Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Trongsa

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Trongsa is een prachtig gelegen stad op 2.800 meter hoogte. Het ligt ingeklemd tussen de groene heuvels. Dat is echter niet de reden dat deze stad zo indrukwekkend is. Dat komt met name door de vele adembenemende tempels hier. De één is nog mooier dan de ander. De meest indrukwekkende is de Trongsa Dzong. Een gigantische wit gebouw met hoge buitenmuren, om eventueel gevaar van buitenaf te beschermen.

Trongsa, een openluchtmuseum

Trongsa is een soort openluchtmuseum met een verzameling aan prachtige bouwwerken. De naam Trongsa betekent letterlijk ‘nieuw dorp’, wat op zich wel bijzonder is aangezien de eerste tempel in 1543 werd gebouwd.

Je mag Bhutan niet op eigen gelegenheid bezoeken. Bekijk onze tips over hoe je Bhutan bezoekt.

Het is een slaperig dorpje gelegen tussen de Blakc Mountains. De verschillende hotels en restaurants bieden allemaal een prachtig uitzicht op de bergen. In de zomer staan verschillende bloemen in bloei en net voor en na het regenseizoen is het hier spectaculair groen.

Trongsa is voor velen een vaste stop tijdens hun reis door Bhutan en zal een onvergetelijke indruk achter laten.

Trongsa

De Tronga Dzong vanaf de bergen

Culturele hart van Bhutan

Er is relatief weinig bekend over Trongsa. Wel weten we dat het altijd het culturele hart is geweest van het land. De hele regio is belangrijk voor de politiek in Bhutan, de leiders van het land bezochten Trongsa vaak vanwege de centrale locatie. Ook kent de regio een groot aantal oude en belangrijke tempels en kloosters die je kunt bezoeken.

Ook qua natuur is de regio indrukwekkend. Je vindt er talloze beboste bergen en indrukwekkende valleien. Dit zorgt ervoor dat de regio een grote verscheidenheid biedt voor toeristen, en Trongsa is dan ook een deel wat niet vaak overgeslagen wordt bij een bezoek aan Bhutan.

Overal in de stad vind je kleine winkeltjes waar je kunt rondstruinen.

5x leuke dingen om te doen in Trongsa

Ook al kent deze regio van Bhutan minder toeristen dan het westen van het land, het is een indrukwekkende regio die je niet wil missen. Je vindt hier mooie natuur, schitterende tempels en vriendelijke bevolking die graag een praatje met je maken.

Wij zetten graag de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

#1 Bezoek de verschillende Dzongs

Zoals je wellicht al vaker hebt gelezen vind je in heel Bhutan de ‘Dzong’. Je vraagt je misschien af wat een Dzong precies is. Dzong is een bepaalde architectuurstijl, vaak in de vorm van een fort, in de voormalige en tegenwoordige Tibetaans boeddhistische koninkrijken in de Himalaya.

Bhutan is een van de belangrijkste voorlopers in deze stijl van bouwen. Vaak ziet een Dzong er massief uit, en heeft het hele hoge buitenmuren die gevaar van buitenaf moeten beschermen.

Binnenin de Dzong is het gebruikelijk een aantal binnenplaatsen te hebben, en bovendien vind je hier vaak tempels en accommodaties voor het lokale bestuur en de monniken in het gebied.

Binnenplaats

#2 Ontdek de bekende Trongsa Dzong

De Trongsa Dzong wordt gezien als de meest indrukwekkende Dzong van het hele land. Deze werd in 1644 gebouwd en is eeuwenlang belangrijk geweest voor de oost-west handel van het land. De enige weg die die het oosten van Bhutan met het westen verbond liep namelijk dwars door het binnenhof van de Trongsa Dzong.

In 1907 werd de gouverneur van Trongsa de eerste koning van Bhutan. Als hij besloot de deuren van de Trongsa Dzong te sluiten, was het land letterlijk in tweeën verdeeld. Dzongs fungeren nog steeds als religieuze, militaire, bestuurlijke en sociale centra voor hun regio.

Ook worden er vaak belangrijke feesten, zoals de Tsechu, gevierd. De kamers in de Dzong worden voornamelijk gebruikt voor bestuurlijke functies. Tegenwoordig is de Trongsa Dzong opengesteld voor bezoekers. Je kunt ook verschillende tempels bezoeken binnenin de Dzong.

TIP ♥ – fotograferen in de Dzong is ten strengste verboden. Het is verstandig je camera dus op te bergen, mocht je onverhoopt toch een foto maken kan je camera zelfs in beslag genomen worden.

Trongsa Dzong

Trongsa Dzong

#3 Bezoek een Tsechu

Als je volledig ondergedompeld wil worden in de Bhutaanse cultuur, is een bezoek aan een van de Tsechu’s iets voor jou. Een Tsechu is een belangrijk festival wat jaarlijks gehouden wordt in de vele Dzongs.

Tsechu betekent letterlijk ‘de tiende dag’, en het festival wordt dan ook gehouden op de tiende dag in de maand van de nieuwe maan. Welke maand dit is, is afhankelijk van de regio. Tijdens een Tsechu is de regio vaak versierd met vrolijke kleuren.

Er wordt dramatisch gedanst en iedereen gaat de straat op. Het is een teken van binding tussen de bewoners van de regio. Als je geluk hebt mag je zelf ook deelnemen aan de activiteiten die plaatsvinden op het festival. Een Tsechu duurt normaal gesproken vier dagen.

TrongsaHet festival

#4 Thru Epang Palace

Het Thruepang Paleis ligt net boven Trongsa Dzong. Het is een klein paleis, eigenlijk lijkt het meer op een Oostenrijks berghuis, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het heeft een binnenplaats en ligt tussen de bergen

Je vindt er een paar kleine traditionele huizen waar de koninklijke entourage verbleef. Het paleis werd gebouwd door de Twedde koning Jigme Wangchuck, als zijn paleis in de jaren 1920. Het paleis is gerenoveerd tussen 2006 en 2008 en wordt momenteel gebruikt door de Vijfde Koning wanneer hij door Trongsa reist.

#5 Ga naar de Trongsa Ta Dzong

De Trongsa Ta Dzong is een wachttoren, die ooit werd gebruikt om de Trongsa Dzong te bewaken. Het staat dan ook op een berg waar je een mooi uitzicht op de stad hebt. Het werd gebouwd door Chogyal Minjur Tempa, de eerste gouverneur van Trongsa in 1652.

Vroeger diende het als wachttoren, maar tegenwoordig is het een museum. Het geeft een goed beeld over de geschiedenis van de stad.

Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de stad en de regio

Trongsa Dzong met daarboven Trongsa Ta Dzona

Hoe kom je in Trongsa?

Aangezien Bhutan gelegen is in de Himalaya tussen India en Tibet, is er van echte infrastructuur nog geen sprake. Kenners zeggen ook weleens dat Bhutan een van de minst ontwikkelde landen ter wereld is.

Daarnaast kun je hier niet op eigen gelegenheid komen. Je dient altijd met een georganiseerde reis het land te bezoeken. Dit kan een lokale operator zijn, maar er zijn ook enkele Nederlandse reisorganisaties die Bhutan aanbieden.

Vast schema

Doordat je een georganiseerde reis moet boeken kun je niet zelf hier heen reizen. Trongsa moet daarom in je reispakket zitten. Het gevolg hiervan is dat al het vervoer in Bhutan voor je geregeld is. Rondreizen doe je vaak per minibus of in een auto.

Locatie

Meer lezen over Bhutan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU