Het Victoriameer  is het bekendste meer van Afrika. Het ligt ingeklemd tussen Tanzania, Kenia en Oeganda en is net zo groot als Ierland. Met een oppervlakte van 69.484 vierkante kilometer is dit meer zelfs het op een na grootste zoetwatermeer op aarde. Op deze pagina vertellen we je alles over dit bijzondere meer.

Het grootste meer van Afrika

Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika, maar het deel van Tanzania wordt niet zo druk bezocht. De meeste bezoeken het meer vanuit Kenia of Oeganda. Dit meer heeft een belangrijke functie voor de lokale bevolking. Er zijn namelijk veel dorpen gebouwd rondom het meer en de visserij levert een bestaan op voor de inwoners.

Vanwege de grootte en het gebied dat het beslaat, heeft dit immense meer een grote invloed op de omgeving. Niet alleen qua natuur, maar ook qua cultuur. Je vindt er open vlaktes tot regenwouden, drukke steden, archeologische vindplaatsen, maar ook heiligdommen en grotten.

TIP ♥ – in tegenstelling tot Sergenti of Kilimanjaro komen hier (nog) maar weinig reizigers

Victoriameer

Het Victoriameer

Victoriameer

4x doen bij het Victoriameer

Voor toeristen en reizigers is er genoeg te zien en te doen onderweg. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos! Je vindt hier namelijk prachtige schiereilanden, witte zandstranden met de meest heerlijke strandbarretjes en authentieke vissersdorpjes.

#1 Ga naar Rubondo Island National Park

Rubondo Island National Park ligt aan de zuidwestkust van het meer en bestaat naast Rubondo Island uit nog meer kleine eilanden. Het park staat vooral bekend om de vele vogels, vlinders en wandelpaden.

De routes die je hier kunt lopen gaan door de jungle en langs rotsachtige baaien. Je loopt over heuvels vol met bos, prachtige zandstranden en papyrusmoerassen. Qua dieren kun je hier vooral op zoek gaan naar apen, giraffen, de neushoorn, olifanten, chimpansees en bosbokken.

TIP ♥ –  je kunt hierheen reizen met een boot(je) of een vliegtuig.

#2 Verken Ukerewe Island

In het Victoriameer zelf vind je meer dan 3.000 eilanden, en de meeste zijn onbewoond. Het grootste eiland is het Ukerewe-eiland en dit heeft een oppervlakte van 560 vierkante kilometer. Het eiland ligt ongeveer 50 km ten noorden van Mwanza en is te bereiken met de veerboot vanuit de stad.

Het is het grootste eiland in het binnenland van Afrika. Op Ukerewe Island vind je veel rustieke vissersdorpjes en prachtige witte zandstranden en baaien. Het eiland zelf is omringd door 27 kleinere eilanden. Op drie na worden alle eilanden bewoond door vissers en hun families.

TIP ♥ – het grootste stadje op het eiland is Nansio 

Te doen op Ukerewe

Er zijn hier verschillende dingen die je kunt zien zoals de oude Romeinse kerk Kagunguli en Irondo Point waar je een mooi uitzicht hebt op Mwanza in Tanzania en Entebbe in Oeganda.

Victoriameer

Huisjes bij het meer

#3 Ga naar Musoma Town

Musoma ligt zo’n 4 uur boven Mwanza aan de oevers van het Victoriameer, in de buurt van de Keniaanse grens. Het is een leuke plek voor reizigers die het leven aan het meer willen ervaren.

Er zijn verschillende dingen te doen. Zo vind je er musea’s, een oud Duits gebouw en de Mukendo-hill waar je een perfect uitzicht hebt op de stad en het Victoriameer.

Uiteraard zijn er ook boottochten te boeken naar de eilanden op het meer. Je kunt hier ook diepzeevissen, kamperen, fietsen of gewoon wandelen langs het mooie strand.

TIP ♥ – er zijn ook tours die je door het dorp brengen om te zien hoe de lokale bevolking leeft.

#4 Bezoek een van de stadjes

Je kunt verder doorreizen via de goudstad Geita, langs de wildparken Burigi en Biharamulo naar het westelijke Bukoba. Hier moet je zijn voor ontspanning. Je reist langs prachtige robuuste kliffen, geheimzinnige grotten en een oud gevangeniseiland. Het Victoriameer vind je altijd aan de rechterkant. 

Beste reistijd

Het hoogseizoen rond het Victoriameer loopt van juli tot en met februari, gevolgd door het laagseizoen van maart tot en met juni. Wanneer je ook gaat, het is hier een stuk rustiger dan andere bezienswaardigheden in Tanzania zoals Kilimanjaro of Serengeti.

Het hoogseizoen loopt van juli tot en met februari

Er is een kort regenseizoen in november en december met af en toe wat buien.

Victoriameer

Lokale vissers bij het meer

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om er te komen maar de makkelijkste manier is via  stad Mwanza. De belangrijkste Tanzaniaanse haven aan het Victoriameer. Het is ook het belangrijkste centrum van economische activiteiten in de regio.

In de stad kun je verschillende tours boeken naar en over het meer.

TIP ♥ – de stad is ook een goed startpunt om het nabijgelegen Rubondo Island National Park te verkennen. Check hier alle accommodatie.

Locatie Victoriameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven