Bhutan bezoeken

Bhutan kun je niet op eigen gelegenheid bezoeken. Je zult een georganiseerde reis moeten boeken bij een door de overheid aangewezen touroperator. Dit kan een Bhutaanse operator zijn of een Nederlands reisbureau dat samenwerkt met een van de lokale operators.

TIP ♥ – wij hebben een handige gids met daarin alle tips en info die je moet weten om Bhutan te bezoeken.

Jakar

Goede basis

Jakar staat ook wel bekend als een belangrijke plek voor het Tantrisch Boeddhisme, ook wel het ‘Vajrayana’ Boeddhisme genoemd. Er zijn ontzettend veel belangrijke heilige plekken die je in de deze regio kunt bezoeken.

Het is dan ook dé plek om je goed te kunnen verdiepen in de cultuur. De belangrijkste tempels en kloosters zijn;

  • Tamshing Lhakhang
  • Könchogsum Lhakhang
  • Kuje Lhakhang
  • Chakhar Lhakhang


Jakar ligt aan de voet van de Chokhor vallei, en is tevens het belangrijkste handelscentrum van de regio. Jakar zelf is een kleine energieke stad met veel restaurants en winkeltjes. Als je geïnteresseerd bent in de natuur van Bhutan kan Jakar een fijne basis zijn voor een verblijf van meerdere dagen.

Wat is er te zien en te doen in Jakar

De regio Jakar biedt vele interessante bezienswaardigheden. Ook is de natuur in deze omgeving absoluut het bezoeken waard, dus neem je wandelschoenen mee. Het is gelegen tussen beboste bergen in een schitterende vallei.

Zoals veel steden in Bhutan vind je ook in Jakar belangrijke politieke gebouwen die je kunt gaan bekijken.

#1 Bezoek de Jakar Dzong

Een Dzong is een bepaalde architectuurstijl waarin Bhutan zeker een voorloper is. Een Dzong is dan ook vaak een fort met hoge opstaande muren, die iedereen beschermd van gevaar buitenaf. De Jakar Dzong is in 1667 gebouwd, maar in 1897 werd het door een aardbeving verwoest.

Na de aardbeving is de Dzong weer opnieuw gebouwd, en inmiddels is het een van de meest indrukwekkende Dzong’s in heel Bhutan. Het fungeert als administratieve basis voor de hele regio Bumthang. Het is tevens een van de grootste Dzong’s in Bhutan, met een geschatte omtrek van ruim 1.500 meter.

De Jakar Dzong wordt ook wel ‘Castle of the White Bird’ genoemd, en is het belangrijkste gebouw in de Chamkhar Vallei. Het uitzicht vanaf de Dzong op de stad is adembenemend, en alleen al hiervoor zou je een bezoek moeten brengen aan Jakar. Het heeft door de jaren heen diverse belangrijke functies gehad, en die functies heeft het tot op de dag van vandaag nog steeds. Echter is de Jakar Dzong tegenwoordig ook opengesteld voor bezoekers.

TIP ♥ – hou je aan de lokale regels en respecteer de cultuur.

Jakar

De Jakar Dzong of  ‘Castle of the White Bird’

#2 Bezoek Wangdicholing Palace

Zoals de naam al zegt is Wangdicholing Palace een schitterend paleis, wat voorheen functioneerde als het zomerverblijf voor de eerste twee koningen van Bhutan. In tegenstelling tot andere paleizen die later werden gebouwd, heeft het Wangdicholing Palace niet perse hoge en beschermende muren aan de buitenkant zoals een fort.

Later is het paleis geërfd door Ashi Choeki Wangchuck, een tante van de vierde koning van Bhutan. Vervolgens is het gebruikt als kloosterschool, en inmiddels vind je in het paleis een museum.

Tegenwoordig is het gebouw ook niet meer permanent bewoond en kan het opengesteld worden voor bezoekers. Het is ook een museum.

#3 Bezoek een Tsechu festival

De regio Jakar staat voornamelijk bekend om de belangrijke historische gebouwen en sites die hier te vinden zijn. Maar naast deze belangrijke elementen zijn er ook veel feestelijke dagen in Jakar. Zo worden hier jaarlijks een aantal festivals georganiseerd, de zogenaamde Tsechu’s.

Een Tsechu staat voornamelijk in het teken van zingende en dansende gemaskerde monniken, wat vrij dramatisch kan overkomen. Vergelijkbaar met Tibet. Als toerist is het bezoeken van een Tsechu absoluut de moeite waard, het is ongetwijfeld een ervaring die je niet snel meer vergeet.

De choreografie van de dans is vaak bedacht door de hoofdmonnik. In het Boeddhisme geloven ze er namelijk in dat alle bewegingen een indruk achterlaten in je geheugen, en dit zorgt later in je leven voor mooie gebeurtenissen.

Als je dus naar een van deze traditionele dansen kijkt, staat dat symbool voor het geluk wat je later in je leven kunt ervaren.

JakarTypische kledij bij een Tsechu festival

#4 Proef een lokaal biertje bij de Bumthang Brewery (Red Panda Beer)

Zoals velen in Nederland houden ze ook in Bhutan van bier. Het wordt ook wel eens Klein Zwitserland genoemd vanwege de natuur, maar ook op het gebied van bier houden ze deze naam hoog.

De Bumthang Brewery is een kleine brouwerij waar je meer kunt leren over het brouwen van het perfecte Zwitserse witbiertje. Na de rondleiding door de brouwerij kun je het bier wat ze hier maken uiteraard proeven.

TIP ♥ – een biertje in het Panda Beer Garden Cafe is inbegrepen bij de entreeprijs van de brouwerij.

#5 Bezoek de Jambay Lhakhang tempel

De Jambay Lhakhang tempel heeft een kleurrijk verleden en dat is terug te zien aan de plek. Het is een van de bekendste highlights van de stad. Volgens de legende werd er meerdere van deze tempels gebouwd om een demoon vast te binden, die hier in de regio rond zou zwerven.

De demoon dwarsboomde de plannen om het boeddhisme te introduceren. Hierdoor bouwde Songtsen Gampo (de koning) een aantal tempels in de Himalaya, die elk hielpen de demonen vast te houden. Vier voor de schouders, vier voor de ellebogen en knieën en vier voor de handen en voeten.

Dat verhaal is al bijzonder, maar nóg bijzonderder is, is dat koning Songtsen Gampo 108 tempels liet bouwen… op één dag!

Jakar

De Jambay Lhakhang tempel

#6 Winkelen in een bazaar

Een stad als Jakar kent diverse plekken om te gaan winkelen of boodschappen te doen. De belangrijkste bazaar van het land is echter door een grote brand verwoest in oktober 2010. In 2011 zijn ze begonnen met het opnieuw bouwen van de bazaar, en inmiddels is dat een heel eind gelukt.

Winkelen hier zou dus goed moeten kunnen. Ook kun je lekker rondstruinen voor mooie souvenirs. Andere zaken die je bijvoorbeeld in een bazaar zou kunnen komen zijn producten van wol zoals tassen, truien en vloerkleden.

Ook vind je hier kaas van de yak. Wij hebben een soort yak-trauma uit Tibet, dus probeer het eens zouden we zeggen 😉

#7 Bezoek Tamshing Lhakhang

Zoals gezegd vind je in de regio van Jakar ontzettend vaal heilige plekken. Hierboven hebben we er al een paar beschreven. Een plek die je zeker moet bezoeken is Tamshing Lhakhang.

Het is een groot klooster dat werd gebouwd in 1501 door Pema Lingpa. Het is bekend vanwege de collecties schilderijen en de kleurrijke bouwstijl. Dit klooster heeft wat meer kleuren dan de andere bouwwerken in en rondom de stad.

TIP ♥ – het ligt op slechts 20 minuten rijden van de stad

#8 Ontdek Kurjey Lhakhang

Kurjey Lhakhang is een groot en belangrijk tempelcomplex vernoemd naar de lichaamsafdruk (“kur jey”) van Guru Rinpoche die je vindt in een grot bij het complex. Het is een behoorlijk groot gebouw en zeker in de zomer (als de omgeving mooi groen is) erg indrukwekkend.

Er zijn in totaal drie tempels en de oudste werd gebouwd in 1652. Veel tours bezoeken deze tempel en je kunt hier makkelijk een aantal uren rondbrengen omdat het zo’n groot complex is.

Bij de ingang vind je een kleine gang waar je doorheen moet kruipen. Locals geloven dat als je door de tunnel kruipt, je zonden achterlaat. Een beetje zoals de Todai-ji Temple in Nara (Japan), hoewel men het daar doet om verlichting te vinden.

Jakar

Kurjey Lhakhang

Beste reistijd

Iedereen wil Bhutan bezoeken in de beste periode. Maar wat is de beste periode om hier te zijn? Zoals hierboven te lezen is, kun je twee seizoen onderscheiden. Het hoog- en laagseizoen.

Het hoogseizoen zijn de maanden maart, april, mei, september, oktober en november. In deze  maanden betaal je ook het meest. Oktober tot en met november zijn de beste maanden met helder blauwe luchten en zonnig weer.

Het laagseizoen zijn de maanden januari, februari, juni, juli, augustus en december. In januari en februari wordt het snel kouder.

De zomermaanden zijn de warmste maanden, maar ook de natste.

BHUTAN Temp. Regen (mm) Go / No Go
Januari 11ºC 10
Februari 12ºC 15
Maart 15ºC 45
April 18ºC 80
Mei 20ºC 155
Juni 22ºC 300
Juli 22ºC 345
Augustus 21ºC 270
September 21ºC 200
Oktober 19ºC 65
November 15ºC 15
December 12ºC 5

Overnachten in Jakar

Jakar is een van de bekendste steden van het land. Het is ook een van de weinige steden waar veel accommodatie te vinden is. Het is echter niet nodig om te reserveren omdat je in Bhutan alleen kunt reizen met een georganiseerde reis. Bekijk onze tips voor reizen in Bhutan.

Je hoeft dus geen accommodatie uit te kiezen. Dit wordt allemaal voor je geregeld. Je betaald een fee per dag om rond te mogen reizen in Bhutan. De kosten hiervoor zijn:

Dit zijn de kosten die je per dag betaald voor een reis in Bhutan. Dit is voor 3 personen of meer:

  • Hoogseizoen  US$250 p.p. per dag  (maart, april, mei, september, oktober en november)
  • Laagseizoen  US$200 p.p per dag (januari, februari, juni, juli, augustus en december)


TIP ♥ – wil je wel wat inspiratie op doen qua accommodatie. Check dan Booking.com

Hoe kom je er?

Zoals aangegeven is het vrij lastig om in Bhutan rond te reizen. Het is geen standaard land voor reizigers en je kunt hier alleen met een georganiseerde reis reizen. Je kunt ook niet op eigen gelegenheid dus bus in stappen om rond te reizen.

Alle reizen in Bhutan zijn inclusief vervoer dus hoe je in Jakar komt, ligt aan je touroperator.

Locatie

Meer lezen over Bhutan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU