Bhutan bezoeken

Bhutan is een van de meest authentieke landen in Azië. Het land ligt compleet afgesloten van de rest van de wereld doordat het tussen de Himalaya ligt en doordat toerisme pas sinds 1974 is toegestaan. En dat is aan alles te merken! Bhutan bezoeken is dan ook niet iets wat je zomaar even doet. Wil dit unieke land bezoeken? Check dan deze handige tips!

Bhutan bezoeken | Hoe werkt dat?

Simpel gezegd; je kunt Bhutan niet op eigen gelegenheid bezoeken. Je kunt het land alleen bezoeken met een georganiseerde reis. Of dat nu via een gecertificeerde organisatie uit Nederland is, of via een touroperator uit Bhutan.

In 2015 kwamen hier slechts 49.000 toeristen!

Ook al mag je Bhutan alleen bezoeken met een georganiseerde reis en staat je reisroute dus grotendeels vast… we weten zeker dat het een onvergetelijke reis wordt in een sprookjesachtig land.

Tiger's Nest
Tiger’s Nest, Bhutans bekendste bezienswaardigheid
Tiger's Nest
Wat een uitzicht

Georganiseerde reizen

Je mag Bhutan dus niet bezoeken op eigen gelegenheid. Je dient altijd een georganiseerde reis te boeken. Zonder een vooraf goedgekeurde reis kom je het land niet eens in. Dat maakt het wel jammer, maar aan de andere kant ook mooi, omdat Bhutan niet overspoeld wordt door reizigers.

Je mag Bhutan niet in zonder georganiseerde reis

Hoe zit dat dan

Je boekt eigenlijk niet echt een georganiseerde reis, maar koopt als het ware dagen. Zo betaal je US$250 p.p per dag in het hoogseizoen. Daarover later meer. Alle touroperators hebben verschillende programma’s, maar komen uiteindelijk bij dezelfde bezienswaardigheden.

Zo kun je kiezen voor culturele reizen, actieve reizen (Bhutan ligt immers midden in de Himalaya) of een reis met bijzondere festivals. Daarbinnen kun je weer kiezen tussen een verschillend aantal dagen. De meeste beginnen bij 4 dagen, maar je hebt ze ook van 14 dagen.

Uiteraard kun je de verschillende reizen ook aan elkaar koppelen, zodat je je eigen reis samen kunt stellen.

Hoe kies je een operator/reisbureau

Bhutan bezoeken kan dus alleen met een vooraf besproken tour/reis door een erkend reisbureau in Nederland of Bhutan is uitgezocht. Maar hoe kies je de juiste?  Er schijnen meer dan 2.000 touroperators te zijn in Bhutan (we hebben ze niet geteld) dus het is best een klus om de juiste te kiezen.

Er is een website waar alle Bhutaanse reisbureaus staan vermeld. Deze vind je hier

Alle reisbureaus moeten voldoen aan de regels die door de overheid zijn opgesteld. Zo mogen ze alleen samenwerken met geautoriseerde hotels, restaurants, gidsen etc. Er zit dus weinig verschil tussen de aanbieders.

Nederlandse reisbureaus

Er zijn ook Nederlandse reisbureaus die reizen richting Bhutan aanbieden. Alle Nederlandse reisbureaus werken met een partner in Bhutan.

Bhutan bezoeken
Het landschap van Bhutan
Dzong Fortress, Punakha
Het Dzong Fortress in Punakha

Wat kost een bezoek aan Bhutan?

Bhutan bezoeken is niet goedkoop, maar je krijgt er wel een unieke ervaring in een paradijselijk land voor terug. Zoals gezegd betaal je een vast bedrag per maand, dat is voor iedereen hetzelfde, ongeacht nationaliteit, leeftijd of de reis die je maakt.

Dit wordt ook wel het Minimum Daily Tariff genoemd, ingesteld door de regering van Bhutan.

Dit zijn de kosten die je per dag betaalt voor een reis in Bhutan. Dit is voor 3 personen of meer:

  • Hoogseizoen US$250 p.p. per dag  (maart, april, mei, september, oktober en november)
  • Laagseizoen US$200 p.p per dag (januari, februari, juni, juli, augustus en december)

Kom je met minder dan 3 personen?

De kosten hierboven zijn voor een groep van 3 personen of meer. Het kan natuurlijk zijn dat je met minder mensen komt, of misschien wel alleen. Daar betaal je een extra toeslag voor. Dit zijn de volgende bedragen.

  • Eén persoon: toeslag van US$40 p.p per dag
  • Twee personen: toeslag van US$30 p.p per dag
  • Drie personen of meer: geen toeslag

Van dit bedrag wordt US$65 gebruikt voor gratis onderwijs en gezondheidszorg voor de bevolking.

Dit krijg je er voor

De US$200 p.p. die je per dat betaald, in het meest gunstige geval, is een hoop geld, maar hou er wel rekening mee dat je het volgende hier voor terug krijgt.

Accommodatie

Accommodatie betekent in Bhutan minimaal een 3-sterrenaccommodatie. En dat is prima overnachten. Er komen steeds meer reizigers dus ook de voorzieningen gaan omhoog. Alle hotels waar toeristen mogen verblijven, zijn goedgekeurd door de Tourism Council.

Eten en drinken

In het bedrag zitten ook alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner). Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je eet of wat je eet. De meeste operators gaan allemaal naar dezelfde restaurants. Bij de kleinere operators kun je vaak nog afwijken en naar een lokaal, of juist niet lokaal, restaurant gaan.

Gids

Alle reisorganisaties moeten werken met een gecertificeerde gids. Deze spreken altijd Engels.

Vervoer

Al het transport binnen Bhutan, behalve vluchten, zitten ook in de dagelijkse toeslag. Je rijdt altijd in goede, redelijk recente auto’s of minivans. Ook deze moeten worden goedgekeurd.

TIP ♥ – je internationale vlucht zit er NIET bij in.

Alle toegangsprijzen

Bhutan bezoeken kan natuurlijk niet zonder de indrukwekkende highlights te bezoeken. De entree voor highlights zoals Tiger’s Nest of de Dzongs in andere steden zitten in de dagelijkse bijlage. Daar hoef je dus niet meer voor te betalen.

Visum

Ook het visum wordt voor je geregeld. Je moet een paspoort hebben dat minimale zes maanden geldig is vanaf de datum van vertrek. Daarnaast moet je US$40 betalen voor het regelen.

Op deze pagina gaan we dieper in op de kosten.

Bhutan bezoeken
De Thimphu Chorten in Thimphu

Hoe kom je in Bhutan

Er zijn twee vliegvelden in Bhutan, maar alle reizigers komen binnen in Paro International Airport. Het vliegveld ligt midden in de bergen en het is hier zó moeilijk landen dat er maar acht piloten gecertificeerd zijn om hier te mogen landen! En dat moeten ze handmatig doen, ze mogen nooit de automatische piloot gebruiken.

Er zijn maar twee luchtvaartmaatschappijen die hier heen vliegen:


Het zal niemand verbazen dat er geen rechtstreekse vluchten zijn naar Bhutan vanuit Nederland. Je zult altijd eerst moeten vliegen naar India (alle grote steden), Nepal (Kathmandu), Thailand (Bangkok) of Singapore.

Via Nederlandse ticketsites zoals CheapTickets of Skyscanner kun je geen tickets boeken naar Paro. Je zult eerst naar een van bovengenoemde steden/landen moeten vliegen om daar een ticket te boeken naar Paro, Bhutan. Dit kan via Druk Air of Bhutan Airlines (zie hierboven).

TIP ♥ – vluchten van en naar Paro zijn alleen mogelijk onder goede weersomstandigheden en alleen overdag, dus vertragingen zijn heel gebruikelijk.

Wat is de beste reistijd

Iedereen wil Bhutan bezoeken in de beste periode. Maar wat is de beste periode om hier te zijn? Zoals hierboven te lezen is, kun je twee seizoen onderscheiden. Het hoog- en laagseizoen.

Het hoogseizoen zijn de maanden maart, april, mei, september, oktober en november. In deze  maanden betaal je ook het meest. Oktober tot en met november zijn de beste maanden met helder blauwe luchten en zonnig weer.

Het laagseizoen zijn de maanden januari, februari, juni, juli, augustus en december. In januari en februari wordt het snel kouder.

De zomermaanden zijn de warmste maanden, maar ook de natste.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 11 12 15 18 20 22 21 21 19 19 15 12
Regen (mm) 10 15 45 80 155 300 345 270 200 65 15 5

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

Bhutan bezoeken
Er zijn een hoop festivals in Bhutan

Tips voor reizen in Bhutan

We hopen dat je nu alles weet, zodat je bezoek aan Bhutan een succes wordt en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Om je goed op weg te helpen hebben we nog wat laatste tips voor je.

Waar betaal je mee

De munteenheid van Bhutan is de Ngultrum (NU). Deze is gelijk aan de Indiase roepie. Andere valuta die geaccepteerd worden zijn Amerikaanse dollars, Australische dollars, Singapore dollars, Euro’s, Ponden, Japanse yen, Zwitserse frank, Canadese dollars en Indiase roepies.

Bij de meeste winkels en banken kun je geld wisselen.

TIP ♥ – creditcards van Visa, MasterCard en Cirrus / Maestro worden bij de meeste banken geaccepteerd. De ATM’s werken echter niet altijd dus neem cash mee!

Kan ik ook alleen naar Bhutan

Dat kan, maar daar betaal je wel extra voor. Iedereen die met minder dan 3 personen komt betaald een toeslag (zie kosten). Als je alleen reist, heb je wel een gids en chauffeur voor jou alleen.

Electra en stopcontacten

Er is overal stroom in Bhutan, zeker in de grote steden zoals Thimphu of Trongsa. Buiten de grote steden is stroomuitval heel normaal. Ze gebruiken hier type C en D stopcontacten. Zie afbeelding hieronder.

Is er internet beschikbaar?

In de meesten hotels is internet beschikbaar. Het is niet het internet wat wij gewend zijn en geduld is het toverwoord, maar het is er wel. Buiten de hotels wordt het lastiger en je zult weinig plekken vinden met WiFi.

Rokers opgelet

Als roker Bhutan bezoeken? Dat wordt een zware dobber. In Bhutan houden ze niet van roken. Althans, de regering niet. Er is een verbod op de verkoop van sigaretten in Bhutan en roken is niet toegestaan op openbare plaatsen en hotels.

TIP ♥ – je mag wel 200 sigaretten meenemen voor persoonlijk gebruik.

    Meer lezen over Bhutan bezoeken?

4 gedachten over “Bhutan bezoeken”

    1. Dat kan als je door deze mensen wordt uitgenodigd. Je vraagt dat een Personal Guest Visa aan. Belangrijk is dat inwoners van Bhutan slechts 2 gasten per jaar mogen ontvangen via een Personal Guest Visa en dat de gastheer 18 jaar of ouder moet zijn. Op de website van de Immigratiedienst van Bhutan lees je daar meer over.

      Happy travels,
      Ties

  1. Gerhard van Andel

    Goedendag, kan men ook met de eigen auto door Bhutan rijden? En zijn daar nog regels en verzekeringen aan verbonden? Groeten, Gerhard van Andel
    Ik vond nog een foutje in jullie tekst: ten alle tijden. Dit moet zijn: te allen tijde. Echt. Van Taaladvies.net:
    Ten of ter zijn ontstaan uit een samensmelting van tot of te en een lidwoord (den of der). Dus als je er in de uitdrukking geen lidwoord bij kunt ‘denken’, is het altijd te en nooit ten of ter. Een combinatie als tot de alle tijd is onmogelijk, daarom is de correcte vorm te allen tijde.

    1. Hoi Gerhard,

      je kunt niet met eigen auto door Bhutan. Je kunt Bhutan alleen bezoeken met een georganiseerde reis. Je kunt dus wel een chauffeur met auto inhuren als ‘reis’, maar niet met een eigen auto door het land reizen. We hebben het foutje gelijk aangepast. Bedankt!

      Happy travels,
      Ties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven