Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tiger’s Nest

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Taktsang Palphug, ook wel ‘Tiger’s Nest Monastery‘, is een boeddhistisch klooster in de bergstaat Bhutan en dé highlight van Bhutan. Het klooster heeft in totaal zeven tempels. De naam Tiger’s Nest komt doordat Taktshang letterlijk Tijgernest betekent. Het klooster is tegen de rosten aan gebouwd en hangt op 900 meter boven de Paro Valley. Het is een waar wereldwonder en wij delen graag onze tips!

Bhutans prachtige Tiger’s Nest

Taktsang Palphug is een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden ter wereld. Iedereen die naar Bhutan reist, komt hier uiteindelijk. Dat is niet zo gek want het is een uitzonderlijke plek. Het ligt op ruim 3.000 meter boven zeeniveau!

Check hier onze tips over hoe je Bhutan bezoekt

Het is op wonderbaarlijke wijze gebouwd op de zijkant van een 900 meter hoge klif die hoog boven de Paro vallei uit steekt. Het klooster werd gebouwd in 1649 om te beschermen tegen de Tibetanen en vandaag de dag is het een van de meest heilige kloosters van Bhutan

Je moet er even voor klimmen, maar dit (als het aan ons ligt) nieuwe wereldwonder is elke inspanning waard. Wij delen hieronder onze tips!

Tigers NestWie wil hier niet heen?!

Hoe bezoek je Bhutans Tiger’s Nest?

Het Tiger’s Nest is een klooster wat bestaat uit 7 tempels. Het complete klooster is gesitueerd op een klif en hierdoor hangt het ruim 900 meter boven de grond. Het klooster is als gebouw schitterend, maar ook de omgeving en de uitzichten vanaf het gebouw zijn adembenemend.

Zelfs de kortste tours door Bhutan (je kunt Bhutan niet op eigen gelegenheid bezoeken) missen deze bezienswaardigheid niet, en dat maakt het Tiger’s Nest tot een van de meest populaire attracties in het land.

Ondanks het feit dat het klooster dagelijks bezocht wordt door ontzettend veel toeristen, tot op de dag van vandaag functioneert het nog steeds als klooster.

#1 Hoe kom je er?

Je zult eerst een touroperator moeten vinden om Bhutan in te komen. Check bijvoorbeeld eens Breathe Bhutan. Doordat het Tiger’s Nest gelegen is op een klif, heb je wat meer informatie nodig om hier daadwerkelijk te komen. In beginsel is het niet zo moeilijk. Het Tiger’s Nest is op ongeveer 20 minuten rijden gelegen van Paro.

Door deze ligging is Paro de perfecte basis voor een bezoek aan Taktsang Palphug.

Als je een rondreis boekt, kun je verschillende reizen kiezen die verschillende bestemmingen aan doen. De meeste gaan uiteraard ook naar Taktsang Palphug, maar check dit altijd van tevoren!

#2 Hiken naar boven

Hiken? Denk je misschien. Aangezien het klooster op een klif gelegen is moet je eerst een pittig stuk wandelen om hier daadwerkelijk te komen. Er is geen enkel voertuig wat naar boven kan komen. De afstand vanaf waar je parkeert tot aan het klooster is ongeveer 6,5 kilometer.

Het hoogteverschil wat je moet overbruggen is ruim 500 meter en de maximale hoogte waarop je je onderweg bevindt is ruim 3.000 meter boven zeeniveau. Je raadt het al, dit is geen kattenpis. Het is een pittige hike, maar het beloont je met een schitterend klooster waar je lekker kunt rondstruinen, en met het magisch uitzicht er om heen.

TIP ♥ – de gemiddelde tijd die voor de hike wordt gepland is 5 tot 7 uur. Als je fysiek fit bent en een gemiddelde conditie hebt moet je het wel in 5 uur kunnen halen.

Tiger's Nest

De trappen zijn best steil

Tigers Nest

Je einddoel

#4 Start van de hike

De hike begint aan de voet van de berg bij de parkeerplaats. Hier kun je al souvenirs kopen en als je wil wandelstokken huren. Voor mensen die de hike niet zien zitten of het fysiek niet kunnen, kun je er eventueel voor kiezen om een paard te huren. Wij raden iedereen aan zelf te hiken, maar begrijpen ook dat dat door bepaalde omstandigheden soms niet kan.

Zodra je vertrekt en de meeste bomen uit het directe zicht zijn verdwenen, zie je het Tiger’s NEst al liggen. Vanaf dit moment moet je zeker nog een paar uur lopen wil je er uiteindelijk komen. Over het algemeen is de track niet stijl (op sommige trappen na), maar je loopt wel constant omhoog.

TIP ♥ – halverwege vind je een café waar je kunt lunchen, en vanuit hier heb je ook schitterend uitzicht op het klooster.

Tijdens de hike

#5 Het beste uitzicht

Het tweede deel van de hike is minder pittig dan het eerste deel. Het pad is wat minder stijl en zorgt voor wat meer variatie. Uiteindelijk kom je bij het fotopunt met het meest iconische uitzicht op het Tiger’s Nest. Hier maakt iedereen de bekende foto die je vooral ook online tegenkomt.

Het allerlaatste stuk is een stenen trap die je naar het klooster brengt. Als je hier eenmaal bent aangekomen zal de gids je meenemen voor een tour door de tempels.

Je moet alles wat je bij je hebt bij de beveiliging afgeven, dus binnen foto’s maken gaat helaas niet.

Ook moet je je schoenen uittrekken en voordat je naar binnengaat achterlaten. Na de tour door de tempels loop je dezelfde weg weer terug naar de parkeerplaats. Deze is natuurlijk gemakkelijker omdat je nu voornamelijk naar beneden loopt.

Tigers NestAlmost there

Tiger's NestFoto vanaf het bekende fotopunt

Handige tips

Ik hoop dat je met de tips hierboven al aardig op de hoogte bent van een bezoek aan Tiger’s Nest, maar ik wil je nog wat laatste tips meegeven.

In de middag maak je de beste foto’s

Omdat het Tijgernest tegen een klif aan ligt, is het af en toe lastig fotograferen. Wanneer het klooster in de schaduw van de berg ligt zie je vrijwel niks. Alhoewel het dus voordelen kan hebben om zo vroeg mogelijk aan je hike te beginnen, je zult tot de middag moeten wachten om het Tiger’s Nest uit de schaduw te kunnen fotograferen.

Neem veel drinken mee

Zorg ervoor dat je voldoende drinkwater bij je hebt, vooral op een warme dag heb je het nodig. Lunch kun je zelf meenemen of onderweg kopen in het café. Bhutan is geen land waar het extreem heet is, maar in de zomer kunnen temperaturen hier aardig oplopen.

Huur wandelstokken als je denkt dat je die nodig hebt

De klim naar boven is best pittig. Als je versleten knieën hebt of bang bent hier last van te krijgen kun je het beste wandelstokken meenemen. Op deze manier geef je jezelf wat rust, vooral op de terugweg bij het afdalen.

TIP ♥ – in principe kan iedereen met een gemiddelde fysieke conditie de hike voltooien, doe vooral rustig aan. Geniet van het uitzicht en maak er geen race van.

Draag goede kleding

Als je ‘s ochtends weg gaat is het best fris. Neem daarom niet alleen voldoende kleding mee, maar ook warme kleding. Een vast, lange broek en pet kunnen zeker geen kwaad. Daarnaast zit je behoorlijk hoog en hoe hoger je komt hoe kouder het wordt!

In het klooster mag je niks meenemen

Onderweg mag je alles meenemen, maar als je het klooster wil wil moet je al je spullen (rugzak, camera’s, telefoons etc.)  in een kluisje achterlaten. Zorg ervoor dat je een warme jas mee naar binnen neemt. Er hangen camera’s in het hele gebouw, maar check altijd goed wat je inlevert en terug krijgt.

Tiger's NestHet klooster

Tiger's NestIn de wintermaanden kan het hier koud zijn!

Beste reistijd

Over het algemeen zijn de maanden maart tot en met mei en september en november de beste maanden om Bhutan te bezoeken. Het weer is dan aangenaam met goede temperaturen en weinig regen.

Juni, juli en augustus zijn enigszins vochtig vanwege het begin van de moessonperiode. December, januari en februari zijn de koude wintermaanden.

Vanaf mei wordt het warm. Hiken is dan misschien niet zo lekker, maar je hebt wel vaak het beste weer

Locatie

Meer lezen over Bhutan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU