Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Thimphu

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Er zijn weinig mensen die van Thimphu hebben gehoord. Dat is ook niet gek, want het is de hoofdstad van een land dat jarenlang verborgen is geweest voor de buitenwereld. De inwoners van Bhutan trekken zich niet zo veel aan van alle moderne ontwikkelingen om hun heen. Thimphu is de indrukwekkende hoofdstad en de grootste stad van het land. Het ligt op 2.300 meter boven zeeniveau en is omringd door bergen.

Modern op een Bhutaanse manier

Thimphu is een bijzondere stad, zoals heel Bhutan, ook wel ‘Land of Thunder Dragon’, een bijzondere bestemming is. Thimphu is met niks te vergelijken. Het is een soort sprookjesstad, ingeklemd in de Himalaya.

Wil je Bhutan bezoeken? Dat moet altijd met een georganiseerde reis. Bekijk hier onze tips.

Geen torenhoge winkelcentra’s, ellendig lange file’s zoals in je andere Aziatische hoofdsteden veel ziet, of drukke toeristische straten. Dit is een Bhutaanse ‘metropool’ met kloosters in plaats van flatgebouwen en frisse berglucht in plaats van uitlaatgassen.

Veranderingen

Thimphu veranderd, net als heel Bhutan. Sinds de openstelling van het land in 1974 wordt het moderner, maar dan wel op een Bhutaanse manier. Het is de plaats waar je reis begint en eindigt. En dat is niet erg want van alle plekken in het land is dit de plek met de beste restaurants, winkels en accommodatie.

ThimphuThimphu wordt omringd door groen en bergen

Thimphu
Het boeddhisme speelt hier een grote rol

Twee hoofdsteden

In 1955 is Thimphu benoemd tot de enige hoofdstad van Bhutan. Voordat de toenmalige koning Jigme Dorji Wangchuck deze beslissing maakte waren er namelijk twee hoofdsteden: Punakha, de winterhoofdstad en Thimphu, de zomerhoofdstad.

Alles in het land Bhutan en de hoofdstad Thimphu draait om authenticiteit. Het land lijkt vrijwel afgesloten van de rest van de wereld. Vergis je echter niet, het is geen stad waar de tijd stil staat.  Traditionele huizen worden langzaam vervangen door praktischere huizen waar meer mensen kunnen wonen.

Gelukkig gaat dat in een langzaam tempe en kun je alsnog genieten van een van de mooist gelegen steden ter wereld.

8x leuke dingen om te doen in Thimphu

Ongeveer 75% van de bevolking in Bhutan is boeddhistisch. Het boeddhisme gaat hier hand in hand met het hindoeïsme, het geloof wat de overige 25% van de bevolking aan hangt.  Beide geloven komen terug in het hele land.

Zowel het boeddhisme als het hindoeïsme zorgen in Thimphu voor een grote verscheidenheid aan tempels en andere belangrijke gebouwen die het bezoeken waard zijn.

TIP ♥ – veel van deze bezienswaardigheden worden meegenomen in een georganiseerde reis die je moet boeken

#1 Bezoek de Tashichho Dzong (Thimphu Dzong)

Dit gebouw waarvan je de naam wellicht moeilijk vindt uit te spreken, is het belangrijkste gebouw van heel Bhutan. Het is een indrukwekkend kloosterfort waar tot op de dag van vandaag de regeringsgebouwen en tempels gevestigd zijn.

Sinds 1952 is het ook de regeringszetel van Bhutan. De letterlijke vertaling van de naam is ‘Fort van glorieuze Religie’. In de zomer wordt de Dzong gebruikt als verblijf voor de geestelijke leider van het land, de Je Khenpo, en zijn 2.000 monniken.

In de wintermaanden trekken ze naar warmere gebieden. Als je het gebouw wilt bezoeken moet je hier aan het einde van de middag naar toe gaan. Nadat de ambtenaren zijn vertrokken en klaar zijn met hun werkdag wordt het gebouw namelijk opengesteld voor bezoekers.

TIP ♥ – in het weekend kun je het gebouw de hele dag bezoeken, dan zijn de ambtenaren vrij.

De Tashichho Dzong
Thimphu

#2 Leer meer over het land in het National Folk Museum

De bevolking van Bhutan en zeker de hoofdstad Thimphu hebben veel interessante aspecten. Als je geïnteresseerd bent in de cultuur die ze hier hebben kun je een bezoek brengen aan het National Folk Museum.

Je leert hier namelijk hoe de tradities van Bhutan het leven al honderden jaren bepalen. Er is een huis op ware grootte nagebouwd in het museum, waar je het leven in Bhutan kunt bekijken van ruim een eeuw geleden.

Al zeggen veel bezoekers dat het afgebeelde leven hier niet veel afwijkt van het leven dat veel Bhutanezen op dit moment hebben. Dat zegt genoeg over de authenticiteit die mooi bewaard blijft voor de bewoners.

#3 Bezoek de Changangkha Lhakhang

Dit is een van de meest indrukwekkende tempels die Thimphu te bieden heeft. Ook het gebied waar de tempel in ligt is indrukwekkend en zorgt voor schitterende uitzichten. Het is een bekende tempel en wordt vaak bezocht door pelgrims die in Bhutan verblijven.

De tempel is gebouwd in de 12e eeuw en is gelegen op een heilige locatie.

Het gebouw heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, maar het blijft een van de meest oude en indrukwekkende gebouwen van Thimphu en zelfs van Bhutan. Je vindt de Changangkha Lhakhang op ongeveer een kilometer afstand van het centrum van Thimphu, en met de auto doe je er 10 minuten over om hier te komen.

Als je besluit de schitterende route te lopen, ben je ongeveer een half uur onderweg. De tempel gaat vroeg in de ochtend open en sluit ook pas laat in de avond, vaak afgestemd op de hoeveelheid daglicht op dat moment.

Tijdens een bezoek aan deze tempel kijk je je ogen uit. Je ziet de lokale bevolking bidden, spreken met de monniken en veel mensen brengen offers zoals wierook en eten of drinken.

Locals in de Changangkha Lhakhang

#4 Bezoek de weekendmarkt

In het weekend staat Thimphu in het teken van boodschappen doen, voor de kinderen buiten spelen en gewoon genieten van het leven in de stad. Ook heb je de kans om de lokale markt te bezoeken. Hier vind je voornamelijk delicatessen en kun je allerlei lokale specialiteiten proeven.

De verkopers komen op donderdagavond aan in Thimphu om zich voor te bereiden op de drukte, en blijven met hun kraampje staan tot zondagavond. Als je lekker langs alle kraampjes struint slaan je zintuigen op hol!

#5 Check de immense Buddha Dordenma

De Buddha Dordenma ligt in het Kuenselphodrang Park en vanaf hier kijk je zo de Thimphu-vallei in. Dat is echter niet de reden om hier te komen. De reden is het immense boeddha beeld. Het standbeeld dateert uit de 8e eeuw na Christus.

Het enorme standbeeld van Shakyamuni heeft een hoogte van 51 meter, waardoor het een van de grootste Boeddhabeelden ter wereld is. Het beeld is gemaakt van brons en is verguld in goud. Alsof dat nog niet genoeg is vind je rondom het beeld nog eens 125.000 kleinere Boeddhabeelden!

TIP ♥ – het complex onder de boeddha is een meditatiehal

Thimphu Buddha Dordenma 

#6 De National Memorial Chorten

De National Memorial Chorten is een bijzonder gebouw. Het is een witte chorten wat eigenlijk een Tibetaans bouwwerk is. Het is vergelijkbaar met een stoepa zoals je die wellicht wel eens gezien hebt in Myanmar.

Het werd gebouwd ter nagedachtenis van de derde Druk Gyalpo.

Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad en ook nog eens erg belangrijk. Je vindt hier ook veel oudere Bhutanezen die hier hun dag doorbrengen. Chorten betekent overigens ‘Zetel van het geloof’ en boeddhisten noemen het ook wel de ‘Geest van Boeddha’.

Bhutan bezoeken#7 Bezoek de  Druk Wangya op de Dochula Pass

De Dochula pass bevindt vind je op de weg richting Punakha. De pas is een populaire route en eigenlijk iedereen die Bhutan bezoekt komt op deze route. Deze pass biedt schitterende uitzichten op het Himalayagebergte.

In de winder vind je besneeuwde bergtoppen en in de zomer is het landschap schitterend groen (maar wel bewolkt).

Onderweg kom je de Druk Wangyal Lhakhang (tempel) tegen. Een mooie plek om te stoppen met een bizar uitzicht op de bergen.

De Wangyal Lhakhang tempel

#8 Ontdek de Semtokha Dzong

Semtokha betekent ‘Atop a Demon’ . Gezellige boel dus! Het verhaal is dat deze dzong gebouwd werd op een demoon om deze in bedwang te houden. Hetzelfde geldt voor de Jambay Lhakhang tempel in Jakar die ook gebouwd werd om demonen te temmen.

De bouw van deze Dzong is afgekeken van een vergelijkbaar gebouw in Tibet. Je vindt hier ook de slaapkamers van Zhabdrung Ngawang Namgyel en Jigme Namgyel, twee van de belangrijkste figuren in de Bhutaanse geschiedenis.

Zhabdrung was de leider die Bhutan voor het eerst verenigde als een natie en Jigme Namgyel was de vader van de eerste koning van Bhutan.

ThimphuSemtokha Dzong

Accommodatie in de stad

Je komt Bhutan alleen in als je een georganiseerde reis boekt. Het is niet zo dat je een x-bedrag betaald voor een reis. Je betaald een Minimum Daily Tariff van US$200 p.p. in het laagseizoen en US$250 p.p. het hoogseizoen. Daarover vertellen we hier meer.

De US$200 p.p. die je per dat betaald, in het meest gunstige geval, is een hoop geld, maar hou er wel rekening mee dat je het volgende hier voor terug krijg. Zo ook je accommodatie.

Accommodatie in Bhutan

Accommodatie betekent in Bhutan minimaal een 3-sterrenaccommodatie. En dat is prima overnachten. Er komen steeds meer reizigers dus ook de voorzieningen gaan omhoog. Alle hotels waar toeristen mogen verblijven, zijn goedgekeurd door de Tourism Council.

Hoe kom je in Thimphu

Er zijn twee vliegvelden in Bhutan, maar alle reizigers komen binnen in Paro International Airport. Het vliegveld ligt midden in de bergen en het is hier zó moeilijk landen dat er maar acht piloten gecertificeerd zijn om hier te mogen landen!

En dat moeten ze handmatig doen, ze mogen nooit de automatische piloot gebruiken.

Er zijn maar twee luchtvaartmaatschappijen die hier heen vliegen:


Zodra je op Paro Airport landt, zal je gids je opwachten om je naar Thimphu te brengen (of de eerstvolgende bestemming van je reis).

Beste reistijd

Bhutan is geen land waar je lekker aan een tropisch strand tot rust komt. Als je dat zoekt kun je beter een andere bestemming kiezen. Het land ligt ingeklemd tussen de bergtoppen van de Himalaya dus het kan hier behoorlijk koud worden. Er is ook niet echt een beste reistijd qua weer.

De temperatuur schommelt het hele jaar door tussen de 10℃ en 20℃.

De beste reistijd voor Bhutan is de lente, van maart tot en met mei en september tot en met november.

TIP ♥ – check hier meer info over de beste reistijd

Locatie

Meer lezen over Bhutan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU