Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Punakha

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Punakha is de voormalige winterhoofdstad van Bhutan. Tot 1955 had Bhutan namelijk twee hoofdsteden. Punakha was de winterhoofdstad van het land en Thimphu was de zomerhoofdstad van Bhutan. In 1955 heeft de toenmalige koning Jigme Dorji Wangchuck besloten dat het land nog maar een hoofdstad nodig had: Thimphu. Ondanks dat Punakha deze belangrijke titel verloren heeft, is het een bijzondere stad met een mooie geschiedenis en ongetwijfeld het bezoeken waard.

Punakha | Oude winterhoofdstad

Punakha werd vroeger gebruikt als winterhoofdstad, en niet zonder reden. Het is hier namelijk ook in de winter aangenaam en in de zomer erg heet. De stad is gelegen aan de Pro Chhu en Mo Chhu Rivers en ligt in een mooie vallei.

Je mag Bhutan niet zomaar bezoeken. Lees hier onze tips om Bhutan te bezoeken.

Vooral in de zomermaanden is het hier ontzettend mooi met veel zon en het heldere rivierwater. Doordat de stad niet zo hoog ligt is dit een van de vruchtbaarste gebieden van het land wat resulteert in veel rijstterrassen en zelfs sinaasappels en bananen.

Khuruthang

Op zo’n 4 kilometer van Punakha wordt sinds 2003 een nieuwe stad gebouwd: Khuruthang. Hier vind je ook de meeste winkels, maar Punakha is een stuk mooier!

De Punakha Dzong

De indrukwekkende ingang van de Punakha Dzong

8x mooie dingen om te zien en te doen in Punakha

Punakha is een van de mooiste steden van het land en bijna alle georganiseerde rondreizen bezoeken deze stad. Niet alleen de stad zelf, maar zeker ook de omgeving is ontzettend mooi. Wij delen de mooiste plekjes om te zien.

TIP ♥ – wil jij Bhutan bezoeken? Bekijk dan hier onze tips.

#1 Bewonder de indrukwekkende Punakha Dzong

De Punakha Dzong is ongetwijfeld het meest mooie en indrukwekkende gebouw van heel Bhutan. Je vindt het – zoals de naam al zegt – in Punakha. Het is het administratieve centrum van Punakha en heeft door de jaren heen verschillende functies gekend.

Vooral in de lente is de omgeving waarin de Dzong staat prachtig, alle bloemen en bomen staan in bloei en de kleuren steken af tegen de spierwitte muren van het gebouw. Een Dzong is de naam voor de manier waarop het gebouwd is. Het uiterlijk van een Dzong lijkt vaak op een fort, kasteel of tempel en deze manier van bouwen is typisch voor deze regio en vind je vooral in Bhutan, China en Tibet.

De Punakha Dzong dient vooral als winterbestemming voor de belangrijkste persoon voor de monniken. Daarnaast is het een van de meest bezochte attracties in heel Bhutan.

Trots van het land

De Punakha Dzong is de op een na oudste Dzong van het land en is gebouwd in 1938. Het is de bekendste Dzong van het land. Ook worden hier inmiddels veel belangrijke functies gehouden. Zo worden hier bijvoorbeeld koninklijke bruiloften en onderscheidingen gevierd, met de belangrijkste personen van het hele land.

TIP ♥ – de Punakha Dzong is gelegen tussen de twee grootste rivieren van Bhutan, de Pho Chhu en de Mo Chhu. Vanwege deze ligging kun je de Dzong alleen bereiken door de Bazam brug over te steken. Deze is in 2008 opnieuw gebouwd nadat de originele brug is vernield door een overstroming in 1958.

PunakhaDeze Dzong mag je absoluut niet overslaan

PunakhaDe Dzong gezien vanaf de brug

#2 Combineer Punakha met Thimphu

Aangezien de hoofdstad van Bhutan, Thimphu, maar op ruim 70 kilometer afstand ligt van Punakha wordt een bezoek aan beide steden vaak gecombineerd. Je doet er ruim 3 uur over met de auto maar de route is op z’n minst indrukwekkend te noemen.

Deze route neemt je namelijk mee over de Dochula Pass, een schitterende weg dwars door de besneeuwde bergen. Bhutan ligt namelijk middenin de Himalaya, wat de omgeving eigenlijk overal schitterend maakt.

TIP ♥ – bekijk hier alle tips over Thimphu

Thimphu

De hoofdstad Thimphu

#3 Rij de Dochula Pass

De Dochula Pass ligt op een gemiddelde hoogte van 3.100 meter en – met een beetje geluk – heb je onderweg de meest schitterende uitzichten. Helaas is het weer hier gemiddeld niet heel erg goed en voornamelijk mistig en koud.

Tussen oktober en februari heb je meer kans op helder weer en spectaculaire uitzichten. Op een hele mooie dag heb je zelfs kans om de Mt. Masanggang te zien, ook wel bekend als Mt. Gangkar Puensum. Dit is namelijk de hoogste bergpiek van de Himalaya en ligt op 7.158 meter hoogte. Dit is tevens een berg die nog nooit eerder beklommen is.

108 herdenkingspilaren

De Dochula Pass is ook bekend vanwege de 108 herdenkingspilaren die je onderweg tegenkomt. Deze staan ook bekend als de ‘Druk Wangyal Chortens’ en vind je bovenop de Dochula Pass. De pilaren zijn gebouwd ter herinnering aan de 108 Bhutanese soldaten die overleden zijn in de strijd met Indiase rebellen in 2003.

Als je besluit de Dochula Pass te rijden kun je onderweg – op een mooie dag – stoppen om overal foto’s te maken. Op de top van de Pass vind je een klein restaurantje waar je kunt aanschuiven voor een heerlijke lokale lunch. De kans is groot dat je hier meerdere reizigers tegenkomt.

TIP ♥ – je vindt hier ook de Druk Wangyal Lhakhang (zie foto)

Druk Wangyal Lhakhang

#4 Verken Royal Botanical Park

Voor wie geïnteresseerd is in diverse bloemen, planten en vogels is een stop bij Royal Botanical Park zeker de moeite waard. Als je de Dochula Pass neemt richting Punakha en stopt in Lamperi kun je het park bezoeken. Het is ruim 47 vierkante kilometer groot en biedt een grote verscheidenheid aan flora en fauna.

Het park is vooral mooi tussen april en juni omdat dan veel bloemen en planten in bloei staan.

Het park staat ook wel bekend als Rhododendron Garden, omdat er ontzettend veel van deze planten te vinden zijn. Als je geluk hebt spot je 29 verschillende soorten. Het park is ontstaan en opgericht in 2004 om de biodiversiteit van Bhutan te behouden.

#5 Ga naar de Chimi Lhakhan tempel

Net buiten Punakha vind je de Chimi Lhakhang tempel. De tempel ligt op slechts een half uurtje van het stadscentrum en mocht het niet in je pakketreis zitten vraag dan aan je gids of hij je er heen wil brengen.

Het is een mooie bestemming. Een oase van rust in een mooie omgeving. De weg er naar toe is net zo mooi aangezien je dwars door de rijstvelden wandelt.

TIP ♥ – neem wel een gids mee want er staan weinig tot geen aanwijzingen.

Punakha

Locals in de tempel 

#6 Verken de prachtige omgeving van Khamsum Yulley Namgyal Chorten

De Khamsum Yulley Namgyal Chorten tempel ligt misschien wel op de mooiste plek van allemaal. Alsof je in Zwitserland bent. De tempel ligt op de top van een berg en kijkt uit over de groene Punakha vallei.

Het is een van de mooiste plekken van het land.

Net als veel andere tempels is ook deze tempel gebouwd om boze geesten te weren. Het werd gebouwd in 2004.

TIP ♥ – je kunt naar deze tempel lopen. Vanuit Punakha is het ongeveer een uur over lopen. Neem wel een gids mee, want zonder gids kom je er niet.

Punakha

#7 Raften op de Lower Mo Chhu

Voor iedereen die voldoende heeft gezien van de interessante Bhutaanse cultuur kan altijd nog kiezen voor een activiteit met meer spanning. Je kunt namelijk gaan raften op de Lower Mo Chhu River.

De Mo Chhu begint hoog in de Himalaya en eindigt onderaan bij de Punakha Dzong. Je begint met een pittige hike van een half uur die je naar een hoger punt van de rivier brengt. Het is een mooie wandeling door de lokale rijstvelden.

Vanaf een bepaald punt ga je het water op en raas je uiteindelijk naar beneden, om uit te komen bij de Punakha Dzong. Het is een relatief gemakkelijke rivier om te raften, met de moeilijkste afdalingen in het begin.

TIP ♥ – natuurlijk gaat er een ervaren gids met je mee!

#8 Verken de prachtige Punakha Valley

Een van de redenen dat deze stad zo populair is, is omdat het in een prachtige omgeving ligt. De Punakha Valley is een oase van groen en het is een bijzondere plek in Bhutan. Dit is namelijk een van de laatste punten van het land.

Het klimaat is hier heel anders dan de rest van het land. Het is hier warmer. Daardoor groeit er ook veel meer. De sneeuw maakt plaats voor groene bergen met kleurrijke bloemen en planten. De Punakha Valley (en Punakha zelf) is een hele andere wereld.

PunakhaDe vallei

Hoe kom je in Punakha

Simpel gezegd; je kunt Punakha (en de rest van Bhutan) niet op eigen gelegenheid bezoeken. Je kunt het land alleen bezoeken met een georganiseerde reis. Of dat nu via een gecertificeerde organisatie uit Nederland is, of via een touroperator uit Bhutan.

Minimum Daily Tariff

Bhutan is niet goedkoop, maar je krijgt er wel een unieke ervaring in een paradijselijk land voor terug. Je moet een vast bedrag per maand betalen om er te komen. Dat is voor iedereen hetzelfde, ongeacht nationaliteit, leeftijd of de reis die je maakt.

Dit wordt ook wel het Minimum Daily Tariff genoemd, ingesteld door de regering van Bhutan.

Dit zijn de kosten die je per dag betaald voor een reis in Bhutan. Dit is voor 3 personen of meer:

  • Hoogseizoen  US$250 p.p. per dag  (maart, april, mei, september, oktober en november)
  • Laagseizoen  US$200 p.p per dag (januari, februari, juni, juli, augustus en december)

Alle reisorganisaties bieden verschillende reizen aan waar ook Punakha bij zit. Je kunt zelf je reis samen stellen met de reisorganisatie.

De beste reistijd voor Punakha

Bhutan is geen land waar je lekker aan een tropisch strand tot rust komt. Als je dat zoekt kun je beter een andere bestemming kiezen. Het land ligt ingeklemd tussen de bergtoppen van de Himalaya dus het kan hier behoorlijk koud worden. Er is ook niet echt een beste reistijd qua weer.

De beste reistijd voor Bhutan is de lente, van maart tot en met mei en september tot en met november.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de beste reistijd

Locatie

Meer lezen over Bhutan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU