Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mount Jomolhari

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 11 april, 2022

Het landschap in Bhutan is schitterend. Doordat het land zo veel verschillende hoogtes kent varieert het ook heel erg. Het landschap dat iedereen kent van Bhutan zijn natuurlijk de bergen. Een deel van de Himalayas liggen in Bhutan, en die hebben schitterende pieken. Een aantal van deze pieken kun je beklimmen, waaronder Mount Jomolhari.

De bruid van Kangchenjunga

Deze berg wordt in de volksmond ook wel ‘De bruid van Kangchenjunga’ genoemd. Mount Jomolhari ligt op de grens van Tibet, China en Bhutan. Om de berg te bekijken kun je het beste uitwijken naar Thimphu.

Als berg is Mount Jomolhari de belangrijkste bron voor de Paro Chu (de Paro rivier), die aan de zuidkant van de berg stroomt. Aan de noordkant is de berg een belangrijke bron voor Amo Chu (de Amo rivier).

Mount Jomolhari is een van de meest populaire bergen om te beklimmen in Bhutan. Het duurt even, maar de moeilijkheidsgraad valt enigszins mee.

JomolhariJomolhari

Berg beklimmen

Als je nog nooit eerder een berg hebt beklommen maar dit wel graag zou willen proberen, is Mount Jomolhari absoluut een goede oplossing. De verschillende tracks die hier lopen behoren namelijk tot de meest populaire tracks van Bhutan.

De kenners zeggen zelfs dat Mount Jomolhari de perfecte berg is om bergbeklimmen voor het eerst te proberen. Veel mensen die Bhutan bezoeken doen dit voor de natuur, en de natuur bestaat voor een groot deel uit bergen.

WIST JE DAT ♥ – het gedeelte van de Himalayas in Bhutan noemen ze ook wel ‘Het laatst overgebleven van het Himalaya Koninkrijk’.

Jomolhari Basecamp

Het hoogtepunt van de trekking is het spectaculaire uitzicht op Mount Jomolhari vanaf Jomolhari Basecamp genaamd Jangothang. De hele route gaat door een klein deel van het Jigme Singye National Park, wat je meeneemt naar de meest mooie plekken van heel Bhutan.

Jomolhari trek highlights

Ook al heb je geregeld gelezen dat de moeilijkheidsgraad van de trek meevalt, je moet het ook absoluut niet onderschatten. Het level wordt gezien als medium, maar je moet toch zeker wel een goede conditie hebben wil je de trek voltooien. Ook moet je fysiek gewoon fit zijn, en niet snel uitgeput raken. We lichten graag een aantal highlights toe van de trekking waar je je op voor kunt bereiden.

  • Er zijn drie punten in de trekking waarbij je op een hoogte van vrijwel 5.000 meter bent. Dit is de Bonte La Pass op 4.850 meter, de Nyilila Pass en de Yale La Pass op 4.990 meter. Hier kun je absoluut last krijgen van hoogteziekte, maar de uitzichten zijn op z’n minst indrukwekkend te noemen.
  • De trek wordt vaak voltooid in 9 tot 11 dagen. Het is belangrijk dat je fit genoeg bent deze dagen vol te maken om de trek volledig te kunnen lopen. 
- Onderweg heb je schitterende uitzichten op Mount Jomolhari en de omringende bergpieken.
  • Je verblijft waarschijnlijk in het Jomolhari Basecamp genaamd Jangothang. Vanuit hier is het uitzicht op Mount Jomolhari ook fantastisch. 
- Als jouw trekking onderdeel is van een meerdaagse reis bezoek je vaak de Tshophu meren.
  • Onderweg kom je ook een – zeer – geïsoleerd dorpje tegen, Lingshi Village. Je kunt de bewoners ontmoeten en meer leren over het leven in een afgelegen gebied.


Samenvattend kunnen we wel stellen dat het lopen van de Mount Jomolhari Trek geen kunstje is voor beginners. Als beginner ben je absoluut welkom, en je hoeft ook niet veel verstand te hebben van bergbeklimmen. Maar let er wel op dat je conditie optimaal is voordat je aan de tocht begint.
Jigme Dorji National Park

Drie verschillende routes

In totaal zijn er drie verschillende routes die als centraal punt Mount Jomolhari hebben. Naast de Mount Jomolhari Track zijn er namelijk ook nog de Jomolhari Loop Track en de Jomolhari Base Camp Track.

#1 Jomolhari Track

De Jomolhari trek is een van de beste manieren om dit gedeelte van Bhutan te verkennen. Als je een reis boekt naar Bhutan met deze trek inbegrepen is het vaak onderdeel van een langere sightseeing tour.

Je bezoekt namelijk ook een aantal andere bekende bezienswaardigheden zoals de Paro Valley en de Bhutanese hoofdstad Thimphu.

TIP ♥ – de gemiddelde moeilijkheidsgraad van het beklimmen van deze berg maakt Mount Jomolhari ontzettend populair

#2 Jomolhari Loop Track

Het voordeel van de Jomolhari Loop Track is dat het veel korter is dan de andere tracks. Het is zelfs een van de kortste routes die een spectaculair uitzicht biedt op Mount Jomolhari. De track duurt 7 dagen en de loop gaat van Gunitsawa Village tot aan Mount Jomolhari en dan terug naar Gunitsawa via Soi Yaktsa en Thombhu Shong.

Als je van jezelf al weet dat je snel last krijgt van hoogteziekte is in deze route nog een ander truckje verscholen. Je kunt namelijk ook in plaats van de loop dezelfde route zowel heen als terug lopen.

#3 Jomolhari Base Camp Track

Als je puur en alleen komt voor het uitzicht op Mount Jomolhari kun je ook de Jomolhari Base Camp Track doen. Deze track brengt je vaak in 6 dagen namelijk naar de Jomolhari Base Camp. Deze route is dan ook meer geschikt voor beginners en de minder ervaren bergbeklimmers onder ons.

TIP ♥ – je bereikt de Base Camp via de Drukgyel Dzong in de Paro Valley en je gaat terug via dezelfde route.
Paro Vallei

Kosten

Een bergbeklimming zoals deze doe je natuurlijk niet alleen. Ook is Bhutan vrij streng en willen ze graag dat toeristen onder begeleiding van een gids het land bezoeken. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat een begeleidde reis duurder is dan een reis die je zelf organiseert.

Bhutan als land kent een minimum bedrag wat je dagelijks moet betalen voor jouw trekking.

Dit is voor 3 personen of meer:

  • Hoogseizoen US$250 p.p. per dag  (maart, april, mei, september, oktober en november)
  • Laagseizoen US$200 p.p per dag (januari, februari, juni, juli, augustus en december)


Kom je met minder dan 3 personen?

De kosten hierboven zijn voor een groep van 3 personen of meer. Het kan natuurlijk zijn dat je met minder mensen komt, of misschien wel alleen. Daar betaal je een extra toeslag voor. Dit zijn de volgende bedragen.

  • Eén persoon: toeslag van US$40 p.p per dag
  • Twee personen: toeslag van US$30 p.p per dag
  • Drie personen of meer: geen toeslag


TIP ♥ – bekijk hier onze tips om Bhutan te bezoeken

Beste reistijd

Als je voor jezelf hebt besloten dat je Mount Jomolhari wil bedwingen, is het goed om te weten wanneer je dit het beste kunt doen. In principe kun je het hele jaar door in Bhutan terecht voor deze trekking.

Bhutan zou Bhutan niet zijn als ze geen officieel trekking-seizoen hadden. Met hoogtes tot wel 5.000 meter zijn april tot en met juni en september tot en met november de beste maanden voor het bedwingen van Mount Jomolhari.

Het weer is helder en je hebt niet constant last van regen. Ook de uitzichten zijn stukken beter. De meest bewolking is dan namelijk verdwenen.

Locatie

Meer lezen over Bhutan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU