Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Olduvai Gorge

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Iedereen die het noorden van Tanzania bezoekt, brengt een bezoek aan Olduvai Gorge. Als je meer wil weten over de geschiedenis van de mensheid, ben je hier dan ook aan het goede adres. Het is een ravijn van ongeveer 50 kilometer lang, en het heeft ontzettend steile wanden. Je vindt dit wonder in het oostelijke deel van de Serengeti in Noord-Tanzania, in de Grote Slenk. 

Wat is Olduvai Gorge

Dit is zonder twijfel een van ‘s werelds meest fascinerende archeologische vindplaatsen. Elk continent heeft wel zo’n plek. Denk aan Bagan of Angkor Wat in Azië, Machu Picchu in Zuid-Amerika of Tikal in Midden-Amerika. Tanzania heeft Olduvai Gorge.

De plek is enorm belangrijk geweest voor ontdekkingen van de evolutie van de mensheid. Er zijn hier veel fossielen gevonden die meer dan 1,9 miljoen jaar oud zijn. Hier is bewezen dat mensen leefde als jagers, maar ook sociale wezens. Er zijn ook verschillende hulpmiddelen die in de omgeving zijn ontdekt.

Olduvai Gorge

De evolutie van de mensheid

Olduvai Gorge is de perfecte plek voor wetenschappers om de evolutie van de mensheid te bestuderen. Dit komt door de rivieren die dit ravijn in ongeveer twee miljoen jaar tijd hebben uitgesleten. Hierdoor konden de wetenschappers laag voor laag het vulkanisch gesteente bestuderen.

Ontdekking van homo habilis

Maar waarom is deze plek zo bekend? In 1959 werden de graafwerkzaamheden van Mary Leaky en haar man na 28 jaar pas beloond. Ze vonden een bijna twee miljoen jaar oude ‘apenschedel’ die ze de Australopithecus Zinjanthropus Boisei noemde.

Ook wel bekend als de ‘notenkrakermens’. In 1960 vonden ze fragmenten van een andere soort mens die heeft geleefd, de homo habilis.

Hoewel ze beiden in dezelfde periode geleefd moeten hebben, gaat men er van uit dat de homo habilis de voorvader van de mensheid moet zijn geweest. Al deze vondsten zijn erg belangrijk geweest en dienen nu als basis voor de evolutietheorie.

In 1972 werden in Laetoli, ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Olduvai Gorge, voetstappen van mensen gevonden die weleens ruim 3,5 miljoen jaar oud kunnen zijn.

De rechtopstaande voorloper van de mensheid

In 1963 vonden ze de overblijfselen van de homo erectus, de rechtopstaande voorloper van de mensheid. Deze waren ‘slechts’ 1 tot 1,5 miljoen jaar oud. De geschiedenis van Olduvai Gorge is hiermee tot ruim twee miljoen jaar geleden achterhaalt.

Mary zette in 1972 het werk voort en kwam in Leatoli terecht. Hier vond ze dus ook de voetsporten van een nog veel ouder wezen. Een man, een vrouw en een kind die rechtop gelopen moeten hebben. Hier bleek zelfs dat deze afdrukken wel 3,5 miljoen jaar oud zouden kunnen zijn. 

Olduvai Gorge

Vondsten in Olduvai Gorge

De officiële theorie die is ontstaan klinkt simpelweg als volgt: de oude ‘apenschedel’ wordt Australopithecus boisei genoemd. Deze soort moet samen met de Homo habilis en Homo erectus naar Homo sapiens (de moderne mens) zijn geëvalueerd.

Deze theorie wordt inderdaad bevestigd door recente dingen die zijn gevonden in de hogere lagen van de vulkanische rotsen in Olduvai Gorge.

TIP ♥ – er is een museum over deze evolutietheorie, inclusief de vondsten, op de route naar de Serengeti National Park.

Drie soorten mensen

De ontdekkingen die zijn gedaan maken de Olduvai Gorge een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Deze ontdekkingen hebben namelijk goed inzicht gegeven in de evolutie van de eerste mensen.

Onderzoekers geloven hierdoor dat er vroeger zeker drie soorten mensen hebben geleefd. Als je op safari bent in de buurt van Olduvai Gorge, is het bezoeken van deze plek een absolute must. De gids kan je van alles vertellen over de geschiedenis van de plek en de geschiedenis van alle opgravingen die hier zijn gedaan. 

Olduvai Gorge

Hoe kom je er

Het bezoeken van Olduvai Gorge gebeurt vaak in combinatie met een safari. Het gebied ligt namelijk tussen de Ngorongoro krater en Serengeti National Park in. Bij veel reizen zit een stop aan Olduvai Gorge automatische inbegrepen.

Locatie Oldupai Gorge

Meer lezen over Tanzania?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU